Last Updated on 28 februari 2023 by M.G. Sulman
De paardenbloem is voedzaam en geneeskrachtig. Deze geneeskrachtige plant is eetbaar van bloemblad tot wortel. Paardenbloemen groeien in veel tuinen, op open plekken in bossen en in bermen. de paardenbloem heeft een felgele bloem. Door zijn brede verspreiding en hardnekkige wortels, is hij niet overal populair. De plant wordt vaak bestempeld als ‘onkruid’. Je kunt paardenbloemen eten. Het is ontzettend gezond en het plantje kan bij veel gerechten een lekkere toevoeging zijn. Van de zogenaamde paardenbloemhoning tot salade, gelei, thee en koffie, het plantje heeft ene waaier aan toepassingsmogelijkheden.
Paardenbloem
De paardenbloem (Latijnse naam: Taraxacum officinale) is een soort uit de composietenfamilie (Asteraceae). Er zijn vele honderden soorten paardenbloemen. Ze groeien in de gematigde streken van Europa, Azië en Noord-Amerika. Het is een winterharde vaste plant die tot bijna 30 cm hoog kan worden. De bladeren vormen een rozet en de onvertakte steel is bladloos. Vaak zijn de bladeren lijnlancetvormig, waarbij ze vaak veerspletig tot veerdelig zijn ingesneden of getand. De stelen van de paardenbloem worden afgedekt door felgele bloemen. De gegroefde bladeren vormen een trechter die regenwater naar de wortel leidt. De bloemen van de paardenbloem openen ’s ochtends met de zon en sluiten ’s avonds of bij somber weer. De donkerbruine wortels zijn vlezig en broos. In de wortels zit een witte melkachtige substantie die bitter is en enigszins stinkt.
De geneeskracht van paardenbloem
In vogelvlucht
De paardenbloem bezit geneeskracht en wordt op verschillende manieren als medicinale plant gebruikt, onder meer tegen deze aandoeningen:
- indigestie / dyspepsie (een verzamelnaam voor klachten die je kunt ervaren als je te snel, te veel, te vet of te sterk gekruid voedsel eet)
- verlies van eetlust
- galblaasaandoeningen
- alvleesklierinsufficiëntie
- leverinsufficiëntie,
- hepatitis of leverontsteking, geelzucht,
- urineweginfecties
- oedeem (vochtretentie)
- huidziektes
De plant activeert onder andere de lever en alvleesklier, stimuleert de eetlust en zuivert het bloed. Paardenbloem wordt daarom vaak gebruikt bij bijvoorbeeld vastenkuren, als thee, honing of als vervanging voor koffie. Paardenbloemkoffie smaakt enigszins nootachtig en bitter. Het wordt gemaakt van paardenbloemwortel.
Paardenbloem bij indigestie
Het regelmatig eten van paardenbloem stimuleert de galafscheiding. Dit beschermt je tegen de vorming van galstenen. Ook helpt paardenbloem bij maag-darmklachten zoals een vol gevoel, winderigheid en spijsverteringsproblemen. Deze geneeskrachtige plant verhoogt de afscheiding van maagsap, stimuleert de eetlust en heeft ook een krampstillend effect. Naast paardenbloemsalade is paardenbloemthee ook aanbevelenswaardig
Bij urineweginfecties
Paardenbloem wordt ook gebruikt bij urineweginfecties. Tijdens de behandeling is het belangrijk dat je je urinewegen goed doorspoelt. Je moet dan ook veel drinken. Paardenbloem heeft een diuretisch effect. Tegelijkertijd voorziet het je lichaam van belangrijke mineralen, vooral kalium. In tegenstelling tot synthetische diuretica leidt het drinken van paardenbloemthee niet tot een mineraaltekort.
Gebruikte delen van de plant
Alle delen van de paardenbloem zijn eetbaar en dus bruikbaar. De stengels zijn echter het minst eetbaar. Het sap uit de stengels is zelfs licht giftig. Bij kinderen kan dit irritatie aan de huid veroorzaken.
De blaadjes van een paardenbloem zitten boordevol mineralen als magnesium, koper, calcium en ijzer, alsmede vitamine B1, B2, C en E. Paardenbloembladeren werken als een diureticum en verhogen de hoeveelheid urine die je lichaam maakt. De bladeren worden gebruikt om de eetlust te stimuleren en de spijsvertering te bevorderen.
De bloem van dit plantje heeft antioxiderende eigenschappen. Paardenbloem kan ook helpen om je immuunsysteem een boost te geven. Paardenbloemwortel wordt gebruikt om de lever en galblaas te ontgiften, en paardenbloembladeren om de nierfunctie te helpen.
Voorzorgsmaatregelen
Het gebruik van kruiden is een aloude benadering om het lichaam te versterken en ziekten te behandelen. Ook de paardenbloem bezit geneeskracht. Kruiden kunnen echter bijwerkingen veroorzaken en een wisselwerking hebben met andere kruiden, supplementen of medicijnen.
Paardenbloem wordt over het algemeen als veilig beschouwd. Sommige mensen kunnen een allergische reactie krijgen door paardenbloem aan te raken. Anderen kunnen last krijgen van zweertjes in de mond. Indien je allergisch bent voor ambrosia, chrysanten, goudsbloem, kamille, duizendblad, madeliefjes of jodium, moet je paardenbloem vermijden.
Bij sommige mensen kan paardenbloem de aanmaak van maagzuur bevorderen en brandend maagzuur veroorzaken. Het kan ook de huid irriteren. Mensen met nierproblemen, galblaasproblemen of galstenen moeten hun arts raadplegen voordat ze paardenbloem eten.
Paardenbloem eten
Voordelen
Paardenbloemen zitten vol vitamines en mineralen. Vooral de bladeren zijn een geweldige bron van vitamines en mineralen, zoals de vitaminen A, B1, B2, C, E, choline en carotenoïden in. Daarnaast bevat het blad ijzer, calcium, magnesium, mangaan, natrium, seleen, silicium, fosfor en koper.
Behalve dat ze boordevol voedingsstoffen zitten, bevatten paardenbloemen verbindingen die gezondheidsproblemen kunnen helpen voorkomen. Zo bevatten paardenbloemen verschillende soorten antioxidanten. Deze zitten in de wortels, bladeren en bloemen. Antioxidanten beschermen je lichaam tegen vrije radicalen. Dit zijn agressieve stoffen die schade kunnen geven aan cellen en weefsels.
Paardenbloem is ook ontstekingsremmend. Chronische ontstekingen in het lichaam spelen een rol bij een lange lijst van ernstige gezondheidsproblemen, waaronder kanker en hartaandoeningen. Een manier om gezond te blijven is door voedsel te eten dat ontstekingen bestrijdt.
Paardenbloemen zijn rijk aan kalium, waardoor ze een natuurlijk diureticum zijn. Met andere woorden: je moet ervan plassen. Diuretica (plaspillen) worden vaak gebruikt om je bloeddrukwaarden te verlagen en hoge bloeddruk onder controle te houden.
Paardenbloem wordt over de hele wereld gebruikt als een natuurlijke manier om diabetes type 2 onder controle te houden. De verbindingen in paardenbloem verlagen de bloedsuikerspiegel bij mensen met diabetes.
Extracten van paardenbloemwortels en -bladeren kunnen het cholesterolgehalte verlagen.
Hoe paardenbloem te eten?
Het mooie van de paardenbloem is dat elk deel van de plant eetbaar is. De bladeren zijn aan de bittere kant en kun je qua smaak vergelijken met rucola. Je kunt wat verse, gewassen bladeren in een salade doen. Om de bitterheid te verminderen, kun je ze ook koken. De bloemen geven kleur aan een salade. Gebruik verse of gedroogde bloemen om paardenbloemthee te maken. Je kunt ze ook in olie of azijn doen. De wortels van de paardenbloem kun je roosteren waarna je ze kunt gebruiken voor het bereiden van paardenbloemkoffie.
Recept voor een gezonde paardenbloemsalade
Ingrediënten:
- 1 kopje paardenbloembladeren
- 1 kopje gemengde sla
- 1/2 kopje cherrytomaatjes, gehalveerd
- 1/4 kopje gehakte walnoten
- 1/4 kopje verkruimelde feta kaas
- 2 eetlepels balsamicoazijn
- 1 eetlepel olijfolie
- Zout en peper naar smaak
Bereidingswijze:
- Was de paardenbloembladeren en droog ze goed af.
- Meng de paardenbloembladeren met de gemengde sla en cherrytomaatjes in een grote kom.
- Voeg de gehakte walnoten en feta kaas toe aan de salade.
- Meng in een aparte kom de balsamicoazijn en olijfolie samen en breng op smaak met zout en peper.
- Giet het balsamico-olijfoliemengsel over de salade en meng alles goed door elkaar.
Serveer onmiddellijk. - Opmerking: zorg ervoor dat de paardenbloemen die je gebruikt schoon en vrij zijn van pesticiden. De jonge, groene bladeren zijn het meest smakelijk en minder bitter dan oudere bladeren.
Video over de geneeskrachtige werking van paardenbloemen
Reacties en ervaringen
Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over bijvoorbeeld het eten van paardenbloemen, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.