Last Updated on 7 juni 2022 by M.G. Sulman
Onder meer de volgende organen ligt rechts in je lichaam: galblaas, dikke darm, lever en rechternier. Maar ook de kop van de alvleesklier ligt rechts. Dit orgaan ligt onder de lever, tegen het eerste deel van de dunne darm (de twaalfvingerige darm of het duodenum) aan. Aan de rechterkant in de borstholte of thoraxholte bevindt zich de rechterlong. Bij vrouwen heb je tevens de rechtereierstok en -eileider en bij mannen de rechterteelbal. En dan heb je natuurlijk ook nog de rechterhersenhelft.
Lever
De lever is een vitaal orgaan. Dit betekent dat je dit orgaan nodig hebt om in leven te blijven. de lever heeft ontzettende veel taken en functies. Het reguleert stofwisselingsprocessen, ontgift het lichaam, is betrokken bij de hormoonbalans en het immuunsysteem en produceert tal van stoffen. Zonder deze ‘chemische fabriek’ zou je slechts een paar uur kunnen overleven.
De lever is het zwaarste orgaan in het lichaam. Hij weegt ongeveer 1,4 tot 1,8 kg. De lever ligt in de rechterbovenbuik onder de ribbenboog. De lever bestaat uit een grote rechterkwab en een kleinere linkerkwab, die zijn opgebouwd uit miljarden levercellen. Dit zijn de zogeheten ‘hepatocyten’. Deze vormen het grootste deel van het leverweefsel.
Zuurstofrijk bloed bereikt de lever via de leverslagader (arteria hepatica communis) waar het de hepatocyten voedt. De leverpoortader, ook kortweg poortader, of vena portae hepatis, is een ader die bloed van de darmen, maag, milt en galblaas naar de lever transporteert. Het voert alle voedingsstoffen en gifstoffen die met het door de persoon genuttigde voedsel in de bloedbaan terechtkomen naar de lever. Beide bloedvatenstelsels vertakken in de lever tot fijne haarvaten, zodat alle meegevoerde stoffen de levercellen bereiken om aldaar te kunnen worden verwerkt.
Galblaas
De galblaas is een klein, peervormig orgaan. Het ligt in de rechterbovenbuik, onder de lever. In de galblaas wordt gal opgeslagen en geconcentreerd voordat het in de dunne darm wordt afgegeven. Gal wordt aangemaakt in de lever. je hebt deze vloeistof nodig voor het verteren van het eten. Vooral voor het verteren van vetten.
Dikke darm
Voor de dikke darm (colon) ligt de dunne darm. Aan het eind van de dikke darm zit de anus. De dikke darm ligt in een soort boogvorm of een omgekeerde U-vorm in de buikholte. Rechts in de buik ligt het opstijgende deel van de dikke darm, het colon ascendens. Hier mondt de dunne darm in uit. In de dunne darm zijn de voedingstoffen reeds uit de voedselresten gehaald. Er zit nog wel veel vocht in de voedselbrij als het in de dikke darm aankomt. De dikke darm onttrekt water en zouten uit de brij. Tevens worden de onverteerde voedselresten in de dikke darm verwerkt door de vele bacteriën die er verblijven.
Rechternier
De nieren zijn twee boonvormige organen, die onderdeel uitmaken van de urinewegen. Ze hebben de grootte van een vuist. Deze organen liggen hoog achter in de buikholte, achter het buikvlies. De rechternier ligt achter de lever en ligt lager dan de linkernier, die achter de alvleesklier ligt. Je rechternier ligt wat lager doordat de lever deze wat naar beneden duwt.
Je nieren verwijderen afvalstoffen uit je lichaam. Tevens regelen ze de vocht- en elektrolytenbalans.
Kop van de alvleesklier
De alvleesklier is een langwerpig orgaan in de buik. Het staat ook bekend als ‘pancreas’. Dit orgaan kan onderverdeeld worden in drie gedeelten:
- de kop van de alvleesklier die rechts en in het midden van de buik ligt, onder de lever, in de bocht van de twaalfvingerige darm (het eerste deel van de dunne darm)
- het midden van de alvleesklier, het zogeheten ‘lichaam’ van de alvleesklier, welke zich achter de maag bevindt
- de staart van de pancreas, gelokaliseerd dichtbij de milt in de linkerbovenbuik
Rechterlong
De longen bevinden zich in de borstkas. Ze zijn links en rechts van het hart gesitueerd. De rechterlong bestaat uit drie longkwabben en de linkerlong uit twee kwabben. De linkerlong is iets kleiner dan je rechterlong. Dit komt doordat het hart deze ruimte nodig heeft.
In de longen vindt uitwisseling van gassen plaats. Het bloed dat door de haarvaten heen stroomt neemt zuurstof op en het geeft koolstofdioxide af.
Rechtereierstok en -eileider
Een vrouw heeft twee eierstokken (ovaria). Deze behoren tot de vrouwelijke geslachtsorganen. Ze liggen links en rechts naast de baarmoeder in het bekken. Het is het orgaan waar de eicellen zijn opgeslagen. Via de eileider kan de eicel de baarmoeder bereiken.
Rechterteelbal
Een man heeft twee teelballen, ook wel testikels of zaadballen genoemd. Deze maken het mannelijke hormoon testosteron en zaadcellen aan. De teelballen liggen in de balzak (scrotum). Bij meer dan 80% van de mannen is de linkerteelbal iets kleiner dan de rechter. Ook hangt deze lager in het scrotum.
Rechterhersenhelft
De hersenen zijn verdeeld in symmetrische linker- en rechterhersenhelft. Zowel de linker- als de rechterhersenhelft maken deel uit van de grote hersenen (cerebrum). Elke hemisfeer heeft de controle over de andere kant van het lichaam. Met andere woorden: je rechterhersenhelft bestuurt je linkerhand en linkerbeen. De rechterhersenhelft neemt ook sensorische signalen van je linkerkant op. En vice versa.
Ligging van je organen (video)
Reacties
Hieronder kun je reageren op dit artikel. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.