Porseleingalblaas: symptomen, oorzaak en behandeling

Last Updated on 24 februari 2024 by M.G. Sulman

Porseleingalblaas, ook wel bekend als porseleinen galblaas, duidt op een verkalking van de galblaas. Men neemt aan dat dit wordt veroorzaakt door een overmaat aan galstenen, hoewel de exacte oorzaak anno 2024 niet duidelijk is. Net als bij galsteenaandoeningen in het algemeen, komt deze aandoening voornamelijk voor bij vrouwen met overgewicht van middelbare leeftijd. Ontstekingslittekens van de galblaaswand, gecombineerd met dystrofische verkalking in de wand, transformeert de galblaas in een porseleinachtig zakje. Verwijdering van de galblaas (cholecystectomie) is de aanbevolen behandeling van dit euvel.

Porseleingalblaas / Bron: Wikimedia Commons

Wat is een porseleingalblaas?

De aanwezigheid van kalk in de galblaaswand staat bekend als ‘porseleingalblaas’. Het orgaan krijgt hierbij een porseleinachtig uiterlijk krijgt. Het wordt geassocieerd met het bestaan van (overmatige veel) galstenen.

Synoniemen

Een porseleingalblaas staat ook bekend als porseleinen galblaas.

Vóórkomen

Porseleingalblaas is zeldzaam en wordt gedetecteerd in 0,06 tot 0,08 procent van alle verwijderde galblazen. Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen in een verhouding van 5:1. Het wordt meestal – maar zeker niet altijd – gediagnosticeerd bij mensen van 60 jaar en ouder.

Oorzaak van een porseleinen galblaas

De oorzaak van een porseleingalblaas is anno 2024 onbekend, maar men vermoedt dat het mechanisme vergelijkbaar is met de ontwikkeling van galstenen. Galstenen worden meestal gevormd uit gal die in stasis (stilstand) is. Wanneer gal niet volledig uit de galblaas wordt afgevoerd, kan het neerslaan als slib en vervolgens in galstenen veranderen. Galwegobstructie kan ook leiden tot galstenen. Bijvoorbeeld door vernauwingen van de galwegen en kankers, zoals alvleesklierkanker. De meest voorkomende oorzaak van galstenen (cholelithiasis) is het neerslaan van cholesterol dat zich vervolgens tot cholesterolstenen vormt. Maar er zijn ook andere soorten galstenen.

Symptomen van porseleingalblaas

De meeste gevallen van een porseleinen galblaas zijn asymptomatisch. Dat wil zeggen: zonder ziekteverschijnselen. Mogelijke symptomen zijn buikpijn (pijn in de rechterbovenbuik), misselijkheid, braken en koorts.

Complicaties

Een verkalkte galblaaswand houdt verband met een toegenomen risico op galblaaskanker. Het risico op kanker in een porseleinen galblaas is 15%. De precieze aard van het verband tussen galblaaskanker en porseleingalblaas is anno 2024 niet duidelijk.

Onderzoek en diagnose

Beeldvormende onderzoek kan een porseleingalblaas aantonen:

  • abdominale radiografie (röntgenfoto van de buik)
  • echografie van de buik (abdominale echografie)
  • CT-scan

Behandeling van porseleingalblaas

Met behulp van nauwkeurig echografisch onderzoek kan de verkalking in de wand goed bekeken worden en het beleid worden bepaald. Bij een verhoogd risico op galblaaskanker, is de aanbevolen behandeling cholecystectomie (galblaasverwijdering).1 Ned Tijdschr Geneeskd. 2002;146:183

Er zijn twee manieren om een galblaas te verwijderen:

  • Via een kijkoperatie (laparoscopische galblaasverwijdering), waarbij de chirurg vier kleine sneetjes in de buik maakt. Door een van de gaatjes gaat een kleine camera (de laparoscoop) naar binnen en via de andere gaatjes gaan de instrumenten naar binnen waarmee hij werkt. Hiermee snijdt de chirurg de galblaas los en trekt deze dan door een buisje naar buiten.
  • Via een gewone operatie (cholecystectomie), waarbij op de plek van de galblaas een snede gemaakt wordt van tien tot vijftien centimeter.

Prognose

Patiënten met een (niet kwaadaardige) porseleingalblaas die worden behandeld middels een galblaasverwijdering, hebben dezelfde zeer goede prognose als degenen die deze operatie hebben ondergaan voor galstenen. Het kleine percentage van degenen waarbij galblaaskanker is gevonden, heeft een veel slechtere prognose die afhankelijk is van het stadium van de kanker.2Jones MW, Weir CB, Ferguson T. Porcelain Gallbladder. [Updated 2022 Apr 13]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK518979/

Preventie

Preventieve maatregelen zijn onder meer:

Voeding

Vermijd te veel vet en cholesterolrijk voedsel om te voorkomen dat je galstenen krijgt, hetgeen kan leiden tot verkalking van de galblaas.

Voldoende drinken

Drink voldoende water om de galblaas goed te laten functioneren en de vorming van stenen te voorkomen.

Gewichtsbeheersing

Handhaaf een gezond gewicht en houd je BMI in de gaten. Overgewicht en obesitas verhogen namelijk het risico op galstenen.

Regelmatige lichaamsbeweging

Blijf actief om de galstroom te stimuleren en gewichtstoename te voorkomen.

Gezonde levensstijl

Een gezonde leefstijl is ook aan te raden. Vermijd overmatig alcoholgebruik en roken. Deze factoren verhogen namelijk het risico op galblaasproblemen.

Medische hulp

Maak een afspraak met je huisarts als je symptomen hebt die duiden op problemen met je galblaas, zoals pijn in de bovenbuik, om tijdig ingrijpen mogelijk te maken.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over porseleingalblaas, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.