Warme voeten: oorzaken van warm en branderig gevoel

Last Updated on 9 februari 2024 by M.G. Sulman

Warme voeten is een warm of branderig gevoel in de voeten. Het staat ook wel bekend als hete voeten. Deze sensatie komt vaak ‘s nachts voor en varieert van licht tot ernstig. In het laatste geval kun je last krijgen van gloeiende voeten. Af en toe kunnen warme voeten gepaard gaan met symptomen zoals paresthesie, een prikkende huid of speldenprikken. Dit gevoel is vaak kortdurend. Er kan ook sprake zijn van gevoelloosheid, roodheid en zwelling. Meestal zijn er echter geen fysieke tekenen bij warme voeten. Warme voeten kunnen worden veroorzaakt door hormonen, in het bijzonder door hormonale schommelingen, zoals die tijdens de menstruatiecyclus, overgang of zwangerschap. Andere mogelijke oorzaken zijn neuropathie, bloedvataandoeningen en bepaalde medicijnen. 

Huisarts onderzoekt voet
Huisarts onderzoekt een voet van iemand met ‘warme voeten’ / Bron: Alexander Raths/Shutterstock.com

Oorzaken van warme voeten

Er zijn verschillende oorzaken van warme voeten, waaronder:

Neuropathie of zenuwschade

Vitaminetekorten

Zenuwen hebben bepaalde voedingsstoffen nodig om goed te kunnen functioneren. Als het lichaam geen voedingsstoffen kan opnemen, neemt het risico op zenuwbeschadiging toe.  Tekorten aan foliumzuur, vitamine B6 en vitamine B12 kunnen bijdragen aan neuropathie. Zenuwschade, ook wel neuropathie genoemd, kan de oorzaak zijn van warme voeten of brandende voeten.

Veelvoorkomende risicofactoren voor voedingstekort of ondervoeding zijn:

 • gevorderde leeftijd, vooral bij dementie
 • tandheelkundige gezondheidsproblemen
 • verlies van eetlust
 • ernstig hoofdletsel
 • eetstoornissen
 • ernstige infectie
 • orgaanfalen
 • alcoholmisbruik
 • dakloosheid
 • lage sociaaleconomische status
 • zwangerschap
Diabetische neuropathie

Als je bloedsuiker regelmatig te hoog is, kunnen de zenuwen in je lichaam beschadigd raken. Dat staat bekend als diabetische neuropathie. Dit is een van de meest voorkomende oorzaken van warme voeten. Deze aandoening is een complicatie van zowel type 1 als type 2 diabetes. Naast een branderig gevoel, bestaan de  symptomen uit pijn, tintelingen en gevoelloosheid in de armen, handen, benen en voeten.

Hereditaire motorische en sensorische neuropathie (HMSN)

Hereditaire motorische en sensorische neuropathie (HMSN), ook wel de ziekte van Charcot-Marie-Tooth genoemd, is een groep van erfelijke spierziekten. Het is een polyneuropathie, een spierziekte waarbij de zenuwen worden aangetast. Bij sommige mensen kan deze vorm van erfelijke neuropathie leiden tot warme of tintelende voeten.

Blootstelling aan zware metalen

Langdurige blootstelling aan hoge concentraties zware metalen zoals arseen, lood of kwik kan een branderig gevoel in de voeten en handen veroorzaken. Zware metalen verlaten slechts langzaam het lichaam. Daardoor kunnen deze zich in het lichaam ophopen. Langdurige blootstelling aan zware metalen kan uiteindelijk leiden tot stoornissen van lichaamsfuncties, waaronder verstoring van de zenuwfunctie.

Niervergiftiging

Niervergiftiging is een aandoening waarbij je nieren niet goed functioneren (nierinsufficiëntie). Hierdoor treedt zogenaamde vergiftiging van je bloed op. Dit staat ook bekend als uremie. De organen zijn niet langer in staat om gifstoffen via de urine uit het lichaam te verwijderen. Na verloop van tijd kan toxische opbouw neuropathie veroorzaken.

Hypothyreoïdie (traag werkende schildklier)

Bij hypothyreoïdie maakt je schildklier te weinig schildklierhormoon aan. Dit kan op den duur leiden tot tintelingen, gevoelloosheid of pijn in de voeten, benen, armen of handen. Deze sensaties treden op omdat het hebben van constant lage niveaus van schildklierhormonen in het lichaam uiteindelijk leidt tot zenuwschade.

Schildklieronderzoek
Schildklieronderzoek / Bron: Dreams Come True/Shutterstock.com
Alcoholmisbruik

Een andere veelvoorkomende oorzaak van warme voeten, is overmatig alcoholgebruik. Dit kan leiden tot zenuwschade in de voeten en andere lichaamsdelen, een aandoening die bekend staat als alcoholische neuropathie. Dit is een aandoening waarbij schade ontstaat aan de perifere zenuwen als gevolg van overmatig alcoholgebruik. De schade ontstaat doordat alcohol het vermogen van het lichaam verstoort om bepaalde voedingsstoffen op te nemen en te gebruiken die essentieel zijn voor een goede zenuwfunctie. Het treedt ook op ook omdat alcohol giftig is voor zenuwen in het lichaam.

Bijwerking van medicatie

Hiv-neuropathie kan een bijwerking zijn van de behandeling met bepaalde hiv-remmers, zoals stavudine (d4T) en zidovudine (ZDV), maar ook door andere hiv-remmers.

Perifere neuropathie is een veel voorkomende bijwerking van de chemotherapie bij de behandeling van kanker. Bijvoorbeeld bortezomib, ixabepilone, tacrolimus en oxaliplatin. Soms kan het ook worden veroorzaakt door doelgerichte therapie of immunotherapie. Algemeen gaat het om een beschadiging van de zenuwen waardoor spontane pijnprikkels ontstaan.

Ook cholesterolverlagers en antidepressiva kunnen neuropathie veroorzaken.

Medicatie (pixabay)
Warme voeten door medicatie / Bron: Pixabay
Hiv en aids

Onverklaarde perifere zenuwschade kan een teken van hiv zijn. Schade aan de zenuwen treft naar schatting bijna een derde van de mensen met hiv.

Guillain-Barré-syndroom (GBS)

Guillain-Barré syndroom (GBS) ontstaat doordat het afweersysteem de zenuwen aanvalt. Het is dan ook een neuropathie (zenuwaandoening).  Symptomen zijn onder meer verschillende gradaties van gevoelloosheid, tintelingen en zwakte in de benen en voeten, maar het kan ook de romp en armen treffen.

Chronische inflammatoire demyeliniserende polyneuropathie (CIDP)

CIDP is een spierziekte waarbij je in een periode van ongeveer twee maanden verlamd kunt raken aan armen en benen. Bij deze ziekte raakt het isolerende omhulsel van de zenuwen in armen en benen beschadigd. Het kan ook een tintelend of branderig gevoel in de voeten en handen veroorzaken.

Warme voeten door hormonen

Warme voeten kunnen in verband worden gebracht met hormonale veranderingen, zoals tijdens zwangerschap en de overgang. Meer er zijn meer omstandigheden waarbij hormonen een rol kunnen spelen bij het ervaren van warme voeten.

Zwangerschap

Zwangere vrouwen kunnen warme voeten krijgen als gevolg van hormonale veranderingen die de lichaamstemperatuur verhogen. Een verhoogde belasting van de voeten als gevolg van natuurlijke gewichtstoename en een toename van de totale lichaamsvloeistof kunnen ook een rol spelen bij warme voeten tijdens de zwangerschap.

Zwangere vrouw
Warme voeten tijdens de zwangerschap / Bron: Pixabay
Overgang

Hormonale veranderingen tijdens de overgang brengen lichamelijke en geestelijke veranderingen teweeg . Sommige vrouwen hebben hier aanzienlijk veel last van, terwijl andere vrouwen hier relatief weinig van merken. De overgang kan hormonale veranderingen veroorzaken die leiden tot een verhoogde lichaamstemperatuur en warme voeten.

Menstruatiecyclus

Sommige vrouwen hebben tijdens de menstruatiecyclus een gevoel van warmte en een verhoogde bloedcirculatie in de voeten. Dit is het gevolg van hormonale schommelingen tijdens de menstruatie. De menstruatiecyclus wordt gereguleerd door hormonale veranderingen. De niveaus van oestrogeen en progesteron fluctueren gedurende deze periode.

Toch heb je tijdens de menstruatie meer kans op koude voeten. Tijdens de menstruatie daalt de lichaamstemperatuur van vrouwen gemiddeld met ongeveer een graad. Hormonen, zoals oestrogeen en progesteron, veroorzaken ook een tijdelijke vernauwing van de bloedvaten in handen en voeten, waardoor het moeilijker wordt om ze warm te krijgen.

De menstruatiecyclusis van invloed op de temperatuur van een vrouw. Net voor haar menstruatie dalen zowel haar lichaamstemperatuur als het ijzergehalte. Het tekort aan ijzer resulteert in een afname van het aantal rode bloedcellen. Hierdoor kan haar bloed minder efficiënt warmte vasthouden, wat verklaart waarom ze het sneller koud kan hebben.

Hormonale medicatie

Het gebruik van hormonale anticonceptiva of hormoonvervangende therapie kan van invloed zijn op je lichaamstemperatuur, waraonder die van de voeten.

Schildklieraandoeningen

Schildklieraandoeningen, zoals hyperthyreoïdie (overactieve schildklier), zijn van invloed op je lichaamstemperatuur, waardoor je een warme, vochtige huid kunt krijgen. Een te snel werkende schildklier kan ook warme voeten veroorzaken.

Diabetes

Hormonale onbalans bij diabetes is van invloed op de bloedcirculatie. Dit kan leiden tot een koude huid of een warme huid. Koude voeten bij een vermindere bloedcirculatie en warme voeten bij een toegenomen bloedstroom.

Stress en angst

Hormonen die vrijkomen als reactie op stress, zoals adrenaline, kunnen de bloedtoevoer naar de extremiteiten verhogen, hetgeen warme voeten kan veroorzaken.

Oestrogeentekort

Naast de overgang kan een oestrogeentekort op andere momenten in het leven, zoals tijdens bepaalde fasen van je menstruatiecyclus, warme voeten veroorzaken.

Bloedvataandoeningen

Erytromelalgie

Erytromelalgie is een zeldzame perifere vasculaire ziekte. Hierbij onstaat bij een temperatuur hoger dan 35-37 °C een plaatselijke verwijding van de haarvaten. Dit geeft aanleiding geeft tot een pijnlijke roodheid en warmtesensaties in de voeten en handen. Symptomen kunnen continu of periodiek voorkomen.

Vasculitis

Een vasculitis is een ontsteking van de bloedvaten. Dit kan pijn en tintelingen in de voeten veroorzaken, omdat het bloed niet vrij naar de ledematen kan stromen. Het kan weefselbeschadiging tot gevolg hebben.

Leefstijlfactoren

Slecht schoeisel en langdurig staan ​​of lopen (denk aan lange wandelingen of hardlopen), vooral bij warm weer, kan leiden tot warme of brandende voeten.

Overige oorzaken

Voetschimmel

Voetschimmel wordt ook zwemmerseczeem genoemd. Dit  is een huidinfectie die wordt veroorzaakt door schimmel. Een snelle behandeling van deze infectie is belangrijk omdat deze zich naar andere delen van het lichaam kan verspreiden, maar ook naar andere mensen.

Voetschimmel
Voetschimmel / Bron: Wikimedia Commons
Sarcoïdose

Sarcoïdose is een zeldzame ziekte waarbij spontaan ontstekingen ontstaan in verschillende organen en weefsels van het lichaam. Bij deze ontstekingsaandoening groeien kleine groepen ontstekingscellen, die granulomen worden genoemd, in het lichaam. Als de huid of het zenuwstelsel is aangetast, kunnen de voeten branderig of warm aanvoelen.

Behandeling van voeten met een warm of branderig gevoel

De behandeling van warme voeten varieert en is uiteraard afhankelijk van de onderliggende oorzaak van de symptomen. Behandelingen kunnen bestana uit:

Onderliggende oorzaak behandelen

Als branderige of warme voeten worden veroorzaakt door ene onderliggende aandoening, dan is het uiteraard belangrijk om dit aan te pakken. Wanneer bijvoorbeeld warme voeten wordt veroorzaakt door diabetische neuropathie, kan het reguleren van je bloedsuikerspiegel verlichting brengen. Alcoholische neuropathie is moeilijk te behandelen. De eerste maatregel is  stoppen met het gebruik van alcohol.

Warme voeten veroorzaakt door inflammatoire en chronische aandoeningen kunnen worden behandeld door de aandoening onder controle te brengen en houden en het door de arts voorgeschreven behandelingsregime te volgen.

Medicatie veranderen

Soms kan het helpen om van medicatie te wisselen, indien medicatie tot neuropathie leidt. Het is belangrijk om alleen in overleg met een arts van medicatie te stoppen. Meldt bij je arts mogelijke bijwerkingen en bespreek of verandering va medicijnen zinvol is.

Leefstijlveranderingen

Soms is het zinvol om leefstijlveranderingen aan te brengen als leefstijlfactoren de warme voeten veroorzaken of daaraan bijdragen. je kunt denken aan onder meer de volgende maatregelen:

 • Draag om de dag verschillende schoenen, zodat elk paar tussen het dragen door kan luchten.
 • Zorg ervoor dat schoenen goed passen en een goede luchtstroom hebben; schoenen moeten van ademend materiaal zijn gemaakt, zoals leer.
 • Wissel regelmatig van sokken, vooral na het sporten.
 • Kies voor sokken die vocht van de huid afvoeren, of kies voor sokken van natuurlijk katoen.
 • Draag nooit vochtige sokken of schoenen.
 • Draag bij warm weer sandalen of andere (open) schoenen die de voeten laten ademen.
 • Draag slippers bij het gebruik van openbare zwembaden en douches om het risico op voetschimmel of een andere voetinfectie te verkleinen.
 • Gebruik voetpoeder om overtollig vocht van de voeten te absorberen. De voetpoeder van bijvoorbeeld Gehwol houdt de voeten droog, soepel en geurvrij.
 • Vermijd waar mogelijk langdurig staan ​​of lopen.
 • Koel warme voeten na een lange dag of voor het slapengaan af door ze in een bak met koud water te doen.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over warme voeten, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.