Last Updated on 6 december 2023 by M.G. Sulman
Iedereen poept en laat scheetjes. Gemiddeld zo’n 20 winden per dag. De een wat meer dan de ander. De geur van een scheet wordt voornamelijk bepaald door de gassen die het bevat. Normaal gesproken bestaat een scheet vooral uit stikstof, zuurstof, kooldioxide, waterstof en kleine hoeveelheden methaan en andere gassen. De karakteristieke geur van een scheet wordt echter in het bijzonder veroorzaakt door zwavelhoudende verbindingen, zoals waterstofsulfide. De voeding die je eet kan van invloed zijn op de geur van je scheten. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan zwavel, zoals bepaalde groenten (uien, kool, broccoli) en eiwitrijk voedsel, veroorzaken vaak een sterkere geur.
Inhoud
Scheten laten
Iedereen, van jong tot oud, laat gedurende de dag scheten, gemiddeld tussen de 12 en 25 per dag. Scheten zijn eigenlijk gewoon gas dat ons lichaam vrijlaat. Dagelijks, vooral ‘s nachts, komt dat neer op zo’n vijfhonderd tot vijftienhonderd milliliter gas. Dit gas bevindt zich in ons hele spijsverteringsstelsel, van de maag tot aan de anus. Onze darmen herbergen een mix van zuurstof, stikstof, koolstof en methaan. Het merendeel van deze darmgassen ontstaat simpelweg doordat we onbewust lucht inslikken tijdens eten, drinken, praten of zelfs het doorslikken van speeksel. Soms ontsnapt deze lucht als een boertje, en andere keren reist het door naar de darmen en verlaat het ons lichaam in de vorm van een wind.
Wist je dat het grootste deel van het gas dat je produceert eigenlijk geurloos is? Zo’n 99% van je winderige uitstoot is helemaal niet zo stinkend. Maar die overige één procent, nou, dat is het stinkende zaakje. Grappig genoeg vinden we onze eigen windjes vaak minder erg ruiken dan die van anderen. Dus, onthoud: jouw luchtige kunstwerken zijn voor jou misschien minder vies dan de onverwachte briesjes van anderen!
Van bepaald voedsel laat je meer windjes dan ander voedsel. Dat is een feit als een geit. Er zijn vier grote boosdoeners: zoetstoffen zoals glucose-fructosestroop, zwavelrijke lekkernijen zoals bloemkool en eieren, bruisende verleidingen zoals bier en cola, en last but not least, onze vertrouwde bonen en linzen.
De geur van een scheet
De geur van een scheet kan variëren en is in feite afhankelijk van verschillende factoren, waaronder wat je eet en drinkt, je spijsverteringsprocessen en je (darm)gezondheid. Hieronder volgt een algemene opsomming van verschillende scheetgeurtjes en hun mogelijke oorzaken:
Hieronder staat acht beruchte voedingsmiddelen die erom bekend staan dat ze een zwavelgeur veroorzaken wanneer je windjes laat:
Rotte eiergeur of zwavelgeur
Oorzaak: Als scheten een geur hebben die doet denken aan rotte eieren, dan komt dat voornamelijk door de consumptie van dierlijke eiwitten, zoals die in vlees en eieren. Deze voedingsmiddelen bevatten zwavelhoudende verbindingen die tijdens de spijsvertering geuren kunnen produceren. Plantaardige voeding, die over het algemeen vezelrijk is, kan de spijsvertering beïnvloeden en leiden tot meer gasvorming, wat resulteert in mogelijk meer winden bij vegetariërs vergeleken met mensen die vlees eten. Echter, opvallend is dat veganisten, die helemaal geen dierlijke eiwitten consumeren, vaak minder last hebben van een rotte eiergeur in hun scheten, wat als positief ervaren kan worden.
- Eieren: Vooral hardgekookte eieren kunnen rijk zijn aan zwavel en bijdragen aan een sterke geur.
- Koolsoorten: Kool, zoals broccoli, bloemkool en spruitjes, bevat zwavelhoudende verbindingen die kunnen leiden tot een onaangename geur.
- Ui en knoflook: Deze smaakmakers voegen niet alleen smaak toe aan gerechten, maar dragen ook bij aan de zwavelgeur van scheten.
- Vlees: Vooral rood vlees bevat zwavelhoudende aminozuren, wat kan leiden tot een karakteristieke geur.
- Bonen en linzen: Deze peulvruchten bevatten complexe koolhydraten die tijdens de spijsvertering zwavelhoudende gassen kunnen produceren.
- Zuivelproducten: Sommige zuivelproducten, met name kaas, kunnen bijdragen aan de zwavelgeur van scheten.
- Asperges: Hoewel niet iedereen hier last van heeft, kunnen asperges bij sommige mensen een sterke geur veroorzaken.
- Vis: Vis, vooral vette vissoorten, kan een visachtige geur aan scheten toevoegen.
Bedorven voedselgeur
Oorzaak: Voedsel dat niet goed wordt verteerd in de darmen kan een geur veroorzaken die lijkt op bedorven voedsel. Dit kan optreden bij onregelmatige spijsvertering.
Zoete geur
Oorzaak: Een zoete geur kan worden veroorzaakt door bepaalde fermentatieprocessen in de darmen, mogelijk door het eten van suikerrijke voedingsmiddelen.
Zure scheetgeur
Oorzaak: Als je scheten een zurige geur hebben, kan dat duiden op mogelijke moeilijkheden in de vertering van koolhydraten, waaronder suikers, zetmeel en vezels. Het zou kunnen betekenen dat je spijsverteringssysteem wat extra moeite heeft met het afbreken van deze koolhydraten. In dat geval is het wellicht een goed idee om de inname van bijvoorbeeld pasta en andere koolhydraatrijke voedingsmiddelen te matigen. Hierdoor geef je je spijsverteringssysteem wat meer rust en kun je mogelijk de zurige geur van je scheten verminderen.
Vage geur
Oorzaak: Soms kan een scheet een algemene, niet-specifieke geur hebben, afhankelijk van de individuele spijsvertering en microbiota in de darmen.
Medicinale geur:
Oorzaak: Sommige medicijnen en supplementen kunnen van invloed zijn op de geur van scheten.
Scheten snuiven is gezond!
We hebben allemaal weleens dat moment waarop we een scheet willen inhouden, bijvoorbeeld als je in gezeldschap van anderen bent. Doch volgens onderzoek van de universiteit van Exeter zouden we eigenlijk dankbaar moeten zijn voor al die windjes die we laten! Waterstofsulfide, de boosdoener achter de kenmerkende schetengeur, blijkt volgens de wetenschappers gezond te zijn.1Metro. Onderzoek wijst uit: scheten snuiven is goed voor je. https://www.metronieuws.nl/lifestyle/fit-gezond/2017/10/onderzoek-wijst-uit-scheten-snuiven-is-goed-voor-je/ (ingezien op 1-12-2023)
De stof, die als een ‘wondermiddel’ wordt bestempeld, zou in de toekomst een belangrijke rol kunnen spelen in diverse therapieën. Het onderzoek suggereert zelfs dat waterstofsulfide bescherming kan bieden tegen ernstige aandoeningen, waaronder kanker, hartaanvallen, beroertes, artritis en dementie.
Een verrassende uitkomst. Toch benadrukken de wetenschappers dat er meer onderzoek nodig is om de volledige gezondheidseffecten van waterstofsulfide te begrijpen. Wie had gedacht dat onze eigen ‘geurige scheten’ misschien wel een sleutel tot toekomstige gezondheidsoplossingen zoude kunnen zijn?
Reacties en ervaringen
Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over de geur van je windjes en scheten, of tips geven om deze te verbeteren. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.