Last Updated on 21 juni 2024 by M.G. Sulman
Een waaier aan organen is gelokaliseerd links in de buik. Eén van de belangrijkste organen is de maag, een rekbaar en zakvormig orgaan dat voedsel ontvangt vanuit de slokdarm en het verteert met behulp van maagzuur en enzymen. De maag is verbonden met de slokdarm (boven) en de dunne darm (onder) en kan tot wel 3 tot 4 liter voedsel en vocht bevatten.1Gastro Maatjes. Maagdarmstelsel. https://www.gastro-maatjes.nl/maagdarmstelsel/ (ingezien op 25-2-2023) Wanneer de maag samentrekt, wordt voedsel doorgegeven aan de dunne darm waar het verder wordt verteerd en waar voedingsstoffen worden opgenomen in het bloed. Een ander belangrijk orgaan in de buikholte aan de linkerkant is de milt, een zacht, sponsachtig orgaan dat een belangrijke rol speelt in het immuunsysteem van ons lichaam. De milt fungeert als een filter en verwijdert oude of beschadigde rode bloedcellen en produceert ook witte bloedcellen ons lichaam verdedigen tegen infecties en ziekten. Bovendien slaat de milt ook bloedplaatjes op die nodig zijn bij de bloedstolling in het geval van een verwonding. Samen vormen de maag en de milt slechts een klein deel van de organen in de buikholte aan de linkerkant, maar ze zijn onmisbaar voor een gezond en functionerend lichaam.
Inhoud
Buikholte verdelen in links en rechts?
Ja, de buikholte is verdeeld in een linker- en een rechterkant. De linker- en rechterkant worden van elkaar gescheiden door een denkbeeldige lijn die door het midden van het lichaam loopt, de zogenaamde middellijn. Soms wordt het ook in vier kwadraten verdeeld (zie bovenstaande afbeelding).
Aan de linkerkant van de middellijn bevinden zich organen zoals de maag, de milt, de alvleesklier, de linker nier, de linker bijnier en een deel van de dikke darm en dunne darm. Aan de rechterkant van de middellijn treffen we organen aan zoals de lever, de galblaas, de rechter nier, de rechter bijnier en een deel van de dikke darm en dunne darm.
De scheiding van de buikholte in een linker- en rechterkant is van groot belang voor het begrijpen van de anatomie en functie van de organen in het lichaam. Het helpt bijvoorbeeld bij het lokaliseren van specifieke problemen of aandoeningen in het lichaam en bij het ontwikkelen van gerichte behandelingen.
Welke organen links in de buik?
In vogelvlucht
Hieronder zie je een lijst van organen die zich geheel of voor een deel links in de buikholte bevinden:
- Maag: de maag is een orgaan dat voedsel opslaat en waar de spijsvertering begint door het te mengen met maagzuur en enzymen.
- Milt: een orgaan dat deel uitmaakt van het immuunsysteem en helpt bij het filteren van het bloed en het verwijderen van beschadigde rode bloedcellen.
- Linker deel van de alvleesklier: het linkerdeel van de pancreas bestaat uit het lichaam en de staart. Dit is een orgaan dat spijsverteringsenzymen produceert en insuline en glucagon afscheidt, hormonen die nodig zijn voor het reguleren van de bloedsuikerspiegel.
- Dikke darm: de dikke darm is het laatste deel van het spijsverteringskanaal en helpt bij de absorptie van water en elektrolyten, en de vorming van ontlasting.
- Linker nier: een orgaan dat betrokken is bij het reguleren van de bloeddruk en het filteren van afvalstoffen uit het bloed.
- Bovenste deel van de linker bijnier: de bijnieren zijn kleine klieren die bovenop de nieren liggen en hormonen produceren die een rol spelen bij de regulatie van het metabolisme en onze reactie op stress.
- Deel van de dunne darm: terwijl de meeste dunne darm zich rechts van de buikholte bevindt, loopt een deel van de dunne darm aan de linkerkant van de buikholte.
- Linker eileider en eierstokken: deze liggen in de buikholte, naast de baarmoeder.
Maag
De maag is een zakvormig en rekbaar orgaan dat zich bevindt in de buikholte, net onder het middenrif en links van het midden. Het is de plaats waar voedsel terechtkomt nadat het door de slokdarm is gegaan, en waar de eerste stappen van de spijsvertering worden gezet.
De maag is het podium voor een complexe choreografie van spiercontracties en hormonale signalen die samenwerken om het voedsel te verwerken. Hier mengen zich maagzuur en enzymen met het voedsel om de vertering te starten. Door de krachtige spierbewegingen van de maag, worden de voedingsstoffen fijngemalen en gemengd, waardoor het lichaam de voedingsstoffen beter kan opnemen.
Het is verbazingwekkend hoeveel voedsel en vocht de maag kan bevatten, soms tot wel 4 liter!2Gastro Maatjes. Maagdarmstelsel. https://www.gastro-maatjes.nl/maagdarmstelsel/ (ingezien op 25-2-2023) En dat is nog maar het begin. De maag fungeert ook als een soort poortwachter voor de voedselopname. Hier wordt het voedsel in kleine porties doorgegeven aan de dunne darm, waar de meeste voedingsstoffen worden opgenomen. Dit gebeurt door de samentrekking van de maagspieren en de ontspanning van de sluitspier die de maag en de dunne darm scheidt, de zogeheten maagportier. Artsen noemen deze maaguitgang ook wel ‘pylorus’.3Kanker.nl. Informatie over de maag. https://www.kanker.nl/kankersoorten/maagkanker/algemeen/informatie-over-de-maag (ingezien op 25-2-2023)
Milt
De milt, dat mysterieuze orgaan dat zich als een onopvallende kameleon verbergt in de linkerbovenhoek van onze buikholte. Het is weliswaar niet zo groot als de maag of de lever, maar de functie die het vervult, is van vitaal belang voor ons lichaam.
De milt is een essentieel onderdeel van ons immuunsysteem en bloedstelsel. Het fungeert als een soort filter voor ons bloed, en verwijdert beschadigde of oude rode bloedcellen, evenals andere ongewenste stoffen zoals bacteriën en virussen. Hierdoor helpt het onze bloedstroom gezond te houden en infecties te voorkomen. Een lofzang op de milt is niet teveel gevraagd!
Doch de milt is niet alleen een eenvoudig filterorgaan. Het speelt ook een niet te verwaarlozen rol in de opslag van bloedcellen en het vrijgeven van deze cellen wanneer ons lichaam ze nodig heeft. Bijvoorbeeld in noodsituaties zoals bloedingen, waarbij de milt extra bloedcellen in de bloedbaan pompt om het verlies van bloed te compenseren.
De ligging van de milt in ons lichaam is ook bijzonder. Het zit verstopt onder onze ribben en ligt dicht bij de maag en alvleesklier. Het orgaantje is als een onopvallende wachter die de bloedstroom bewaakt en beschermt.
De milt mag dan klein zijn, maar het is wel een krachtig orgaan dat onze gezondheid op vele manieren ondersteunt. Het houdt ons bloed gezond en ons immuunsysteem sterk, en het doet dit allemaal op een manier die zo subtiel is dat we ons er niet eens bewust van zijn. De milt is echt een verborgen parel in ons lichaam.
Alvleesklier
De alvleesklier is een wat geheimzinnig orgaan dat zich verstopt in onze buikholte. Het is een langwerpige klier die zich uitstrekt van de maag tot aan de dunne darm en is verantwoordelijk voor het produceren van een aantal belangrijke stoffen die onze spijsvertering en bloedsuikerregulatie regelen. Het linkerdeel van de alvleesklier (pancreas) bestaat uit het lichaam en de staart. De kop van de alvleesklier ligt rechts en midden van de buik, dicht tegen de twaalfvingerige darm aan.
De alvleesklier maakt alvleeskliersappen aan die worden afgegeven aan de twaalfvingerige darm die zorgen voor een goede vertering van het voedsel. De alvleesklier produceert enzymen die helpen bij de vertering van voedsel, waaronder vetten, eiwitten en koolhydraten. Deze enzymen worden vervolgens vrijgegeven in de dunne darm, waar ze helpen om voedingsstoffen af te breken zodat ons lichaam ze kan opnemen en gebruiken.
De eilandjes van Langerhans in de pancreas zijn een groep cellen in de alvleesklier die twee belangrijke hormonen produceren, namelijk glucagon en insuline. Deze hormonen zijn van cruciaal belang voor de stofwisseling van suikers en koolhydraten in het lichaam, en ze werken samen om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Insuline zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel daalt door glucose uit het bloed op te nemen en op te slaan in de lever en spieren, terwijl glucagon juist de bloedsuikerspiegel verhoogt door glucose uit opgeslagen voorraden vrij te maken en in het bloed te brengen. De productie van deze hormonen door de eilandjes van Langerhans is al met al van eminent belang voor het handhaven van een gezonde bloedsuikerspiegel en het voorkomen van problemen zoals diabetes.
De ligging van de alvleesklier is uniek te noemen. Het ligt achter de maag en langs de bovenkant van de dunne darm. Het is als een verborgen schat die onze spijsvertering en bloedsuikerregulatie ondersteunt zonder dat we het ons realiseren.
Dikke darm
De dikke darm (colon) is een orgaan dat zich als een kronkelende slang door onze buikholte slingert. Het maakt onderdeel uit van het spijsverteringssysteem. Het deel van de dikke darm dat links in de buikholte ligt, is een cruciaal onderdeel van het spijsverteringsproces.
De dikke darm is verantwoordelijk voor het opnemen van water en elektrolyten uit de ontlasting, waardoor het steviger wordt en gereed is om het lichaam te verlaten als je gaat poepen. Het deel van de dikke darm dat links in de buikholte ligt, wordt het descendens (dalende deel) van de dikke darm genoemd. Het voedsel gaat door dit gedeelte naar beneden, naar het laatste stuk van de dikke darm via het sigmoïd en endeldarm naar de anus.4Kanker. Darmkanker (dikkedarmkanker). https://www.kanker.nl/kankersoorten/darmkanker-dikkedarmkanker/algemeen/informatie-over-de-dikke-darm (ingezien op 25-2-2023)
De dikke darm doet nochtans meer dan alleen water en elektrolyten opnemen. Het is ook de thuisbasis van miljoenen bacteriën die helpen bij de afbraak van voedsel en het produceren van vitamines zoals vitamine K en vitamine B12. Deze bacteriën spelen tevens een belangrijke rol bij het onderhouden van een gezonde darmflora en het ondersteunen van ons immuunsysteem.
De ligging van de dikke darm is ook interessant. Het begint aan de rechterkant van onze buikholte en stijgt vervolgens omhoog naar de lever, voordat het naar links buigt om het descendens (dalende deel) en vervolgens het sigmoïd te vormen. Het gaat dan verder naar beneden en eindigt bij de endeldarm en anus.
De dikke darm mag dan misschien niet zo glamoureus zijn als sommige andere organen, maar dit laatste deel van het spijsverteringskanaal is een onmisbaar onderdeel van ons lichaam.
Linker nier
De linker nier, die diep verborgen ligt in onze buikholte, vervult een belangrijke functie in ons lichaam. Het is een boonvormig orgaan dat zich aan de linkerkant van onze wervelkolom bevindt en nodig is ten behoeve van het regelen van de vocht- en elektrolytenbalans.
De nieren verwijderen ook de afvalstoffen die in het bloed terecht komen vanuit de voeding. De linker nier werkt samen met de rechter nier om ervoor te zorgen dat onze bloeddruk en bloedvolume op peil blijven en dat ons lichaam in staat is om zich te ontdoen van overtollige vloeistoffen en elektrolyten.
De ligging van de linker nier is interessant. Het bevindt zich aan de linkerkant van onze wervelkolom, net onder het diafragma of middenrif, en achter de maag en milt. De nieren worden beschermd door verschillende lagen van spieren, vet en botten, waaronder de ribbenkast en de wervelkolom. Ze zijn ook omgeven door een dikke laag vetweefsel, die dient als een extra bescherming tegen trauma of schade. Over het algemeen zijn de nieren dus goed beschermd in het lichaam.
De nieren produceren tevens verschillende hormonen, waaronder erytropoëtine (EPO). Het stimuleert de aanmaak van rode bloedlichaampjes en zorgt voor meer zuurstof in je bloed.5Jellinek. Wat is epo? https://www.jellinek.nl/vraag-antwoord/wat-is-epo/ (ingezien op 26-2-2023) EPO wordt geproduceerd door speciale cellen in de nieren, de zogenaamde peritubulaire interstitiële cellen. Wanneer het zuurstofgehalte in het bloed laag is, bijvoorbeeld tijdens het beklimmen van een hoge berg of bij bloedverlies, zal de productie van EPO worden gestimuleerd. EPO stimuleert vervolgens de productie van rode bloedcellen in het beenmerg, wat het zuurstoftransport in ons lichaam te verbetert.
Naast EPO produceren de nieren ook andere hormonen, zoals renine, dat we nodig hebben voor de bloeddrukregulatie, en vitamine D, dat helpt bij de opname van calcium en fosfaat in ons lichaam. De nieren zijn dus niet alleen belangrijk voor de verwijdering van afvalstoffen uit ons lichaam, maar spelen ook een cruciale rol bij verschillende andere processen in ons lichaam.
Linker bijnier
De linker bijnier, een klein maar machtig orgaan in ons lichaam, speelt een cruciale rol bij onze fysiologische reactie op stress en ons algehele welzijn. De linker bijnier heeft de vorm van een halve maan en bevindt zich boven de linker nier.
De bijnieren zijn kleine endocriene klieren die zich bovenop de nieren bevinden. Ze bestaan uit twee delen:
- de bijnierschors
- het bijniermerg
De bijnierschors produceert verschillende steroïdhormonen, zoals cortisol, aldosteron en geslachtshormonen (zoals testosteron en oestrogeen). Deze hormonen zijn nodig ten behoeve van de regulatie van de bloeddruk, het metabolisme en de reproductie.
De bijniermerg produceert echter andere hormonen, namelijk adrenaline (ook wel epinefrine genoemd) en noradrenaline (ook wel norepinefrine genoemd). Deze hormonen spelen een wezenlijke rol in de reactie van het lichaam op stress en bij de regulatie van de hartslag, de bloeddruk en de ademhaling.
De ligging van de linker bijnier is fascinerend. Het bevindt zich dicht bij onze rug, en wordt omringd door verschillende andere organen zoals de maag, milt, en linker nier. Ondanks dat het klein is, is de invloed van de bijnier op ons lichaam onmiskenbaar.
Wanneer we ons in stressvolle situaties bevinden, produceren de bijnieren hormonen zoals adrenaline en cortisol. Adrenaline helpt ons om alert te blijven en ons lichaam voor te bereiden op actie, terwijl cortisol ons helpt om onze bloedsuikerspiegel te verhogen en ons immuunsysteem te versterken. Deze hormonen zijn essentieel om adequaat met stress en uidagingen in ons dagelijks leven om te kunnen gaan.
Dunne darm
De dunne darm, ook wel het werkpaard van ons spijsverteringssysteem genoemd, bestaat uit drie delen, waarvan het linkerdeel zich bevindt in de linkeronderbuik, en is ongeveer 6 meter lang. De dunne darm zorgt ervoor dat voedingsstoffen, die door de vertering beschikbaar komen via de darmwand, in ons lichaam terecht komen.
De ligging van de dunne darm is belangrijk voor zijn functie. Het linkerdeel van de dunne darm ligt diep in onze buikholte en is omringd door andere organen zoals de maag, alvleesklier en milt. Het is als een verborgen schat die ons lichaam voedt en onderhoudt.
De dunne darm is een orgaan waar de vertering en opname van voedingsstoffen plaatsvindt. Het heeft een groot oppervlak, dat wordt vergroot door de aanwezigheid van darmvlokken in de vorm van villi en microvilli, kleine uitsteeksels die de wand van de dunne darm bedekken. Deze uitsteeksels vergroten het oppervlak van de dunne darm en maken het mogelijk om voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en koolhydraten uit ons voedsel op te nemen.
Naast het opnemen van voedingsstoffen, speelt de dunne darm ook een belangrijke rol bij het reguleren van ons immuunsysteem. Het bevat immuuncellen die ons helpen om infecties te bestrijden en ons lichaam te beschermen tegen ziekte.
Kortom, de dunne darm is een belangrijk orgaan dat ons lichaam voedt en onderhoudt. Het is een complex orgaan dat efficiënt voedingsstoffen opneemt en ons beschermt tegen ziekte. Het is misschien niet het meest glamoureuze orgaan in ons lichaam, maar het is onmisbaar voor onze algehele gezondheid en welzijn.
Linker eileider en eierstok
De twee eierstokken (ovaria) en eileiders behoren tot de vrouwelijke geslachtsorganen en liggen links en rechts naast de baarmoeder in het bekken. Ze zijn cruciaal voor de reproductie en bevinden zich in de linkeronderbuik en rechteronderbuik.
De eierstok is een klein orgaan dat verantwoordelijk is voor de productie van hormonen en de ontwikkeling van eicellen. Het is een complex orgaan dat continu werkt om de hormoonspiegels van het lichaam in balans te houden en het voortplantingssysteem gezond te houden. Het is fascinerend om te bedenken dat elke vrouw bij haar geboorte zo’n 250.000 eicellen in haar linker en rechter eierstok heeft!6Sense. Eierstokken, eileiders en eicellen. https://sense.info/nl/je-lichaam/meisjeslichaam/eierstokken-eileiders-en-eicellen (ingezien op 25-2-2023)
De eileider is een buisvormig orgaan dat het eitje van de eierstok naar de baarmoeder transporteert. Het is een belangrijk onderdeel van het voortplantingssysteem en kan soms gevoelig zijn tijdens de ovulatieperiode. Maar wanneer een bevruchte eicel door de eileider reist en zich in de baarmoeder nestelt, is het begin van nieuw leven een feit.
De linker eileider bevinden zich in de buurt van de linker nier en de dikke darm, en worden ondersteund door de bekkenbodemspieren. Dit betekent dat ze goed beschermd zijn en de juiste omgeving hebben om hun taken uit te voeren.
Het is verbazingwekkend om te bedenken dat deze kleine organen in staat zijn om nieuw leven voort te brengen. Hun rol in het voortplantingsproces is van onschatbare waarde. Zonder de eileiders en eierstokken zou het wonder van het leven dat we allemaal kennen en koesteren, niet mogelijk zijn.
Reacties en ervaringen
Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over onze organen links in de buik, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.