Rotte eieren boeren: oorzaken en wat te doen?

Last Updated on 4 april 2024 by M.G. Sulman

Je moet boeren en een smaak van rotte eieren komt omhoog in je mond. Hoe kan dat? Wat zijn de mogelijke oorzaken van eierpuf? Het laten van boeren is een normaal verschijnsel. Als je boert komt er overmatige lucht in de maag vrij via de slokdarm en de mond. Normaliter is een boer vrijwel reukloos. In de darm worden tijdens de spijsvertering gassen gevormd. Denk hierbij aan stikstofgas, koolzuurgas en methaangas. Wat je eet bepaalt voor een groot gedeelte de samenstelling en de hoeveelheid van deze gassen.  Deze gassen zijn over het algemeen reukloos. Ze worden deels in de darmen opgenomen. De geur van rotte eieren die gepaard gaat met zwavelboeren komt van waterstofsulfidegas. Wanneer bacteriën in de mond en het spijsverteringsstelsel voedsel afbreken, vormen zich nieuwe verbindingen. Waterstofsulfide is een van de bijproducten van de spijsvertering. Hoewel incidentele waterstofsulfideproductie normaal is, wijst overmatige productie ervan op een spijsverteringsprobleem.

Vreemde smaak in de mond
Rotte eieren boeren / Bron: Luis Molinero/Shutterstock.com

Boeren is normaal

Boeren (ructus of opboeren) is een manier voor het spijsverteringsstelsel om overtollig gas vrij te maken. Dit gas is meestal lucht die via de mond binnenkomt of is een bijproduct van bacteriën die voedsel afbreken. Te snel eten of drinken kan ervoor zorgen dat er lucht met het eten meekomt. Andere oorzaken kunnen gewoonten zijn, zoals kauwgom kauwen of roken. De ingeslikte lucht wordt in de maag aangevuld met gassen die vrijkomen uit het voedsel of de drank. Koolzuurhoudende dranken zijn een andere bekende boosdoener. Door het drinken van koolzuurhoudende dranken worden gassen in de maag opgenomen, dat onder invloed van de temperatuur en zuurgraad in de maag opborrelt.

Boeren met een lucht van rotte eieren

Boeren zijn vaak gewoon een teken dat er te veel lucht in de maag zit. Het gaat dan vaak om ingeslikt lucht of koolzuur. Boeren komt vaker voor in combinatie met brandend maagzuur (zuurbranden en oprispingen) of functionele maagklachten (waarbij er geen duidelijke oorzaak is voor de maagklachten). Wanneer de maag oprispt, spreekt men in Vlaanderen ook wel van de eierpuf. Overmatige boeren of boeren met een vieze geur kunnen duiden op een onderliggend probleem. Het behandelen van boeren die naar rotte eieren ruiken of de ernaar smaken, omvat meestal het behandelen van de onderliggende oorzaak. Er zijn ook huismiddeltjes die kunnen helpen.

Boeren laten die stinken naar rotte eieren / Bron: Freepik

Mogelijke oorzaken

Veel factoren kunnen ervoor zorgen dat je boeren waterstofsulfidegas bevatten, wat een vieze geur kan veroorzaken. De lucht kan zowel door de mond als door de neus ontsnappen.

Voedselintolerantie

Een veelvoorkomende oorzaak hiervan kan een intolerantie zijn voor voedsel dat je eerder hebt geconsumeerd. Als je veel stinkende boeren laat of als je buik opgezet voelt, is het tijd om uit te zoeken wat er aan de hand is – misschien ben je wel intolerant voor bepaalde producten.

Voedseldeeltjes aan divertikels

Daarnaast kunnen voedseldeeltjes aan divertikels of uitstulpingen in de slokdarmwand blijven plakken en vast komen te zitten. Als gevolg hiervan beginnen ze daar op te lossen en creëren ze tijdens het proces een onaangename geur.

Darmziekten

Darmziekten kunnen ook een oorzaak zijn. Bij inflammatoire darmaandoeningen (zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa) kunnen gassen ontstaan, opstijgen en vervolgens via de slokdarm ontsnappen. Het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) kan ook gepaard met klachten zoals misselijkheid, minder goed verteren van voedsel en herhaaldelijk boeren.

Maagdarminfecties

Ook kunnen gastro-intestinale infecties de geur van rotte eieren veroorzaken. Het beste voorbeeld is giardiasis, een relatief onschuldige infectie van de dunne darm door de parasiet giardia lamblia. Bij sommige mensen met giardiasis ruiken de boeren naar rotte eieren. Darminfectie met deze parasiet komt in Nederland vrij regelmatig voor. De parasiet wordt uitgescheiden via poep. De belangrijkste besmettingsroute is van mens op mens, veelal door onvoldoende persoonlijke hygiëne in acht te nemen.

H. pylori-bacterie

Er zijn ook bacteriën die tot zwavelboeren kunnen leiden. Infectie in het bovenste maagdarmkanaal veroorzaakt door de H. pylori-bacterie kan problemen veroorzaken, waaronder een opgeblazen gevoel, brandend maagzuur en boeren die naar rotte eieren ruiken.

Snel en vettig eten

De meest voorkomende oorzaak van stinkende boeren is dat je te snel te vettig voedsel hebt gegeten.

Ketoacidose (diabetes)

Het is mogelijk dat een lucht van rotte eieren een symptoom is van diabetes, omdat het een teken kan zijn van ketoacidose. Ketoacidose is een complicatie van diabetes die optreedt wanneer er niet genoeg insuline in het lichaam is om de bloedsuikerspiegel te reguleren. Hierdoor komen er te veel ketone-achtige stoffen vrij in de urine en de adem, wat kan leiden tot een specifieke geur.

Andere oorzaken

Andere mogelijk oorzaken zijn:

  • bepaalde medicijnen
  • stress en spanning
  • zwangerschap

Wat te doen?

De volgende zelfzorgmaatregelen kunnen helpen:

Groene thee en kruidenthee

Groene thee stimuleert de productie van maagsappen en verbetert de spijsvertering. Tevens verhoogt groene thee de afbraak en uitscheiding van toxinen (gifstoffen), wat leidt tot een betere algehele gezondheid.

Muntthee wordt vaak aanbevolen om de spijsvertering te verbeteren en een slechte adem te elimineren.

Kamillethee is een andere kruidenthee die het spijsverteringsstelsel ten goede kan komen. Het kan helpen infecties te bestrijden in darmen, zuurbranden te kalmeren en de spijsvertering te verbeteren.

Gemberthee bevordert de spijsvertering, helpt bij een opgeblazen gevoel en werkt positief voor de stoelgang.

Brandnetelthee zuivert het bloed en stimuleert de maagsapafscheiding voor betere voedselvertering.

Thee met gember en kurkuma / Bron: Martin Sulman

Voldoende water drinken

Het drinken van voldoende water komt de algehele gezondheid ten goede en kan het krijgen van stinkende boeren tegengaan. Het drinken van extra water helpt een slechte adem te elimineren en de maag te beschermen tegen binnendringende bacteriën.

Verminder alcoholgebruik

Alcoholgebruik kan de spijsvertering verstoren.  De etsende werking van alcohol op het maagslijmvlies zorgt namelijk voor maagklachten. Je alcoholgebruik verminderen of helemaal stoppen met het drinken van alcohol kan uitkomst bieden.

Bier (alcohol)
Verminder je alcoholgebruik / Bron: Pixabay

Beperk koolzuurhoudende dranken

Als boeren naar rotte eieren ruiken, zal het drinken van koolzuurhoudende dranken je klachten niet verminderen. Het is in dat geval verstandig om geen koolzuurhoudende dranken te drinken.

Vermijd suikerhoudend voedsel

Te veel suiker binnenkrijgen kan je spijsvertering danig verstoren. Een teveel aan fructose (vruchtensuiker) kan darmproblemen veroorzaken, zoals diarree, buikpijn en/of een opgeblazen gevoel. Het vermijden van suikerhoudend voedsel kan bij sommige mensen voldoende zijn om de symptomen te verminderen.

Vermijd grote en/of vette maaltijden

Vermijd grote, vetrijke en sterk gekruide maaltijden. Ook gefrituurde producten en gepaneerd of hard gebakken vlees zijn moeilijker verteerbaar en kunnen voor spijsverteringsklachten zorgen.

Vermijd (sterk) bewerkte voedingsmiddelen

Door het gebrek aan vezels, enzymen, vitamines en andere voedingsstoffen hebben (sterk) bewerkte voedingsmiddelen de neiging schade te veroorzaken in het spijsverteringskanaal. Het weglaten van bewerkte voedingsmiddelen uit het dieet kan het spijsverteringsstelsel helpen verbeteren. Het gaat vooral om sterk bewerkt voedsel. Met sterk bewerkt voedsel wordt kant-en-klaar voedsel bedoeld met vijf of meer ingrediënten, dikwijls met toevoegingen of additieven, zowel natuurlijke als synthetische stoffen. Het gaat hierbij om conserveermiddelen, zoetstoffen, smaakversterkers en kleurstoffen.

Zuiveringszout

Zuiveringszout (baking soda of natriumbicarbonaat) is een natuurlijke remedie voor veel symptomen van spijsverteringsproblemen, waaronder brandend maagzuur en een slechte adem. Als je maagzuur voelt opkomen of vieze boeren laat, meng dan een theelepel zuiveringszout met een kop water en drink het op.

Zuiveringszout van Arm and Hammer
Zuiveringszout van Arm and Hammer

Appelazijn

Appelazijn of appelciderazijn is een ander zelfzorgmiddeltje dat sommige mensen gebruiken om hun spijsvertering in evenwicht te brengen en spijsverteringsstoornissen te verhelpen. Het azijnzuur in de appelazijn bevordert de spijsvertering. Men neemt aan dat het azijnzuur helpt voorkomen dat de bacteriën in je darmen overgroeien. Sommige mensen vinden verlichting van ongewenste spijsverteringsproblemen door elke dag een lepel appelciderazijn gemengd in een glas water te drinken. Nooit puur appelazijn drinken!

Geef je darmgezondheid een boost met probiotica!

Overweeg het gebruik van probiotica om die perfecte balans in je darmen te herstellen. Deze kleine helden, ook wel bekend als goede bacteriën, kunnen wonderen verrichten voor je spijsvertering. Ze helpen niet alleen bij het herstellen van de harmonie in je darmflora, maar verminderen ook die ongewenste zwavelgassen.

Waar vind je deze krachtpatsers? Welnu, ze komen voor in supplementvorm, maar je kunt ze ook aantreffen in heerlijke gefermenteerde voedingsmiddelen zoals yoghurt, kefir, zuurkool en kimchi.

Kefir (probiotische melkdrank) / Bron: Martin Sulman

Probeer eens iets zoets én gezonds: Manuka honing!

Wist je dat deze honing uit de mirtefamilie niet alleen lekker is, maar ook potentieel schadelijke darmbacteriën kan verslaan?  Zeg maar dag tegen ongewenste bezoekers in je darmen! Het kan bovendien spijsverteringsklachten verlichten, waardoor je darmen lekker rustig blijven.

Maar wacht, er is meer! Manuka honing geeft ook wat liefde aan je spijsverteringsslijmvlies en kan zelfs de symptomen van aandoeningen zoals prikkelbaredarmsyndroom verminderen.

Dus, waar wacht je nog op? Duik in de wereld van Manuka honing en geef je spijsvertering een zoete traktatie!

Kruiden voor een goede spijsvertering

Er zijn meerdere kruiden die goed zijn voor je spijsvertering.

kurkuma

Al meer dan 4000 jaar staat kurkuma bekend in de traditionele Ayurvedische geneeskunde. En raad eens? Het is niet alleen heerlijk in Indiase curry’s, maar het doet ook wonderen voor je buik!

Heb je last van winderigheid of brandend maagzuur? Kurkuma to the rescue! Uit een oudere studie blijkt zelfs dat mensen die kurkumasupplementen gebruikten, een aanzienlijke verbetering zagen in zowel winderigheid als brandend maagzuur.1Hewlings SJ, Kalman DS. Curcumin: A Review of Its Effects on Human Health. Foods. 2017 Oct 22;6(10):92. doi: 10.3390/foods6100092. PMID: 29065496; PMCID: PMC5664031. En dat is nog niet alles – een onderzoek uit 2004 ontdekte dat tweederde van de deelnemers met het prikkelbare darmsyndroom verbeterde symptomen vertoonde na het nemen van kurkuma-extract.2Bundy R, Walker AF, Middleton RW, Booth J. Turmeric extract may improve irritable bowel syndrome symptomology in otherwise healthy adults: a pilot study. J Altern Complement Med. 2004 Dec;10(6):1015-8. doi: 10.1089/acm.2004.10.1015. PMID: 15673996.

Dus, voeg kurkuma toe aan je dieet en profiteer van de voordelen van dit kruid!

Venkel

Wist je dat venkel al eeuwenlang wordt gebruikt als een traditionele behandeling om despijsvertering te versterken en te kalmeren? In India is het een gewoonte om na elke maaltijd op venkelzaden te kauwen – een eeuwenoude truc voor een blije buik!

En dat is niet alles – venkel kan ook worden omgetoverd tot een rustgevende thee.  Deze thee is niet alleen een smaakexplosie, maar het helpt ook bij het verminderen van gas, een opgeblazen gevoel én geeft je adem een frisse kick!

Komijn

Komijn is de superster onder de kruiden die je spijsvertering een boost geeft!

Een studie uit 2013 suggereert dat komijnextract helpt bij klachten van het prikkelbare darmsyndroom, waardoor vervelende symptomen zoals gas en een opgeblazen gevoel verminderen.3 Agah S, Taleb AM, Moeini R, Gorji N, Nikbakht H. Cumin extract for symptom control in patients with irritable bowel syndrome: a case series. Middle East J Dig Dis. 2013 Oct;5(4):217-22. PMID: 24829694; PMCID: PMC3990147.

Zwarte komijn

Een studie wijst op het antibacteriële supervermogen van zwarte komijn, dat doeltreffend is in de strijd tegen de H. pylori – een bacterie die veel gevonden wordt in de maag.4Yousefnejad H, Mohammadi F, Alizadeh-Naini M, Hejazi N. Nigella sativa powder for helicobacter pylori infected patients: a randomized, double-blinded, placebo-controlled clinical trial. BMC Complement Med Ther. 2023 Apr 17;23(1):123. doi: 10.1186/s12906-023-03955-4. PMID: 37069587; PMCID: PMC10108520.

Anijs

Wist je dat anijs niet alleen smaakt naar zoethout, maar ook een geheime wapen is tegen winderigheid? Zijn betoverende smaak doet meer dan alleen je smaakpapillen strelen!

Anijs heeft bewezen antimicrobiële krachten die spijsverteringsinfecties kunnen helpen voorkomen. En de beste manier om van al dat goede te genieten? Zet er een rustgevende thee van of ga voor een verkwikkend extract.

Karwijzaad

De oude Griekse remedie voor spijsverteringsgeluk! Mensen over de hele wereld omarmen karwijzaad voor winderigheid, indigestie (dyspepsie) en brandend maagzuur.

Je kan van karwijzaad een thee maken die je spijsvertering kalmeert. En alsof dat nog niet genoeg is, heeft karwijzaad ook een antibiotische werking en lijkt het veelbelovend in de strijd tegen vervelende spijsverteringsinfecties zoals H. pylori.

Gember

Gember is ontzettend goed voor je spijsvertering. Dat is algemeen bekend. Deze wortel heeft de magische eigenschap om prikkelend en verwarmend te werken. Dat merk je meteen aan zijn kracht om maagsappen te stimuleren.  Het resultaat? Een minder opgeblazen gevoel als je gegeten hebt.

Gemberthee
Gemberthee / Bron: Wikimedia Commons

Huisarts raadplegen

Het kan nodig zijn om een afspraak te maken met je huisarts als je last hebt van boeren met ene lucht van rotte eieren. De huisarts kan advies geven over voedingskeuzes en leefstijl of diagnostisch onderzoek uitvoeren. De huisarts kan ook een medicijn voorschrijven.

Als de vieze boeren aanhouden, zelfs nadat je veranderingen hebt aangebracht in je dieet en leefstijl, dan moet je sowieso een afspraak maken met je huisarts. Doe dit ook als het boeren gepaard gaat met andere klachten of als de klachten verergeren.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over het laten van boeren met een lucht van rotte eieren, of eierpuf. Of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.