Psoriasis inversa: symptomen, oorzaak en behandeling

Last Updated on 16 april 2024 by M.G. Sulman

Psoriasis inversa is een bijzondere vorm van psoriasis (psoriasis vulgaris), die vooral in de lichaamsplooien voorkomt. Het verschijnt in de oksels, liezen, bilplooi (en rond de anus), glanspenis (eikel), navel en onder de borsten. Lichaamsplooipsoriasis is chronische van aard, maar niet besmettelijk. gene enkele vorm van psoriasis is nooit besmettelijk. Psoriasis inversa komt niet vaak voor. Typische symptomen zijn rode, glanzende vlekken op de huidplooien. Tussen 21 en 30 procent van de mensen met psoriasis ontwikkelt psoriasis inversa.

Arts

Wat is psoriasis inversa?

Psoriasis inversa is een vorm van psoriasis die huidplooien treft. Dit zijn delen van je lichaam waar de huid tegen de huid wrijft. Deze vorm van kan optreden in de oksel, onder de borsten van een vrouw, of in de lies of de binnenkant van de dijen en de lies. Bilplooi, penis en navel zijn andere plekken waar het kan optreden.

Mensen met inverse psoriasis hebben vaak ook ‘gewone’ psoriasis op andere delen van hun lichaam.

Soorten psoriasis, waaronder psoriasis inversa / Bron: Freepik

Synoniemen

Psoriasis inversa staat ook bekend als ‘intertrigineuze psoriasis’. Een andere benaming is ‘verborgen psoriasis’. Schrijver dezes noemt het ‘lichaamsplooipsoriasis’ vanwege het feit dat deze vorm van psoriasis zich manifesteert in de lichaamsplooien.

Vóórkomen

Grofweg 90% van de mensen met psoriasis heeft psoriasis vulgaris. Er is anno 2024 nauwelijks betrouwbare gegevens over psoriasis inversa. De huidaandoening komt vaak voor bij mensen van middelbare leeftijd. Kinderen worden er nauwelijks door getroffen. Tussen 21 en 30 procent van de mensen met psoriasis heeft ook psoriasis inversa.

Oorzaken van lichaamsplooipsoriasis

De oorzaken van lichaamsplooipsoriasis zijn anno 2024 niet volledig opgehelderd. Psoriasis inversa wordt, net als andere auto-immuunziekten, veroorzaakt door een afwijking in je immuunsysteem. Maar vocht (in de vorm van zweten) en wrijving kunnen de symptomen van dit specifieke type psoriasis triggeren.

Mensen met een immuundeficiëntie en erfelijke aanleg lopen een verhoogd risico. Bij het uitbreken van de ziekte kunnen verschillende factoren een rol spelen. Deze omvatten psychische en fysieke stress, zoals het overlijden van een familielid, baanverlies, maar ook een relatief onschuldige infectie, kan het uitbreken van psoriasis inversa bevorderen. Bepaalde medicijnen, zoals pillen voor hoge bloeddruk, kunnen ook deze vorm van psoriasis uitlokken. Bij patiënten met overgewicht die al last hebben van psoriasis vulgaris, komt psoriasis inversa vaker voor dan bij mensen met een gezond gewicht.

Symptomen van psoriasis inversa

Voorkeursplekken

Psoriasis inversa manifesteert zich in de lichaamsplooien, dat wil zeggen onder de oksels, op de ellebogen, in de liesstreek, op de navel, in de bilplooien, in het genitale gebied en bij vrouwen ook onder de borsten. Het kan zich ook achter de oorschelpen bevinden.

Verschijnselen

Meestal zijn felrode, scherp afgebakende, zalmkleurige of rozerode plakkaten te zien die niet zelden jeuken. Soms ontstaan er pijnlijke wondjes en kloofjes. In tegenstelling tot psoriasis vulgaris is de karakteristieke schilfering sterk verminderd of volledig afwezig.

Complicaties

Psoriasis inversa kan leiden tot een infectie. Dit komt doordat de laesies meestal optreden in delen van het lichaam waar de huid dun en gevoelig is. Bovendien kunnen medicijnen ter behandeling van psoriasis inversa behandelen, de huid dunner maken, waardoor het risico op infectie toeneemt. Bovendien komt deze vorm van psoriasis voor in de huidplooien. De huidplooien zijn meestal warme, vochtige gebieden die vatbaar zijn voor schimmelinfecties of bacteriële infecties. Als de huid gewond raakt of opengaat, kan er gemakkelijk een infectie ontstaan.

Onderzoek en diagnose

Psoriasis inversa wordt gemakkelijk aangezien voor eczeem of een schimmelinfectie. Een nauwkeurige anamnese en lichamelijk onderzoek zijns daarom essentieel voor de diagnose van psoriasis inversa. De arts kan een huidmonster nemen voor een kweek om andere aandoeningen met vergelijkbare symptomen uit te sluiten.

Behandeling van psoriasis inversa

Lokale of systemische behandeling

Behandeling bestaat meestal uit lokale behandeling met corticosteroïden, en combinaties van een vitamine D preparaat met een corticosteroïd. Dit is vaak voldoende om de huidziekte onder controle te houden. Systemische medicijnen kunnen worden voorgeschreven bij meer ernstige klachten. Het gaat hierbij om middelen als fumaarzuur, methotrexaat, apremilast en biologicals. Vaak worden deze voorgeschreven bij mensen die naast psoriasis inversa ook aan een uitgebreide vorm van psoriasis lijden. Lichttherapie kan ook soelaas bieden bij hardnekkige gevallen.

Medicijnen
Medicijnen / Bron: Pixabay

Secundaire infectie behandelen

Omdat huidplooien vatbaar kunnen zijn voor schimmelinfecties, kan de arts een combinatie van behandelingen voorschrijven. Sluit huidplooien niet af, tenzij voorgeschreven door de arts. Om de laesies in huidplooien droog te houden en het risico op schimmelinfecties te verminderen, kan de arts het gebruik van poeders aanbevelen om de vochtige laesies te drogen.

Zelfzorg

Neem de volgende maatregelen in acht:

  • vermijd krabben of wrijven aan de psoriasis
  • houd je huid koel en gehydrateerd om jeuk te verminderen
  • vermijd zepen die de huid kunnen uitdrogen en irriteren
  • probeer triggers te vermijden waarvan je weet dat ze de klachten uitlokken of verergeren
  • rook niet
  • drink geen of slechts heel weinig alcohol
  • eet gezond en gevarieerd
  • gebruik ontspanningstechnieken om stress te minimaliseren

Draag kleding die je huid laat ademen. Katoen, linnen en andere natuurlijke vezels zijn zacht voor de huid. Draag losse, ademende kleiding die niet tegen je pijnlijke huid aanwrijft en kunnen helpen voorkomen dat vocht vast komt te zitten in je huidplooien.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over psoriasis inversa, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.