Galblaaspoliep: symptomen, oorzaak en behandeling

Last Updated on 6 april 2024 by M.G. Sulman

Een galblaaspoliepen is een uitgroeisel van de binnenwand van de galblaas. Ze worden meestal per ongeluk gevonden op echografie of nadat een galblaas is verwijderd. De overgrote meerderheid van deze laesies zijn goedaardig en bevatten normale cellen of bestaan uit vetophopingen (cholesterolose). Verwijdering van de galblaas (cholecystectomie) wordt soms aanbevolen om de mogelijkheid van galblaaskanker of precancereuze poliepen uit te sluiten. Soms kunnen galblaaspoliepen leiden tot symptomen zoals je die ziet bij galblaasstenen. Galblaasstenen, of kortweg galstenen, zijn ophopingen van kristallen in de galblaas of de galwegen. 

Foto van een hyperplastische galblaaspoliep
Foto van een hyperplastische galblaaspoliep / Bron: Wikimedia Commons

Wat is een galblaaspoliep?

Een galblaaspoliep is een kleine, abnormale groei van weefsel met een steeltje die in de binnenkant van de galblaas zit. De galblaas is een klein orgaan dat gal opslaat. Hoewel grote poliepen zich kwaadaardig kunnen ontwikkelen tot galblaaskanker, is ongeveer 95 procent van de galblaaspoliepen goedaardig.

Vóórkomen

Galblaaspoliepen komen voor bij 3-7 van de algemene populatie.1Lee KF, Wong J, Li JCM, Lai PBS. Polypoid lesions of the gallbladder. Am J Surg. 2004;188:186-90.

Oorzaak van een poliep van de galblaas

Het is anno 2024 niet duidelijk wat de oorzaak is van een galblaaspoliep. Je galblaas is een orgaan ter grootte van een peer dat zich onder je lever bevindt. Het slaat gal uit je lever op en concentreert deze. Je lichaam gebruikt gal om vet af te breken en op te nemen. Je galblaas geeft het af in het eerste deel van je dunne darm. Gal bevat galzouten, cholesterol, vet en galpigmenten. Er kan een verband zijn tussen galblaaspoliepen en de manier waarop je lichaam vetten afbreekt. Je hebt meer kans om galblaaspoliepen te krijgen als je  lichaam vet niet goed afbreekt.

Galblaaspoliepen worden ook geassocieerd met de vorming van galstenen. Veel mensen hebben zowel galblaaspoliepen als galstenen. De volgende gezondheidsproblemen kunnen het risico om galblaaspoliepen te ontwikkelen vergroten:

  • familiaire adenomateuze polyposis (FAP)
  • het Gardner syndroom (familial colorectal polyposis)
  • het Peutz-Jeghers-syndroom
  • hepatitis B, een virale infectie die acuut of chronisch kan zijn
Galblaas
Ligging van de galblaas in het lichaam / Bron: decade3d – anatomy online / Shutterstock.com

Soorten galblaaspoliepen

Galblaaspoliepen worden geclassificeerd als goedaardig of kwaadaardig. Goedaardig betekent dat de poliep op zichzelf goedaardig of niet schadelijk is. Kwaadaardig betekent dat het kanker is. Er zijn verschillende soorten galblaaspoliepen.

Pseudopoliepen

Pseudopoliepen, ook wel cholesterolpoliepen genoemd, zijn het gevolg van een goedaardige aandoening die cholesterolose wordt genoemd. Bij cholesterolose worden cholesterol en andere lipiden (vetten) afgezet in de galblaas.

Ontstekingspoliepen

Dit is een type littekenweefsel dat gepaard gaat met chronische ontsteking van de galblaaswand (cholecystitis).

Adenomyomatose

Dit duidt op een abnormale overgroei van de galblaaswand die cysten vormt in de galblaaswand. Het is niet schadelijk.

Adenomen

Dit zijn goedaardige tumoren bestaande uit cellen die lijken op de bekleding van de galwegen, het kanaal dat de galblaas verbindt met andere organen. Ze vormen een risico van 0,5% om kanker te worden.

Kwaadaardige poliepen

Dit zijn meestal adenocarcinoom, de meest voorkomende vorm van kanker die de inwendige organen treft.

Symptomen van een galblaaspoliep

Vaak geeft een galblaaspoliep geen symptomen. Sommige mensen ervaren echter enkele symptomen. Er is geen verschil tussen de symptomen van mensen met kwaadaardige poliepen in vergelijking met goedaardige poliepen. Symptomen van galblaaspoliepen zijn onder meer:

Complicaties

De meeste galblaaspoliepen zijn pseudopoliepen of ontstekingspoliepen. Deze veroorzaken geen complicaties en worden niet geassocieerd met kanker.

De belangrijkste complicatie van een galblaaspoliep is galblaaskanker.

Onderzoek en diagnose

Een galblaaspoliep wordt vaak per ongeluk ontdekt bij een radiologisch onderzoek, zoals een transabdominale echografie. Een CT-scan wordt uitgevoerd bij grote poliepen en als galblaaskanker wordt vermoed.

Behandeling van een galblaaspoliepen

Afwachtend beleid

Als de galblaaspoliep kleiner is dan een centimeter in grootte, dan kan een afwachtend behleid worden gevoerd. De arts kan regelmatig een echo laten maken om te zien of de poliepen in omvang toeneemt. Dit is een veelvoorkomende situatie als je geen symptomen hebt.

Verwijderen van de galblaas

Andere behandelingen voor galblaaspoliepen zijn onder meer een operatie om je galblaas te verwijderen. Dit is ook een mogelijkheid als de poliep groter is dan 15 mm.

Voeding

Ongeacht of je een operatie ondergaat of niet, het helpt om je dieet te verbeteren. Het kan helpen helpen vet voedsel of voedsel met veel verzadigd vet te vermijden. Je kunt ook meer groenten en fruit gaan eten.

Prognose

Galblaaspoliepen komen vaak voor en 95 procent is goedaardig. De meeste galblaaspoliepen worden gediagnosticeerd tijdens een onderzoek naar een andere ziekte. Als je een poliep in de galblaas hebt, zul je waarschijnlijk geen symptomen vertonen.

Als er een galblaaspoliep bij je is vastgesteld, dan kan de arts aanbevelen deze regelmatig te controleren met echografisch onderzoek. Als de kans op kanker groot is, of als je galstenen hebt gehad, kan de arts aanbevelen de galblaas operatief te verwijderen.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over een poliep in de galblaas, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.