Last Updated on 18 december 2023 by M.G. Sulman
Ooit afgevraagd wat er gebeurt met je navel tijdens de zwangerschap? Nou, je bent niet de enige! Tijdens die negen maanden vol magie gebeurt er van alles in je buik, maar ook je navel kan een heuse transformatie ondergaan. Het kan uitpuilen, groter lijken of zelfs platter worden. Maar hoe ontstaan deze veranderingen precies en is er iets wat je eraan kunt doen? Ontdek de geheimen van de zwangere navel en krijg tips om ermee om te gaan! je kunt hier ook je ervaringen delen.
Inhoud
Nieuwsgierig naar wat er met je navel gebeurt tijdens de zwangerschap? In het tweede trimester valt het vaak op: je buik groeit en je navel komt tevoorschijn door de uitdijende baarmoeder.
Is het uitpuilen van je navel slecht? Nee, het is volkomen normaal! Sommige vrouwen ervaren irritatie, maar een speciale buikband voor zwangere vrouwen kan helpen.
Pijnlijk? Voor sommigen wel. Het dunste deel van de buikwand kan wat ongemak veroorzaken. Na de bevalling keert je navel meestal binnen een paar maanden terug naar zijn normale staat.
Synoniemen
Uitpuilende navel: plopnavel, geplopte navel, poppende navel.
Ooit afgevraagd waarom je navel ‘plopt’ tijdens de zwangerschap? De huid rond je navel is dun en gevoelig, en dit wordt nog meer tijdens de zwangerschap. Rond week 24 is je baarmoeder zo groot als een voetbal en reikt tot aan je navel. De groeiende baarmoederdruk kan ervoor zorgen dat je navel aan het einde van het tweede trimester naar buiten ‘plopt’. Dit gebeurt vooral als je een diepliggende navel hebt, bij eerdere zwangerschappen of bij een meerling, simpelweg omdat je sneller groeit. Niet elke zwangere vrouw krijgt een ‘plopnavel’. Iedere zwangerschap is anders, net als elke vrouw. Het hangt af van hoe je navel er normaal uitziet, de diepte van je baby in je buik, en meer. Het kan zelfs zijn dat jouw navel platter wordt of dieper komt te liggen dan normaal.
Een uitstekende navel wijst in zeldzame gevallen op een navelbreuk. Dit is een uitstulping van buikvlies door een zwakke plek in de buikwand. Doit wordt veroorzaakt door verhoogde druk in de buikholte als gevolg van de groter wordende buik.
Symptomen van een navelbreuk zijn onder andere een zachte knobbel bij de navel, vooral zichtbaar als je ligt, een doffe pijn in dat gebied en meer pijn bij buigen, niezen of hoesten.
De meeste navelbreuken zijn aangeboren en worden pas opgemerkt als de buikwand wordt uitgerekt tijdens de zwangerschap. Als het niet gepaard gaat met klachten, kun je het met rust laten. Soms helpt masseren of het dragen van een buikband.
Vaak verdwijnt de navelbreuk na de zwangerschap vanzelf, maar soms zal een arts speciale oefeningen aanbevelen. In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn, maar een arts zal dit normaliter vermijden tijdens de zwangerschap.
Tijdens de zwangerschap kan het gebeuren dat je navel plat en strak tegen je huid komt te zitten naarmate je buik groeit. Geen zorgen, dit is volkomen normaal. Het keert meestal terug naar je normale navel zodra je baby is geboren. Soms zie je een platte huidflap met een streepje, maar ook daar hoef je je geen zorgen over te maken.
Mythe ontrafeld
Zwangere vrouwen denken soms dat hun navel verbonden is met hun baarmoeder, placenta, of zelfs met de navel van de ongeboren baby. In werkelijkheid is de navel bij volwassenen normaal gesproken nergens mee verbonden.
Reacties en ervaringen
Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over je navel tijdens de zwangerschap, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.