Jeukende tepels: oorzaken van jeuk aan de tepel

Last Updated on 11 november 2023 by M.G. Sulman

De meeste mannen en vrouwen hebben wel eens last van jeukende tepels. Meestal komt het door een onschuldige oorzaak, zoals droge tepels. Dan heb je vaak ook last van schilfering. Slechts zelden is er wat ernstigs aan de hand. Ook al is je verlangen om te krabben groot bij jeuk aan de tepel(s), het probleem is meestal gemakkelijk op te lossen met zelfzorg.

Huisarts of arts
Huisarts raadplegen / Bron: Syda Productions/Shutterstock.com

Jeukende tepels

Jeuk aan de tepels is een veel voorkomend symptoom van allergieën, ontstekingen of een droge huid. De jeuk kenmerkt zich door tintelingen, irritatie of ongemak. Het kan optreden bij aandoeningen die het tepelgebied zelf treffen of in combinatie met meer algemene aandoeningen, zoals netelroos of eczeem. Andere veelvoorkomende oorzaken van jeukende tepels zijn chemische stoffen die irriteren, zoals zeep en wasmiddel, en bijwerkingen van medicijnen. Contacteczeem kan ook leiden tot jeukende tepels.

Bijkomende symptomen

Afhankelijk van de oorzaak kan jeuk optreden in één of beide tepels, en roodheid, pijn, zwelling of afscheiding uit de aangedane tepel (tepelafscheiding).

Oorzaken van jeuk aan de tepel

Er zijn veel oorzaken van jeukende tepels, waaronder:

Koud en droog weer

De huid rond je tepels is een stuk gevoeliger dan de huid op andere delen van je lichaam. Dit kan het vatbaarder maken voor irritatie, droogheid en ontsteking, vooral bij droger weer. In de wintermaanden kun je merken dat je huid droger is. Het kan jeuken, irriteren, schilferen en ruw aanvoelen. Dit heeft te maken met de lagere temperatuur, maar ook met een lage luchtvochtigheid. Des te kouder de lucht, des te minder vocht deze kan vasthouden.

Hormonale veranderingen

Veranderingen in de hormoonhuishouding kunnen jeukende tepels veroorzaken. Zo kan je menstruatie een rol spelen. Ben je bijna ongesteld? Dan kan dat zomaar eens de oorzaak zijn. Maar denk ook aan zwangerschap (zie onder), overgang (zie onder) en menopauze, puberteit, het gebruik van de pil, etc.

Zwangerschap

Hormonale veranderingen, groter wordende borsten en verhoogde bloedstroom kunnen ervoor zorgen dat een vrouw jeukende tepels krijgt tijdens de zwangerschap. Een vrouw kan ook last hebben van pijnlijke tepels, tintelingen, gevoeligheid en zware borsten.

Zwangere vrouw
Jeukende tepels tijdens de zwangerschap / Bron: Pixabay
Overgang

Er treden tijdens de overgang hormonale veranderingen op, zoals een daling van de oestrogeenproductie. Wanneer je lichaam minder oestrogeen produceert, kan het einde van de menstruatie ook een effect hebben op je huid. De daling van het hormoon oestrogeen zorgt voor een droge(re) huid.

Het geven van borstvoeding

Borstvoeding kan jeuk veroorzakende droogheid veroorzaken. Lanoline kan dan wonderen doen. Lanoline tepelcrème is een verzorgingsproduct voor tepels die onder grote druk staan, vooral tijdens de eerste weken van de borstvoeding. Houd in de gaten dat er geen kloofjes ontstaan. Tepelkloven kunnen leiden tot de introductie van bacteriën in de melkkanalen, wat kan resulteren in een infectie die mastitis wordt genoemd. Mastitis, die ook kan worden veroorzaakt door een overmatige groei van bacteriën in de moedermelk dankzij onregelmatige voeding of geblokkeerde melkkanalen, veroorzaakt symptomen zoals pijn of gevoeligheid in de borst, evenals koorts  (> 38,5 °C) en griepachtige klachten.

Schildklierproblemen

De schildklier bevindt zich onder in de hals, voor de luchtpijp. Dit orgaan geeft deze hormonen af aan het bloed, dat het transport naar alle organen en weefsels verzorgt. Wanneer de schildklierhormoonspiegels laag zijn, kan de huid droog worden. Een droge huid kan leiden tot jeuk. Jeukende tepels zijn niet het enige mogelijke symptoom van schildklierproblemen. Andere symptomen zijn onder andere veranderingen in je eetlust, spierpijn en vermoeidheid.

Schildklieronderzoek
Schildklieronderzoek / Bron: Dreams Come True/Shutterstock.com

Huidaandoeningen

Ook huidaandoeningen kunnen voor jeuk aan de linker en/of rechter tepel zorgen.

Schimmelinfectie aan tepel en borst

Soms kunnen vrouwen last hebben van een schimmelinfectie van de borst en tepel, die meestal wordt veroorzaakt door de schimmel Candida albicans.  Bij de moeder spreekt men van candidiasis, bij de baby van spruw. Het kan optreden tijdens het geven van borstvoeding, bij vrouwen met vaginale schimmelinfectie en bij het gebruik van antibiotica. Mogelijke symptomen zijn tepelgevoeligheid, branderig gevoel, jeuk of tintelinge, maar ook witte lijntjes en stipjes in de huidplooien van de tepel en tepelhof, eczeem en stekende pijn in de borsten.

Loperstepel

Een loperstepel is het gevolg van de irritatie die wordt veroorzaakt door kleding die tegen de tepel wrijft tijdens activiteiten zoals hardlopen, surfen of gewichtheffen. Andere activiteiten die schuren bij mannen en vrouwen veroorzaken, kunnen ook een loperstepel veroorzaken. Het komt vaker voor bij mannen, aangezien vrouwen meestal een sportbeha dragen tijdens het lopen.

Risicofactoren zijn:

  • katoenen overhemden dragen zonder ondershirt (stijve overhemden kunnen schuren en de huid irriteren)
  • hardlopen zonder bh
  • het uitvoeren van activiteiten tijdens de wintermaanden wanneer de tepel hard is van de kou

Symptomen zijn onder meer:

  • huidirritatie en roodheid
  • pijnlijke en droge tepels
  • tepelkloofjes met of zonder bloeding
Psoriasis

Psoriasis is een huidaandoening, een auto-immuunziekte. Bij psoriasis krijg je plekken met schilfers en jeuk op de huid. Meestal aan de buitenkant van je ellebogen en knieën. Maar de uitslag kan overal verschijnen, waaronder je borsten en tepels.

Psoriasis
Psoriasisplaque / Bron: Wikimedia Commons
Tepeleczeem

Tepeleczeem is meestal aanwezig op beide borsten. Het is niet verheven en heeft een veel minder scherpe begrenzing dan eczeem elders op het lichaam. Het komt voor in de context van verschillende soorten eczeem, voornamelijk atopisch eczeem en contacteczeem.

Allergische reactie

Sommige producten zoals zeep, bodylotion, een geurtje of wasmiddel kunnen een allergische reactie uitlokken. Ben je misschien overgeschakeld op een ander wasmiddel, gebruik je nieuwe zeep of shampoo, heb je nieuw geurtje? Maar ook bepaalde kledingstukken kunnen een allergische reactie veroorzaken. Ga dat in ieder geval even na, bijvoorbeeld door een dagboekje bij te houden. Schrijf daarin op of je klachten hebt en wat je klachten zijn en wat je hebt gedaan en gebruikt.

Insectenbeet

Een insectenbeet is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je een vervelende jeuk aan je borst hebt, maar het is heel goed mogelijk. Typische klachten zijn een bultje en roodheid eromheen.

Kanker of kankerbehandeling

Jeukende tepel(s) kan ook komen door borstkanker of bestralingstherapie.

De ziekte van Paget (morbus Paget)

Het is een onwaarschijnlijke oorzaak van je jeuk, maar tepeljeuk het kan worden veroorzaakt door de ziekte van Paget (morbus Paget). Dit is een zeldzame vorm van borstkanker. Deze vorm van borstkanker is te herkennen aan schilferige, rode uitslag bij de tepel en tepelhof. Het kan gepaard gaan met vocht of bloedverlies uit de tepel. Het is uiterst zeldzaam is om de ziekte van Paget aan beide tepels te hebben. Dus als je jeuk of uitslag niet aan één kant voorkomt, is de kans nog kleiner dat je het hebt.

Bestraling voor borstkanker

Bestraling van borstkanker kan leiden tot een specifiek type dermatitis (huidontsteking). De jeuk kan beginnen direct nadat het stukje huid is blootgesteld aan straling, maar het kan ook maanden of zelfs jaren later optreden.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over jeukende tepels, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.