Sprinkhanen eten is gezond

Last Updated on 21 januari 2023 by M.G. Sulman

Sprinkhanen zijn insecten die behoren tot de orde der krekels (Orthoptera). Ze zijn vooral bekend om hun grote afmetingen en hun vermogen om te springen. Sprinkhanen zijn te vinden op bijna alle continenten, behalve in de poolgebieden. Sprinkhanen zijn een belangrijke voedselbron voor sommige mensen en dieren. Deze insecten bieden veel gezondheidsvoordelen; ze passen prima in een gevarieerde en gezonde voeding. Ze bevatten een hoog gehalte aan eiwitten, vetten, vitamines en mineralen en worden daarom vaak gegeten als een soort van droogvoer. Ze zijn ook rijk aan ijzer en zink en bevatten minder cholesterol dan andere dierlijke producten.

Thaise sprinkhanen snackfood in Bangkok, Thailand / Bron: Wikimedia Commons

Wat zijn sprinkhanen?

Sprinkhanen zijn insecten die behoren tot de orde der krekels (Orthoptera). Ze zijn vooral bekend om hun vermogen om te springen. De grootte van sprinkhanen varieert sterk. Sprinkhanen zijn te vinden op bijna alle continenten, behalve in de poolgebieden.

Sprinkhanen komen voor in veel delen van de wereld en komen voor in een breed scala van leefgebieden, van droge woestijnen tot vochtige bossen. Ze zijn een belangrijke voedselbron voor vele soorten dieren, waaronder vogels, reptielen en zoogdieren. Sprinkhanen staat ook op het menu van veel mensen wereldwijd.

Sprinkhaan / Bron: Wikimedia Commons

Sprinkhanen als voedingsbron

Sprinkhanen zijn een belangrijke voedselbron voor sommige mensen en dieren. Ze bevatten een hoog gehalte aan eiwitten, vetten, vitamines en mineralen en worden daarom vaak gegeten als een soort van droogvoer. Ze zijn ook rijk aan ijzer en zink en bevatten minder cholesterol dan andere dierlijke producten.

Sprinkhanen eten is gezond vanwege de voedingswaarde

Vitaminen en mineralen

Sprinkhanen zijn een bron van proteïne en bevatten ook verschillende andere voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen. Ze zijn bijvoorbeeld rijk aan ijzer, magnesium, kalium en zink. Ze bevatten ook enkele essentiële aminozuren, die het lichaam nodig heeft voor de opbouw en reparatie van weefsels.

Sprinkhanen zijn ook een goede bron van vitamine B12, wat belangrijk is voor een gezonde bloedvorming en een goed werkend zenuwstelsel. Ze bevatten ook vitamine E, wat kan helpen bij het beschermen van de huid en de ogen tegen schade door vrije radicalen.

Laag in verzadigd vet en cholesterol,

Sprinkhanen zijn ook laag in verzadigd vet en cholesterol, wat betekent dat ze een gezonde optie kunnen zijn voor mensen die op zoek zijn naar een hart- en vaatvriendelijke proteïnebron.

Het bereiden van sprinkhanen

Sommige mensen eten sprinkhanen rauw, terwijl anderen ze koken of frituren voordat ze ze eten. Ze kunnen worden gegeten als snack of als onderdeel van een hoofdgerecht. In sommige culturen zijn sprinkhanen een delicatesse en worden ze vaak op feestelijke gelegenheden geserveerd.

Het is belangrijk om te benadrukken dat het eten van sprinkhanen een persoonlijke keuze is en dat niet iedereen ze lekker vindt. Als je van plan bent om sprinkhanen te eten, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat ze hygiënisch zijn behandeld en goed gekookt of gefrituurd zijn voordat je ze eet, om eventuele ziektekiemen te doden.

Recepten

Sprinkhanen zijn een populaire delicatesse in sommige delen van de wereld, zoals Azië en Afrika. Er zijn veel verschillende recepten waarbij je sprinkhanen gebruikt als ingrediënt. Hier zijn een paar veelvoorkomende voorbeelden:

  • Gefrituurde sprinkhanen: Dit is waarschijnlijk de meest populaire manier om sprinkhanen te eten. De sprinkhanen worden schoongemaakt, gedroogd en gefrituurd tot ze knapperig zijn.
  • Sprinkhanen-pannenkoeken: Een andere populaire manier om sprinkhanen te eten is door ze te verwerken in pannenkoeken. De sprinkhanen worden gekookt, gehakt en gemengd met meel en eieren om pannenkoeken te maken.
  • Sprinkhanensoep: Een andere optie is om sprinkhanen toe te voegen aan soep. De sprinkhanen worden gekookt in bouillon of water en geserveerd met groenten, rijst of noodles.
  • Sprinkhanen-pad Thai: Een Thaise klassieker van rijstnoedels gebakken op Thaise wijze. Het is een eenpansgerecht. Voor de Pad Thai noodles kun je gebruikmaken van gemalen sprinkhanen als smaakmaker.
  • Sprinkhanen-salade: Een andere manier om sprinkhanen te eten is door ze te verwerken in een salade. De sprinkhanen worden gekookt of gebakken, gehakt en gemengd met groenten, kruiden en saus.
  • Sprinkhanen-kroepoek: Een Indonesische delicatesse, kroepoek gemaakt van sprinkhanenmeel.
Pad Thai / Bron: Wikimedia Commons

Allergie

Houd er wel rekening mee dat het eten van sprinkhanen niet voor iedereen geschikt is, aangezien sommige mensen allergisch kunnen zijn voor insecten. Een beperkt aantal mensen reageert heel sterk op het eten van insecten.1UZ leuven. Factcheck: kun je veilig insecten eten? https://www.uzleuven.be/nl/uz-magazine/september-2019/factcheck-kun-je-veilig-insecten-eten (ingezien op 27-12-2022)

Sprinkhanen in de Bijbel

In de Bijbel worden sprinkhanen genoemd als een van de plagen die God stuurde om Farao te overtuigen om de Israëlieten te laten gaan uit Egypte. De plaag van de sprinkhanen komt voor in het boek Exodus, hoofdstuk 8. Volgens de Bijbel waren de sprinkhanen zo talrijk dat ze alles opvraten wat groeide, zowel in de akkers als in de tuinen en bossen.

Volgens de Mozaïsche wetten gelden sprinkhanen niet als onreine dieren (Lev. 11:22). Het eten van sprinkhanen is dus toegestaan. Van Johannes de Doper is bekend dat hij sprinkhanen at met wilde honing (Mat. 3:4; Mark. 1:6).

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over het eten van sprinkhanen, of tips geven hoe ze te bereiden. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.