Knobbeltje onder tepel: oorzaken bultje onder tepel

Last Updated on 11 november 2023 by M.G. Sulman

Een knobbeltje onder de tepel kan allerlei oorzaken hebben. Mensen vrezen vaak het ergste, maar in de meeste gevallen gaat het om een goedaardig knobbeltje of bultje in de borst. De meest voorkomende goedaardige knobbeltjes is een bindweefselknobbel (fibroadenoom) of een vetweefselknobbel (lipoom), een goedaardige tumor die ontstaat vanuit het vetweefsel in de borst als gevolg van wildgroei. Het knobbeltje kan ook uitgaan van klierweefsel. De Phyllodes tumor is een zeldzame tumor met een goedaardige en een kwaadaardige variant. Als zodanig onderscheidt het zich fundamenteel van borstkanker. Er kunnen zich soms verschillende goedaardige tumoren of knobbeltjes vormen op de tepel en in het gebied van de tepelhof, wat kan worden toegeschreven aan de huid of spieren. Borstkanker is een kankersoort die zich in het borstweefsel van vrouwen en soms van mannen ontwikkelt.

Patiënt in gesprek met arts
Arts raadplegen bij een knobbeltje onder de tepel / Bron: Monkey Business Images/Shutterstock.com

Oorzaken van een knobbeltje onder de tepel

Als je een verandering in de vorm of structuur van je borst opmerkt, maak dan direct een afspraak met je huisarts om het te laten controleren. Gelukkig is het grootste deel van de knobbeltjes goedaardig. Als het knobbeltje toch kwaadaardig blijken, dan is dat nog steeds geen reden tot paniek. Tegenwoordig komen veel vrouwen de ziekte weer te boven.  Goedaardige knobbeltjes of bultjes onder de tepel hebben meestal gladde randen en kunnen lichtjes worden bewogen als je er tegenaan duwt. Ze worden vaak in beide borsten aangetroffen. Er zijn verschillende veelvoorkomende oorzaken, waaronder normale veranderingen in borstweefsel, een bindweefselknobbeltje, een vetbultje of letsel.

Bindweefselknobbel (fibroadenoom)

Wat is het?

Een bindweefselknobbel of fibroadenoom is een goedaardig tumor die voornamelijk bestaat ​​uit bind- en klierweefsel. Ze komen het meeste voor bij jonge vrouwen tussen de 15 en 35 jaar. Fibroadenomen komen vaker voor bij vrouwen die de pil vóór de leeftijd van 20 jaar innemen. Anders lijkt er geen verband te zijn met de pil. Ze kunnen aanzienlijk groter worden tijdens zwangerschap en het geven van borstvoeding. Na de overgang kunnen ze krimpen, Afgezien van het feit dat ze worden beïnvloed door hormonen, is de exacte oorzaak van hun vorming nog onduidelijk.

Histologisch zijn fibroadenomen onderverdeeld in eenvoudige en complexe vormen. Complex betekent dat het weefsel een beetje rusteloos lijkt vanwege bepaalde celveranderingen; het bevat cysten, vergrote kliercellen en kalk. Dit type fibroadenomen vormen een licht verhoogd risico op een mogelijke ontwikkeling van toekomstige borstkanker.

Symptomen: glad, rond of ovaalvormig knobbeltje in de borst.

Een fibroadenoom is een gladde, ronde of ovaalvormig knobbeltje in de borst. Fibroadenomen zijn vaak kleiner dan 2,5 cm, maar soms ook aanzienlijk groter. Als ze voelbaar zijn, zijn het meer afgeronde, bolvormige structuren die gemakkelijk kunnen worden afgebakend van het omringende weefsel. Ze voelen stevig tot grof aan, zoals een knikker, kunnen onder de huid worden verplaatst en zijn meestal pijnloos. Kleine fibroadenomen worden soms niet opgemerkt en kunnen alleen in een weefselmonster worden gedetecteerd. Meerdere fibroadenomen kunnen zich ook in één borst vormen. Bij jonge vrouwen kan een fibroadenoom soms vrij snel groeien en behoorlijk groot worden, waaronder de giant-fibroadenoom de juvenile fibroadenoom. Hiermee worden respectievelijk fibroadenomen groter dan 5 cm en fibroadenomen geconstateerd bij vrij jonge meisjes in de tienerleeftijd bedoeld.

Cyste in de borst

Wat is het?

Cysten zijn met vocht gevulde abnormale holten die ergens in het lichaam kunnen optreden, waaronder de borst. Je kan één of meerdere cysten hebben in één of in beide borsten. De binnenwand van cysten in de borstklier bestaat uit kliercellen. Cysten ontstaan ​​hier wanneer overtollig klier- en bindweefsel de melkkanalen vernauwt. Meestal ontstaan cystes in de borst rond de menstruatie, dus mogelijk heeft het ontstaan ervan een hormonale oorzaak.

Als er zich meerdere grotere cysten hebben gevormd, maken deze deel uit van zogenaamde fibrocystische veranderingen in de borst.

Rond of ovaal met vocht gevulde, beweegbare knobbel

Een cyste in de borst is te herkennen als een rond of ovaal met vocht gevulde, beweegbare knobbel. Soms voelt deze knobbel pijnlijk aan.

Een cyste in de borst voelt meestal zacht en elastisch aan, is meestal gemakkelijk te onderscheiden van het omringende weefsel en kan onder de huid worden verplaatst. Een grotere cyste kan gevoelig of pijnlijk zijn, bijvoorbeeld als deze opzwelt voor je menstruatie. Daarna krimpt de cyste weer, zodat ook de klachten afnemen. Grote cysten kunnen het gebied irriteren en ongemak veroorzaken, ongeacht of je nu menstrueert of niet.

Fibrocystische veranderingen

Fibrocystische veranderingen zijn borstveranderingen die tot stand door veranderingen in de melkkanaaltjes, waarbij enerzijds cystes ontstaan en anderzijds een soort van littekenvorming kan optreden.

Grofweg 50 tot 60 procent van alle vrouwen krijgt hiermee te maken. Ze komen het meest voor bij vrouwen tussen de 20 en 50 jaar en zijn ongebruikelijk na de overgang, tenzij een vrouw hormonen gebruikt.

De grootte en gevoeligheid van fibrocystische knobbels nemen meestal toe vóór de menstruatie, en nemen af ​​na het einde van de menstruatie. Deze aandoening, ook bekend als cystische mastitis, verdwijnt over het algemeen na de menopauze. Chronische cystische mastitis is een veelvoorkomende aandoening die gekenmerkt wordt door de aanwezigheid van goedaardige cysten of knobbeltjes.

Recent onderzoek heeft aangetoond dat de chemische stof methylxanthines, die wordt aangetroffen in koffie, thee, cola, chocolade en sommige dieet- en verkoudheidsmedicijnen, de groei van fibrocystische knobbels lijkt te bevorderen. In één onderzoek ontdekte meer dan de helft van de vrouwen die de bovengenoemde stoffen uit hun dieet haalden, dat hun cysten geleidelijk verdwenen.1Malherbe K, Fatima S. Fibrocystic Breast Disease. [Updated 2021 Jan 19]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK551609/

Lipoom of vetbultje

Een lipoom is een goedaardige tumor die bestaat uit vetweefsel  in een dun, vezelig omhulsel. Lipomen verschijnen meestal net onder de huid, maar ze kunnen zich ook in de borstklieren vormen. Lipomen zijn zachte, beweegbare knobbeltjes die geen pijn veroorzaken. Een knobbel is meestal het enige symptoom. Lipomen in de borst verhogen het risico op borstkanker niet.

Oppervlakkige subcutane lipoom of vetbult
Oppervlakkige subcutane lipoom of vetbult / Bron: Wikimedia Commons

Intraductale papillomen

Intraductale papillomen zijn kleine, wratachtige gezwellen in de bekleding van het melkkanaal nabij de tepel. Ze komen meestal voor bij vrouwen tussen de 30 en 50 jaar. Ze kunnen bloeding uit de tepel veroorzaken.

Traumatische vetnecrose

Dit gebeurt wanneer er een verwonding aan de borst optreedt, hoewel je je misschien niet eens herinnert dat er zich een verwonding heeft voorgedaan. Het zorgt ervoor dat vet zich vormt in klontjes die over het algemeen rond, stevig, hard en pijnloos zijn. Meestal krijg je er één tegelijk.

Het kan moeilijk zijn om te bepalen of een knobbel traumatische vetnecrose betreft of iets anders totdat de arts een biopsie (weefselonderzoek) uitvoert. Een dergelijk knobbeltje of bultje hoeft meestal niet te worden behandeld. Maar als de knobbel je stoort, kan een arts deze verwijderen.

Borstabces

Een abces in de borst is een opeenhoping van etterig vocht en veroorzaakt een lokale maar zeer pijnlijke zwelling in de borst. Een ophoping van geïnfecteerd vocht (abces) in het borstweefsel kan ook een knobbeltje in de borst veroorzaken. Een onbehandelde of onjuist behandelde borstontsteking kan leiden tot een abces. Het abces kan spontaan openbarsten langs de huid of via de tepel.

Borstkanker bij mannen en vrouwen

Symptomen van borstkanker

Een borstknobbeltje dat pijnloos, hard, onregelmatig gevormd en verschilt van het omliggende borstweefsel, kan duiden op borstkanker. Het knobbeltje is vaak iets stugger of harder dan de rest van je borstweefsel. Het kogeltje kan ook als een knikker onder je vingers wegglijden. Het kan echter ook aanvoelen als een verdikte schijf of als een hard strengetje achter je tepel. De huid die de knobbel bedekt, kan er rood uitzien. Ook kunnen er kuiltjes of pitjes ontstaan die eruitzien als de schil van een sinaasappel. De grootte en vorm van je borsten kunnen veranderen, of je kunt afscheiding uit de tepel opmerken.

“Even lekker relaxen in bad”, dacht Priscilla. Maar van ontspannen kwam het niet. Priscilla voelde een knobbeltje in haar borst:

Borstkanker bij mannen

Borstkanker bij mannen kan op alle plaatsen in de borst ontstaan, maar meestal ontstaat het in de buurt van de tepel aangezien daar het meeste borstweefsel zit. In dat geval is het knobbeltje meestal te voelen naast of achter de tepel of de tepelhof.

Huisarts raadplegen bij een bultje onder de tepel

Raadpleeg je huisarts als je een knobbeltje voelt dat niet snel verdwijnt, evenals in de volgende gevallen:

  • Een gebied dat duidelijk verschilt van elk ander gebied aan beide borsten.
  • Een bult of verdikt gebied in of nabij de borst of onderarm dat gedurende de menstruatiecyclus blijft bestaan.
  • Een verandering in borstomvang, vorm of contour.
  • Een massa of zwelling. Het kan zo klein zijn als een erwt of aanvoelen als een knikker onder je huid.
  • Een verandering in hoe de huid van je borst of tepel eruitziet of aanvoelt. Het kan kuiltjes, gebobbeld, geschubd of ontstoken zijn.
  • Er komt heldere of bloederige vloeistof uit de tepel.
  • Rode huid op de borst of tepel.
Huisarts of arts
Huisarts raadplegen bij een bultje of knobbeltje onder de tepel / Bron: Syda Productions/Shutterstock.com

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over een knobbeltje of bultje onder de tepel. Of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.