Welke organen zitten links in je lichaam?

Last Updated on 10 april 2023 by M.G. Sulman

Het menselijk lichaam kent van de buitenkant een symmetrische opbouw. Doch niet voor de volle 100%. Niemand heeft bijvoorbeeld een volledig symmetrisch gezicht. Deze symmetrie is ook niet volledig van toepassing op de binnenkant van je lichaam.  Zo zijn geen van je organen volledig symmetrisch. Van de buikorganen liggen alleen de twee nieren, de afvoer wegen van de nieren en de geslachtsorganen nagenoeg symmetrisch. Je spijsverteringsorganen vertonen een vergaande asymmetrie. Maag, alvleesklier en milt liggen links, lever en appendix rechts. Er zijn dus een aantal organen die zich uitsluitend aan één kant bevinden. Welke organen bevinden zich aan de linkerkant van je lichaam? Ontdek welke organen links in je lichaam zitten en wat hun functie is. 

Organen in de mens
Organen in de mens / Bron: Wikimedia Commons

Welke organen zitten links?

Linkerhersenhelft

De hersenen worden beschouwd als het meest complexe orgaan. De grote hersenen zijn verdeeld in twee helften, ook wel hemisferen genoemd. De linkerhersenhelft is heel belangrijk voor taal, spraak en complexe bewegingen. De linkerhersenhelft wordt beschouwd als de praktische, rationele en logische kant van de hersenen. De rechterhersenhelft is heel belangrijk voor het waarnemen van emoties, je intuïtie, gevoelens, ervaringen en indrukken.

Hersenen
Hersenen / Bron: Wikimedia Commons

Linkeroog

De ogen zijn één van de vele gepaarde organen in het lichaam. Dat wil zeggen dat je er twee van hebt en wel één links en één rechts.  Er wordt wel gezegd dat ogen de vensters van de ziel zijn.

Het oog is een zintuig dat werkt als een ontvanger. Het vangt signalen uit de omgeving op. Vervolgens gefet het deze signalen door aan de hersenen. Daar wordt het verwerkt en omgezet in waarnemingen.

Volgens onderzoek is iets meer dan 30% van de wereldbevolking dominant met het linkeroog. Het rechteroog is dominant bij grofweg tweederde van de wereldbevolking.

 Je moet elk mens recht in de ogen kunnen zien, nooit je ogen hoeven neerslaan. 
(Spreuken 4:24, NBV21)

Linkeroor en linker evenwichtsorgaan

De oren zijn een van de meest geavanceerde en gevoeligste organen in het lichaam. Het oor is een zintuig dat geluid opvangt en overbrengt naar de hersenen. Daarnaast ligt het evenwichtsorgaan in het binnenoor. Het is een zeer fragiel orgaantje. Het licht daarom veilig verscholen achter het rotsbeen.

Binnenoor
Het evenwichtsorgaan zit in het rotsbeen en vormt met het slakkenhuis het binnenoor  / Bron: Wikimedia Commons

Linkerneusgat

De linkerneusgat is het neusgat aan de zijde van waar zich in het lichaam gewoonlijk het hart bevindt. Gezamenlijk vormen de neus en de neusholte de bovenste delen van de menselijke luchtwegen.

De neusgaten maken de uitwisseling van gassen mogelijk. Dat wil zeggen de inademing en uitademing. Je ademt in om zuurstof in je lichaam te krijgen en je ademt CO2 oftewel koolstofdioxide er weer uit.

Linkerborst

Een ander gepaard orgaan zijn de borsten die zich op de borstkas bevinden. Een vrouw heeft twee borsten. Deze bevinden zich op de borstspier, die zich op je ribben en tussenribspieren bevindt. Een borst bestaat uit vet, bindweefsel en klierweefsel met afvoergangen.

De borstvorming ontstaat doordat deze weefsels zich tijdens de puberteit beginnen te ontwikkelen als reactie op de afgifte van vrouwelijke hormonen. De borstklieren bij vrouwen produceren pas na de bevalling melk.

Borstvorming bij mannen staat bekend als ‘gynaecomastie’. Dit probleem komt redelijk vaak voor.

Uw beide borsten zijn als twee kalfjes, de tweeling van een gazelle, die tussen de lelies weiden.

(Hooglied 4:5, HSV)

Linkerlong

Ook een van de gepaarde organen in deze lijst, de longen zijn sponsachtige en vlindervormige organen die het ademhalingsproces vergemakkelijken.

Zowel de rechter- als de linkerlong zijn verdeeld in drie lobben: superieur, inferieur en midden. Interessant is dat de linkerlong kleiner is (de linkerlong is smaller; de rechterlong is breder) dan de rechterlong.
Deze opstelling is anatomisch gemaakt om plaats te bieden aan en ruimte te geven aan het hart dat zich aan de linkerkant van de borstholte bevindt.

Ademhalingsstelsel
Ademhalingsstelsel: 1. neus 2. mond 3. luchtpijp 4. longen 5. middenrif / Bron: Wikimedia Commons

Hart

Het hart bevindt zich niet helemaal aan de linkerkant van het lichaam. Je hart ligt iets links van het midden in je borstkas, achter je ribben. Grofweg tweederde van de hartmassa bevindt zich aan de linkerkant van je lichaam en het overige deel is rechts gelokaliseerd.

Je hart heeft een pompfunctie. Het zorgt ervoor dat je bloed door je hele lichaam gaat. Dit gebeurt via een netwerk van bloedvaten in het cardiovasculaire systeem.

Saillant detail is dat het hart ook een linker- en een rechterkant heeft die worden gescheiden door een tussenschot die bekend staat als het septum.

Hart
1. Rechter atrium (boezem) 2. Linker atrium (boezem) 3. Bovenste holle ader 4. Aorta 5. Longslagader 6. Vier longaders 7. Mitralisklep 8. Aortaklep 9. Linkerventrikel (kamer) 10. Rechterventrikel (kamer) 11. Onderste holle ader 12. Tricuspidalisklep 13. Pulmonalisklep

Linker appendiculaire skelet

Het bottenstelsel bestaat uit twee delen:

  • het axiale skelet met onder meer de schedel, de wervelkolom, de ribben en het borstbeen en in totaal tachtig botten
  • het appendiculaire skelet, waaronder de schouder- en de bekkengordel en de botten van de ledematen met in totaal 126 botten

Het skelet is een orgaanstelsel.

Appendiculaire skelet
Appendiculaire skelet / Bron: Wikimedia Commons

Milt

De milt ligt linksboven in de buikholte. Dit is het grootste orgaan in het lymfestelsel. Het heeft ene functie bij de bloedaanmaak en –afbraak in het lichaam. Daarnaast werkt dit orgaan als een soort filter in het afweersysteem.

Ondanks zijn rol in het lichaam, kan een mens zonder milt leven. Wel loop je dan meer risico op ernstige infecties.

Milt
Ligging van de milt in het lichaam / Bron: Decade3d/Schutterstock.com

Alvleesklier

De alvleesklier of pancreas is een langgerekte hormoonklier van ongeveer 12 à 15 centimeter lang en 1 à 3 centimeter dik. Het orgaan ligt vlak bij de twaalfvingerige darm en de galblaas. De alvleesklier heeft twee primaire functies heeft: endocrien en exocrien.

Wat betreft zijn endocriene functie: de pancreas reguleert de bloedsuikerspiegel. Om dit te doen, maakt de alvleesklier de hormonen insuline en glucagon aan.

Wat betreft zijn exocriene functie, helpt de pancreas bij het verteringsproces door enzymen te produceren die koolhydraten, eiwitten, lipiden en nucleïnezuren afbreken.

Alvleesklier
Ligging van de alvleesklier in het lichaam / Bron: Decade3d /Shutterstock.com

Maag

De maag zit links in de buik, vlak onder het middenrif. De maag speelt een belangrijke rol in de spijsvertering. De maag ontvangt voedsel uit de mond en de slokdarm. De maag is verantwoordelijk voor het produceren van noodzakelijke enzymen en zuren die functioneren om voedsel af te breken.

Maag
Ligging van de maag / Bron: Nerthuz/Shutterstock.com

Linkernier

De nieren zijn boonvormige organen aan beide zijden van de wervelkolom, hoog achter in de buiktholte, achter het buikvlies. Je linkernier ligt achter de alvleesklier, terwijl de rechternier achter de lever en de twaalfvingerige darm ligt.

De nieren hebben als primaire functie om het bloed te filteren door de afvalstoffen eruit te verwijderen. Afgezien daarvan regelen de nieren de vocht- en elektrolytenbalans.

De gemiddelde grootte van een volwassen nier is ongeveer tien tot twaalf centimeter lang, zes cm breed en vier cm diep.

Nieren en blaas
Ligging van de nieren en de blaas in het lichaam / Bron: Nerthuz/Shutterstock.com

Linker bijnier

De bijnieren bevinden zich bovenop elke nier. Het zijn kleine organen van ongeveer één centimeter groot. Ze liggen als een soort kapje net boven de nieren. De vorm van de linker bijnier is anders dan die van de rechter bijnier, De rechter bijnier is driehoekig van vorm en is meestal wat lager dan de linker bijnier. De linker bijnier daarentegen heeft de vorm van een halve maan.

Samengesteld uit twee delen, een binnenste gedeelte of merg (medulla) en een omhulsel of schors (cortex), is elke bijnier verantwoordelijk voor de productie van de hormonen. Het is als het ware een hormoonfabriekje. De schors maakt de hormonen cortisol, aldosteron en de geslachtshormonen. Het merg fabriceert de hormonen adrenaline en noradrenaline.

Bijnieren
Bijnieren / Bron: Wikimedia Commons

Linker urineleider

De urineleider of ureter is een buis die loopt tussen het nierbekken en de urineblaas. Je hebt er twee van.

Deze kanaaltjes hebben tot doel om urine van de nieren naar de urineblaas te transporteren. Bij volwassenen is de gemiddelde grootte van de urineleiders ongeveer 25 tot 35 cm lang.

Urinestelsel
Urinestelsel / Bron: Alila Medical/Shutterstock.com

Linkerhelft van de blaas

De blaas, een orgaan dat vaak over het hoofd wordt gezien, bevindt zich in het onderste gedeelte van het menselijk lichaam en heeft een cruciale rol in het urinesysteem. Hoewel de blaas zich meestal onder de buikholte en boven het bekkengebied bevindt, in het midden van je lichaam, kan deze zich in verschillende posities bevinden, afhankelijk van de individuele anatomie en mate van blaasvulling.

Naarmate de blaas zich vult met urine, kan deze van vorm en positie veranderen. De blaas kan naar links of rechts kantelen, of zelfs naar achteren of naar voren bewegen, afhankelijk van de vorm en grootte van de blaas en de omringende organen.

Maar hoe werkt de blaas eigenlijk? De belangrijkste functie van de blaas is het opslaan van urine die wordt geproduceerd door de nieren. De blaas wordt gecontroleerd door het autonome zenuwstelsel en de bekkenbodemspieren om de urine vast te houden en af te geven wanneer dat nodig is. Wanneer de blaas vol is, worden er signalen naar de hersenen gestuurd om het gevoel van urineren op te wekken; je krijgt dan de aandrang om te plassen. Dit signaal activeert de spieren in de blaas en bekkenbodem om zich te ontspannen, zodat de urine je lichaam kan verlaten.

Nieren en blaas / Bron: Freepik

Linker eierstok

Van de eierstokken (ovaria) is bekend dat ze een paar amandelvormige organen zijn met ene grijswitte kleur. Ze zijn één van de belangrijkste onderdelen van het vrouwelijke voortplantingssysteem. Het is het orgaan in de vrouw waar de eicellen zijn opgeslagen. De eierstokken zijn tevens verantwoordelijk voor de afscheiding van de vrouwelijke hormonen progesteron en oestrogeen..

Menselijk voortplantingssysteem
Menselijk voortplantingssysteem / Bron: Wikimedia Commons

Linker teelbal

Teelballen, ook bekend als zaadballen of testikels, zijn de twee ovaalvormige organen van het mannelijke voortplantingssysteem. Iedere man heeft twee teelballen in de balzak (scrotum). De teelballen produceren het mannelijk hormoon testosteron. Daarnaast produceren ze zaadcellen en zaadvocht. Samen met prostaatvocht vormt dit sperma, dat vrijkomt bij een zaadlozing.

De teelballen hangen buiten het lichaam. Vaak hangt één teelbal lager dan de ander. Bij circa 85% van de mannen hangt de linkerbal lager dan de rechterbal.  De linker teelbal is meestal kleiner dan de rechter teelbal.

Anatomie van de mannelijke geslachtsorganen
1. urineblaas, 2. schaambeen, 3. penis, 4. zwellichaam, 5. eikel, 6. voorhuid, 7. urinebuis, 8. dikke darm, 9. endeldarm, 10. zaadblaas, 11. zaadleider, 12. prostaat, 13. Cowperse klier, 14. anus, 15. zaadleider, 16. bijbal, 17. teelbal, 18. scrotum / Bron: Wikimedia Commons

Dikke darm (colon)

De dikke darm is het deel van het spijsverteringsstelsel dat zich aan de linkerkant van het lichaam bevindt. Het begint net onder de dunne darm in de rechteronderbuik en loopt omhoog langs de linkerzijde van de buikholte naar de linkerbovenbuik, voordat het afbuigt naar beneden en uitmondt in het rectum en de anus. Het deel van de dikke darm dat zich specifiek aan de linkerkant van het lichaam bevindt, staat bekend als het sigmoïd of colon sigmoideum.

De dikke darm is het laatste stuk van het spijsverteringskanaal. Hier wordt de brij met voedselresten verder ingedikt. Er worden water en zouten uitgehaald.

De dikke darm kent verschillende delen:

  • de blinde darm (caecum)
  • grote karteldarm (colon)
  • endeldarm (rectum)

Er kan ook onderscheid wordt gemaakt tussen het rechtszijdige deel of stijgende deel van de dikke darm. Dit verwijst naar het stuk dikke darm dat het eerst na de dunne darm komt. Het is gelokaliseerd aan de rechterkant van het lichaam. Het linkszijdige deel van de dikke darm wordt ook wel het dalende deel van de dikke darm genoemd

1. slokdarm, 2. maag, 3. dunne darm, 4. appendix, 5. blindedarm, 6. karteldarm, 7. endeldarm, 8. anus

Huid

De huid is het grootste orgaan en het bestaat uit drie lagen:

  • het epidermis (opperhuid)
  • het dermis (lederhuid)
  • het hypodermis, ook wel subcutis of onderhuids bindweefsel genoemd

De huid heeft meerdere functies:

  • beschermend omhulsel van je lichaam
  • eerste verdedigingslinie van je afweersysteem
  • voorkomen van oververhitting en onderkoeling
  • voorkomen van uitdroging.
  • tastgevoel
  • herkenbaar maken van mensen
  • signalering van pijn, warmte en kou1Gezondheidsplein. Huid. https://www.gezondheidsplein.nl/menselijk-lichaam/huid/item45072 (ingezien op 26-2-2023)
Anatomie van de menselijke huid
Anatomie van de menselijke huid / Bron: Wikimedia Commons

Situs inversus

Naar schatting 1 op de 10.000 mensen wordt geboren met de organen van hun linker- en rechterkant omgekeerd in hun lichaam. Dit staat bekend als complete situs inversus. Deze aandoening werd voor het eerst beschreven in de wetenschappelijke literatuur door de Britse arts en patholoog Matthew Baillie, in het jaar 1788.

Matthew Baillie (1761–1823)
Matthew Baillie (1761–1823) / Bron: Wikimedia Commons

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over je organen, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.