Psoriasis guttata: symptomen, oorzaak en behandeling

Last Updated on 16 juni 2024 by M.G. Sulman

Psoriasis guttata (vrij vertaald als druppelvormige psoriasis) kan gemakkelijk worden gediagnosticeerd door een arts. De symptomen zijn druppelvormige, rode, schilferige vlekken die verschijnen over het hele huidoppervlak. Net alsof er waterdruppels willekeurig over het lichaam zijn verdeeld. Hierdoor is het duidelijk te onderscheiden van gewone psoriasis met zijn dikke plaques. Meestal ontwikkelen de symptomen zich binnen korte tijd, zoals huiduitslag veroorzaakt door een allergische reactie.

Psoriasis guttata bij een meisje van 9 jaar / Bron: Wikimedia Commons

Wat is psoriasis guttata?

Hoewel gewone psoriasis, ook bekend als plaque psoriasis, de meest voorkomende en bekende vorm van psoriasis is, zijn er andere vormen van psoriasis, waaronder psoriasis guttata. Dit betekent dat de ziekte zich op een heel andere manier kan uiten en ontwikkelen dan normaal. Een bijzonder vervelend aspect hiervan is dat je meerdere vormen van psoriasis tegelijk kan hebben, aangezien het uiteindelijk hetzelfde mechanisme is dat zich alleen op verschillende manieren manifesteert. In tegenstelling tot gewone psoriasis zijn bacteriën echter de triggers voor prosiasis guttata. Een psoriasis guttata kan uitgelokt worden door een keelinfectie of luchtweginfectie met groep A bèta-hemolytische streptokokken (Streptococcus pyogenes).1Huidziekten. Psoriasis guttata. https://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/ptxt/psoriasis-guttata.htm (ingezien op 21-12-2022)

Bij wie komt het voor?

De meeste gevallen van psoriasis guttata worden gezien bij kinderen. Jongvolwassenen, vooral degenen jonger dan 30 jaar, kunnen het echter ook ontwikkelen.

Vóórkomen

Psoriasis guttata is goed voor ongeveer 2% van alle gevallen van psoriasis.

Symptomen van psoriasis guttata

Psoriasis guttata wordt gekenmerkt door een acute uitbarsting van extreem kleine en talrijke laesies. In korte tijd verschijnen er tientallen tot honderden kleine (1 tot 10 mm) grote ronde tot ovale rood schilferende bultjes of vlekjes. Je ziet de plekken op de romp en ledematen, maar ze kunnen ook verschijnen op het gezicht en de op hoofdhuid. De plekken doen geen pijn. Soms gaat het gepaard met jeuk.

De schilfers worden witter wanneer je met de rand van je nagel of een spatel over de oppervlak van de plek heen krabt. Dit wordt het positieve kaarsvetfenomeen genoemd.

Psoriasis guttata bij een 30-jarige vrouw / Bron: Wikimedia Commons

Oorzaken van druppelvormige psoriasis

Bepaalde bacteriële infecties waarbij streptokokken – een groep bacteriën die bij mensen verschillende ziekten kunnen veroorzaken – betrokken zijn, kunnen een uitbarsting van deze vorm van psoriasis triggeren.

Het gebruik van sommige medicijnen kan ook verantwoordelijk zijn voor uitbraken van psoriasis guttata. Het gaat hierbij om NSAID’s, bètablokkers, lithium of medicijnen tegen malaria.

In de meeste gevallen melden patiënten echter slechts enkele dagen of weken voor het ontstaan ​​van de huidaandoening een besmettelijke ziekte, zoals keelontsteking of ontstoken amandelen. Psoriasis guttata, die daardoor oplaait, is vaak een eenmalige gebeurtenis. Het kan zich echter snel ontwikkelen tot chronische inflammatoire plaque psoriasis, vooral als het niet wordt behandeld.

Daarnaast kan een uitbraak van psoriasis guttata ook voorkomen bij een volwassen patiënt die al lijdt aan plaque psoriasis.

Onderzoek en diagnose

De arts zal naar je huid kijken en vragen stellen over medicijngebruik en een eventueel kort daarvoor doorgemaakte bacteriële streptokokkeninfectie, als gevolg van een keelontsteking of ontstoken amandelen. De diagnose is meestal gebaseerd op hoe de vlekken eruit zien. Kenmerkend zijn de rood-roze, druppelvormige plekjes op de huid.

Tests om de diagnose te bevestigen kunnen zijn:

  • biopsie van de huid
  • keelkweek (voor het aantonen van de aanwezigheid van pathogene bacteriën in je keel)
  • bloedonderzoek voor recente blootstelling aan streptokokkenbacteriën

Behandeling van psoriasis guttata

De behandeling van psoriasis guttata is vooral gericht op het verlichten van de klachten.

Behandeling milde vorm

Milde gevallen van psoriasis guttata kunnen als volgt worden behandeld:

  • Corticosteroïdencrème of -zalf om ontsteking en jeuk tegen te gaan.
  • Vitamine D-zalf om ontstekingen te remmen en de versnelde celdeling van hoorncellen in de huid tegen te gaan. Vaak in combinatie met een corticosteroïdenzalf.
  • Indifferente, vette crème om de huid soepel te houden.
  • Antiroosshampoo.

Behandeling ernstige vorm

Bij ernstige psoriasis guttata kan de arts medicijnen voorschrijven om de immuunrespons van het lichaam te onderdrukken. Deze omvatten ciclosporine en methotrexaat. Een nieuwere groep geneesmiddelen, biologische geneesmiddelen genaamd, kan ook worden gebruikt. Biologische medicijnen richten zich op specifieke afweercellen of boodschapper-eiwitten in je immuunsysteem.

De arts kan lichttherapie met UVB-stralen voorstellen. Ultraviolet B-licht is onderdeel van natuurlijk zonlicht. Het beïnvloedt zowel de celgroei als ontstekingen in de huid.

Prognose

Psoriasis guttata kan volledig verdwijnen na behandeling Soms kan het een chronische (levenslange) aandoening worden. Het kan ook later optreden als plaque psoriasis.

Video over psoriasis guttata

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over psoriasis guttata of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.