Stinkende navel: oorzaken van een navel die stinkt

Last Updated on 11 november 2023 by M.G. Sulman

Wat de lichamelijk hygiene betreft, wordt de navel vaak vergeten. Meestal verborgen onder je kleding, zie je het waarschijnlijk niet zo veel of denk je niet over na. Totdat je een vieze geur opmerkt die uit je navel komt. Wees gerust, een stinkende navel betekent niet noodzakelijkerwijs dat er een probleem is. Net als alle andere delen van je huid, vallen er dode huidcellen in en rond je navel af en schilferen ze van het oppervlak af. Ze kunnen zich ophopen in de navel, samen met zweet, vuil en andere soorten vuiligheid. Als er geen roodheid, pijn of afscheiding is, hoef je je niet direct zorgen te maken. Wat zijn de mogelijke oorzaken van een navel die stinkt en wat kun je eraan doen?

Navel
Wat zijn de oorzaken van een stinkende navel? / Bron: Wikimedia Commons

Oorzaken van een stinkende navel

Wanneer je navel stinkt, is het belangrijk om de oorzaak zo snel mogelijk te achterhalen en te behandelen. De oorzaak kan eenvoudig zijn, zoals een gebrek aan hygiëne, of ingewikkelder, zoals een huidinfectie. Het is hoe dan ook belangrijk om een stinkende navel te verhelpen om erger te voorkomen.

Slechte hygiëne

Navelgeur wordt vaak veroorzaakt door onvoldoende hygiëne. Wanneer je zweet, breken de bacteriën op je huid de eiwitten af ​​tot zuren, wat leidt tot lichaamsgeur. Wanneer zweet, vuil en dode huidcellen zich ophopen in de navel, kan dit tot een vieze geur leiden. Je moet daarom regelmatig je navel schoonmaken. Het wordt aanbevolen dat zowel tieners als volwassenen dagelijks hun navel reinigen om de opeenhoping van vuil en zweet te verwijderen.

Je kunt je navel het beste schoonmaken met water en een niet-agressieve zeep. Je kunt ook een washandje of wattenstaafje gebruiken .

Cyste

Soms ie een cyste de boosdoener. Een cyste is een holte gevuld met vocht.

Talgkliercyste

Een talgkliercyste uit zich in een onderhuids knobbeltje dat ontstaat wanneer een haarzakje verstopt raakt.. De cyste kan ontstoken raken. Wanneer deze barst, zal er een dikke, gele, stinkende substantie uit wegvloeien.

Navelcyste

Het is mogelijk om een ​​cyste achter je navel te ontwikkelen. Als deze cyste geïnfecteerd raakt, kan dit leiden tot pijn, afscheiding en een vieze geur.

De urachus is een embryonale verbinding van de blaas naar de navel. Deze sluit zich spontaan tijdens de zwangerschap. Een urachuscyste is een misvorming van de urachus. Veel mensen zouden er nooit achter komen  dat ze nog steeds een urachus hebben, tenzij deze geïnfecteerd raakt. Naast een onwelriekende geur zijn veel voorkomende symptomen:

Schimmelinfectie

Candida is een soort gist die een schimmelinfectie kan veroorzaken die bekend staat als candidiasis. Candida leeft normaal gesproken zonder problemen op de huid. Het kan ook in het lichaam worden gevonden in de mond, keel, darm en vagina. Wanneer Candida ongecontroleerd begint te groeien, kan er een infectie ontstaan ​​en kan er een vieze geur ontstaan. Mensen met diabetes hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van candidiasis. Een schimmelinfectie in de navel geeft symptomen als een rode, jeukende huiduitslag die wel wat weg heeft van eczeem. De navel kan rood en pijnlijk zijn.

Piercing

Elke keer dat er een wondje in de huid gemaakt wordt, is er een risico op infectie. Het vormt een zogeheten porte d’entrée, een plaats waar micro-organismen het lichaam kunnen binnendringen. Navelpiercings kunnen besmet raken met verschillende soorten bacteriën zoals Staphylococcus of Streptococcus.

Naar schatting raakt ongeveer een derde van de piercings in andere lichaamsdelen dan de oorlellen geïnfecteerd. Naast een  vieze geur, omvatten de symptomen van een geïnfecteerde navelpiercing roodheid, pijn en afscheiding.

Hoe maak je je navel schoon?

Je kunt een stinkende navel voorkomen door goede navelhygiëne in acht te nemen. De eerste stap naar een schone navel lijkt misschien voor de hand liggend, maar het is het vermelden waard. Simpelweg douchen en wassen zou het meeste pluis, kiemen en de rest moeten kunnen verwijderen. Je hoeft niet te schrobben, maar je moet er wel voor zorgen dat al het vuil wegspoelt.

Vooral degenen met diepere navels moeten er goed op letten dat hun navel goed schoon is. Dompel je vinger of een zacht washandje in een oplossing van zout water (ongeveer een theelepel keukenzout of zuiveringszout in een kopje warm water) en masseer zachtjes de binnenkant van je navel. Dit zou hardnekkige ziektekiemen moeten losmaken die een vieze geur kunnen veroorzaken. Spoel vervolgens af met gewoon water en dep het droog.

Weersta de verleiding om lotions of crèmes op je navel aan te brengen. Het extra vocht kan bijdragen aan bacterie- of schimmelgroei.

Hoe maak je een navelpiercing schoon?

Als je een navelpiercing hebt, moet je speciale aandacht besteden aan je navel. Je kan dan dezelfde zoutwateroplossing gebruiken als hierboven vermeld. Maak een schone doek nat met de oplossing en breng deze meerdere keren per dag als een warm kompres op het gebied aan. Dit zou eventuele afscheiding of korstvorming moeten verwijderen en je kunt het sieraad voorzichtig door de piercing laten bewegen. Dep het droog als je klaar bent.

Onthoud dat als je navel toch nog stinkt, je een afspraak moet maken met je huisarts. Als je roodheid, zwelling, pijn of afscheiding krijgt, kan er sprake zijn van een ontstoken navel. Dit is vooral waarschijnlijk als je een navelpiercing hebt. In dit geval hebt je mogelijk (lokale) antibiotica of een andere behandeling nodig.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over een stinkende navel. Of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.