Daslook: gezond, eetbaar en vol geneeskracht

Last Updated on 4 maart 2024 by M.G. Sulman

Daslook (Allium ursinum) is een plant  uit de narcisfamilie (Amaryllidaceae), een familie van eenzaadlobbige, kruidachtige planten. Het is een meerjarige plant die inheems is in grote delen van Europa. De plant groeit in vochtige bossen en langs beken en rivieren. De bladeren van de daslook zijn ovaal en 3–5 cm breed, donkergroen en parallelnervig. Daslook bloeit vroeg in het voorjaar. Dan zie je stervormige witte bloemetjes die een rond scherm vormen. De plant verspreidt een sterke knoflookgeur. De bladeren ervan zijn eetbaar en wordt gebruikt als culinair kruid. Het is een uitstekende vervanger voor knoflook of lente-uitjes. Daslook wordt ook wel wilde knoflook genoemd. De bladeren hebben een milde, knoflookachtige smaak. Je kan ze verwerken in salades, soepen en sauzen. De plant heeft ook enkele medicinale eigenschappen. Kortom, daslook is lekker, gezond en vol geneeskracht.

Daslook / Bron: Wikimedia Commons

Wat is daslook?

Daslook is een wilde plant die vooral in Duitsland groeit en niet zo vaak voorkomt in Nederland en België. In het voorjaar trekken Duitsers er graag op uit om de eetbare bladeren van de plant te plukken in het bos. In veel landen is het een beschermde plant en daarom verboden hem te plukken. In Nederland mag het sinds 2017 pas weer, omdat hij zich goed herstelde na een moeilijke periode.

Het plantje komt verder in heel Europa voor, behalve in het Middellandse Zeegebied. Het behoort tot de narcisfamilie. Het Latijnse woord voor daslook, Allium Ursinum, komt van “ursus” wat “beer” betekent. In het Duits heet het plantje Bärlauch en in het Nederlands wordt het soms berenlook genoemd. Volgens de legende zouden beren na hun winterslaap als eerste dit plantje eten. Daslook bloeit in het voorjaar en produceert kleine, witte bloemen in schermen.

Daslook, in: Jacob Sturm: Deutschlands Flora in Abbildungen
(1796) / Bron: Wikimedia Commons

Daslook is gezond en zit vol geneeskracht

In vogelvlucht

Daslook heeft geneeskrachtige eigenschappen, die in de lijn liggen van knoflook. De plant bevat zwavelverbindingen die ontstekingsremmende eigenschappen hebben, wat helpt bij reumatoïde artritis (chronische gewrichtsreuma).

Het plantje bevat ook antioxidanten die het lichaam beschermen tegen schade door vrije radicalen. Dit zijn kleine, uiterst actieve, agressieve deeltjes die veel schade kunnen aanrichten. Bij alle gewenste en ongewenste oxidatieprocessen in je lichaam ontstaan deze schadelijke deeltje.

Voorts heeft daslook een gunstig effect op het cardiovasculaire systeem, dat zorgt voor het transport van zuurstof, voedingsstoffen en afvalstoffen via het bloed door het hele lichaam. Het kan bijvoorbeeld helpen bij het verlagen van het cholesterolgehalte en het verbeteren van de bloedcirculatie. Dit verlaagt het risico op hart- en vaatziekten.

Het plantje heeft tevens een gunstig effect op je spijsvertering. Vanwege zijn prebiotische eigenschappen bevordert het de groei van goede darmbacteriën. Dit leidt tot een betere spijsvertering en een gezonder darmstelsel.

Daslook voor de spijsvertering

Het naar knoflook geurende kruid helpt de spijsvertering te stimuleren en te verbeteren. Het vermindert darmgassen en een opgeblazen gevoel. De plant bevat prebiotica. Dit bevordert de groei en activiteit van goede darmbacteriën. Een gezonde darmflora en een betere spijsvertering zijn het gevolg. Ook stimuleert daslook de aanmaak van maagzuur en gal, wat kan bijdragen aan een gezonde spijsvertering.

Daslook tegen hart- en vaatziekten

Daslook is ook gezond voor het cardiovasculaire systeem, waardoor het kan bijdragen aan het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten. Een van de voornaamste voordelen van daslook is het vermogen om het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen. Het bevat namelijk stoffen die de opname van cholesterol in het lichaam verminderen en de afbraak van cholesterol bevorderen. Hierdoor kan het risico op atherosclerose (verharding en vernauwing van de bloedvaten) en hart- en vaatziekten worden verlaagd.

Daarnaast heeft daslook ook een gunstig effect op de bloeddruk. Het verwijdt je bloedvaten. Hierdoor kan het bloed beter doorstromen, waardoor de bloeddruk omlaag gaat. Een te hoge bloeddruk is een risicofactor voor hart- en vaatziekten.

Bovendien bevat daslook ook antioxidanten die je lichaam beschermen tegen schade door vrije radicalen en ontstekingen tegengaan. Dit kan bijdragen aan gezonde hart en bloedvaten.

Ten slotte kan het gebruik van daslook ook helpen bij het voorkomen van bloedstolsels, die een belangrijke rol spelen bij hart- en vaatziekten. Het bevat namelijk stoffen die de bloedstolling remmen.

Daslook tegen vermoeidheid

Er zijn aanwijzingen dat daslook moeheid tegengaat. In de plant zitten de stofjes allicine en adenosine, die de bloedcirculatie verbeteren en het zuurstoftransport naar de cellen bevorderen. Dit maakt je energieker en minder moe. Het drinken van een kopje daslook kruidenthee helpt ook tegen zogeheten voorjaarsmoeheid.

Daslook bevat ook vitamine C en magnesium. Vitamine C zorgt ervoor dat het ijzer uit je voeding beter wordt opgenomen waardoor ijzer kan helpen bij de energiestofwisseling. Magnesium is een mineraal dat onmisbaar is voor je energiestofwisseling.

Dankzij de ontstekingsremmende eigenschappen, kun je je ook minder vermoeid voelen. Ontstekingen in het lichaam zorgen voor een verhoogd energieverbruik en bovendien kunnen ontstekingsstoffen voor vermoeidheid zorgen.

Daslook tegen slecht functionerende lever

Daslook kan helpen bij het verbeteren van je leverfunctie. Dit komt doordat het plantke verschillende stoffen bevat die de leverfunctie ondersteunen en je lever beschermen.

De plant bevat zwavelverbindingen, zoals allicine en alliine, die een rol spelen bij het ontgiften van de lever. De lever is een belangrijk en bijzonder orgaan. Het speelt een rol in het ontgiftingsproces van het lichaam. Dezwavelverbindingen in daslook helpen bij het neutraliseren van schadelijke stoffen en het verwijderen ervan uit het lichaam.

Daarnaast bevat daslook ook antioxidanten die de lever beschermen tegen schade door vrije radicalen en ontstekingen tegengaan. Dit zorgt voor een betere leverfunctie.

Daslook goed voor het immuunsysteem

Stoffen in daslook ondersteunen je immuunsysteem. Zo bevat het plantje bijvoorbeeld allicine, een zwavelverbinding die antibacteriële en antivirale eigenschappen heeft. Hierdoor kan je lichaam beter infecties bestrijden en ziekteverwekkers uit het lichaam verwijderen.

Ook zitten er allerlei antioxidanten, zoals vitamine C en polyfenolen, in daslook. Deze versterken je immuunsysteem beschermen je lichaam tegen schade door vrije radicalen. Vitamine C speelt een belangrijke rol bij het behoud van een gezond immuunsysteem door onder andere de productie van witte bloedcellen te stimuleren.

Daslook (Allium ursinum) te koop op de Bosnyák tér-markt in Boedapest, Hongarije. De Hongaarse naam voor het plan, “medvehagyma”, is op het bord geschreven met behulp van het geïllustreerde gezicht van een beer (medve) en het geschreven woord hagyma (ui). / Bron: Wikimedia Commons

Voedingsstoffen in daslook

Voedingsstoffen in daslook per 100 gram zijn onder meer:

  • Eiwitten: 3,2 g
  • Koolhydraten: 17,3 g
  • Vetten: 0,1 g
  • Voedingsvezels: 2,6 g
  • Vitamine C: 50 mg
  • Vitamine A: 180 µg
  • Foliumzuur: 59 µg
  • Calcium: 59 mg
  • Kalium: 624 mg
  • Magnesium: 29 mg
Bloeiende daslook / Bron: Wikimedia Commons

Daslook in de tuin

Enkele tips voor de juiste grond, verzorging en oogst van daslook:

Grond

Daslook groeit het beste op een humusrijke, vochtige bodem. Humus hefet een sponzige structuur heeft kan het ontzettend veel water vasthouden. Hierdoor blijft de grond met humus  vochtiger en is deze beter bestand tegen droogte. De grond moet een pH hebben tussen 6 en 7. Als de bodem te zuur is, kun je kalk toevoegen om de pH-waarde te verhogen. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is te voorkomen dat de wortels van de plant te nat worden of verzuipen.

Locatie

Daslook gedijt goed in de halfschaduw, maar het kan ook in de volle zon staan. Het heeft dan wel regelmatig water nodig. Daslook staat het liefste op een beschutte plek.

Verzorging

Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. Mulch de bodem rondom de planten met bijvoorbeeld bladafval om vocht vast te houden. Geef de daslook eens in de zoveel tijd organische meststof om de groei te bevorderen. Verwijder eventueel onkruid rondom de planten om concurrentie te voorkomen.

Oogst

Alle delen van daslook zijn eetbaar: bladeren, bloemknoppen, bloemen en bol. De bladeren van het plantje kun je van maart tot mei plukken. Laat wel minstens de helft van de bladeren op de plant zitten. Anders verzwak je de plant teveel en zal hij verpieteren.

Een bol heeft een vrij sterke knoflooksmaak en kan in principe het hele jaar door verzameld worden, maar bij voorkeur in het najaar.

Vermeerderen

Daslook kan worden vermeerderd door middel van zaaien,. Maar je kan ook daslook scheuren in afzonderlijke bolletjes. Dit kan het beste gebeuren in de late zomer of vroege herfst.

Daslook in de ondergroei van een bos in het Mecsekgebergte / Bron: Wikimedia Commons

Daslook is eetbaar

Alle delen van daslook zijn eetbaar. Dus zowel de bladeren, bloemknoppen, bloemen en de bol. Daslook is een prima vervanger van knoflook of lente-uitjes. Het heeft een mildere smaak dan knoflook. De bladen kunnen rauw (fijngehakt) gebruikt worden in salades en in soepen.

Recept met daslook: daslookpesto

Maak een heerlijke groene pesto met daslook:

Wat heb je nodig?

  • 100 g daslook
  • 50 g geraspte Parmezaanse kaas
  • 50 g geroosterde pijnboompitten
  • 150 ml olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • Zout en peper naar smaak

Hoe te bereiden?

  • Was de daslook en droog deze goed af.
  • Snijd ze in grove stukken en doe deze in een keukenmachine of blender.
  • Daarna de geraspte Parmezaanse kaas, geroosterde pijnboompitten, knoflook, zout en peper toevoegen
  • Alles goed door elkaar mengen. Voeg geleidelijk de olijfolie toe.
  • Blijf mengen totdat je een gladde, groene pesto hebt.
  • Eventueel op smaak brengen met zout en peper.

Daslook vergiftiging?

Niet giftig

Daslook is geenszins giftig. Mensen met een allergie kunnen mogelijk met irritaties reageren.

Colchicumvergiftiging door verwarring met daslook

In de literatuur wordt een geval gemeld van voedselvergiftiging met de herfsttijloos (Colchicum autumnale) doordat het verward werd met daslook.1Rousseau G, Clément J, Fezard JB, Laribi S. Intoxication au colchique par confusion avec l’ail des ours [Colchicum poisoning by confusion with wild garlic (Allium ursinum)]. Rev Med Interne. 2022 Sep;43(9):559-561. French. doi: 10.1016/j.revmed.2022.04.022. Epub 2022 May 18. PMID: 35597736. De klinische presentatie is dezelfde als die van intoxicatie met colchicine. Colchicine of acetyltrimethylcolchicine is een alkaloïde uit de herfsttijloos, dat goed tegen jicht werkt. Bij zeer forse inname kan het zelfs dodelijk zijn.

Doordat de planten op dezelfde plekken groeien en een vergelijkbaar uiterlijk hebben in het voorjaar, verwar je al snel daslook met de herfsttijloos. Verwisseling van daslook met deze en andere giftige plantensoorten leidt regelmatig tot vergiftiging

Een vergiftiging met de herfsttijloos kan onder meer leiden tot een zware vorm van diarree die wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van bloed in de ontlasting.

Herfsttijloos in Köhler’s Medizinal-Pflanzen / Bron: Wikimedia Commons

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over de geneeskracht of het bereiden van daslook, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.