Jeuk aan de navel: oorzaken van een jeukende navel

Last Updated on 11 november 2023 by M.G. Sulman

Een navel is het overblijfsel of litteken dat overblijft nadat de navelstreng bij je geboorte is doorgeknipt. Er zijn veel verschillende anatomische variaties van de navel die verder gaan dan de eenvoudige classificaties holle en bolle navel. Jeuk aan de navel is een vervelend probleem dat ongemak kan veroorzaken bij het verrichten van dagelijkse activiteiten. Een kriebelende navel kan veroorzaakt worden door diverse mogelijke factoren, zoals eczeem, een droge huid of een ontsteking

Navel
Navel / Bron: Wikimedia Commons

Oorzaken van jeuk aan de navel

Meestal is een jeukende navel het gevolg van een droge huid, een huidaandoening of een ontsteking.

Droge huid

Een droge, wat geïrriteerde huid kan voor jeuk zorgen.

Eczeem in de navel

Atopisch eczeem

Atopisch eczeem (constitutioneel eczeem) is een niet-besmettelijke, chronische ontstekingsziekte van de huid. Eczeem kan zich ook in of rond de navel voordoen. Hierbij heb je last van jeuk, roodheid en schilfering. Atopisch eczeem gaat gepaard met een erfelijke aanleg om overgevoelig te reageren op stoffen of prikkels uit de omgeving.

Contactallergie

Wanneer je huid in contact komt met een stof (allergeen) die een allergische reactie veroorzaakt, wordt dit contactallergie of contacteczeem genoemd. Contacteczeem jeukt meestal en er verschijnt een rode uitslag. Ook kunnen er schilfers, bultjes, blaasjes, kloofjes of korstjes komen. Als je vermoedt dat je last hebt van een contactallergie zoals een nikkelallergie, dan is het belangrijk om het allergeen te vermijden.

Navelontsteking

Een navelontsteking kan ook zorgen voor jeuk aan de navel, evenals andere klachten zoals pijn of navelafscheiding.

Schimmelinfectie

Candida is een soort gist die vaak groeit in vochtige, donkere delen van je lichaam. Het kan een schimmelinfectie veroorzaken die bekend staat als candidiasis. De schimmel candida gedijt op donkere, warme, vochtige plaatsen zoals je navel. Het kan zorgen voor witte navelafscheiding en jeuk.

Bacteriële infectie

Pluisjes, zweet, talg en dode huidcellen kunnen zich ophopen in je navel en leiden tot bacteriegroei en infectie. Soms kan een infectie in je navel resulteren in een bruinachtige of gelige afscheiding. Je kunt een navelontsteking voorkomen door voldoende hygiëne te betrachten.

Ontstoken navelpiercing

Net als elke piercing kan een navelpiercing geïnfecteerd raken. De gemiddelde genezingstijd van een navelpiercing is 6 – 9 maanden. Aangezien er door het piercen een open wond is ontstaan, kan deze makkelijk geïnfecteerd raken. Je kan het herkennen door zwelling, roodheid, pijn, afscheiding en warmte; de geïnfecteerde plek voelt warm aan.

Insectenbeet

de beten van muggen, spinnen, bedwantsen en vlooien kunnen eruitzien als kleine, rode bultjes. Het kan gepaard gaan met jeuk en pijn. Een koude, natte doek helpt tegen deze klachten.

Bijkomende symptomen van een jeukende navel

Bacteriële infecties en schimmelinfecties jeuken niet alleen, maar zorgen ook voor andere klachten, zoals:

  • een gezwollen navel
  • navelpijn (meestal mild)
  • een gele, grijze, groene of bruine stinkende navelafscheiding.
  • roodhed
  • lokale warmte
  • soms een milde uitslag rond de navel

Ook een bloeding is mogelijk, bijvoorbeeld bij complicaties als gevolg van een navelpiercing. Bij een ernstige infectie kun je bovendien last hebben van koorts, misselijkheid en malaise.

Goede hygiëne

Het beste is om dagelijks je navel schoon te maken met water en (zo nodig) een niet-agressieve zeep (bijvoorbeeld babyshampoo). Je mag ook een washandje of wattenstaafje gebruiken om je navel te reinigen. Daarna goed naspoelen en droogmaken.

Video: wat zit er zoal in je navel?

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over een jeukende navel, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.