Prednison en koffie: Wat je moet weten

Last Updated on 6 april 2024 by M.G. Sulman

Gaan koffie en het medicijn prednison samen? Of kun je beter geen koffie drinken als je prednison slikt? Koffie is een geliefde warme drank in Nederland. Veel Nederlanders beginnen graag hun dag met een bakkie leut bij het ontbijt en  gedurende de dag genieten ze van nog meer kopjes koffie. Soms kunnen koffieliefhebbers echter tijdelijke duizeligheid of maagklachten ervaren na het drinken van hun geliefde brouwsel. Dit lijkt hen er echter meestal niet van te weerhouden om van koffie te blijven genieten, vooral vanwege de stimulerende effecten die het drankje heeft dankzij de cafeïne Maar wanneer het aankomt op het combineren van koffie met medicatie, is voorzichtigheid geboden. 

Predinison of prednisolon / Bron: Wikimedia Commons

Wat is Prednison?

Prednison is een geneesmiddel in de klasse van corticosteroïden. Het remt ontstekingen en overgevoeligheidsreacties (corticosteroïd). Prednison werkt door de reactie van het immuunsysteem op ziekte te verminderen en kan helpen bij het beheersen van symptomen zoals zwelling en roodheid.

Prednison kan voorgeschreven worden voor aandoeningen zoals allergieën, auto-immuunziekten (zoals lupus of reumatoïde artritis), bloedaandoeningen, kanker, oogaandoeningen en huidaandoeningen. Zoals veel medicijnen heeft prednison een lijst van mogelijke bijwerkingen, waarvan sommige ernstiger zijn dan andere.

Bijwerkingen van prednison kunnen variëren van persoon tot persoon. De ernst  ervan hangt af van de dosering en de duur van het gebruik. Hier zijn enkele mogelijke bijwerkingen van prednison:

 • Stemmingsveranderingen: Prednison kan stemmingswisselingen veroorzaken, variërend van euforie en opwinding tot prikkelbaarheid en angst.
 • Gewichtstoename: Veel mensen ervaren gewichtstoename bij het gebruik van prednison.
 • Verhoogde eetlust: Prednison kan de eetlust versterken, waardoor je kan aankomen in gewicht.
 • Slaapproblemen: Sommige mensen hebben moeite met slapen of ervaren slapeloosheid bij gebruik van prednison.
 • Verhoogde bloeddruk: Prednison kan de bloeddrukwaarden verhogen, wat op lange termijn schadelijk kan zijn.
 • Verhoogde suikerspiegel in het bloed: Prednison kan leiden tot hyperglykemie (verhoogde bloedsuikerspiegel), wat gevaarlijk kan zijn voor mensen met diabetes.
 • Maagklachten: Misselijkheid, maagpijn en indigestie (dyspepsie).
 • Verzwakt immuunsysteem: Prednison onderdrukt het immuunsysteem, wat het risico op infecties kan verhogen.
 • Osteoporose: Langdurig gebruik van prednison kan leiden tot botverlies (osteoporose) en een verhoogd risico op botbreuken.
 • Huidproblemen: Sommige mensen ervaren huidproblemen, zoals acne, dunner wordende huid of blauwe plekken.

Wanneer prednison wordt ingenomen met cafeïne, kan ook enkele andere bijwerkingen veroorzaken.

Veelzijdig medicijn

In vogelvlucht

Prednison is een krachtige middel dat wordt ingezet bij ontstekingsziekten, zoals reumatoïde artritis en lupus, maar ook verlichting kan bieden bij allergische reacties en auto-immuunziekten. Het helpt zelfs bij de behandeling van ernstige huidaandoeningen en kan van onschatbare waarde zijn bij orgaantransplantaties.

Astma en ademhalingsproblemen

Bij ademhalingsproblemen, zoals astma en COPD, kan prednison een ware held zijn. Het vermindert ontstekingen in de luchtwegen, wat kan helpen bij het beheersen van symptomen en het voorkomen van ernstige aanvallen. Het is als een adem van frisse lucht voor degenen die met deze aandoeningen te maken hebben.

Allergieën en anafylaxie

In het geval van ernstige allergische reacties, zoals anafylaxie, kan prednison snel worden ingezet om ontstekingen te verminderen en levens te redden. Het is als een superheld die in actie komt om het lichaam te beschermen tegen gevaarlijke allergenen.

Kanker en bijwerkingen

Bij kankerbehandelingen kan prednison een welkome bondgenoot zijn. Het helpt ontstekingen en bijwerkingen van chemotherapie te verminderen, waardoor de last van de behandeling draaglijker wordt.

Wat je moet weten over koffie en prednison

Kun je koffie drinken terwijl je prednison gebruikt?

De cafeïne in foffie kan er voor zorgen dat je ‘s nachts wakker blijft en let op, slapeloosheid is ook een veelvoorkomende bijwerking van prednison. Indien je regelmatig cafeïne consumeert terwijl je prednison gebruikt, verhoog je ook het risico op ongewenste bijwerkingen zoals angst, hoofdpijn en een onregelmatige hartslag.

Als je problemen hebt met slapen, angst of hoofdpijn en je al prednison gebruikt, dan is het een goed idee om je koffieconsumptie te verminderen of zelfs een pauze in te lassen. Dat gezegd hebbende, als je echt niet zonder je kopje koffie kunt: koffiedrinken tijdens een prednisonkuur wordt als veilig beschouwd. Maar wees gewoon zorgvuldig en let op ongewenste bijwerkingen.

Kun je koffie drinken als je prednison gebruikt? / Bron: Pixabay

Koffievervangers

Je kan desgewenst kiezen voor een koffievervanger zolang je prednison gebruikt. Hier zijn enkele veelvoorkomende koffievervangers en surrogaten:

Cafeïnevrije koffie

Dit is gewone koffie waaruit de cafeïne is verwijderd. Het smaakt net als gewone koffie, maar bevat veel minder cafeïne.

Kruidenthee

Sommige kruiden- en specerijentheeën, zoals kamillethee of pepermuntthee kunnen je een warme drankervaring bieden zonder cafeïne.

Koffiecichorei

Cichoreikoffie of koffiecichorei komt van de wortels van de wilde cichoreiplant (Cichorium intybus).

Advertentie voor spek, raapolie, cichoreikoffie en paardenvlees uit 1894 / Bron: “De Peel- en Kempenbode”. Eindhoven, 22-09-1894
Meergranenkoffie

Zonnature meergranen koffie is een heerlijk alternatief voor cafeïnevrije koffie. Deze drank is gemaakt op basis van granen en cichorei, met een vleugje vijgen om een warme en rijke smaak toe te voegen. Het is een smakelijke optie voor mensen die willen genieten van een koffie-achtige ervaring zonder cafeïne.

Paardenbloemkoffie

Paardenbloemkoffie is gemaakt van geroosterde paardenbloemwortels. Het heeft een licht bittere smaak en kan als koffiesurrogaat (vervangingsmiddel van koffie) worden gebruikt. Je kan deze koffie zelf maken.

Botanische tekening van de paardenbloem / Bron: Wikimedia Commons
Carobe-dranken

De peulen van de johannesbroodboom, na roosteren en vermalen, staan bekend als “carobe.” Deze oude vrucht wordt al sinds de oudheid gewaardeerd om haar gezondheidsbevorderende eigenschappen. Tegenwoordig wordt carobemeel beschouwd als een superfood. Het heeft jarenlang dienstgedaan als vervanger voor cacao en koffie. Het heeft van nature een zoete smaak.

Gemalen notenkoffie

Soms worden gemalen noten, zoals amandelen of hazelnoten, gebruikt om een cafeïnevrije koffie-achtige drank van te maken.

Prednison en alcohol

Voor het gebruik van alcohol zijn bij prednisolon geen beperkingen. Matig alcoholgebruik zal normaliter geen problemen geven.1Ziekenhuis. Alcoholgebruik bij kuur van prednisolon. https://www.ziekenhuis.nl/medicijnen/p/prepidil/veelgestelde-vragen/alcoholgebruik-bij-kuur-van-prednisolon/item5933 (ingezien op 23-10-2023)

Wat betreft prednison en alcohol, is het belangrijk om op te merken dat alcohol het immuunsysteem onderdrukt. Volgens een uitgave uit 2015 van “Alcohol Research: Current Reviews” heeft alcohol brede effecten op het immuunsysteem.2Sarkar D, Jung MK, Wang HJ. Alcohol and the Immune System. Alcohol Res. 2015;37(2):153–5. PMCID: PMC4590612. Deze stof verandert de microben in de darmflora, wat van invloed is op de immuunfunctie. Alcoholconsumptie hoeft niet chronisch te zijn om negatieve reacties te veroorzaken. Acuut overmatig alcoholgebruik kan ook negatieve gevolgen hebben voor je immuunsysteem.

Als je bedenkt dat corticosteroïden zoals prednison ook het immuunsysteem onderdrukken, is het belangrijk om met je arts te praten over het gebruik van alcohol tijdens medische behandeling. In de meeste gevallen is het het beste om prednison en alcohol niet te combineren.

Prednison en alcohol / Bron: Andy Dean Photography/Shutterstock.com

Vocht vasthouden en toegenomen eetlust door prednison

Je kunt vocht vasthouden als je prednison gebruikt. Ook kun je een toename van eetlust ervaren en in gewicht aankomen. Om vochtretentie te voorkomen, is het raadzaam om je natriuminname te beperken. Dit kun je doen door bewerkte voedingsmiddelen in je dieet te minimaliseren.

Op zoek naar manieren om je natriuminname te verminderen? Hier zijn enkele handige tips:

 • Check etiketten: Bekijk de natriumgehaltes op voedselverpakkingen en kies voor producten met minder zout.
 • Thuis koken: Zelfgemaakte maaltijden geven je controle over de hoeveelheid zout in je gerechten.
 • Mijd bewerkte voeding: Fastfood en kant-en-klaar maaltijden zitten vaak vol natrium, dus beperk ze.
 • Ga voor vers: Natuurlijke voeding zoals groenten, fruit, mager vlees en volkoren granen is van nature lager in natrium.
 • Kruiden en specerijen: Gebruik kruiden, citroen, en azijn om smaak toe te voegen aan je gerechten in plaats van (extra) zout.
 • Spoel ingeblikte producten: Verminder natrium in ingeblikte groenten en bonen door ze af te spoelen voor gebruik.
 • Wees matig met sauzen: Pas op voor kant-en-klare (vaak zoute) sauzen en dressings en gebruik ze met mate.
 • Vermijd gezouten snacks: Kies in plaats daarvan voor ongezouten noten en gezonde alternatieven.
 • Matig zoutgebruik: Probeer minder zout in je recepten te gebruiken of vervang het door zoutvervangers.
 • Geef je smaakpapillen tijd: Ze passen zich aan aan minder zout, dus geef jezelf de kans om te wennen.
 • Blijf gehydrateerd: Drink voldoende water om overtollig natrium uit je lichaam te spoelen.

Samenvatting

Hoewel het technisch gezien veilig is om prednison en cafeïne te consumeren, wordt het niet aanbevolen als je te maken hebt met slapeloosheid als bijwerking van prednison. Als je moeite hebt met in slaap vallen of doorslapen, zal het toevoegen van cafeïne waarschijnlijk het probleem verergeren.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over de relatie over het gebruik van prednison en koffie drinken, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.