Tintelende lippen en duizelig: oorzaken

Last Updated on 11 november 2023 by M.G. Sulman

Tintelende lippen en duizeligheid zijn twee symptomen die tezamen kunnen optreden. Deze symptomen kunnen worden veroorzaakt door verschillende factoren, variërend van onschuldige tot meer ernstige. De belangrijkste oorzaken van de combinatie tintelende lippen en duizeligheid passeren de revue.

Tintelende lippen en duizeligheid / Bon: Wikimedia Commons

Tintelende lippen en duizeligheid

Heb je ooit die vreemde sensatie gehad van liptintelingen, alsof er kleine prikkelingen over lippen dansen? Dit kan optreden in combinatie met duizeligheid, het gevoel waarbij de wereld om je heen lijkt te draaien alsof je op een schommelende boot staat? Als je duizelig bent, kun je het gevoel hebben alsof alles draait en beweegt. Je kan daarbij een licht gevoel hebben in je hoofd

De combinatie van symptomen ‘tintelende lippen en duzieligheid’ kunnen door verschillende factoren worden veroorzaakt, variërend van iets eenvoudigs als versnelde ademhaling of hyperventilatie tot mogelijk meer ernstige gezondheidskwesties.

In dit artikel gaan we dieper in op de mogelijke oorzaken van tintelende lippen en duizeligheid. We geven ook aan wanneer het verstandig is om medische hulp in te schakelen.

Hyperventilatie

Hyperventilatie is wanneer je abnormaal snel en vaak oppervlakkig ademhaalt, wat leidt tot een verstoring van de verhouding tussen zuurstof en koolstofdioxide in het bloed. Hierdoor kunnen symptomen optreden zoals ademhalingsproblemen, duizeligheid, tintelingen in de handen en voeten, en een gevoel alsof er niet genoeg lucht is om te ademen. Ook kan het resulteren in tintelende lippen en duizeligheid.

Angst en paniekaanvallen

Paniekaanvallen en angstaanvallen zijn onverwachte en heftige gevoelens van angst en paniek. Dit gaat vergezeld van lichamelijke symptomen ens ensaties. Zowel angstaanvallen als paniekaanvallen kunnen gelijkaardige symptomen veroorzaken, zoals een snelle hartslag, beven, tintelingen, duizeligheid en vermijdingsgedrag. Er bestaat een nauwe band tussen paniekaanvallen en ademhaling, waarbij hyperventilatie een belangrijke rol speelt.

Hypoglykemie

Een lage bloedsuikerspiegel kan leiden tot duizeligheid, een gevoel van zwakte en tintelende lippen. Maar ook: honger, zweten, hartkloppingen, gapen, hoofdpijn, humeurig of verwardheid. Dit komt vaak voor bij mensen met diabetes, maar kan ook voorkomen bij mensen zonder diabetes.

Het Diabetesfonds schrijft:

“Sommige mensen hebben geen diabetes, maar hebben wel regelmatig last van een te lage bloedsuiker, enige tijd na het eten van een maaltijd. Dit wordt reactieve hypoglykemie of postprandiale hypoglykemie genoemd. Reactieve hypoglykemie ontstaat wanneer de alvleesklier te lang en te veel insuline aanmaakt na een maaltijd.”1Diabetesfonds. Reactieve hypoglykemie. https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/heb-ik-diabetes/reactieve-hypoglykemie (ingezien op 30-8-2023)

Migraine

Migraineaanvallen kunnen gepaard gaan met diverse symptomen, waaronder tintelingen in het gezicht (inclusief de lippen) en duizeligheid. Er bestaan twee soorten migraine: hoofdpijn met of zonder aura. Bij een migraine-aura krijg je tijdelijk klachten door een storing in de hersenen. Hierdoor zie je bijvoorbeeld ineens een gekleurde vlek met beide ogen. Ook kun je tintelingen of een doof gevoel in je gezicht, lippen of hand ervaren. Dit voel je aan 1 kant van je lichaam (eenzijdig).

BPPV (Benigne Paroxismale Positie Duizeligheid)

Benigne Paroxysmale positie Duizeligheid (BPPD) is een goedaardige aanvalsgewijze bewegingsafhankelijke duizeligheid. Deze wordt veroorzaakt in het binnenoor door de aanwezigheid van zogeheten ‘oorkristallen’.

Voedselallergie

Een voedselallergie kan leiden tot een allergische reactie met symptomen zoals tintelingen in de lippen en mond, zwelling in de mond (tong) of keel, ademhalingsproblemen, duizeligheid en zelfs gezichtszwelling. De reactie kan direct optreden of vertraagd zijn.

De voedingsmiddelen die het vaakst ernstige allergische reacties veroorzaken, zijn onder andere noten (waaronder pinda’s), groenten en fruit, melk, soja, ei, vis, schaal- en schelpdieren, en tarwe. Zelfs groenten en fruit kunnen een allergische reactie veroorzaken, waaronder tintelingen, zwelling en jeuk.

Bij het ervaren van tintelende lippen en duizeligheid na allergische blootstelling is het van belang om snel medische hulp te zoeken.

Infecties

Sommige virale of bacteriële infecties kunnen duizeligheid en andere neurologische symptomen veroorzaken.

Enkele voorbeelden zijn:

 • COVID-19: Het coronavirus kan neurologische symptomen veroorzaken, waaronder duizeligheid en tintelende lippen, naast andere klachten zoals verlies van smaak en geur, hoofdpijn en vermoeidheid.
 • Ziekte van Lyme: Deze ziekte wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi . Je kunt last krijgen van neurologische symptomen, waaronder duizeligheid en tintelende sensaties. Dit kan optreden als de bacterie het zenuwstelsel treft.
 • Herpes Simplex Virus (HSV): Het herpes-simplexvirus (HSV) behoort tot de familie van de herpesvirussen. Dit virus kan verschillende neurologische symptomen veroorzaken, zoals duizeligheid en tintelingen, vooral als het je zenuwstelsel aantast.
 • Guillain-Barré-syndroom: Het Guillain-Barré syndroom is een aandoening van het zenuwstelsel. De oorzaak is vaak een banale verkoudheid, griep of diarree. Het betreft een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem het perifere zenuwstelsel aanvalt. Je kan hierbij last krijgen van spierzwakte, tintelingen en in sommige gevallen duizeligheid.
 • Meningitis: Bij een hersenvliesontsteking of meningitis is het hersenvlies ontstoken. Zowel virale als bacteriële meningitis kunnen neurologische symptomen veroorzaken, waaronder duizeligheid.
 • Klierkoorts: De ziekte van Pfeiffer ofwel mononucleosis infectiosa, wordt veroorzaakt door het Epstein-Barr-virus. Dit virus kan neurologische symptomen veroorzaken, waaronder duizeligheid en tintelingen, vooral bij ernstige gevallen van infectie.

Hypotensie (lage bloeddruk)

Er is sprake van een te lage bloeddruk als die zó laag is dat je er klachten van hebt. Of als de bovendruk lager dan 90 is of de onderdruk lager dan 60. Een plotselinge daling van de bloeddruk kan duizeligheid veroorzaken, maar ook andere klachten zoals tintelingen in het gezicht.

Neurologische aandoeningen

Aandoeningen zoals multiple sclerose (MS), aangezichtsverlamming (ziekte van Bell) of andere neurologische problemen kunnen tintelingen en duizeligheid veroorzaken.

Medicatie bijwerkingen

Sommige medicijnen kunnen duizeligheid en andere bijwerkingen veroorzaken, waaronder tintelingen. Denk hierbij aan:

 • Antidepressiva
 • Antipsychotica
 • Anti-epileptica
 • Bètablokkers
 • Antihistaminica
 • Opiaten/opioïden
 • Bloeddrukverlagende medicijnen
 • Spierverslappers
 • Corticosteroïden
 • Chemotherapie (cytostatica)

Vitaminetekorten

Een tekort aan bepaalde vitamines kan leiden tot neurologische symptomen, waaronder tintelende lippen en duizeligheid. Op den duur heeft bijvoorbeeld een vitamine B12-tekort neurologische gevolgen omdat het zenuwstelsel wordt aangetast. Te weinig vitamine B12 komt vaak door een ziekte van de maag of darmen.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over tintelende lippen en duizeligheid, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.