Absintalsem: werking, geneeskracht en gezonde thee

Last Updated on 26 juli 2024 by M.G. Sulman

Wat een fascinerende plant, toch? Artemisia absinthium, beter bekend als alsem of absintalsem, is niet zomaar een struikachtige plant  uit de composietenfamilie (Asteraceae) – het is een waar veelzijdig wonderkruid! Van oudsher staat deze schoonheid bekend om haar medicinale eigenschappen, maar tegenwoordig schittert ze ook in de wereld van cosmetica en voeding. Absintalsem is veelzijdiger dan je zou denken! Iconisch is haar rol in absint. Dat is een sterke drank op basis van anijs, venkel, absintalsem en diverse andere kruiden. Maar dit kruid kan ook worden gebruikt om smaak toe te voegen aan verschillende gerechten en drankjes. Het geeft bijvoorbeeld een subtiel bittere en kruidige smaak aan verschillende gerechten, waaronder vleesgerechten, stoofschotels en salades. In de ‘schoonheidsbranche’ is alsem een veelgebruikt ingrediënt. Je treft het aan in allerlei producten, zoals shampoos, gezichtsserums, maskers en essences. Haar etherische olie is als een schatkist vol bioactieve stoffen, waaronder het intrigerende cis-epoxy-o-cimene, chrysanthenol en chrysanthenylacetaat. En laten we de kruidenextracten en aromatische thee niet vergeten – ze zijn als een verzameling van kostbare schatten, beladen met flavonoïden, coumarines en vetzuren.

Absintalsem
Absintalsem / Bron: Wikimedia Commons

Absintalsem in de tuin

Absintalsem is een prachtige toevoeging aan elke tuin! Deze plant is een ware blikvanger. In de zomermaanden, van juli tot en met september, siert hij de tuin met zijn groengele bloemen. De grijsgroene bladeren kunnen tot wel 100 cm lang worden, en de plant zelf kan een indrukwekkende hoogte van zo’n 120 cm bereiken. Deze plant blijft tijdens de winter groen, wat een vleugje kleur aan de koudere maanden toevoegt.

In de tuin gedijt absintalsem het best op een zonnige plek, vooral in open ruimtes en liefst op niet al te arme grond. Deze veelzijdige plant kan zowel in groepen als solitair worden geplant en voelt zich thuis als accentplant in de border. En maak je geen zorgen over strenge winters – deze schier onverwoestbare plan kan temperaturen tot wel -30°C aan!

Kortom, als je op zoek bent naar een opvallende toevoeging aan je tuin op het zuiden, dan is absintalsem zeker een fantastische keuze. Met zijn ruime beschikbaarheid en eenvoudige verzorging zal deze plant jouw buitenruimte zeker doen opfleuren!

Werking van absintalsem

Absintalsem is een kruid met een interessante geschiedenis en veelzijdige toepassingen. Maar let op, het bevat ook stoffen zoals thujon die gevaarlijk kunnen zijn. Laten we eens kijken naar wat het kan doen:

Antibacteriële effecten

Het kan bacteriën bestrijden! Onderzoek laat zien dat extracten van absintalsem goed zijn in het doden van bacteriën zoals Staphylococcus aureus en Escherichia coli. Handig voor medicijnen.

Ontstekingsremmende eigenschappen

Het kan ontstekingen verminderen! Wetenschappers denken dat absintalsem kan helpen bij aandoeningen zoals de ziekte van Crohn door ontstekingen te verminderen. Dat betekent minder pijn en ongemak.

Effecten op cannabinoïdereceptoren

Het heeft iets gemeen met marihuana! Een belangrijk deel van absintalsem, genaamd thujon, lijkt een beetje op THC, het spul dat je high maakt in marihuana. Maar het heeft niet dezelfde kracht.

Effecten op het zenuwstelsel

Het kan je zenuwen in de war brengen! Thujon kan je zenuwstelsel stimuleren en zelfs epileptische aanvallen veroorzaken. Dat is geen grapje!

Leverbeschermende werking

Het kan je lever beschermen! Er wordt gedacht dat een soort extract van absintalsem je lever kan beschermen tegen schade, vooral als je te veel paracetamol hebt ingenomen.

Effecten op porfyrinen

Maar kijk uit voor porfyrinen! Een stofje in absintalsem kan ervoor zorgen dat je lichaam meer porfyrinen aanmaakt, wat niet goed is voor mensen met bepaalde leverproblemen.

Dus, hoewel absintalsem interessante dingen kan doen vanwege de werking van de stoffen in deze plant, moet je wel oppassen. Er te veel van gebruiken zonder advies van een dokter kan slecht zijn voor je gezondheid. Beter het zekere voor het onzekere nemen! Ook niet gebruiken tijdens zwangerschap of het geven van borstvoeding.

Veiligheid

Absintalsem is over het algemeen veilig bij normaal gebruik in voedingsmiddelen, zoals bitters, vermouth en absint. Als alsemextract vrij is van thujon, wordt het beschouwd als “Algemeen erkend als veilig” (GRAS) voor gebruik in voedsel in de VS. Maar let op, producten met thujon kunnen mogelijk onveilig zijn.

Hoewel absintalsem na een verbodsperiode weer is toegestaan in Europese Unie-landen, mogen dranken geen thujon bevatten in concentraties hoger dan 35 mg/kg. Het is belangrijk om de etiketten te controleren en matig te consumeren.

Het is alleszins raadzaam om voorzichtig te zijn met het gebruik van absintalsem, vooral als je tot een kwetsbare groep behoort of bepaalde gezondheidsproblemen hebt. Hier zijn een paar zaken om op te letten:

  • Zwangerschap: Als je zwanger bent, is het beter om absintalsem te vermijden, omdat het je risico op een miskraam verhoogt.
  • Borstvoeding en vroege kindertijd: Vrouwen die borstvoeding geven alsook jonge kinderen moeten voorzichtig zijn met dit kruid.
  • Epilepsie: Absintalsem kan epileptische aanvallen veroorzaken. Daarom dienen mensen met epilepsie het te vermijden, vooral omdat het de effectiviteit van anti-epileptische medicijnen kan verminderen.
  • Hartziekte: Als je een hartaandoening hebt en medicijnen zoals warfarine (antistollingsmiddel) gebruikt, vermijd dan absintalsem, omdat het het risico op darmbloedingen kan verhogen.
  • Nierproblemen: Absintalsem kan giftig zijn voor de nieren en het risico op nierfalen verhogen.
  • Allergieën: Als je allergisch bent voor planten uit de composietenfamilie, zoals bijvoet en goudsbloem, kun je ook een reactie krijgen op absintalsem, aangezien het tot dezelfde plantenfamilie behoort.

Houd er rekening mee dat hoge doses absintalsem bijwerkingen kunnen veroorzaken, waaronder spijsverteringsproblemen, nierfalen, misselijkheid, braken en epileptische aanvallen. Gebruik het dus altijd met mate en vermijd langdurig gebruik. Veiligheid staat voorop!

De geneeskracht van absintalsem

Laten we eens kijken naar wat absintalsem kan doen:

Bestrijdt pijn en ontsteking

Het stofje artemisinine in absintalsem lijkt krachtige ontstekingsremmende effecten te hebben. Het kan om die reden soelaas bieden bij het verminderen van ontstekingsgerelateerde klachten zoals pijn, roodheid en zwelling. Historisch gezien werd absintalsem gebruikt voor pijnverlichting bij bevalling, menstruatiepijn en gewrichts- en spierpijn.

Recente studies hebben laten zien dat extracten van absintalsem TNF-alfa en andere ontstekingsbevorderende stoffen kunnen verminderen. In een onderzoek kregen 10 mensen met de ziekte van Crohn gedurende 6 weken dagelijks absintalsem, terwijl 10 anderen een placebo kregen. Na 6 weken hadden degenen die absintalsem kregen lagere TNF-alfa niveaus en minder symptomen dan de placebogroep. Dit suggereert dat absintalsem kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en symptomen bij mensen met de ziekte van Crohn.1Krebs S, Omer TN, Omer B. Wormwood (Artemisia absinthium) suppresses tumour necrosis factor alpha and accelerates healing in patients with Crohn’s disease – A controlled clinical trial. Phytomedicine. 2010 Apr;17(5):305-9. doi: 10.1016/j.phymed.2009.10.013. Epub 2009 Dec 3. PMID: 19962291.

Bestrijdt parasieten

Absintalsem werd vroeger gebruikt om parasieten zoals lintworm te bestrijden. Onderzoek bij dieren heeft aangetoond dat absintalsemextract effectief kan zijn tegen verschillende soorten wormen die ernstige gastro-intestinale problemen veroorzaken. Het is een wormafdrijvend middel.

Bestrijdt bacteriën en schimmels

Absintalsem heeft sterke antibacteriële en antischimmel eigenschappen, wat kan helpen bij het bestrijden van infecties die veroorzaakt worden door bacteriën zoals Staphylococcus aureus en schimmels zoals Candida albicans.

Ondersteunt de spijsvertering

Absintalsem wordt al sinds mensenheugenis gebruikt om spijsverteringsproblemen zoals indigestie (dyspepsie), winderigheid en galblaasproblemen te behandelen. Ook gaat het maagkrampen tegen. Het stimuleert de aanmaak van speeksel, maagslijm en galafscheiding, hetgeen de spijsvertering ten goede komt en obstipatie (verstopping) verlicht. Bovendien werkt het eetlustopwekkend.

Absintalsem (bloeiwijze) / Bron: Wikimedia Commons

Toepassingen van absintalsem

Absintalsem is een kruid met een rijke geschiedenis en een brede waaier aan toepassingen! Van het toevoegen aan sauzen en soepen tot het maken van verfrissende thee, dit veelzijdige kruid voegt een unieke smaak toe aan verschillende gerechten en drankjes.

Absintalsem in de keuken

Hier zijn enkele ideeën om absintalsem te gebruiken:

  • Sauzen: Voeg een vleugje absintalsem toe aan romige sauzen zoals bearnaise of roomsaus voor een subtiele bittere smaak en een kruidige twist.
  • Soepen: Gebruik absintalsem als smaakmaker in groentesoepen of aardappelsoepen voor een unieke en complexe smaak.
  • Stoofschotels: Voeg een snufje absintalsem toe aan vleesstoofschotels zoals rundvlees of lam om de smaken te versterken en een kruidige en bittere touch toe te voegen.
  • Marinade: Maak een smaakvolle marinade met absintalsem voor vlees of vis, samen met andere kruiden zoals venkel, dragon of tijm, olijfolie, citroensap en knoflook.
  • Thee: Geniet van een aromatische kop absintalsemthee door gedroogde absintalsem te laten trekken in kokend water. Voeg honing of citroen toe voor wat extra zoetheid of frisheid.

Gezonde thee: absintalsemthee

Dit is een eenvoudig recept voor absintalsemthee:

Ingrediënten:

  • 1 theelepel gedroogde absintalsem
  • 1 kopje kokend water
  • Optioneel: honing of citroen naar smaak

Instructies:

  1. Doe 1 theelepel gedroogde absintalsem in een theepot of kopje.
  2. Giet 1 kopje kokend water over de absintalsem.
  3. Laat de thee 5-10 minuten trekken, afhankelijk van de gewenste sterkte.
  4. Zeef de absintalsem uit de thee en voeg naar smaak honing of citroen toe.
  5. Roer goed door en geniet van je thee!

Onthoud dat absintalsem een sterke en bittere smaak heeft. Gebruik het daarom spaarzaam. Wees niet te scheutig.

Medicinaal en tincturen

En vergeet niet, naast culinaire toepassingen, kan absintalsem ook therapeutisch worden gebruikt, zowel medicinaal als in de vorm van tincturen.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over (het gebruik van) absintalsem, of tips geven (over de bereiding ervan). Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.