Vieze geur in de neus: oorzaken stinkende geur in neus

Last Updated on 11 november 2023 by M.G. Sulman

Dat je af en toe een onaangename of vieze geur in de neus opmerkt, is normaal. Verschillende aandoeningen kunnen een stinkende geur veroorzaken die van de binnenkant van de neus lijkt te komen. Of uit de bijholten en mond. Aandoeningen die een nare geur in de neus kunnen veroorzaken, zijn onder meer acute en chronische bijholteontsteking, mond- of tandinfecties, een droge mond, sommige voedingsmiddelen, dranken en medicijnen. De meeste aandoeningen die een slechte geur in de neus veroorzaken, zijn niet levensbedreigend. Als de vieze geur echter ernstig of chronisch is, kan dit een negatieve invloed hebben op je kwaliteit van leven. In dat geval doe je er verstandig aan om je huisarts te raadplegen. 

Vieze geur in de neus / Bron Freepik

Een vieze geur in de neus

Je reukvermogen is belangrijk voor het plezier in eten en eetgedrag, in persoonlijke hygiëne en als signaal voor gevaar. Maar hoe zit het met de vreemde geur die van binnenuit naar je neus komt? Wat kan een vieze geur in de neus veroorzaken?

Oorzaken van een stinkende geur in de neus

Als je gangbare oorzaken zoals viezigheid, een stinkende vuilniszak, een vies toilet, rottende groenten of andere factoren hebt weggenomen, is de kans groot dat de vreemde geur in je neus een van de volgende oorzaken heeft.

Bijholteontsteking

Een bijholteontsteking wordt onderverdeeld in een acute en een chronische sinusitis  Het snot bij sinusitis is vaak dikker van bij een gewone verkoudheid, heeft het een geelgroene kleur en soms ook een vieze geur.

Vieze lucht uit de neus bij een bijholteontsteking / Bron: WAT DE DOKTER ZEGT…. “Het vrije volk : democratisch-socialistisch dagblad”. Rotterdam, 01-12-1950, p. 5. Geraadpleegd op Delpher op 17-08-2022, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010950607:mpeg21:p005

Atrofische rhinitis

Atrofische rinitis duidt op een chronische aandoening van de neusholten, wat begint bij het buitenste neusslijmvlies. Het slijmvlies van de neus wordt dunner en droogt uit. Het onderliggende kraakbeen en bot kan ook aangetast worden. In de neus treden bloedingen op en er vormen zich korsten. Deze kunnen een onaangename geur verspreiden.

Tandproblemen en slechte mondhygiëne

Gaatjes ontstaan meestal als gevolg van tandbederf of gingivitis, waaronder ontstoken tandvlees of tandvleesaandoeningen. Dit kan gepaard gaan met vieze luchtjes. Dit kan een slechte geur in de neus veroorzaken.

Een slechte mondhygiëne verhoogt het aantal voedseldeeltjes dat in de mond achterblijft en kan bederven, waardoor het risico op het ontwikkelen van een slechte smaak of geur in de mond toeneemt.

Gebitsproblemen kunnen ook het risico op het ontwikkelen van tandplak vergroten, een dikke laag bacteriën die tandbederf kan veroorzaken en de weefsels tussen de tanden en het tandvlees kan doen ontsteken.

Bepaalde voedingsmiddelen, dranken en medicijnen

Eten en drinken zitten vol microscopisch kleine moleculen die de reukzin stimuleren. Het grootste deel van je vermogen om van de smaak en geur van eten en drinken te genieten, is afhankelijk van moleculen die naar de sinussen reizen via een doorgang in de buurt van waar het gehemelte aansluit op de neus.

Alle voedingsmiddelen geven geuren af terwijl ons lichaam ze afbreekt en verteert. Bepaalde voedingsmiddelen en dranken, evenals sommige medicijnen, kunnen echter in de mond blijven hangen of een onaangename geur in de neus veroorzaken, in het bijzonder:

  • knoflook en uien
  • koffie
  • pittig voedsel
  • nitraten en nitrieten
  • amfetaminen
  • fenothiazinen (groep van medicijnen met een centrale werking tegen misselijkheid braken)

Tonsillitis (keelamandelontsteking)

Tonsillitis is een ontsteking van de keelamandelen (tonsillen). Ontstoken amandelen kunnen een vieze adem veroorzaken. Een vieze adem kan ook afkomstig zijn van je tong. Op het achterste, ruwe gedeelte van de tong kan een witgele aanslag zitten bij een keelamandelontsteking.

Ontstoken keelamandelen of tonsillitis
Ontstoken keelamandelen of tonsillitis / Bron: Wikimedia Commons

Droge mond

Als je last hebt van een droge mond en bacteriën de achtergebleven voedselresten afbreken, worden tijdens dit proces vluchtige zwavelverbindingen geproduceerd. Dit kan voor een onwelriekende geur zorgen en dit veroorzaakt een slechte adem.

Neusstenen (rhinolieten)

Een neussteen (rhinoliet) duidt op een steen die zich gevormd heeft in de neusholte. Dit leidt tot vreemde geurvorming in de neus.

Neuspoliepen

Poliepen zijn niet-kankergroei die in de neus verschijnt. De reden hiervoor is een aanhoudende ontsteking. Het verhoogt de druk in het gezicht en vermindert de reukzin, wat leidt tot valse detectie van vieze geur door de neus.

Vestibulitis nasale

Een ontsteking van de ingang van de neus wordt vestibulitis nasale genoemd. De nasale vestibule is het gebied net binnen het neusgat. Oftewel het voorste deel van de neusholte. Hier zitten haartjes. Het haarzakje van zo’n neushaartje kan ontsteken raken. Dit wordt meestal veroorzaakt als haartjes uit de neusingang worden getrokken. Ook neuspeuteren en een neuspiercing kunnen vestibulitis nasale veroorzaken.

Problemen met het spijsverteringsstelsel

Gastro-oesofageale refluxziekte (GORZ) is een aandoening waarbij de zure maaginhoud terugvloeit in je slokdarm. Dit veroorzaakt niet alleen irritatie maar ook een onaangename geurvorming in de neus in combinatie met een metaalachtige smaak op de tong.

Amandelstenen

Amandelstenen zijn stinkende witte brokjes die zich bevinden in de crypten van de amandelen. In deze vrij diepe groeven kunnen ze voor irritatie en een vieze geur zorgen. Hierdoor kan er een slechte geur in je neus en een slechte smaak in je mond ontstaan. Een slechte mondhygiëne en ongewoon grote amandelen verhogen het risico op amandelstenen, maar het is belangrijk op te merken dat veel mensen amandelstenen hebben met een goede mondhygiëne.

Amandelstenen / Bron: Alila Medical Media/Shutterstock.com

Hieronder zie je hoe een amandelsteen eruitziet:

Amandelsteen / Bron: Smith1972/Shutterstock.com

Fantosmie (fantoomgeuren of geurhallucinaties)

Fantosmie duidt op het hebben van geurhallucinaties, oftewel het waarnemen van fantoomgeuren. Je neemt geuren waar die er niet echt zijn, maar je denkt dat ze in je neus zitten of ergens om je heen.

Fantosmie kan ontstaan ​​na een luchtweginfectie (verkoudheid, griep, COVID-19 of de variant omikron) of een hoofdletsel. Mensen die een COVID-19 infectie hebben doorgemaakt hebben gemeld dat koffie naar benzine rook, of eten naar rottend afval. Aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson, hersentumoren of ontstoken sinussen kunnen ook fantoomgeuren in je neus veroorzaken.

Soms gaat fantosmie vanzelf over. Voor anderen kan het behandelen van de onderliggende oorzaak van fantosmie helpen om het euvel te verhelpen.

Neurologische aandoeningen

Bepaalde neurologische aandoeningen, zoals epilepsie, de ziekte van Parkinson of een hersentumor, kunnen leiden tot veranderingen in je geurwaarneming. Hierdoor kun je een onaangename geur in de neus ervaren (zoe ook onder ‘fantosmie’).

Trauma of letsel

Een verwonding aan de neus, een schedelbreuk of zelfs zoiets als een hersenschudding kunnen de reukzenuwen beschadigen en leiden tot een onaangename geurwaarneming.

Chronische nierziekte

Chronische nierziekte duidt op een progressief verlies van nierfunctie. Je nieren hebben verschillende taken waaronder het filteren van afvalproducten uit je bloed die via de urine uit het lichaam worden verwijderd. Als de nieren niet goed functioneren, kunnen afvalstoffen zich ophopen in het lichaam. Die materialen kunnen een ammoniakachtige geur produceren die je misschien achter in je neus opmerkt. Je kunt ook een ammoniakachtige of metaalachtige smaak in uw mond hebben.

Postnasale drip

Stinkend slijm in de neus, vooral wanneer het dikker wordt en onophoudelijk langs de achterkant van je keel druppelt, is een teken van postnasale drip. Je moet daardoor vaak overtollig slijm doorslikken of uitspugen. De oorzaak is vaak een griep of een verkoudheidsvirus die je lichaam is binnengedrongen. Een verkoudheid, griep, allergie of bijholteontsteking kan ervoor zorgen dat het slijm dikker wordt, waardoor het moeilijker wordt om normaal af te voeren. Samen met constant slikken van slijm, zijn hoesten (vooral ’s nachts) en keelpijn de andere symptomen van postnasale drip.

Vreemd lichaam

Een vieze geur met eenzijdige neusafscheiding kan het gevolg zijn van een vreemd lichaam dat vastzit in de neusholte. Een vreemd voorwerp in de neus komt vooral veel voor bij kinderen of volwassenen met een verstandelijke beperking. Vaak gaat het om parels, knikkers, plastic onderdeeltjes van speelgoed, muntstukken, erwten, noten, pinda’s, stukjes rubber, piepschuim of (propjes) papier.

Huisarts raadplegen

Als je langer dan 1 week een vieze of stinkende geur in je neus hebt en er is geen externe bron die dit kan verklaren, dan is het verstandig om je huisarts te raadplegen. Omdat een stinkgeur in je neus vaak wijst op een bijholteontsteking, neuspoliepen of een andere aandoening, heb je waarschijnlijk ook andere symptomen. Aangezien een ammoniakgeur in de neus kan wijzen op een vergevorderde nierziekte, dien je meteen een arts te raadplegen als je dat symptoom hebt. Dit geldt vooral als je daarnaast andere symptomen hebt, zoals nierpijn en veranderingen in het uiterlijk en de geur van je urine.

Huisarts raadplegen bij een vieze geur in de neus / Bron: Freepik

Prognose

De meeste oorzaken van een stinkende geur in je neus zijn te behandelen of gaan vanzelf over zodra de onderliggende aandoening is genezen.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over een vieze geur in de neus, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.