Jeukende teelballen: oorzaken van jeuk aan je zak

Last Updated on 11 november 2023 by M.G. Sulman

Jeukende teelballen is een relatief veel voorkomende klacht onder jongens en mannen. Gelukkig ligt er bijna nooit een ziekte of aandoening aan te grondslag.  Meestal krijg je jeuk aan je balzak door warmte, zweet en/of constante wrijving in dat gebied, gedurende de dag. Als de jeuk aan je zak echter erg hevig is en er kleine wondjes in de huid ontstaan, kan dit duiden op een infectie of huidontsteking. Door je ballen dagelijks goed schoon te maken met lauwwarm water en uiteraard een frisse onderbroek te dragen, zal de kans op jeukende ballen flink afnemen. Raadpleeg tijdig je huisarts bij aanhoudende of verergerende klachten

Man met hand voor penis en teelballen
Jeukende teelballen is een vervelende en gênante klacht

Jeukende teelballen

Jeukende teelballen is een courante klacht en kan ontstaan en verergeren door met name zweten en warmte. Vaak wordt jeuk in het kruis veroorzaakt door onvoldoende hygiëne. Maar jeuk aan je ballen kan ook duiden op ene medisch probleem. Schimmels, bacteriën, mijten of andere ziekteverwekkers kunnen jeukklachten in het genitale gebied symptomen veroorzaken. Je huisarts kan een diagnose stellen en een behandeling voorschrijven.

Oorzaken van jeuk aan je zak

Jeuk aan je ballen kent meerdere mogelijke oorzaken.

Overmatig zweten

Overmatig zweten bij je geslachtsdelen is met stip de belangrijkste oorzaak van een jeukend gevoel bij je ballen. Om die reden treedt dit symptoom meestal op aan het einde van de dag of na intensieve inspanning, vooral bij warm en broeierig weer.

De klacht is vaak te wijten aan onvoldoende hygiëne, waardoor opgehoopt zweet voor klachten zorgt. Bij onvoldoende hygiëne kan er uiteindelijk ook een schimmelinfectie ioptreden rond je teelballen en liesstreek, aangezien schimmels goed gedijen in een warme en vochtige omgeving.

Je dient dagelijks je ballen, liesstreek en penis te wassen. Je hoeft niet te schrobben. Gebruik geen zeep, want dat kan de natuurlijke balans van de huid verstoren. Hierdoor kunnen klachten ontstaan, zoals groei van bacteriën. Houd jezelf goed schoon douche (je genitale gebied) minstens één keer per dag, en elke keer dat je veel zweet na lichamelijke inspanning. Het jeukende gevoel verdwijnt meestal na het douchen.

Constante wrijving

Constante wrijving kan ook jeukende testikels veroorzaken. Dit probleem komt vaker voor bij fietsers en hardlopers, omdat ze vele uren bezig zijn met herhaalde beenbewegingen, wat uiteindelijk wrijving in het genitale gebied kan veroorzaken. Zowel een te strakke als te losse onderbroek kunnen klachten geven. De stof van een te strak zittende onderbroek zit dicht op de ballen en kan gaan schuren bij beweging. Bij een te lossen onderbroek gaan je ballen evenwel hangen en tegen je benen schuren en wrijven.

Het beste is om wrijving te voorkomen en door geen onderbroek onder je fietsbroek te dragen als je gaat wielrennen of mountainbiken. Draag vooral goed zittende onderbroeken: katoenen ondergoed van goede kwaliteit met de juiste pasvorm.

Mountainbiken
Mountainbiken / Bron: Wikimedia Commons

Geschoren ballen

Mannen die regelmatig hun schaamhaar verwijderen en ook het haar op hun ballen, kunnen jeuk voelen in het genitale gebied. Met name twee tot drie dagen na het verwijderen van het haar. Dit komt omdat wanneer de haartjes weer beginnen te groeien en de huidbarrière passeren, ze enige irritatie kunnen veroorzaken.

Als je je ballen scheert,  doe dit dan in een warme en vochtige omgeving, zoals onder de douche. Trek je huid zo strak mogelijk om kleine richeltjes of heuveltjes te voorkomen. Er zijn speciale trimmers ontworpen voor het scheren van je ballen. Je kunt daarmee ook als het ware over de huid zweven, waarbij je de huid niet aanraakt. Daarna schoonspoelen met water en voorzichtig droogmaken. Gebruik eventueel een crème om je geïrriteerde huid te kalmeren. Vermijd producten met alcohol en/of parfum, want hiervan raakt de pas geschoren huid geïrriteerd.

Trimmer
Trimmer / Bron: Pixabay

Schimmelinfectie

Een schimmelinfectie in de liesstreek is een vorm van ringworm, een schimmelinfectie die de buitenste lagen van de huid treft. De medische benaming van liesschimmel is tinea cruris. Schimmels gedijen in vochtige en warme omstandigheden, zoals de liesstreek. Langdurig krabben aan je ballen en lies, kan de klachten nog eens verergeren. Zo’n infectie komt heel vaak voor bij mannen die niet direct douchen na het sporten of die ondergoed dragen van synthetische stoffen die de huid niet laten ademen. Bij liesschimmel zie je rode plekken met schilfertjes langs de randen.

Was de huid het liefst zonder zeep en daarna goed afdrogen met een schone handdoek. Liesschimmel kun je goed behandelen met antischimmelcrème.

Liesschimmel
Liesschimmel / Bron: Wikimedia Commons

Allergische reactie

Zoals bij elk ander deel van de huid, kan ook het scrotum licht ontstoken raken door een allergie. De meest voorkomende reden hiervoor is het dragen van ondergoed van synthetische materialen, zoals polyester of elasthaan, maar de allergische reactie kan ook te wijten zijn aan overgevoeligheid voor de ingrediënten in een wasmiddel of zeep.

Teneinde allergieën in de liesstreek te voorkomen, wordt aanbevolen om ondergoed van 100% katoen te dragen. Katoen is een natuurlijke vezel die afkomstig is uit de zaden van de katoenplant. Als het jeukende gevoel echter niet verbetert, is het ook aan te raden om een ​​andere zeep te proberen om de geslachtsdelen te wassen, bij voorkeur een neutrale zeep zonder chemicaliën of andere mogelijke huidirriterende middelen. Er bestaan speciale pH-neutrale zepen, maar het meest verstandige is toch alleen het gebruik van lauw water.

Seksueel overdraagbare aandoeningen

Hoewel het niet zo vaak voorkomt, kunnen jeukende ballen ook wijzen op een seksueel overdraagbare aandoening (soa), vooral genitale herpes.

Genitale herpes

Genitale herpes is te herkennen door kleine blaasjes en vaste bultjes in de huid die samen kunnen vloeien tot zweertjes. Raak de herpesblaasjes niet aan. Was je handen als je ze toch hebt aangeraakt.

Schaamluis

Schaamluis zijn beestjes die in je schaamhaar zitten. Een ander woord voor schaamluis is platjes. Je kunt ze krijgen door intiem lichamelijk contact. Soms ook door gedeelde kleding, lakens en dergelijke. Naast jeuk, krijg je last van een geïrriteerde, rode huid en ontstekingsverschijnselen. Het insect is 1-3 mm lang

Je kunt een crème of lotion kopen om de schaamluis dood te maken. Na de behandeling kam je de dode luizen en eitjes uit je schaamhaar met een speciale luizenkam. Je kunt natuurlijk je schaamhaar ook afscheren.

Schaamluis
Schaamluis / Bron: Wikimedia Commons

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over jeuk aan je ballen. Of tips geven hoe om te gaan met jeukende testikels. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.