Pijn aan de pols: oorzaken pijnlijke pols

Last Updated on 11 november 2023 by M.G. Sulman

Pijn aan de pols oftewel polspijn is een veelvoorkomende klacht met verschillende mogelijke oorzaken. Tijdens veel van je dagelijkse activiteiten speelt het polsgewricht een onmisbare rol, van koffiezetten en sms’en tot schrijven. Wanneer pijn aan de pols optreedt, kan dit interfereren met je dagelijkse activiteiten. Het kan zelfs de kwaliteit van leven aantasten. Het polsgewricht bestaat uit meerdere botjes. Het is het gewricht waar de botten van de hand en onderarm samenkomen. Polspijn kan ontstaan ​​door een plotselinge impact op de pols of een verwonding. Een polsverstuiking kan bijvoorbeeld pijn veroorzaken als een ligament overbelast is. Dit type polspijn treedt meestal acuut op, vanaf het moment dat de blessure optreedt. 

Pijn aan de pols
Pijn aan de pols / Bron: Wikimedia Commons

Pijn aan de pols

Als delen van de pols, waaronder de botten, ligamenten of pezen, gewond of geblesseerd raken, kan dit leiden tot polspijn. Vaak terugkerende pijn aan de pols is te wijten aan bepaalde aandoeningen, zoals een muisarm of een gewrichtsontsteking. Polspijn kan ook over een lange periode optreden. In dat geval spreek men van chronische polspijn.

Oorzaken van polspijn

Carpaal tunnel syndroom (CTS)

Een veelvoorkomende oorzaak van polspijn is het carpaal tunnel syndroom. CTS is een verzameling van klachten veroorzaakt door een beknelling van de nervus medianus (de middelste armzenuw) in het verloop van de carpale tunnel. Dit is de zenuw in de pols die delen van de hand laat voelen en bewegen. CTS geeft symptomen als pijn, branderigheid, gevoelloosheid of tintelingen in je handpalm, pols, duim of vingers. De duimspier kan zwak worden, waardoor het moeilijk wordt om dingen vast te pakken. De pijn kan oplopen tot aan je elleboog.

Carpaal tunnel syndroom
Carpaal tunnel syndroom / Bron: Alexonline?Shutterstock.com

Verwonding

Een polsblessures treedt vaak op als je voorover valt op een uitgestrekte hand. Dit kan verstuikingen, verrekkingen en zelfs breuken veroorzaken.

Eén van de acht handwortelbeenderen is het scheepsvormige botje (os scaphoideum). Een breuk in dit scheepsvormige botje wordt een scafoïdfractuur genoemd. Dit komt relatief vaak voor. Vaak ontstaat het door een val met uitgestrekte hand.

Scafoïdfractuur
Scafoïdfractuur / Bron: Wikimedia Commons

Overbelasting van de spieren en pezen rond de pols (tendinopatie)

Elke activiteit waarbij repeterende (herhaalde) polsbewegingen nodig zijn, kan de weefsels rond gewrichten doen ontsteken of stressfracturen veroorzaken, vooral wanneer je de beweging urenlang zonder pauze uitvoert. Bij een overbelasting van de pols is er sprake van een aanhoudende irritatie van het bindweefsel rond de pols, waaronder de spieren, pezen en banden rondom het polsgewricht. Meestal bevind de pijn zich aan de pinkzijde van de pols.

Het syndroom van De Quervain (stenoserende tenosynovitis) is een aandoening die het gevolg is van irritatie en zwelling van de pezen aan de duimzijde van de pols. Het is een ontsteking van een tweetal duimpezen. Je kunt uitstralende pijn ervaren richting de duim en richting de elleboog. Dit syndroom kan nauw samenhangen met herhalende bewegingen van de duim, gekoppeld aan ongewone polsposities

Het syndroom van De Quervain
Het syndroom van De Quervain / Bron: Wikimedia Commons

Ganglion

Een ganglion is een goedaardige uitstulping of cyste van het gewrichtskapsel of van de peesschede (omhulsel rond een pees), vaak in de pols. Een grote cyste kan tegen zenuwen in de pols drukken, waardoor gevoelloosheid, tintelingen en een doffe pijn ontstaan. De aandoening is niet gevaarlijk of schadelijk, maar kan wel ongemak veroorzaken.

Ganglion of slijmcyste
Ganglion of slijmcyste / Bron: James Heilman, Wikimedia Commons

Jicht

Jicht (artritis urica) is een pijnlijke ontsteking in een gewricht, vaak de grote teen of voet. Jicht kan echter in ieder gewricht voorkomen, zoals in hand, pols en knie. Het getroffen gewricht wordt pijnlijk, gevoelig en gezwollen. Het aangetaste gewricht kan warm aanvoelen. Jicht treedt op wanneer te veel urinezuur (een afvalproduct van de vertering van voedsel) zich ophoopt in de bloedbaan. Het overtollige zuur zorgt ervoor dat zich kleine, pijnlijke kristallen vormen in je gewrichten en weke delen.

Jicht in de rechtse dikke teen
Jicht in de rechtse dikke teen / Bron: Wikimedia Commons

Artrose

Bij artrose gaat de kwaliteit van het kraakbeen in het gewricht achteruit. Het wordt dunner, zachter en brokkelig. Dit leidt tot pijn en stijfheid. Bij artrose wrijft bot tegen bot, wat pijn, zwelling en stijfheid veroorzaakt. Vaak is de heup of knie aangedaan, maar de pols kan ook worden getroffen.  De pols kan dan rood, pijnlijk en gezwollen zijn.

Artritis psoriatica

Mensen met psoriasis, een huidaandoening die dikke, schilferige huidvlekken veroorzaakt, kunnen artritis psoriatica krijgen. Deze artritis veroorzaakt polspijn, gevoeligheid en zwelling. Het kan leiden tot stijfheid en een verminderd bewegingsbereik.

Reumatoïde artritis (RA)

Reumatoïde artritis (RA) is een auto-immuunziekte die vaak begint in kleine gewrichten in de handen en polsen. Het treft meestal beide handen of polsen. Mensen met reumatoïde artritis in hun pols kunnen gewrichtspijn, zwelling en stijfheid ervaren.

Lupus

Systemische lupus erythematosus (SLE_ is een auto-immuunziekte die ervoor zorgt dat je lichaam zijn eigen gezonde weefsel aanvalt. Mensen met lupus ontwikkelen vaak ontstekingen in de kleine gewrichten in hun pols en hand.

Ziekte van Kienbock

Bij de ziekte van Kienböck is één van de acht botjes in de pols (handwortelbeentjes) aangedaan: het maanvormige botje (os lunatum). De ziekte van Kienbock treedt op wanneer de bloedtoevoer naar dit bot wordt aangetast. Hierdoor krijgt het te weinig of geen bloed. Het gevolg is dat het botje steeds zachter en zwakker wordt en uiteindelijk zal inzakken. Deze aandoening treft meestal jongvolwassenen.

Röntgenfoto van de linkerhand met de ziekte van Kienbock
Röntgenfoto van de linkerhand met de ziekte van Kienbock / Bron: Wikimedia Commons

Huisarts raadplegen bij polspijn

Het is belangrijk om in de volgende gevallen een arts te raadplegen:

  • Als de polspijn je belemmert in je dagelijkse activiteiten.
  • Bij gevoelloosheid of tintelingen dat erger wordt en er is weinig of geen gevoel in de vingers of hand.
  • Eenvoudige handbewegingen zijn niet meer mogelijk.
  • Door zwakte kun je moeilijk dingen vasthouden.

Complicaties

Complicaties van polspijn kunnen zwakte en een verminderd vermogen zijn om activiteiten uit te voeren, zoals het grijpen van voorwerpen en het gebruik van een toetsenbord.

Risicofactoren

Polspijn kan iedereen treffen. Er zijn echter een aantal factoren die de kans daarop vergroten:

Bepaalde sporten

Polsblessures komen veel voor bij een groot aantal sporten, zowel bij stoten als bij herhaalde belasting van de pols. Denk hierbij aan voetbal, bowlen, golf, turnen, snowboarden en tennis. Omdat je tijdens het snowboarden vaak valt, is deze polsbeschermer onmisbaar om je polsen goed te beschermen.

Snowboarden
Snowboarden is een blessuregevoelige sport / Bron: Wikimedia Commons

Repetitieve werkzaamheden

Bijna elke activiteit waarbij je handen en polsen betrokken zijn, van breien tot haarknippen. kan, indien krachtig genoeg en vaak genoeg uitgevoerd, leiden tot invaliderende polspijn.

Bepaalde ziekten of aandoeningen

Zwangerschap, diabetes, obesitas, reumatoïde artritis en jicht kunnen het risico op het ontwikkelen van het carpaal tunnel syndroom vergroten.

Preventie

Het is onmogelijk om onvoorziene gebeurtenissen te voorkomen die tot polsblessures kunnen leiden. Je kan echter een aantal basismaatregelen in acht nemen om de kans op een blessure aan de pols te verkleinen:

Bouw botsterkte op

Het binnenkrijgen van voldoende calcium kan breuken helpen voorkomen.

Voorkom dat je ten val komt

Voorover vallen op een uitgestrekte hand is de belangrijkste oorzaak van de meeste polsblessures. Draag goede schoenen om vallen te voorkomen. Verwijder in huis allerlei zaken waarover je kunt struikelen zoals matjes en snoeren. Verlicht je woonruimte. En installeer zo nodig handgrepen in je badkamer en stevige leuningen op je trappen.

Gebruik beschermende kleding als je gaat sporten

Draag polsbeschermers bij risicovolle activiteiten, zoals snowboarden, skeeleren en skaten. Polsbeschermers voorkomen polsletsel.

Draag polsbeschermers bij skeeleren / Bron: Pixabay

Ergonomisch werken

Als je lange tijd achter een toetsenbord zit, neem dan regelmatig een pauze. Houd je pols tijdens het typen in een ontspannen, neutrale positie. Een ergonomisch toetsenbord vormt samen met een ergonomische muis de basis voor een ergonomisch verantwoorde werkplek.

Video: pijn in pols en hand

Over (chronische) pijn in de onderarm, pols en hand, vooral bij veel handarbeid. Over de rol van triggerpoints en het chronisch worden van de pijnervaring. Ook adviezen over werk en oefeningen.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over polspijn, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.