Navelafscheiding: oorzaken van afscheiding uit de navel

Last Updated on 11 november 2023 by M.G. Sulman

De navel is vanwege haar vorm een ideale plek waar ziektekiemen vast kunnen komen te zitten en zich kunnen vermenigvuldigen. Een overmaat aan pathogenen in de navel kunnen een infectie veroorzaken, wat kan leiden tot afscheiding uit de navel. Er komt dan viezigheid en vocht uit je navel. Dit kan behoorlijk stinken. Navelafscheiding kan verschillende kleuren hebben. Het kan ook opdrogen waardoor er een korstje ontstaat. Je kan bijvoorbeeld een zwarte of bruine korst in de navel hebben. Navelafscheiding en vieze geurtjes uit de navel kunnen het gevolg zijn van verschillende factoren. 

Navel
Navel / Bron: Wikimedia Commons

Hoe ruikt je navel en navelafscheiding?

Over het algemeen kan de geur van je navel, als je dez eniet regelmatig schoonmaakt, een mengeling zijn van zweet, huidolie en bacteriën. Het kan een licht zurige geur hebben, vergelijkbaar met een milde zweetlucht. Sommige mensen merken ook een sterkere geur op. De geur kan intenser zijn als er sprake is van navelafscheiding. Deze intense en vieze geur kan wijzen op een onderliggend probleem, zoals een infectie. Pus of etter heeft meestal een zeer onaangename geur. De geur beschrijft men vaak als een sterk, scherp, bedorven of rottingsachtig aroma. Het is belangrijk op te merken dat de geur kan variëren, afhankelijk van de onderliggende oorzaak.

Oorzaken van afscheiding uit de navel

Oorzaken van vocht of afscheiding uit de navel zijn onder meer:

Bacteriële infectie

Je navel herbergt veel soorten bacteriën. Het is een ware jungle. Volgens een onderzoek uit 2012 herbergen sommige navel slechts 29 soorten en sommige maar liefst 107, hoewel de meeste er ongeveer 67 hadden.1https://doi.org/10.1371/journal.pone.0047712 Als je je navel niet goed schoonhoudt, kunnen deze bacteriën een infectie veroorzaken. Ook navelpiercings kunnen geïnfecteerd raken. Zelfs genezen piercings kunnen soms weer (na jaren) op gaan spelen. Een bacteriële infectie in de navel veroorzaakt vaak een stinkende afscheiding die geel of groen kan zijn. Dit kan gepaard gaan met zwelling, pijn en een korstje in je navel.

Navelinfectie
Navelinfectie / Bron: Wikimedia Commons

Schimmelinfectie

Candidiasis, ook bekend als candidose, is een infectie die wordt veroorzaakt door gisten van het geslacht Candida, in het bijzonder Candida albicans. Deze gist voelt zich senang in vochtige, donkere delen van het lichaam, alwaar  het bij overgroei een schimmelinfectie kan veroorzaken. Het kan voorkomen tussen huidplooien, zoals in je liesstreek en onder je borsten. Gist kan zich ook in je navel nestelen, vooral als je deze plek niet goed schoon en droog houdt. Symptomen zijn een rode, jeukende uitslag en soms ook een dikke, witte afscheiding.

Het hebben van diabetes maakt het gemakkelijker voor gist en andere ziekteverwekkers om zich aan huidcellen en slijmklieren te hechten. Dit kan zijn vanwege de aanwezigheid van extra suikers, waardoor gist zich op sterke wijze kan uitbreiden.2Medical News Today. Diabetes and yeast infections (candidiasis). https://www.medicalnewstoday.com/articles/317824 (ingezien op 13-11-2022)

Urachuscyste

Een urachuscyste is een holte die zich ontwikkelt in de urachus, een embryonale structuur die de navelstreng verbindt met de blaas. De urachus is een embryonale verbinding die van de blaas naar de navel leidt. Zo loopt de urine uit je lichaam. Deze structuur sluit zich spontaan tijdens de zwangerschap. Soms sluit hij echter niet goed.

Een symptoom van een (geïnfecteerde) urachuscyste is troebele of bloederige vloeistof die uit je navel sijpelt. Andere symptomen zijn onder meer:

 •  pijn in de onderbuik, die verergert als er op de betreffende plek wordt gedrukt
 • koorts
 • een bult in je buik
 • pijn bij het plassen

Een epidermale cyste of epidermoid cyste

Een epidermale cyste, ook bekend als epidermoid cyste, atheroomcyste of talgkliercyste, zijn traag groeiende en pijnloze knobbels in de huid en worden gekenmerkt door een stevige en elastische ronde bovenkant. Het kan zich zowel in de navel als op andere delen van je lichaam vormen. Deze cyste is gevuld met keratine, een soort eiwit dat normaal in de nagels, het haar en de huid wordt aangetroffen. Als de cyste geïnfecteerd is geraakt, zal er een dikke, gele en stinkende afscheiding uitvloeien. De cyste kan ook rood en gezwollen zijn.

Primair adenocarcinoom van de navel

Navelkanker is zeer zeldzaam. In het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG) wordt een casus beschreven van een 49-jarige vrouw die zich meldde met langdurige klachten van navelafscheiding.3Ned Tijdschr Geneeskd. 1993;137:1358-60 Bij haar werd diep in de navel een granuloomachtige afwijking gezien, die bleek te berusten op een goed gedifferentieerd adenocarcinoom. Een adenocarcinoom is een carcinoom dat ontstaat in klierweefsel.  Geconcludeerd werd dat het een primaire tumor betrof nadat uitgebreid onderzoek geen primaire tumor elders aangaf. de afwijking werd weggesneden en het herstel verliep voorspoedig.

Naast primaire kanker kan er sprake zijn van de Sister Mary Joseph’s nodule. Dit is een zeldzame, maar ernstige oorzaak van een nattende navel. Het is een metastase (uitzaaiing) van een kwaadaardige tumor in de navel.

Mogelijke andere oorzaken

Een nattende navel bij een volwassene kan ook worden veroorzaakt door:

 • intertrigineus eczeem ofwel smetten of smetplekken, wat staat voor eczeem dat gelokaliseerd is in de lichaamsplooien
 • psoriasis inversa, een variant van psoriasis die voorkeur heeft voor de lichaamsplooien
 • endometriose in de navel (bij endometriose bevindt zich baarmoederslijmvlies op andere plaatsen dan de baarmoeder, een enkele keer in de navel)
 • pyogeen granuloom, een goedaardig, rood, glanzend en gemakkelijk bloedend bultje dat zo maar ergens ontstaat op de huid, soms ook in de navel
 • ziekte van Crohn-fistel, een gangetje in de huid die groeit vanuit een ontsteking aan de darm, waardoor pus en soms ook ontlasting loopt
 • een navelsteen kan klachten geven als roodheid, pijn aan de navel, een stinkende navel of navelafscheiding

In vroegere tijden – toen difterie nog geregeld voorkwam – kon navelafscheiding ook duiden op naveldifterie bij zuigelingen en kinderen:

Naveldifterie
Oorzaken van vocht uit de navel / Bron: Dokter, wat vindt u? door H. L. HEIJERMANS. “Het vrije volk : democratisch-socialistisch dagblad”. Rotterdam, 27-02-1963, p. 9. Geraadpleegd op Delpher op 09-07-2022, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010954079:mpeg21:p009

Huisarts raadplegen

Iedereen met een ontstoken navel of geïnfecteerde navel moet naar de dokter. Tekenen van infectie zijn onder meer:

 • navelafscheiding
 • koorts
 • pijn aan de navel en/of pijn rond de navel
 • roodheid in het gebied van de navel
Huisarts of arts
Huisarts raadplegen / Bron: Syda Productions/Shutterstock.com

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over navelafscheiding. Of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.