Brandnetelthee: gezond en vol geneeskracht

Last Updated on 21 januari 2024 by M.G. Sulman

Brandnetelthee is een kruidenthee die is gemaakt van de bladeren van de brandnetel (Urtica). Het wordt beschouwd  als een gezonde en geneeskrachtige drank omdat het rijk is aan vitaminen, mineralen en antioxidanten. De oorsprong van het gebruik van brandnetelthee als medicijn en geneeskrachtig kruid gaat terug tot de oudheid, waar het werd gebruikt door verschillende culturen voor een brede waaier aan aandoeningen en gezondheidsklachten. Brandnetelthee wordt heden ten dage wereldwijd geproduceerd en gebruikt.

Brandnetelthee en verse brandnetelblaadjes / Bron: Freepik

Wat is brandnetel en hoe wordt daar thee van gemaakt?

Brandnetel (Urtica dioica) is een kruid dat veel voorkomt in Europa, Noord-Amerika en Azië. Het heeft lange, groene bladeren met kleine, kleverige haartjes die irriterend zijn als ze in aanraking komen met je huid. Brandnetel wordt vaak beschouwd als een onkruid, maar het wordt ook gebruikt in de natuurgeneeskunde en het is een rijke bron van voedingsstoffen.

Brandnetelthee wordt gemaakt door de bladeren en stengels van de brandnetelplant te drogen en daarna te malen tot een fijn poeder of in kleine stukjes te snijden. Dit poeder of stukjes worden vervolgens gebruikt om thee te maken door het te laten trekken in kokend water. Weet wel dat brandnetelthee een sterk diuretisch effect heeft. Dit betekent dat het vochtafdrijvend is. Overmatig gebruik kan leiden tot uitdroging.

Botanische tekening van de brandnetel / Bron: Wikimedia Commons

Brandnetelthee is gezond en geneeskrachtig

Overzicht

Brandnetelthee is een gezonde en geneeskrachtige drank omdat het rijk is aan vitaminen, mineralen en antioxidanten. De bladeren van de brandnetelplant bevatten onder meer vitamine A, vitamine C, vitamine K, foliumzuur, ijzer, kalium, calcium en magnesium. Deze voedingsstoffen heb je nodig voor een goede gezondheid en kunnen bijdragen aan het verminderen van gezondheidsproblemen zoals bloedarmoede, huidproblemen, vermoeidheid, hoge bloeddruk en ontstekingen.

Brandnetelthee wordt ook vaak gebruikt als een diureticum, wat betekent dat het helpt bij het verminderen van vochtophopingen in het lichaam. Het bevordert de afgifte van water door de nieren, waardoor er een verhoogde productie van urine optreedt. Dit kan de symptomen van oedeem, zoals zwelling in de benen en enkels, verminderen.

Daarnaast wordt brandnetelthee ook vaak gebruikt om de nieren en de urinewegen te ondersteunen en het wordt onder andere gebruikt om urineweginfecties en jicht tegen te gaan.

Het is wel belangrijk om te weten dat brandnetelthee niet geschikt voor iedereen, vooral voor mensen die allergisch zijn voor brandnetel. Ook kan het overmatig gebruik van brandnetelthee leiden tot huidirritatie of maagklachten. Derhalve wordt aangeraden om de thee met mate te drinken.

Sterker immuunsysteem

Brandnetelthee wordt vaak beschouwd als een immuunsysteembooster omdat het rijk is aan vitamine C en andere antioxidanten die de gezondheid van het immuunsysteem kunnen ondersteunen. Het bevat ook stoffen zoals histamine, die helpen bij het activeren van het immuunsysteem.

Vochtafdrijvend

Brandnetelthee is een vochtafdrijvende thee. Dit betekent dat het helpt om overtollig vocht en zouten uit het lichaam te verwijderen. Brandnetelthee kan dus ingezet worden bij vochtophoping, zoals opgezette enkels en voeten. Dit komt doordat de brandnetelthee de urineproductie stimuleert en hierdoor een grotere hoeveelheid vocht uit het lichaam verwijderd. Houd wel in je achterhoofd dat het gebruik van brandnetelthee of andere vochtafdrijvende middelen de nieren kan overbelasten, vooral als het in grote hoeveelheden of voor langere tijd gedronken wordt.

Gezonde nieren en urinewegen

Brandnetelthee wordt vaak aanbevolen voor de gezondheid van de nieren en urinewegen vanwege zijn vochtafdrijvende eigenschappen. Het kan helpen bij het verminderen van symptomen van vochtretentie, zoals opgezette enkels en voeten, en het verbeteren van de urineproductie. Dit verkleint de kans op urineweginfecties en het verbetert de niergezondheid.

Door de ontstekingsremmende eigenschappen van brandnetel is het ook een goed middel om ontstekingen in de urinewegen en de nieren tegen te gaan. De brandnetel bevat stoffen zoals silicium, die de gezondheid van de nieren en urinewegen verbeteren.

Brandnetelthee is ontstekingsremmend

Brandnetelthee wordt beschouwd als een ontstekingsremmend middel vanwege de aanwezigheid van stoffen zoals flavonoïden en vitamine C, die bekend staan om hun ontstekingsremmende eigenschappen. De brandnetelbladeren bevatten ook stoffen zoals histamine die ontstekingen in het lichaam remmen.

Sommige onderzoeken suggereren dat het drinken van brandnetelthee kan helpen bij het verminderen van symptomen van ontstekingen zoals artritis, reumatoïde artritis, en eczeem.

Brandnetelthee tegen pijn

Brandnetelthee is een natuurlijk middel tegen pijn vanwege de aanwezigheid van stoffen als histamine en flavonoïden, die bekend staan om hun pijnstillende eigenschappen. De brandnetel bevat ook stoffen zoals silicium die kan helpen bij het verminderen van ontstekingen die pijn veroorzaken.

Sommige onderzoeken suggereren dat het drinken van brandnetelthee kan helpen bij het verminderen van pijn en ontstekingen in gewrichten, zoals bij artrose en reumatoïde artritis. Brandnetelthee wordt ook vaak gebruikt om pijn te verminderen bij rugpijn, jicht, en fibromyalgie.

Betere spijsvertering door brandnetelthee

Er zijn sommige aanwijzingen dat brandnetelthee kan bijdragen aan een betere spijsvertering. De brandnetel bevat stoffen zoals silicium die kan helpen bij de afbraak van eiwitten en het verbeteren van de spijsvertering. De thee van brandnetel kan ook helpen bij het verminderen van ontstekingen in de darmen, wat kan bijdragen aan een betere spijsvertering.

Sommige mensen gebruiken brandnetelthee als een natuurlijk middel om symptomen van verstopping te verminderen en de darmtransit te verbeteren.

Gezonde hart- en bloedvaten

Er is beperkt wetenschappelijk onderzoek dat suggereert dat brandnetelthee kan bijdragen aan een gezonde hart- en bloedvaten.

Brandnetelthee is rijk aan vitamine C, flavonoïden, en mineralen zoals kalium, die bekend staan om hun rol in de gezondheid van het hart. De flavonoïden in brandnetelthee kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en het verlagen van de bloeddruk, wat kan bijdragen aan je hartgezondheid.

Ook bevat brandnetelthee stoffen zoals silicium, wat de gezondheid van bloedvaten verbetert. Silicium zit met name in je huid, spieren en pezen, botten, tanden en kraakbeen, haar, nagels, bloedvaten en slijmvliezen.

Brandnetel bevat allerlei gezonde voedingsstoffen

Brandnetel bevat een aantal gezonde voedingsstoffen, waaronder:

  • Vitamine C: Een antioxidant die helpt bij het versterken van het immuunsysteem en beschermt tegen hart- en vaatziekten.
  • Flavonoïden: stoffen die ontstekingsremmende eigenschappen hebben en beschermen tegen hart- en vaatziekten.
  • Mineralen: zoals ijzer, calcium, kalium en silicium die bijdragen aan de gezondheid van bloedvaten, botten en tanden.
  • Bètacaroteen: dit wordt in het lichaam omgezet in vitamine A, een antioxidant die je huid beschermt huid tegen schade door UV-straling.
  • Eiwitten: dit helpt bij de groei en reparatie van weefsels.
  • Vitamine K (fytomenadion): is nodig voor de bloedstolling.
  • Vitamine A of retinol: van belang voor de normale groei, een gezonde huid, haar en nagels en een goede werking van de ogen en het afweersysteem.
Grote brandnetel
Grote brandnetel / Bron: Wikimedia Commons

Is het drinken van brandnetelthee gevaarlijk?

Het drinken van brandnetelthee wordt over het algemeen als veilig beschouwd, maar er zijn enkele zaken waarmee rekening moet worden gehouden.

Brandnetelthee is een sterk diureticum en overmatig gebruik kan leiden tot uitdroging. Het is daarom verstandig om voldoende water te drinken als je brandnetelthee gebruikt.

Brandnetelthee kan ook de bloeddruk verlagen. Als je medicijnen gebruikt om de bloeddruk te verlagen, is het raadzaam om met je huisarts te overleggen voordat je begint met het drinken van brandnetelthee.

Sommige mensen kunnen allergisch zijn voor brandnetel. Indien je allergische reacties ervaart na het drinken van brandnetelthee, moet je stoppen met het gebruik ervan.

Brandnetel is ook bekend om zijn stoffen zoals histamine, die huidirritaties kunnen veroorzaken. Daarom is het aan te raden om de brandnetel te verwerken voordat je het eet of gebruikt als thee.

Als je zwanger bent of borstvoeding geeft, of medicijnen gebruikt, is het aan te raden om eerst een arts te raadplegen voordat je begint met het drinken van brandnetelthee.

Brandnetelthee maken: vers of uit een zakje?

Brandnetelthee kan zowel gemaakt worden met verse brandnetel als met brandnetel uit een zakje.

Als je verse brandnetel gebruikt, moet je de bladeren en stengels van de plant plukken, wassen en drogen. Daarna kun je de bladeren en stengels malen tot een fijn poeder of in kleine stukjes snijden. Dit poeder of stukjes kun je gebruiken om thee te maken door het te laten trekken in kokend water.

Als je brandnetel uit een zakje gebruikt, kun je gewoon een theezakje in een kopje met kokend water leggen en laten trekken volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Het gebruik van verse brandnetel kan leiden tot een meer intense smaak en aroma, maar het gebruik van brandnetel uit een zakje is natuurlijk gemakkelijker en handiger. Beide opties zijn veilig en kunnen een goede bron zijn van de voedingsstoffen die brandnetel bevat.

Hoeveel brandnetelthee mag je drinken?

Er is geen specifiek aanbevolen dagelijkse hoeveelheid brandnetelthee die je kunt drinken. Houd er wel rekening mee dat brandnetelthee een sterk diuretisch effect heeft. Overmatig gebruik ervan kan leiden tot uitdroging. Het is daarom belangrijk om voldoende water te drinken als je brandnetelthee gebruikt. Aangeraden wordt om een kopje of twee per dag te drinken.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over brandnetelthee, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.