Last Updated on 7 juni 2024 by M.G. Sulman
Pruimen zijn gezond en zitten vol antioxidanten, waaronder vitamine C, vitamine E, bètacaroteen, flavonoïden en glutathion. Het zijn steenvruchten met zacht vruchtvlees. Steenvrucht is een verzamelnaam voor diverse vruchten met een harde pit in het hart. Pruimen groeien aan bomen. Pruimenbomen kunnen 3 tot 7 meter hoog worden. Zo’n boom in het algemeen weinig onderhoud en zijn relatief gemakkelijk te kweken en te snoeien. Een pruim is vaak eivormig. Japanse rassen kunnen ronde of hartvormige vruchten leveren. De kleur van een pruim loopt uiteen van blauwzwart tot rood en geel.
Inhoud
- 1 Herkomst van pruimen
- 2 Voedingswaarde van pruimen
- 3 Pruimen zijn gezond en geneeskrachtig
- 3.0.1 Positieve effecten op de spijsvertering
- 3.0.2 Pruimen helpen bij obstipatie
- 3.0.3 Verlichting bij stress
- 3.0.4 Pruimen leveren snel energie
- 3.0.5 Pruimen beschermen tegen darmkanker
- 3.0.6 Darmflora verbeteren
- 3.0.7 Pruimen gaan hongergevoel tegen
- 3.0.8 Gunstig voor je bloedsuikerspiegel
- 3.0.9 Pruimen zijn goed voor het hart
- 3.0.10 Pruimen verlagen het risico op osteoporose
- 3.0.11 Andere gezondheidsvoordelen
- 4 Pruimen kopen
- 5 Pruimen bewaren
- 6 Hoeveel pruimen mag je per dag eten?
- 7 Recept voor pruimenvlaaitjes
- 8 Recept voor een simpele pruimencompote
- 9 Reacties en ervaringen
Herkomst van pruimen
De oorsprong ligt waarschijnlijk tussen de Kaukasus (een gebied op de grens van het uiterste zuidoosten van Europa en het westen van Azië) en het Altai-gebergte (een gebergte in Centraal-Azië). Net als veel andere fruitsoorten hebben we ook de pruim te danken aan de Romeinen. Zij verspreidden het steenfruit rond 100 voor Christus ten noorden van de Alpen. Daarvoor is de pruim waarschijnlijk met kruisvaarders via Syrië naar Griekenland meegekomen. Uit vondsten blijkt dat mensen ze daar 2.500 jaar geleden hebben gekweekt.
Voedingswaarde van pruimen
Er zit een grote hoeveelheid water in de pruimen. Ze hebben ook de volgende ingrediënten:
- 10,2% koolhydraten
- 0,6% eiwitten
- 0,2% vet (diverse soorten)
- 1,6% voedingsvezels
Het bevat de volgende vitaminen:
- provitamine A (wordt in het lichaam omgezet in vitamine A)
- diverse B-vitaminen
- vitamine C
- vitamine E
Pruimen bevatten de volgende mineralen:
Pruimen bieden ze een gezonde mix van ingrediënten. Ze zijn een goede bron van bepaalde vitaminen. Naast provitamine A, vitamine C en vitamine E bevatten ze verschillende vitamines uit de B-groep. Ze hebben bijvoorbeeld een hoog percentage fructose. Hierdoor is een snelle levering van energie mogelijk. Als je fructose-intolerant bent, moet je pruimen vermijden. Hierbij wordt ‘vrije’ fructose slecht of niet goed geabsorbeerd in de dunne darm. Er bestaat dan een risico op diarree, misselijkheid of buikpijn.
De pruim is ook rijk aan polyfenolen, waaronder anthocyanen. Deze vormen een zeer grote groep van kleurstoffen in rood-blauwe planten. Ze geven pruimen een rode, paarse of donkerblauwe kleur.
Terwijl carotenoïden vooral voorkomen in gele pruimen, zoals in mirabellenpruimen, worden de anthocyaninen gevonden in de schil en in het vruchtvlees van de blauwe pruimen. Er zitten vijf keer zoveel anthocyaninen in pruimen als in perziken, waarbij deze plantpigmenten praktisch alleen in de schil verborgen zijn.
Polyfenolen verhogen het immuunsysteem, beschermen tegen hart- en vaatziekten en werken tegen ontstekingen en kanker.
Pruimen zijn gezond en geneeskrachtig
Positieve effecten op de spijsvertering
Vooral de schil van de pruimen bevat een hoog gehalte aan vezels en sorbitol. Zowel gedroogde als verse pruimen ondersteunen een gezonde darmfunctie. Sorbitol is een soort suiker-alcohol die slecht wordt verteerd in je lichaam. Deze stof helpt bij het verlichten van obstipatie door het aantrekken van water in de darmen en het stimuleren van de stoelgang. De vezels in de pruim stimuleren de darmen om goed te werken.
Pruimen helpen bij obstipatie
Pruimen bevatten de plantenvezels pectine en cellulose. Deze zwellen op in de darmen en activeren de spijsvertering. Week een paar gedroogde pruimen in de avond. Eet ze vervolgens bij het ontbijt. Dan bieden ze verlichting bij obstipatie dankzij hun diuretische en laxerende eigenschappen.
Verlichting bij stress
Pruimen hebben een bijzonder positief effect in stressvolle situaties. De sporenelementen zink en koper hebben een ontspannend effect bij nervositeit en rusteloosheid. deskundigen adviseren om regelmatig gedroogde pruimen op thuis of op het werk te consumeren ter ontspanning.
Pruimen leveren snel energie
Deze steenvrucht bevat veel fructose. Fructose is een enkelvoudige koolhydraat (monosaccharide). Het is een type suiker dat onder de verteerbare koolhydraten valt. Het wordt snel in het bloed opgenomen en wordt door het hele lichaam verspreid. Fructose levert (snel) energie aan je lichaam.
Pruimen beschermen tegen darmkanker
Niet alleen verse pruimen en pruimensap helpen bij spijsverteringsproblemen, maar ook gedroogde pruimen. Omdat aanhoudende obstipatie het risico op darmkanker bijna verdubbelt, bieden pruimen ook bescherming bieden tegen darmkanker.
Darmflora verbeteren
Daarnaast zouden pruimen de darmflora verbeteren. Het doet dit door de gunstige darmbacteriën en daarmee de microbiële stofwisseling in de dikke darm te bevorderen.
Pruimen gaan hongergevoel tegen
Verse pruimen – maar ook pruimensap en pruimenpoeder -, indien regelmatig geconsumeerd, kunnen overgewicht en obesitas voorkomen, omdat ze een hongergevoel tegengaan.
Gunstig voor je bloedsuikerspiegel
Het positieve is dat pruimen weliswaar zoet smaken, maar toch geen grote stijging van de bloedsuikerspiegel of insulinespiegel veroorzaken na een maaltijd. Op deze manier kunnen pruimen het risico op diabetes en hart- en vaatziekten verlagen.
Pruimen zijn goed voor het hart
De premenopauze is de periode voorafgaand aan de menopauze, dat is de laatste menstruatie in het leven van een vrouw. Premenopauzale vrouwen lijden veel minder vaak aan hartaandoeningen dan mannen van dezelfde leeftijd, maar na de menopauze neemt het risico flink toe als gevolg van hormonale veranderingen.
Als je iedere dan een pruim eet, dan heeft dat een gunstig effect op de CRP-waarde in het bloed. Deze waarde neemt toe bij ontstekingsreacties en wordt gezien als een risicofactor voor hartziekten, maar ook voor reumatische aandoeningen.
Pruimen verlagen het risico op osteoporose
Na de menopauze lopen vrouwen een bijzonder risico om osteoporose (botontkalking) te ontwikkelen. Pruimen kunnen dit risico aanzienlijk verminderen. Pruimen kunnen je beschermen tegen osteoporose. Pruimen bevatten namelijk een hoog gehalte aan fytochemicaliën. Deze voorkomen osteoporose. Zo’n 50 gram (4 tot 5 pruimen) is voldoende om botverlies te voorkomen.
Andere gezondheidsvoordelen
Het hoge vezelgehalte van de vruchten verlaagt het cholesterolgehalte in het bloed duurzaam. Het heeft positieve effecten op leverziekten en jicht.
Pruimen kopen
Zorg er bij het winkelen voor dat de pruimen rondom blauw gekleurd zijn, stevig zijn, een aangename geur hebben en geen schimmelplekken vertonen.
De witte laag op de pruimenschil is geenszins een residu van bestrijdingsmiddelen, maar een natuurlijke en onbeschadigde beschermlaag die bij aankoop niet beschadigd mag worden. Was de pruimen dus vlak voordat je ze gaat eten, anders gaat deze beschermlaag kapot en bederft het fruit sneller.
Als je met één vinger licht op de pruim drukt en deze meegeeft, is hij ideaal rijp om gegeten te worden.
Pruimen bewaren
Pruimen rijpen bij kamertemperatuur. Als de pruimen echter al rijp zijn, zijn ze het lekkerst in de koelkast en blijven ze tot anderhalve week goed. Pruimen kunnen ook goed worden ingevroren. Het wordt aanbevolen om het fruit vooraf te ontpitten, te ontvellen en in tweeën of vieren te snijden. Doe ze in plastic zakken of doosjes en plaats ze in de vriezer. Pruimen kun je ook invriezen als moes. Pruimen kun je circa 12 maanden bewaren in de vriezer.
Hoeveel pruimen mag je per dag eten?
Het is belangrijk om in gedachten te houden dat het eten van te veel pruimen tegelijk kan leiden tot maag- en darmklachten zoals winderigheid en diarree. Om dit te voorkomen, is het het beste om niet meer dan drie (gedroogde) pruimen per dag te eten.
Recept voor pruimenvlaaitjes
Ingrediënten
Voor het deeg:
- 250 gram bloem
- 125 gram boter (koud, in blokjes)
- 75 gram suiker
- 1 ei
- Snufje zout
Voor de vulling:
- 500 gram pruimen (ontpit en in stukjes)
- 50 gram suiker
- 1 eetlepel maïzena
- 1 theelepel kaneel
Voor het glazuur:
- 100 gram poedersuiker
- 1-2 eetlepels water of citroensap
Bereidingswijze
Stap 1: Deeg maken
- Meng de bloem, suiker en zout in een kom.
- Voeg de koude boter toe en wrijf met je vingers tot een kruimelig mengsel.
- Voeg het ei toe en kneed snel tot een samenhangend deeg.
- Vorm het deeg tot een bal, wikkel in plasticfolie en laat 30 minuten rusten in de koelkast.
Stap 2: Vulling voorbereiden
- Meng de pruimen met de suiker, maïzena en kaneel.
- Laat het mengsel 15 minuten staan, zodat de smaken kunnen intrekken.
Stap 3: Vlaaitjes vormen
- Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte).
- Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot een dikte van ongeveer 3 mm.
- Steek cirkels uit het deeg met een doorsnede van ongeveer 10 cm.
- Leg op elke deegcirkel een eetlepel van de pruimenvulling.
- Vouw de cirkels dubbel en druk de randen goed aan met een vork.
Stap 4: Bakken
- Leg de vlaaitjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Bak ze in de voorverwarmde oven gedurende 20-25 minuten, tot ze goudbruin zijn.
- Laat de vlaaitjes afkoelen op een rooster.
Stap 5: Glazuur aanbrengen
- Meng de poedersuiker met water of citroensap tot een glad glazuur.
- Bestrijk de afgekoelde vlaaitjes met het glazuur.
Geniet van je heerlijke pruimenvlaaitjes!
Recept voor een simpele pruimencompote
Een pruimencompote is een zoete moes van gekookte pruimen en suiker.
Ingrediënten
- 1 pond pruimen (ontpit)
- 1/2 kop suiker
- 1/4 kop water
- 1 theelepel citroensap
- 1 theelepel vanille-extract (optioneel)
Bereidingswijze
- Was de pruimen en verwijder de pitten.
- Voeg de pruimen, suiker, water, citroensap en vanille-extract (indien gewenst) toe aan een middelgrote pan.
- Breng aan de kook en kook op laag vuur gedurende 10-15 minuten, of tot de pruimen zacht zijn en de saus dikker is geworden.
- Serveer warm of op kamertemperatuur als saus voor gebakken of geroosterd vlees, of als topping voor ijs of yoghurt.
Reacties en ervaringen
Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over pruimen, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.