Heermoesthee: gezond en zelf maken

Last Updated on 15 januari 2024 by M.G. Sulman

Heermoes (Equisetum arvense) is een plant uit de zogeheten paardenstaartenfamilie (Equisetaceae). Heermoesthee wordt gedronken door mensen die willen profiteren van de gezondheidsvoordelen die dit kruid kan bieden. Deze thee wordt gemaakt van de stengels en bladeren van de plant en bevat mineralen zoals silicium, ijzer, magnesium en kalium, evenals antioxidanten en fytochemische verbindingen. Houd er rekening mee dat heermoesthee somtijds bijwerkingen kan veroorzaken, zoals misselijkheid en diarree. Het is een gezonde thee zolang je het met mate drinkt. 

Heermoes / Bron: Pixabay

Wat is Heermoes en waar groeit het?

Heermoes is een plant uit de paardenstaartenfamilie. ’t Is een overblijvende plant die in Europa, Noord-Amerika en Azië groeit. Heermoes groeit vooral op vochtige gronden, bijvoorbeeld langs beken, op moerassige gronden en in laagveengebieden. De stengels van deze plant zijn dun en groen en worden gebruikt in de traditionele kruidengeneeskunde om aandoeningen te behandelen zoals verkoudheid, reuma en jicht. Heermoes wordt ook aangewend als diureticum en om de bloedcirculatie te verbeteren.

Van heermoes kun je zelf heermoesthee maken / Bron: Wikimedia Commons

Voedingsstoffen in heermoesthee

Vitaminen en mineralen

Heermoes is een kruid dat wordt gebruikt in de volksgeneeskunde, aangezien het een rijke bron van voedingsstoffen is. Zo bevat heermoes veel silicum (kiezelzuur), dat een belangrijke rol speelt bij het behoud van gezonde botten, huid, haar en nagels. Heermoes bevat ook vitaminen, zoals vitamine C en B-vitaminen, en mineralen, zoals ijzer en magnesium.

Silicum (kiezelzuur)

Silicium, ook bekend als kiezelzuur, is een chemische stof met het symbool Si en het atoomnummer 14. Het is een niet-metaal en wordt meestal beschouwd als een semi-metaal. Silicium is het tweede meest voorkomende element op aarde en is onderdeel van veel mineralen, waaronder steenkool, rotsen en grond.

In de biologie speelt silicium een belangrijke rol voor de gezondheid van botten, huid, haar en nagels. Het wordt gebruikt om bepaalde medische aandoeningen te behandelen, zoals gewrichtsontstekingen en huidaandoeningen. Het wordt ook aangeprezen om de huid te verstevigen en de elasticiteit te verbeteren.

Silicium wordt aangetroffen in veel voedingsmiddelen, zoals granen, rijst, bier, groenten en fruit.

Heermoesthee is gezond

Heermoesthee wordt gemaakt van de bladeren en stengels van de heermoesplant (Equisetum arvense) en wordt al eeuwenlang gebruikt in de traditionele geneeskunde. De werking van heermoesthee is heel divers. Deze thee heeft onder andere een vochtafdrijvende werking.

Het drinken van deze kruidenthee kent veel gezondheidsvoordelen, waaronder:

  • Vochtafdrijvend effect: Heermoesthee is een natuurlijke diureticum wat kan helpen bij het verwijderen van overtollig vocht uit het lichaam. Het wordt daarom vaak gebruikt ter behandeling van nier- en blaasproblemen.
  • Verbetert de bloedcirculatie: Het bevat stoffen die de bloedcirculatie verbeteren en de bloedvaten versterken.
  • Anti-inflammatoir effect: Heermoesthee bevat anti-inflammatoire stoffen die ontstekingen remmen en pijn doen afnemen.
  • Verlicht verkoudheid en griep: De antivirale eigenschappen van heermoesthee bestrijden verkoudheid en griep. Het heeft tevens antibacteriële eigenschappen.
  • Artritis tegengaan: De ontstekingsremmende stoffen in heermoesthee zijn nuttig voor mensen met artritis.
  • Bevordering van de huidgezondheid: De antioxidanten in deze kruidenthee beschermen je huid tegen schade door vrije radicalen.

Bijwerkingen

Weinig tot geen bijwerkingen als je er niet teveel van drinkt

In kleine hoeveelheden is heermoesthee over het algemeen veilig en worden er weinig tot geen bijwerkingen gemeld. Indien je echter veel van deze thee drinkt, kunnen er bijwerkingen optreden, zoals:

Zwangere of zogende vrouwen

Heermoesthee is niet geschikt is voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, omdat de effecten op de zwangerschap en de gezondheid van de baby anno 2024 niet bekend zijn.

Interacties met medicijnen

Heermoesthee interacties kan overigens interacties hebben met bepaalde medicijnen. Raadpleeg daarom eerst je huisarts of apotheker als je medicijnen gebruikt en regelmatig heermoesthee wil gaan drinken.

Hoeveel per dag drinken?

Let op: het is belangrijk om niet te veel heermoesthee te drinken, omdat dit bijwerkingen kan veroorzaken. Het is aanbevolen om niet meer dan 2 koppen per dag te drinken.

Zelf heermoesthee maken

Kant-en-klare kruidenthee

Je hebt het volgende nodig om heermoesthee te maken:

  • Droge heermoeskruiden
  • Een theefilter of een stukje kaasdoek
  • Een theepot of een mok

Bereidingswijze:

  • Neem ongeveer 1 theelepel gedroogde heermoeskruiden en doe deze in een theefilter of een stukje kaasdoek.
  • Plaats het theefilter of de kaasdoek in een theepot of een mok.
  • Voeg kokend water toe aan de theepot of mok en laat het ongeveer 5 tot 10 minuten trekken.
  • Verwijder het theefilter of de kaasdoek uit de theepot of mok.
  • Je kunt de thee nu drinken of eerst laten afkoelen tot een aangename temperatuur.

Verse heermoesthee

Je kan natuurlijk ook verse heermoes gebruiken om thee van te maken. Dit kun je op de volgende manier doen:

  • Verzamel verse heermoes stengels en was deze grondig.
  • Snijd de stengels in kleine stukjes en leg ze in een pan.
  • Voeg water toe aan de pan en breng aan de kook. Laat het water ongeveer 15 minuten koken.
  • Haal de pan van het vuur en laat de thee afkoelen tot een aangename temperatuur.
  • Giet de thee door een zeef om de stukjes heermoes te verwijderen en schenk de thee in een kop.

Houd er rekening mee dat verse heermoes een bitterder smaak heeft dan gedroogde heermoes. Gebruik desgewenst honing of suiker om de thee te zoeten.

Heermoesthee kopen en bewaren

Heermoesthee kun je kopen bij natuurwinkels, reformwinkels en online. Bij het kopen van heermoesthee is het belangrijk om op de kwaliteit ervan te letten. Koop bij voorkeur biologisch thee.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over heermoesthee, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.