Eieren slecht voor de nieren of juist niet?

Last Updated on 28 oktober 2023 by M.G. Sulman

In het algemeen zijn eieren niet slecht voor je nieren, zolang je ze met mate eet en je geen specifieke gezondheidsproblemen hebt, zoals een nierziekte. Eieren zitten boordevol hoogwaardige eiwitten en belangrijke voedingsstoffen. Als je nieren gezond zijn, kun je meestal zonder zorgen genieten van eieren. Mensen met nierproblemen moeten echter voorzichtiger zijn. Een overmatige eiwitinname kan de nieren extra belasten. Het beperken van de eiwitinname kan deel uitmaken van de behandeling voor nierproblemen zoals chronisch nierfalen.

Kippeneieren: gezond of juist ongezond voor de nieren? / Bron: Pixabay

Zijn eieren slecht voor de nieren of juist niet?

Als je te maken hebt met een chronische nierziekte of chronisch nierfalen, dan weet je waarschijnlijk wel dat voeding een essentiële rol speelt in je zorgregime. Maar hoe zit het met eieren?1Tallman DA, Sahathevan S, Karupaiah T, Khosla P. Egg Intake in Chronic Kidney Disease. Nutrients. 2018 Dec 7;10(12):1945. doi: 10.3390/nu10121945. PMID: 30544535; PMCID: PMC6315879.

Mensen met chronisch nierfalen krijgen vaak een specifiek dieet voorgeschreven, afhankelijk van de ernst van hun aandoening. Een dergelijk dieet kan bepaalde voedingsstoffen beperken, zoals fosfor en kalium, of juist de inname van andere bevorderen, zoals hoogwaardige eiwitten.

Eieren zijn een betaalbare, gemakkelijk verkrijgbare en hoogwaardige bron van eiwitten, waardoor ze interessant zijn voor veel nierpatiënten. Maar er zit een addertje onder het gras: eigeel bevat fosfor en choline, die potentieel schadelijk kunnen zijn bij chronisch nierfalen. Bovendien is er de kwestie van cholesterol in eigeel, wat van oudsher verbonden is met hart- en vaatziekten.

De grote vraagtekens en mogelijke voordelen

Wat is nu het antwoord? Het is ingewikkeld. Er zijn nog geen duidelijke gegevens over hoe eieren de lipidenprofielen van patiënten met chronische nierschade beïnvloeden. Aan de andere kant is uit epidemiologisch onderzoek naar voren gekomen dat het eten van eieren niet in verband wordt gebracht met een hoger risico op chronisch nierfalen.2Tallman DA, Sahathevan S, Karupaiah T, Khosla P. Egg Intake in Chronic Kidney Disease. Nutrients. 2018 Dec 7;10(12):1945. doi: 10.3390/nu10121945. PMID: 30544535; PMCID: PMC6315879.

Eigeel bevat ook bioactieve stoffen die mogelijk voordelen bieden voor nierpatiënten. Denk aan luteïne, zeaxanthine en vitamine D.

Wat betekent dit voor jou?

Dus, wat kun je het beste doen? Het is belangrijk om met je arts of nierverpleegkundige te overleggen over de rol van eieren in jouw dieet. Zij kunnen advies op maat geven en bepalen of eieren een goede keuze zijn in jouw specifieke situatie.

Kortom, eieren zijn een complex onderwerp als het gaat om chronisch nierfalen. Verder onderzoek is nodig om de volledige impact van eieren op de niergezondheid te begrijpen.

Blijf op de hoogte, want er is nog veel te ontdekken!

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over het eten van eieren en je nieren, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.