Last Updated on 24 september 2023 by M.G. Sulman

Je moet boeren en een smaak van rotte eieren komt omhoog in je mond. Hoe kan dat? Het laten van boeren is een normaal verschijnsel. Als je boert komt er overmatige lucht in de maag vrij via de slokdarm en de mond. Normaliter is een boer vrijwel reukloos. In de darm worden tijdens de spijsvertering gassen gevormd. Denk hierbij aan stikstofgas, koolzuurgas en methaangas. Wat je eet bepaalt voor een groot gedeelte de samenstelling en de hoeveelheid van deze gassen.  Deze gassen zijn over het algemeen reukloos. Ze worden deels in de darmen opgenomen. De geur van rotte eieren die gepaard gaat met zwavelboeren komt van waterstofsulfidegas. Wanneer bacteriën in de mond en het spijsverteringsstelsel voedsel afbreken, vormen zich nieuwe verbindingen. Waterstofsulfide is een van de bijproducten van de spijsvertering. Hoewel incidentele waterstofsulfideproductie normaal is, wijst overmatige productie ervan op een spijsverteringsprobleem.

Vreemde smaak in de mond
Rotte eieren boeren / Bron: Luis Molinero/Shutterstock.com

Boeren is normaal

Boeren (ructus of opboeren) is een manier voor het spijsverteringsstelsel om overtollig gas vrij te maken. Dit gas is meestal lucht die via de mond binnenkomt of is een bijproduct van bacteriën die voedsel afbreken. Te snel eten of drinken kan ervoor zorgen dat er lucht met het eten meekomt. Andere oorzaken kunnen gewoonten zijn, zoals kauwgom kauwen of roken. De ingeslikte lucht wordt in de maag aangevuld met gassen die vrijkomen uit het voedsel of de drank. Koolzuurhoudende dranken zijn een andere bekende boosdoener. Door het drinken van koolzuurhoudende dranken worden gassen in de maag opgenomen, dat onder invloed van de temperatuur en zuurgraad in de maag opborrelt.

Boeren met een lucht van rotte eieren

Boeren zijn vaak gewoon een teken dat er te veel lucht in de maag zit. Het gaat dan vaak om ingeslikt lucht of koolzuur. Boeren komt vaker voor in combinatie met brandend maagzuur (zuurbranden en oprispingen) of functionele maagklachten (waarbij er geen duidelijke oorzaak is voor de maagklachten). Wanneer de maag oprispt, spreekt men in Vlaanderen ook wel van de eierpuf. Overmatige boeren of boeren met een vieze geur kunnen duiden op een onderliggend probleem. Het behandelen van boeren die naar rotte eieren ruiken of de ernaar smaken, omvat meestal het behandelen van de onderliggende oorzaak. Er zijn ook huismiddeltjes die kunnen helpen.

Boeren laten die stinken naar rotte eieren / Bron: Freepik

Mogelijke oorzaken

Veel factoren kunnen ervoor zorgen dat je boeren waterstofsulfidegas bevatten, wat een vieze geur kan veroorzaken. De lucht kan zowel door de mond als door de neus ontsnappen.

Voedselintolerantie

Een veelvoorkomende oorzaak hiervan kan een intolerantie zijn voor voedsel dat je eerder hebt geconsumeerd. Als je veel stinkende boeren laat of als je buik opgezet voelt, is het tijd om uit te zoeken wat er aan de hand is – misschien ben je wel intolerant voor bepaalde producten.

Voedseldeeltjes aan divertikels

Daarnaast kunnen voedseldeeltjes aan divertikels of uitstulpingen in de slokdarmwand blijven plakken en vast komen te zitten. Als gevolg hiervan beginnen ze daar op te lossen en creëren ze tijdens het proces een onaangename geur.

Darmziekten

Darmziekten kunnen ook een oorzaak zijn. Bij inflammatoire darmaandoeningen (zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa) kunnen gassen ontstaan, opstijgen en vervolgens via de slokdarm ontsnappen. Het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) kan ook gepaard met klachten zoals misselijkheid, minder goed verteren van voedsel en herhaaldelijk boeren.

Maagdarminfecties

Ook kunnen gastro-intestinale infecties de geur van rotte eieren veroorzaken. Het beste voorbeeld is giardiasis, een relatief onschuldige infectie van de dunne darm door de parasiet giardia lamblia. Bij sommige mensen met giardiasis ruiken de boeren naar rotte eieren. Darminfectie met deze parasiet komt in Nederland vrij regelmatig voor. De parasiet wordt uitgescheiden via poep. De belangrijkste besmettingsroute is van mens op mens, veelal door onvoldoende persoonlijke hygiëne in acht te nemen.

H. pylori-bacterie

Er zijn ook bacteriën die tot zwavelboeren kunnen leiden. Infectie in het bovenste maagdarmkanaal veroorzaakt door de H. pylori-bacterie kan problemen veroorzaken, waaronder een opgeblazen gevoel, brandend maagzuur en boeren die naar rotte eieren ruiken.

Snel en vettig eten

De meest voorkomende oorzaak van stinkende boeren is dat je te snel te vettig voedsel hebt gegeten.

Ketoacidose (diabetes)

Het is mogelijk dat een lucht van rotte eieren een symptoom is van diabetes, omdat het een teken kan zijn van ketoacidose. Ketoacidose is een complicatie van diabetes die optreedt wanneer er niet genoeg insuline in het lichaam is om de bloedsuikerspiegel te reguleren. Hierdoor komen er te veel ketone-achtige stoffen vrij in de urine en de adem, wat kan leiden tot een specifieke geur.

Andere oorzaken

Andere mogelijk oorzaken zijn:

  • bepaalde medicijnen
  • stress en spanning
  • zwangerschap

Wat te doen?

De volgende zelfmaatregelen kunnen helpen:

Groene thee en kruidenthee

Groene thee stimuleert de productie van maagsappen en verbetert de spijsvertering. Tevens verhoogt groene thee de afbraak en uitscheiding van toxinen (gifstoffen), wat leidt tot een betere algehele gezondheid.

Muntthee wordt vaak aanbevolen om de spijsvertering te verbeteren en een slechte adem te elimineren.

Kamillethee is een andere kruidenthee die het spijsverteringsstelsel ten goede kan komen. Het kan helpen infecties te bestrijden in darmen, zuurbranden te kalmeren en de spijsvertering te verbeteren.

Gemberthee bevordert de spijsvertering, helpt bij een opgeblazen gevoel en werkt positief voor de stoelgang.

Brandnetelthee zuivert het bloed en stimuleert de maagsapafscheiding voor betere voedselvertering.

Voldoende water drinken

Het drinken van voldoende water komt de algehele gezondheid ten goede en kan het krijgen van stinkende boeren tegengaan. Het drinken van extra water helpt een slechte adem te elimineren en de maag te beschermen tegen binnendringende bacteriën.

Verminder alcoholgebruik

Alcoholgebruik kan de spijsvertering verstoren.  De etsende werking van alcohol op het maagslijmvlies zorgt namelijk voor maagklachten. Je alcoholgebruik verminderen of helemaal stoppen met het drinken van alcohol kan uitkomst bieden.

Bier (alcohol)
Verminder je alcoholgebruik / Bron: Pixabay

Beperk koolzuurhoudende dranken

Als boeren naar rotte eieren ruiken, zal het drinken van koolzuurhoudende dranken je klachten niet verminderen. Het is in dat geval verstandig om geen koolzuurhoudende dranken te drinken.

Vermijd suikerhoudend voedsel

Te veel suiker binnenkrijgen kan je spijsvertering danig verstoren. Een teveel aan fructose (vruchtensuiker) kan darmproblemen veroorzaken, zoals diarree, buikpijn en/of een opgeblazen gevoel. Het vermijden van suikerhoudend voedsel kan bij sommige mensen voldoende zijn om de symptomen te verminderen.

Vermijd grote en/of vette maaltijden

Vermijd grote, vetrijke en sterk gekruide maaltijden. Ook gefrituurde producten en gepaneerd of hard gebakken vlees zijn moeilijker verteerbaar en kunnen voor spijsverteringsklachten zorgen.

Vermijd (sterk) bewerkte voedingsmiddelen

Door het gebrek aan vezels, enzymen, vitamines en andere voedingsstoffen hebben (sterk) bewerkte voedingsmiddelen de neiging schade te veroorzaken in het spijsverteringskanaal. Het weglaten van bewerkte voedingsmiddelen uit het dieet kan het spijsverteringsstelsel helpen verbeteren. Het gaat vooral om sterk bewerkt voedsel. Met sterk bewerkt voedsel wordt kant-en-klaar voedsel bedoeld met vijf of meer ingrediënten, dikwijls met toevoegingen of additieven, zowel natuurlijke als synthetische stoffen. Het gaat hierbij om conserveermiddelen, zoetstoffen, smaakversterkers en kleurstoffen.

Zuiveringszout

Zuiveringszout (baking soda of natriumbicarbonaat) is een natuurlijke remedie voor veel symptomen van spijsverteringsproblemen, waaronder brandend maagzuur en een slechte adem. Als je maagzuur voelt opkomen of vieze boeren laat, meng dan een theelepel zuiveringszout met een kop water en drink het op.

Zuiveringszout van Arm and Hammer
Zuiveringszout van Arm and Hammer

Appelazijn

Appelazijn of appelciderazijn is een ander zelfzorgmiddeltje dat sommige mensen gebruiken om hun spijsvertering in evenwicht te brengen en spijsverteringsstoornissen te verhelpen. Het azijnzuur in de appelazijn bevordert de spijsvertering. Men neemt aan dat het azijnzuur helpt voorkomen dat de bacteriën in je darmen overgroeien. Sommige mensen vinden verlichting van ongewenste spijsverteringsproblemen door elke dag een lepel appelciderazijn gemengd in een glas water te drinken. Nooit puur appelazijn drinken!

Huisarts raadplegen

Het kan nodig zijn om een afspraak te maken met je huisarts als je last hebt van boeren met ene lucht van rotte eieren. De huisarts kan advies geven over voedingskeuzes en leefstijl of diagnostisch onderzoek uitvoeren. De huisarts kan ook een medicijn voorschrijven.

Als de vieze boeren aanhouden, zelfs nadat je veranderingen hebt aangebracht in je dieet en leefstijl, dan moet je sowieso een afspraak maken met je huisarts. Doe dit ook als het boeren gepaard gaat met andere klachten of als de klachten verergeren.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over het laten van boeren met een lucht van rotte eieren. Of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.

Doe mee met de conversatie

2 reacties

    1. Ja, het eten van gewonnen brood (een wentelteefje) kan inderdaad een vieze adem veroorzaken. Gewonnen brood bevat suikers en koolhydraten die door bacteriën in de mond kunnen worden afgebroken, waardoor zuren en andere stoffen vrijkomen die een vieze adem kunnen veroorzaken. Het is aanbevolen om na het eten van gewonnen brood goed te poetsen of tanden te flossen om de bacteriën te verwijderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *