Cholesterol verlagen met kruiden + recepten

Last Updated on 18 januari 2024 by M.G. Sulman

Cholesterol is een vetachtige stof die in het lichaam wordt aangemaakt, maar ook via de voeding wordt ingenomen. Je hebt het nodig voor de opbouw van celmembranen en de productie van hormonen en galzuren. Er zijn echter twee soorten cholesterol: LDL-cholesterol, ook wel “slechte cholesterol” genoemd, en HDL-cholesterol, ook wel “goede cholesterol” genoemd. Een verhoogd LDL-cholesterolgehalte kan leiden tot een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Er zijn verschillende manieren om het cholesterolgehalte te verlagen, waaronder met geneeskrachtige kruiden.

Gezond eten bereiden
Met gezond eten en kruiden kun je je cholesterol verlagen / Bron: gpointstudio/Shutterstock.com

Cholesterol verlagen

Om je cholesterol te verlagen en op een gezond peil te houden, zijn er enkele richtlijnen die je kan nastreven. Bijvoorbeeld:

 • Een gezonde leefstijl aannemen, zoals regelmatig bewegen, niet roken, en een gezonde voeding met veel fruit, groente, zaden en noten, en volkorenproducten.
 • Overgewicht voorkomen of verminderen.
 • Verminderen van de inname van verzadigde vetten en transvetten. Transvet is een onverzadigd vet dat volgens het Voedingscentrum nog slechter is voor de gezondheid dan verzadigd vet.1Voedingscentrum. Transvet. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/transvet.aspx%3E (ingezien op 7-10-2023)
 • Overleg met een arts over het gebruik van medicijnen ter verlaging van je cholesterolwaarden.

Er zijn ook kruiden en supplementen die worden aangeprezen als hulpmiddelen om het cholesterolgehalte te verlagen, zoals knoflook, rode gist rijst, gember, en omega-3-vetzuren. Onderzoek laat zien dat rode gist rijst de LDL-cholesterolspiegel met 10- 6% kan verlagen en de triglyceridenspiegel met 13-44%.2Orthokennis. Rode gist rijst. https://www.orthokennis.nl/artikelen/rode-gist-rijst (ingezien op 7-10-2023)

Cholesterol verlagen met kruiden

Er zijn een aantal kruiden die kunnen helpen bij het verlagen van cholesterol. Deze zijn onder meer:

 • Gember: Gember zit vol antioxidanten en anti-inflammatoire stoffen die kunnen helpen bij het verminderen van LDL-cholesterol.
 • Knoflook: In knoflook zit allicine, een stof die kan helpen bij het verminderen van LDL-cholesterol en het verhogen van HDL-cholesterol.
 • Kurkuma: De stof curcumine draagt bij aan het verminderen van LDL-cholesterol en het verminderen van ontstekingen.
 • Citroenmelisse: Citroenmelisse bevat flavonoïden die kunnen helpen bij het verminderen van LDL-cholesterol.
 • Oregano: Oregano zit bomvol antioxidanten en anti-inflammatoire stoffen die kunnen helpen bij het verminderen van LDL-cholesterol en het verhogen van HDL-cholesterol.
 • Goudsbloem: Goudsbloem kan helpen bij het verminderen van LDL-cholesterol en het verhogen van HDL-cholesterol.
 • Berberine: De stof berberine komt in verschillende planten voor. Het verlaagt het cholesterol aanzienlijk. Dit blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.3Koppen LM, Whitaker A, Rosene A, Beckett RD. Efficacy of Berberine Alone and in Combination for the Treatment of Hyperlipidemia: A Systematic Review. J Evid Based Complementary Altern Med. 2017 Oct;22(4):956-968. doi: 10.1177/2156587216687695. Epub 2017 Jan 16. PMID: 29228784; PMCID: PMC5871262.

Te hoog cholesterolniveau reduceren met gember

Hoe toepassen?

Er zijn een aantal manieren om gember toe te voegen aan je dagelijkse dieet om te helpen bij het verlagen van cholesterol:

 • Gebruik gemberpoeder: Voeg gemberpoeder toe aan gerechten zoals rijst, groenten, soepen of sauzen voor een pittige smaak en de gezondheidsvoordelen.
 • Maak gemberthee: Kook gesneden gember in water en drink het als thee, eventueel met honing of citroen voor smaak.
 • Gebruik gember als marinade: Gebruik gember (i.c.m. andere kruiden) als marinade voor vis, kip of vlees.
 • Gebruik verse gember: Rasp of hak verse gember fijn en voeg toe aan salades, groenten of sauzen.
 • Gebruik gember in smoothies: Voeg geraspte gember toe aan smoothies voor een extra gezonde boost. Bovendien is het hartstikke lekker!

Let op!

Het is belangrijk om te onthouden dat gember helpt bij het verminderen van LDL-cholesterol, maar het is niet bedoeld als enige manier om cholesterol te verlagen. Onthoud dat het verminderen van je inname van verzadigde vetten, transvetten en cholesterolrijke voedingsmiddelen, en het eten van een gezonde, evenwichtig dieet, ook kan helpen bij het verlagen van je cholesterolwaarden. Het is dus ook verstandig om cholesterolrijke producten te beperken. Dit zijn bijvoorbeeld eidooier, lever, nier, paling en garnalen.

Verse gember
Verse gember / Bron: Pixabay

Cholesterolwaarden verlagen met knoflook

Er zijn een aantal manieren om knoflook toe te voegen aan je dagelijkse voedingspatroon ter verlaging van je cholesterol:

 • Gebruik verse knoflook: Voeg fijngehakte knoflook toe aan gerechten zoals pasta’s, rijst, groenten of sauzen voor een smaakvolle boost.
 • Gebruik knoflookpoeder: Voeg knoflookpoeder toe aan gerechten zoals soepen, sauzen of marinades voor een smaakvolle boost.
 • Gebruik knoflook als marinade: Gebruik knoflook als marinade voor vis, kip of vlees.
 • Gebruik knoflook in dressings: Voeg fijngehakte knoflook toe aan dressings of sauzen voor een heerlijke smaak.
 • Gebruik knoflook als supplement: Knoflook supplementen zijn beschikbaar in tabletten of capsules, neem deze volgens de aanbeveling op de verpakking.

Cholesterol verlagen met kurkuma

De stof curcumine in kurkuma verlaagt het cholesterolgehalte doordat het de opname van de stof in de darmen beïnvloedt. Je kunt kurkuma op verschillende manieren toevoegen aan je dagelijkse dieet om te helpen bij het verlagen van cholesterol:

 • Gebruik kurkumapoeder: Voeg kurkumapoeder toe aan gerechten zoals rijst, groenten, soepen of sauzen voor een gezonde boost en een appetijtelijke gele kleur.
 • Bereid kurkumathee: Voeg kurkumapoeder toe aan warme melk of water en drink het als thee, eventueel met honing of peper voor smaak en extra gezondheidsvoordelen.
 • Gebruik kurkuma als marinade: Gebruik kurkuma poeder als marinade voor vis, kip of vlees.
 • Gebruik kurkuma in dressings: Voeg kurkumapoeder toe aan dressings of sauzen voor een gezonde oppepper en een aantrekkelijke gele kleur.
 • Gebruik kurkuma als supplement: Kurkumasupplementen zijn beschikbaar in tabletten of capsules. Neem deze volgens de aanbeveling op de verpakking in.
Kurkuma
Kurkuma werkt cholesterolverlagend / Bron: HandmadePictures/Shutterstock.com

Cholesterol verlagen met citroenmelisse

Je kan op verscheidene manieren citroenmelisse in je dagelijkse dieet integreren om te helpen bij het verlagen van je cholesterolwaarden:

 • Maak citroenmelissethee: Voeg citroenmelisse blaadjes toe aan heet water of gebruik citroenmelisse thee zakjes en drink het als thee, eventueel met honing voor smaak.
 • Gebruik citroenmelisse als kruid: Voeg citroenmelisse blaadjes toe aan gerechten zoals salades, sauzen of marinades voor een heerlijke frisse smaak.
 • Gebruik citroenmelisse als smaakmaker: Voeg citroenmelisse toe aan dranken zoals limonade of water voor een frisse smaak.
 • Gebruik citroenmelisse in dressings: Voeg fijngehakte citroenmelisse blaadjes toe aan dressings of sauzen voor een frisse smaak.
 • Gebruik citroenmelisse als supplement: Citroenmelissesupplementen zijn beschikbaar in tabletten of capsules.

Oregano als cholesterolverlager

Er is anno 2024 beperkt wetenschappelijk bewijs dat oregano kan bijdragen aan het verlagen van cholesterol. Het is echter wel een gezonde en smakelijke manier om de hoeveelheid cholesterol in je dieet te verlagen. Je kunt oregano toevoegen aan salades, pasta’s, groenten, vleesgerechten en marinades voor een geweldige mediterrane smaak.

Azijn met oregano
Azijn met oregano / Bron: Wikimedia Commons

Cholesterol verlagen met goudsbloem

Er is anno 2024 beperkt wetenschappelijk bewijs dat goudsbloem kan bijdragen aan het verlagen van cholesterol. Goudsbloem kan worden gebruikt als een supplement, in de vorm van een poeder of capsules, of als een thee. Goudsbloemthee kun je maken door 1 theelepel goudsbloempoeder of -blaadjes te mengen met een kopje heet water. Het is aangeraden om de thee 5 minuten te laten trekken voordat je het drinkt. Goudsbloemthee is gezond en stimuleert de werking van de gal en de lever.

Fenegriek als cholesterolverlager

Fenegriek is een kruid dat vaak wordt gebruikt in de keuken om smaak aan gerechten toe te voegen. Er is bewijs dat fenegriek kan helpen bij het verlagen van cholesterolgehalte in het bloed. Dit komt doordat de zaden rijk zijn aan vezels en plantaardige stoffen die de absorptie van cholesterol in de darmen verminderen. Bovendien stimuleert het de aanmaak van galzuren, waardoor cholesterol vanuit de lever kan worden afgevoerd.

Fenegriek / Bron: Wikimedia Commons

Gemalen koriander ter verlaging van cholesterolwaarden

Gemalen koriander wordt verkregen uit korianderzaad. Het staat ook wel bekend als ketoembar. Het heeft een kruidige warme smaak en milder van smaak dan verse korianderblaadjes.

Er is onderzoek gedaan naar de mogelijke gezondheidsvoordelen van korianderzaad, waaronder zijn mogelijke effecten op het cholesterolgehalte. Er zijn aanwijzingen dat korianderzaad de opname van cholesterol in de darmen kan verminderen en de productie van galzuren kan verhogen, wat kan bijdragen aan het verlagen van het cholesterolgehalte.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat anno 2024 meer onderzoek nodig is om deze bevindingen te bevestigen.

Berberine ter verlaging van je cholesterolwaarden

Berberine is een stof die voorkomt in verschillende planten, waaronder waaronder Berberis vulgaris (zuurbes) en Coptis chinensis (Chinese gouddraad). Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat berberine het cholesterolgehalte kan verlagen door de activiteit van enzymen die betrokken zijn bij de cholesterolsynthese te verminderen. Daarnaast kan het ook bijdragen aan een vermindering van de bloedglucose en bloeddruk.

Recepten

Recept met knoflook, kurkuma en gember

Een recept voor knoflook, kurkuma en gember zou bijvoorbeeld kunnen zijn:

Ingrediënten:

 • 4 teentjes knoflook, gepeld
 • 1 eetlepel kurkuma poeder
 • 1 eetlepel gember poeder
 • 1 eetlepel olijfolie
 • 1 theelepel zout
 • 1/4 theelepel peper

Bereiding:

 1. Meng de knoflook, kurkuma, gember, olijfolie, zout en peper in een keukenmachine of blender tot een gladde pasta.
 2. Gebruik de pasta als marinade voor vlees, kip of vis. Laat het vlees minimaal 30 minuten marineren voordat je het gaat bakken, grillen of roosteren.
 3. Je kunt ook een kleine hoeveelheid van de pasta toevoegen aan een curry of soep voor extra smaak.

Enjoy!

Recept met citroenmelisse

Citroenmelisse is een plant die veel wordt gebruikt in de keuken en als geneeskrachtig kruid. De bladeren en bloemen van de plant kunnen worden gebruikt om thee te zetten en de etherische olie kan worden gebruikt in aromatherapie. Hier is een recept voor het maken van een eenvoudige citronella-thee:

Ingrediënten:

 • 1 kopje verse blaadjes of 1 eetlepel gedroogde bladeren
 • 1 kopje kokend water

Bereidingswijze:

 • Spoel de verse bladeren af, indien gebruikt, en scheur of hak ze in kleinere stukjes.
 • Doe de bladeren in een hittebestendige kop of mok.
 • Giet het kokende water over de bladeren.
 • Bedek de kop of mok en laat de thee 5-10 minuten trekken.
 • Zeef de thee en gooi de blaadjes weg.
 • Voeg eventueel honing of citroensap naar smaak toe.

Geniet van je smakelijke kopje thee!

Opmerking: als je de gedroogde bladeren gebruikt, is de weektijd ongeveer 10-15 minuten.

Recept met oregano

Oregano is een populair kruid dat in veel mediterrane gerechten wordt gebruikt. Het heeft een sterke, kenmerkende smaak die goed samengaat met vlees, groenten en pastagerechten. Hieronder staat een recept voor het maken van een eenvoudige oregano-kruidenmix:

Ingrediënten:

 • 2 eetlepels gedroogde oregano
 • 2 theelepels gedroogde basilicum
 • 1 theelepel gedroogde tijm
 • 1 theelepel knoflookpoeder
 • 1 theelepel uienpoeder
 • 1/2 theelepel zwarte peper
 • 1/4 theelepel zout (optioneel)

Instructies:

 • Meng alle ingrediënten in een kleine kom.
 • Bewaar de kruidenmix in een luchtdichte verpakking.

Opmerking: je kunt naar eigen voorkeur ingrediënten toevoegen of verwijderen. Als je bijvoorbeeld niet van tijm houdt, kun je deze verwijderen of als je meer knoflookpoeder wilt toevoegen, kun je dit ook doen.

Deze kruidenmelange kan worden gebruikt om verschillende gerechten op smaak te brengen, zoals pastasauzen, vleesmarinades en gegrilde groenten. Voeg gewoon een theelepel of twee van de kruidenmix toe aan je recept, afhankelijk van je smaak.

Recept met goudsbloem

Goudsbloem of calendula officinalis is een plant die bekend staat om zijn levendige gele en oranje bloemen. De bloembladen van de bloem kunnen worden gebruikt om thee te zetten en kunnen ook worden gebruikt om olie te trekken voor gebruik in huidverzorgingsproducten. Hier is een recept voor het maken van een eenvoudige calendulathee of goudsbloemthee:

Ingrediënten:

 • 1/4 kopje verse calendulablaadjes of 1 eetlepel gedroogde bloemblaadjes
 • 1 kopje kokend water

Instructies:

 • Spoel de verse bloembladen af, indien gebruikt, en scheur of hak ze in kleinere stukjes.
 • Doe de bloemblaadjes in een hittebestendige kop of mok.
 • Giet het kokende water over de bloemblaadjes.
 • Bedek de kop of mok en laat de thee 5-10 minuten trekken.
 • Zeef de thee en gooi de bloemblaadjes weg.
 • Voeg eventueel honing of citroensap naar smaak toe.

Geniet van je kopje calendula thee!

Opmerking: als je de gedroogde bloembladen gebruikt, is de weektijd ongeveer 10-15 minuten.

Goudsbloemthee staat bekend om zijn ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen en zou ook helpen bij het verzachten van keelpijn, het verminderen van koorts en het bevorderen van een gezonde huid.

Recept met fenegriek

Fenegriek is een veelzijdig ingrediënt dat in allerlei gerechten kan worden gebruikt. Hier is een eenvoudig recept voor fenegriekbladeren (Methi) roerbakken:

Ingrediënten:

 • 1 bosje verse fenegriekblaadjes, gewassen en fijngehakt
 • 1 ui, fijngehakt
 • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
 • 1 theelepel komijnzaad
 • 1/2 theelepel kurkumapoeder
 • 1/2 theelepel rode chilipoeder
 • Zout naar smaak
 • 2 eetlepels olie

Instructies:

 • Verhit olie in een pan en voeg komijnzaad toe. Voeg zodra ze beginnen te sissen de gehakte uien en knoflook toe en bak tot ze goudbruin zijn.
 • Voeg gehakte fenegriekblaadjes toe en roerbak 2-3 minuten tot ze geslonken zijn.
 • Voeg kurkumapoeder, rode chilipoeder en zout toe en roer goed.
 • Laat nog een paar minuten koken tot de bladeren volledig gaar zijn.
 • Serveer als bijgerecht met rijst of roti.

Je kunt ook fenegriekpoeder toevoegen aan curries, soepen en stoofschotels, of de geweekte en gemalen zaden gebruiken om een pasta te maken die je kunt gebruiken als marinade voor vlees of tofu.

Recept met gemalen koriander

Gemalen koriander, ook bekend als korianderpoeder, is een populaire specerij die wordt gebruikt in veel Midden-Oosterse, Indiase en Latijns-Amerikaanse gerechten. Het heeft een uitgesproken, licht citrusachtige smaak en wordt vaak gebruikt om vlees, groenten en curries op smaak te brengen. Hier is een recept om je eigen gemalen koriander te maken:

Ingrediënten:

 • 1/2 kopje hele korianderzaadjes

Instructies:

 • Doe de korianderzaadjes in een droge koekenpan op middelhoog vuur.
 • Kook de zaden, onder voortdurend roeren, tot ze geurig en licht geroosterd zijn (ongeveer 1-2 minuten).
 • Haal de koekenpan van het vuur en laat de zaden afkoelen.
 • Eenmaal afgekoeld, maal je de zaden in een kruidenmolen of vijzel en stamper tot ze een fijn poeder zijn.
 • Bewaar de gemalen koriander in een luchtdicht potje op een koele, donkere plek.

Opmerking: Je kunt de hoeveelheid zaden aanpassen aan je behoeften.

Gemalen koriander kan worden gebruikt om smaak toe te voegen aan een breed scala aan gerechten, zoals curries, soepen, stoofschotels, vleesgerechten en marinades. Het is ook een belangrijk ingrediënt in veel kruidenmengsels, zoals:

 • Garam masala, een Indiaas kruidenmengsel; en
 • Ras el hanout, een Marokkaans kruidenmengsel van soms twintig of meer specerijen.

Korianderzaad staat ook bekend om zijn gezondheidsvoordelen. Het is een goede bron van antioxidanten en mineralen zoals kalium, calcium en mangaan. Deze antioxidanten hebben immuniteitbevorderende, kanker- en ontstekingsremmende en neurobeschermende effecten.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over het verlagen van cholesterol door kruiden, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.