Snot: kleur van snot en betekenis

Last Updated on 28 augustus 2023 by M.G. Sulman

Snot is een informele term voor slijm, een dikke, gladde substantie die wordt geproduceerd door de slijmvliezen langs de luchtwegen, waaronder de neus, keel en bronchiën. Slijm bestaat uit water, eiwitten en verschillende andere stoffen en heeft verschillende belangrijke functies in het lichaam. Het helpt de bekleding van de neusholtes te hydrateren en te beschermen, houdt ingeademde deeltjes en microben vast en helpt de neusholtes vrij te maken van irriterende stoffen en verontreinigende stoffen.

Neus snuiten als het vol snot zit bij een verkoudheid / Bron: Freepik

Snot

Het is normaal om snot te hebben, omdat het een manier is waarop het lichaam zichzelf beschermt tegen infecties. Snot kan helpen om stof, pollen en andere irriterende stoffen uit de neus te verwijderen. Het kan ook helpen om bacteriën en virussen te verwijderen die zich in de neusholte bevinden.

Het is echter wel belangrijk om te onthouden dat te veel snot kan aangeven dat er iets mis is, zoals een verkoudheid of allergie. Als je veel snot hebt en je voelt je niet goed, is het raadzaam om een arts te raadplegen voor professioneel advies en behandeling.

Functie van snot

Snot heeft een aantal belangrijke functies in het lichaam. Een van de belangrijkste functies van snot is het bevochtigen en smeren van de bekleding van de luchtwegen, wat helpt om de weefsels gezond te houden en irritatie en ontsteking te voorkomen. Slijm helpt ook om de luchtwegen te beschermen tegen vreemde stoffen, zoals bacteriën en stof, door ze vast te houden en te voorkomen dat ze het lichaam binnendringen.

Slijm speelt ook een rol bij de afweer van het immuunsysteem door ziekteverwekkers uit de luchtwegen te vangen en te verwijderen. Als je verkouden bent of een andere luchtweginfectie hebt, zal je lichaam meer slijm produceren in een poging de infectie weg te spoelen.

Hoeveel snot produceert het lichaam?

Hoeveel slijm het lichaam produceert, kan sterk variëren. Onder normale omstandigheden produceert het lichaam constant kleine hoeveelheden slijm. Mensen produceren per dag 1 tot 1,5 liter snot en ander slijm. De hoeveelheid kan aanzienlijk toenemen als je ziek bent of wordt blootgesteld aan irriterende stoffen. Het is ook normaal dat het lichaam op bepaalde momenten van de dag meer slijm produceert, zoals ’s ochtends of na een maaltijd.

Kleur van snot en de betekenis

Er zijn verschillende kleuren snot die je kunt zien als je je neus snuit. Elk van deze kleuren kan een bepaalde betekenis hebben en kan wijzen op een specifieke aandoening of gezondheidstoestand. Hier is een overzicht van enkele van de meest voorkomende kleuren snot en wat ze kunnen betekenen:

Transparant en helder snot

Als je snot transparant of helder is, betekent dit vaak dat je neus niet geïrriteerd is en dat je geen infectie hebt. Bij een gezond persoon is snot transparant en kleurloos. Transparant snot wijst op een goede hydratatie.

Geel snot

Geel snot kan een teken zijn van een infectie, zoals een sinusitis (bijholteontsteking) of een verkoudheid. Geel snot kan ook optreden als je lichaam begint te genezen van een infectie en het afvalstoffen van de infectie uit je neus verwijdert.

Groen snot

Groen snot kan een teken zijn van een infectie met bacteriën. Het kan ook ontstaan als je neusgaten geïrriteerd zijn door bijvoorbeeld stof of allergenen.

Bruin of zwart snot

Bruin of zwart snot kan optreden als er bloed in de neus zit. Dit kan gebeuren als je je neus hard hebt uitgeknepen of als je een bloeding in de neus hebt gehad. Bruin of zwart snot kan ook een teken zijn van roken of luchtverontreiniging.

Witte of grijze snot

Witte of grijze snot kan een teken zijn van een droge neus of allergieën. Het kan ook optreden als je neusgaten geïrriteerd zijn door bijvoorbeeld stof of allergenen.

Het is belangrijk om te onthouden dat de kleur van snot op zichzelf niet altijd een duidelijk teken is van een specifieke aandoening. Als je bezorgd bent over de kleur van je snot of als je andere tekenen van ziekte of ongemak ervaart, is het raadzaam om naar een arts te gaan voor advies en behandeling.

Snot met bloed

Het is normaal om snot te hebben, maar het is ongebruikelijk om bloed in je snot te hebben. Als je bloed in je snot hebt, kan dit een teken zijn van een onderliggende aandoening zoals sinusitis, een neusbloeding, of een andere aandoening van de neus of sinussen. De behandeling zal afhankelijk zijn van de onderliggende oorzaak van het bloed in de snot.

Oorzaak van snot dat stinkt

Snot kan stinken als het geïnfecteerd is met bacteriën. Dit kan gebeuren als je een sinusinfectie hebt, of als bacteriën zich in je neus vermenigvuldigen en het slijmvlies aantasten. Sommige mensen hebben ook natuurlijk sterker ruikend slijm, wat kan leiden tot het opmerken van een vieze geur als het uit de neus komt. Als je denkt dat je snot een ongewone geur heeft of als je andere symptomen hebt, zoals koorts of pijn in de neus of bijholten (bijholtepijn), raadpleeg dan een arts voor een diagnose en behandeling.

Snot eten

Snot bestaat uit slijm en andere stoffen die door het lichaam worden geproduceerd om de luchtwegen te beschermen en om te helpen bij het verwijderen van vreemde deeltjes of pathogenen uit de luchtwegen. Snot bevat gunstige eigenschappen, zoals eiwitten en afweercellen. Deze zijn goed voor je immuunsysteem. Het bevat ook bacteriën en virussen die verkoudheid of griep kunnen veroorzaken.

Je slikt dagelijks al flink wat snot door. Het grootste gedeelte van het geproduceerde snot wordt namelijk onbewust opgesnoven en ingeslikt. Het maakt daarom weinig verschil als je in je neus peutert en daarbij een paar extra opgedroogde snotjes inslikt. Snot eten is niet gezond, maar het kan ook niet echt kwaad.

Snot smaakt zout

Snot, ook wel bekend als neusslijm, is een dikke, gladde substantie die wordt geproduceerd door de bekleding van de neusgangen. Het bestaat uit water, eiwitten en verschillende andere stoffen, waaronder elektrolyten zoals natrium en chloride. Deze elektrolyten geven snot zijn zoute smaak.

Hoewel het misschien niet de meest aangename smaak is, is de zoute smaak van snot een normaal onderdeel van de afweer van het lichaam tegen ziekte en irritatie.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over snot, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.