Galblaaskanker: symptomen, oorzaak en behandeling

Last Updated on 21 april 2024 by M.G. Sulman

Men spreekt van kanker van de galblaas als er een kwaadaardige tumor (gezwel) is ontstaan. Bij galblaaskanker is er ongeremde celdeling opgetreden in de galblaas. Galblaaskanker komt niet zo vaak voor. De meeste patiënten die de diagnose te horen krijgen zijn boven de 60 jaar. Kankercellen hebben een infiltratieve groeiwijze, dat wil zeggen dat ze door ander lichaamsweefsel heen kunnen groeien. Ook kunnen kankercellen metasteren, ofwel uitzaaien. Hierbij verspreidt de kanker zich via bloed en lymfevaten door het lichaam. Wanneer galwegkanker zich uitzaait, dan is dat meestal naar de lever of de buikholte.

Galblaas
Ligging van de galblaas in het lichaam / Bron: decade3d – anatomy online / Shutterstock.com

Wat is galblaaskanker?

Galblaaskanker is een ziekte waarbij zich kwaadaardige (kanker)cellen vormen in de weefsels van de galblaas. Galblaaskanker is een zeldzame vorm van kanker. In Nederland wordt galblaaskanker jaarlijks bij ongeveer 200 mensen vastgesteld. Het is één van de weinige vormen van kanker die meer bij vrouwen voorkomt dan bij mannen. Over de oorzaken van galblaaskanker is tot dusverre weinig bekend. Een risicofactor voor het ontstaan van galblaaskanker zijn galstenen. Daarnaast vermoedt men dat vrouwelijke hormonen en voeding een rol spelen in het ontstaan ervan.

Synoniemen

De medische term voor galblaaskanker is galblaascarcinoom.

Symptomen van galblaaskanker

Verschijnselen

Galblaaskanker veroorzaakt vaak geen symptomen voordat de omliggende organen zijn bereikt. Wanneer de galwegen door de tumor worden geblokkeerd, veroorzaakt de terugvloeiing van de gal naar de lever geelzucht die zich gewoonlijk snel ontwikkelt. Andere symptomen van galblaaskanker zijn:

Galstenen of galblaaskanker

Zowel galstenen als galblaaskanker kunnen pijn veroorzaken in de rechterbovenbuik, waar de galblaas zich bevindt. Soms wordt galblaaskanker ontdekt wanneer een arts onderzoek doet naar galstenen.

Galstenen
Vorming van galstenen / Bron: Artemida-psy/Shutterstock.com

Oorzaken van galblaaskanker

Het is anno 2024 niet duidelijk wat de oorzaak is van galblaaskanker. Bij kanker, dus ook bij galblaaskanker, gaat het vooral om mutaties in genen die een rol spelen bij de groei en deling van cellen.  De accumulerende cellen vormen een tumor die voorbij de galblaas kan groeien en zich naar andere delen van het lichaam kan verspreiden.

Meestal begint galblaaskanker in de glandulaire cellen die het binnenkant van de galblaas bekleden. Galblaaskanker die in dit type cel begint, wordt adenocarcinoom genoemd. Deze term verwijst naar de manier waarop de kankercellen verschijnen wanneer ze onder een microscoop worden onderzocht.

Risicofactoren

Risicofactoren die de kans vergroten dat je galblaaskanker zal ontwikkelen, zijn onder meer:

 • geslacht: het komt grofweg twee keer zo vaak voor bij vrouwen dan bij mannen, meestal op oudere leeftijd
 • zwaarlijvigheid of obesitas
 • chronische galblaasontsteking en galstenen
 • primaire scleroserende cholangitis: een chronische ontsteking van de galwegen, waarbij vooral littekenvorming optreedt
 • chronische infectie van de galblaas met Salmonella enterica serovar Typhi (S.typhi, de veroorzaker van buiktyfus): chronische dragers van deze boosdoener hebben een 3 tot 200 keer hoger risico op galblaaskanker dan niet-dragers
 • galblaaspoliepen
 • verkalkte galblaaswand (porseleinen galblaas)
 • bepaalde aangeboren afwijkingen van de galwegen

Onderzoek en diagnose

Onder meer de volgend eonderzoeken kunnen plaatsvinden om galblaaskanker te diagnosticeren:

 • Bloedonderzoek om de leverfunctie te onderzoeken.
 • Beeldvormingsonderzoek, zoals onder meer echografie, computertomografie (CT-scan) en magnetische resonantiebeeldvorming (MRI-scan).

Stadiëring

De stadia van galblaaskanker zijn:

 • Stadium 0 (ook bekend als carcinoma in situ): de kanker is beperkt tot de mucosale (binnenste) laag van de galblaas.
 • Stadium 1: De kanker is uitgezaaid naar de spierlaag.
 • Stadium 2: De kanker is uitgezaaid buiten de spierlaag naar de bindweefsellaag.
 • Stadium 3: De kanker is verplaatst naar de lever of naar organen ernaast, of de buitenste laag (serosa) en mogelijk naar de lymfeklieren.
 • Stadium 4: De kanker is verplaatst naar meer dan drie aangrenzende lymfeklieren, nabijgelegen bloedvaten en/of naar organen die zich ver van de galblaas bevinden.

Behandeling van galblaaskanker

De behandeling van galblaaskanker is afhankelijk van het type kanker, de grootte, plaats en groeiwijze van de tumor, de mate van doorgroei in omringende weefsels, de eventuele uitzaaiingen en je algemene lichamelijke gezondheid en conditie, leeftijd en natuurlijk je wensen. De meest toegepaste behandeling is een operatie, waarbij de tumor met de galblaas operatief verwijderd wordt (galblaasresectie of cholecystectomie). Je kan heel goed zonder galblaas leven. Als er sprake is van doorgroei naar de lever, is een operatie waarbij de galblaas en een deel van de lever wordt verwijderd ook mogelijk. Als de tumor niet volledig verwijderd kan worden of als er sprake is van uitzaaiingen, kan behandeling met kankerremmende medicijnen (zogeheten ‘chemotherapie’) toegepast worden. Radiotherapie (bestraling) behoort ook tot de mogelijkheden.

Prognose en overlevingskansen

Galblaaskanker wordt meestal pas in een later stadium gediagnosticeerd. Eén studie ontdekte dat 43% van de galblaaskankers werd gediagnosticeerd nadat de kanker zich had verspreid naar nabijgelegen organen of lymfeklieren, en 42% nadat de kanker zich had uitgezaaid naar verre organen of lymfeklieren.1Rawla, P., Sunkara, T., Thandra, K. C., & Barsouk, A. (2019). Epidemiology of gallbladder cancer. Clinical and experimental hepatology5(2), 93–102. https://doi.org/10.5114/ceh.2019.85166 Omdat het vaak in ene laat stadium wordt gevonden, nadat het zich naar andere delen van het lichaam heeft verspreid, kan galblaaskanker dodelijk zijn.

Dr. Asit Arora over kanker aan de galblaas

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over galblaaskanker, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.