Tepeleczeem: symptomen en behandeling van eczeem van de tepel

Last Updated on 17 maart 2024 by M.G. Sulman

Tepeleczeem of eczeem van de tepel manifesteert zich als een jeukende, schilferige, geïrriteerde uitslag op de tepel en tepelhof. De tepelhof is het gebied met een donkere huid rond de tepel. Het kan op één of beide tepels voorkomen. Door te krabben raakt de tepel en tepelhof beschadigd en verdikt. Dit wordt lichenificatie genoemd. Tepeleczeem wordt het meest gezien als onderdeel van atopisch eczeem. Meestal wordt het veroorzaakt door irritatie van bepaalde kledingstukken, zepen, wasmiddelen of lotions. Genezing treedt vaak in als je de oorzaak identificeert en wegneemt. Kiezen voor hypoallergene zeep en wasmiddelen zonder parfum en kleurstoffen helpt vaak. de huisarts kan ook een zalfje voorschrijven. 

Arts

Wat is tepeleczeem?

Eczeem is een aandoening die een jeukende uitslag op je huid veroorzaakt. Deze uitslag kan overal op je lichaam verschijnen. Eczeem kan zich zowel op je tepels als op je tepelhof ontwikkelen. Deze aandoening treft baby’s, kinderen en volwassenen van van beide geslachten.

Is het gevaarlijk?

Eczeem op je tepels is niet gevaarlijk. Maar er kan een secundaire infectie optreden, vooral als je aan de uitslag krabt. Door te krabben kan je huid kapotgaan en kunnen bacteriën binnendringen. Het kan er ook voor zorgen dat je huid na verloop van tijd dikker en harder wordt. Dit staat bekend als lichenificatie.

Tepeleczeem of kanker?

Als je roodheid of pijn rond de tepel hebt die op eczeem lijkt en niet overgaat met behandeling, is het verstandig om je huisarts te raadplegen om de ziekte van Paget uit te sluiten. De ziekte van Paget, ook bekend als morbus Paget, is een zeldzame vorm van borstkanker.  Het presenteert zich meestal als roodheid, pijn en schilfering die de tepel aantast en gemakkelijk kan worden aangezien voor eczeem of infectie. De ziekte treft één borst en begint op de tepel of de areola.

Wie krijgt het?

Tepeleczeem komt vaak voor bij mensen die reeds last hebben van eczeem elders op het lichaam of daar last van hebben gehad. Tepeleczeem wordt meestal gediagnosticeerd bij tienermeisjes, al dan niet met een voorgeschiedenis van atopisch eczeem. Het kan echter ook baby’s, kinderen en volwassen mannen en vrouwen treffen. Tepeleczeem kan soms voorkomen bij niet-atopische vrouwen die borstvoeding geven.

Oorzaken van tepeleczeem

Tepeleczeem ontstaat door:

Genetische invloeden

Er is vaak sprake van erfelijke aanleg. Deze aanleg blijkt meestal uit het feit dat in je familie eczeem of andere atopische aandoeningen voorkomen, zoals astma, hooikoorts en andere allergieën.

Omgevingsfactoren

Wasmiddelen, bepaalde stoffen, zepen, lotions en parfums kunnen de huid rond je tepel irriteren en leiden tot een opflakkering van eczeem. Zweet kan vast komen te zitten onder je borsten in je beha of shirt, wat irritatie kan veroorzaken.

Wasmiddel
Allergisch contacteczeem kan veroorzaakt worden door wasmiddel, maar ook door wasverzachters, afwasmiddel en andere schoonmaakmiddelen / Bron: Pixabay

Overactief immuunsysteem

De rode, schilferige huiduitslag kan ontstaan wanneer je immuunsysteem reageert op een stof die niet echt schadelijk is. Je kunt een allergische reactie hebben op voedsel of een andere stof, en dat kan een uitbraak van eczeem triggeren.

Stress

Stress maakt je extra vatbaar voor eczeem en verergert reeds bestaand eczeem. Door geestelijke en lichamelijke stress kan eczeem in korte tijd opvlammen.

Symptomen van eczeem van de tepel

Zowel de tepel zelf als de tepelhof kunnen rood, schilferend, nattend, korstig of gebarsten zijn. Dit kan gepaard gaan met jeuk, pijn of gevoeligheid. Tepeleczeem is meestal aanwezig op beide borsten.

Complicaties

Eczeem verhoogt het risico op een secundaire infectie, vaak bacterieel. Ongeveer 60-90% van mensen met eczeem hebben Staphylococcus-bacteriën op hun huid, wat kan leiden tot een secundaire infectie.

Mensen met eczeem lopen ook een verhoogd risico op slaapproblemen, angst en depressie.

Onderzoek en diagnose

Een arts kan eczeem diagnosticeren door je huid te onderzoeken en te informeren naar je klachten. de arts zal ook je medische geschiedenis in ogenschouw nemen. Misschien ben je al bekend met eczeem. Vaak is verder onderzoek niet nodig.

Behandeling van tepeleczeem

Medische behandeling

Behandeling kan helpen om de symptomen te beheersen en opflakkeringen te voorkomen. Het is sowieso belangrijk om je tepels te beschermen tegen schurende kleding. Proberen niet te krabben en dek je tepels af bij habitueel krabgedrag. Vermijd eventuele triggers en stap over op bijvoorbeeld neutrale wasmiddelen. Dit zijn wasmiddelen die parfumvrij en hypoallergeen zijn.

De arts één van de volgende zalven voorschrijven:

  • R/ Triamcinolon 0.1% zalf. Dit is een bijnierschorshormoon (corticosteroïd). Het middel ontstekingen en overgevoeligheidsreacties.
  • R/ Betnelan (betamethason-17-valeraat 0.1%) zalf. Dit middel is een bijnierschorshormoon (corticosteroïd). Het remt ontstekingen en vermindert schilfering, jeuk en zwellingen.
  • Bij hevige jeuk kan een sterkere corticosteroïd nodig zijn om de cyclus van krabben – jeuk – krabben te doorbreken.

Zelfzorgmaatregelen

De volgende maatregelen kunnen helpen:

  • Was alleen met water en vermijd zeep op de borsten.
  • Gebruik een neutraal wasmiddel voor de was.
  • Paracetamol kan helpen tegen de pijn.
  • Bescherm het gebied tegen wrijving van kleding.
  • Zo nodig de tepel en tepelhoven vet houden met calendulazalf (calendula staat ook bekend als goudsbloem), Johannesolie, of een goed smeerbare witte vaseline (vaseline album).
Calendulazalf (zalf van goudsbloem) / Bron: Freepik

Moeders die borstvoeding geven kunnen de volgende maatregelen nemen:

  • Reinig het gebied na het voeden met een zachte, met warm water bevochtigde doek en daarna insmeren met HCA 1% crème. Hydrocortison remt ontstekingen en vermindert schilfering, jeuk en zwelling.
  • Na het intrekken van deze crème zo nodig vet houden met Calendula zalf, Johannesolie, of een goed smeerbare witte vaseline (vaseline album).
Witte vaseline (vaseline album)

Prognose

Atopisch eczeem is anno 2024 niet te genezen. Derhalve is de behandeling gericht op het verminderen van de symptomen van eczeem. Het identificeren en vermijden van triggers kan het risico op opflakkeringen helpen verminderen. Sommige mensen hebben levenslang last van eczeem. De ene periode meer dan de andere periode.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over tepeleczeem, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.