Zuiveringszout: gezond en welke toepassingen?

Last Updated on 7 februari 2023 by M.G. Sulman

Zuiveringszout is hetzelfde als baking soda of natriumbicarbonaat, en het kent diverse toepassingen. Het is een basisch product dat vaak gebruikt wordt als reinigingsmiddel en als bakpoeder in recepten. Het wordt ook vaak gebruikt in schoonmaak- en beautyproducten en als middel voor het reguleren van de pH-waarde van water in aquaria. Zuiveringszout wordt ook vaak gebruikt ter verbetering van de spijsvertering, het neutraliseren van overmatige zuurgraad in het lichaam en het verlichten van maag- en darmklachten. Dit witte goedje is een milieuvriendelijk en breed toepasbaar product. Het is goedkoop en bijkans bij elke supermarkt verkrijgbaar.

Zuiveringszout van Arm and Hammer
Zuiveringszout van Arm and Hammer

Zuiveringszout is gezond

Zuiveringszout of baksoda is gezond in de juiste doseringen. Het wordt vaak gebruikt als antacidum om maagzuur te neutraliseren en sommige mensen nemen het om de pH-waarden van het lichaam te verhogen. Weet wel dat te veel zuiveringszout schadelijk kan zijn voor je gezondheid en dat het altijd met mate moet worden ingenomen.

Welke toepassingen kent zuiveringszout?

Natriumbicarbonaat, ook wel bekend als zuiveringszout of baking soda, heeft diverse toepassingen:

 • Bakkerij: Natriumbicarbonaat wordt gebruikt als een rijsmiddel in de bakkerij. Het reageert met zuren, zoals melk of azijn, en zorgt voor een vol en luchtig resultaat in gebak en brood.
 • Reiniging: Zuiveringszout kan worden gebruikt als een natuurlijk schoonmaakmiddel voor de badkamer en keuken. Het verwijdert vlekken en geurtjes en heeft bovendien desinfecterende eigenschappen.
 • Medische toepassingen: Natriumbicarbonaat wordt gebruikt om overmatige zuurgraad in het lichaam te neutraliseren en om bepaalde maag- en darmklachten te verlichten.
 • Brandblusser: Het wordt ook gebruikt in poederblussers. Dat is een brandblusser op basis van poeder.
 • Cosmetica: Natriumbicarbonaat kan ook worden verwerkt in tandpasta’s, tandpoeders en mondwaters vanwege zijn vermogen om zuur te neutraliseren.

Bakken met zuiveringszout

Zuiveringszout of baking soda werkt als een rijsmiddel en wordt veel gebruikt in Engeland, maar ook in de Amerikaanse keuken. Het zorgt ervoor dat het deeg luchtig wordt tijdens het bakken .rijsmiddel bakken. Mogelijke toepassingen zijn:

 • Brood en gebak: Voeg natriumbicarbonaat toe aan deegrecepten om een luchtiger resultaat te krijgen. Het verhoogt het volume van het deeg.
 • Koekjes en cakes: Voeg natriumbicarbonaat toe aan het beslag om een vol en luchtig resultaat te krijgen.
 • Sausen en soepen: Voeg een beetje natriumbicarbonaat toe aan sauzen of soepen om de zuurgraad te verminderen en een zachtere smaak te creëren.

Schoonmaken met zuiveringszout

Zuiveringszout is een natuurlijk schoonmaakmiddel voor de badkamer en keuken. Hieronder staan enkele manieren om natriumbicarbonaat te gebruiken voor schoonmaakdoeleinden:

 • Verwijderen van vlekken: Maak een pasta van natriumbicarbonaat en water, en breng het aan op hardnekkige vlekken. Laat het een paar minuten intrekken en spoel het daarna schoon met water.
 • Desinfectie: Maak een oplossing van 1 theelepel natriumbicarbonaat en 1 kopje warm water, en gebruik het om oppervlakken schoon te maken. Het verwijdert geurtjes en heeft desinfecterende eigenschappen.
 • Schoonmaken van de oven: Breng een pasta van zuiveringszout en water aan op de binnenkant van de oven. Laat het een nacht intrekken, en veeg het vervolgens schoon met een vochtige doek.
 • Verwijderen van geurtjes: Voeg een paar theelepels natriumbicarbonaat toe aan een schone afvalemmer of leg het op de bodem van een afvalbak om geurtjes te neutraliseren.

Zuiveringszout is een milde en niet-giftige stof. Het is dus veilig om te gebruiken voor schoonmaakdoeleinden. Het witte goedje is echter niet geschikt is voor gebruik op zachte oppervlakken, zoals houten meubels, omdat het kan krassen. Het is daarom aan te bevelen om altijd een kleine test te doen op een onzichtbare plek voordat je het op een groot oppervlak aanbrengt.

Zuiveringszout is goedkoop, gezond en kent vele toepassingen / Bron: Wikimedia Commons

Medische toepassingen van zuiveringszout

Zuiveringszout kent ook medicinale toepassingen. Weet wel dat het geen vervanging is voor professioneel medisch advies of behandeling. Het kent onder meer de volgende medicinale toepassingen:

Maagzuur verminderen

Zuiveringszout kan dienen als antacida om de zuurtegraad van het maagzuur te neutraliseren en zo maagzuurreflux en maagpijn te verminderen. Het werkt door het omzetten van zuur in gas en water, waardoor het maagzuur minder zuur wordt.

Urinezuur reduceren

Baking soda wordt toegepast om de pH-waarde van de urine te verhogen en aldus de hoeveelheid urinezuur te verminderen. Hierdoor kan het risico op neerslag van urinezouten (zoals jicht) verkleind worden.

Jicht
Jicht / Bron: Wikimedia Commons

Neusspray van zuiveringszout

Een neusspray met zuiveringszout is een natuurlijk middel dat wordt gebruikt om de neusholte te reinigen en de gezondheid van de neus te verbeteren. Het werkt door het zuur-base-evenwicht in de neusholte te verbeteren en bacteriën, virussen en andere onzuiverheden te verwijderen.

Zelfgemaakte zuiveringszout neusspray is een oplossing gemaakt met zout en water die je kunt gebruiken om de neus te reinigen en te bevochtigen. Je kan het gebruiken bij neusirritatie of een verstopte neus. Het is belangrijk om zuiver zout zonder toevoegingen te gebruiken en de oplossing op de juiste manier te bereiden om eventuele complicaties te voorkomen.

Om zelf zuiveringszout neusspray te maken, kun je het volgende doen:

 • Maak een zoutoplossing: Meng 9 gram (ongeveer 1,5 theelepel) zuiveringszout en 240 ml gekookt en afgekoeld water. Roer tot het zout is opgelost.
 • Gebruik een schone fles: Giet de oplossing in een schone neussprayfles met een spraykop.
 • Bewaren en gebruiken: Bewaar de neusspray op kamertemperatuur en schud voor gebruik. Spray een of twee keer in elke neusgat, als nodig.

Let op: Overmatig gebruik van neusspray kan de neus droger en gevoeliger maken. Gebruik het daarom met mate.

zuiveringszout om mee te gorgelen of je mond te spoelen

Je kunt je gorgelen en je mond spoelen met zuiveringszout. Dat is een natuurlijke manier om de mondgezondheid te verbeteren. Het elimineert bacteriën in de mond en het verbetert de zuur-base-balans van het speeksel, waardoor je minder last hebt van tandplak en de mond frisser ruikt.

Om zuiveringszout te gebruiken om mee te gorgelen of de mond mee te spoelen, meng je een kleine hoeveelheid zuiveringszout in een glas lauw water. Gebruik het mengsel om te gorgelen of je mond mee te spoelen gedurende 30 seconden tot een minuut. Daarna uitspugen. Spoel vervolgens goed na met water.

Verzachten van insectenbeten

Zuiveringszout kan worden toegepast om een insectenbeet te verzachten en irritatie te verminderen. Het werkt door de zuur-base-balans van de huid te verbeteren, bacteriën te doden en ontstekingen tegen te gaan.

Om zuiveringszout te gebruiken voor insectenbeten, meng je een kleine hoeveelheid zuiveringszout met water tot een pasta. Breng de pasta aan op de beet en laat het ongeveer 10-15 minuten zitten. Spoel het vervolgens af met water.

Baking soda voor haar en huid

Voor mooi haar

Zuiveringszout of baking soda wordt soms gebruikt als een haarverzorgingsproduct om het haar schoner en glanzender te maken. Het verwijdert overtollig vet en productresten die zich op de hoofdhuid en haren hebben opgehoopt. Hierdoor kan je haar meer volume krijgen en kan de hoofdhuid gezuiverd worden.

Meng een kleine hoeveelheid zuiveringswater in water en masseer de pasta over je haar en hoofdhuid. Laat het een paar minuten inwerken en spoel het vervolgens uit. Let op: te veel zuiveringszout kan het haar uitdrogen en beschadigen. Gebruik daarom altijd een conditioner na het wassen met zuiveringszout.

Tegen onzuiverheden op de huid

Zuiveringszout kan toegepast worden bij onzuiverheden op de huid, zoals puistjes en mee-eters. Het verbetert de zuur-base-balans van de huid en verwijdert overtollige vetten en vuil.

Meng een beetje zuiveringszout met water tot een pasta en breng dit aan op de huid. Laat het een paar minuten intrekken en spoel het vervolgens af met lauw water. Te veel zuiveringszout of te frewuent toepassen kan de huid uitdrogen en irriteren. Gebruik het daarom met mate. Het is ook belangrijk om de huid te hydrateren met een goede crème na het gebruik van zuiveringszout.

Zuiveringszout als deodorant

Zuiveringszout kan ook dienen als een natuurlijke deodorant. Het verbetert de zuur-base-balans van de huid en het vermindert bacteriën die verantwoordelijk zijn voor lichaamsgeurtjes.

Maak een pasta door zuiveringszout te mengen met water en breng dit aan in de oksels. Laat het een paar minuten intrekken en droog je oksels vervolgens af. Zuiveringszout is geen antiperspirant. Het zal dus niet helpen tegen transpiratie. Een antiperspirant deodorant bevat aluminiumzouten, die je zweetklieren vernauwen en zo de zweetproductie verminderen

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over zuiveringszout, of tips geven over de toepassing ervan. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.