Laurierblad: gezond en vol geneeskracht van laurier

Last Updated on 12 maart 2024 by M.G. Sulman

Laurierblad wordt vaak gebruikt als smaakmaker in soepen en sauzen. Het is niet alleen gezond, maar het blad zit ook vol geneeskracht. Laurierblad biedt enkele indrukwekkende gezondheidsvoordelen, zoals het helpen verminderen van gasvorming en een opgeblazen gevoel en het bestrijden van schade door vrije radicalen dankzij de antioxidanten. Laurier is ook goed voor mensen met diabetes type 2.

Paar laurierblaadjes op tafel / Bron: Wikimedia Commons

Wat is laurier?

Laurier (Laurus nobilis) is een plant uit de laurierfamilie (Lauraceae). Het is een aromatische groenblijvende boom of grote struik met groene, gladde bladeren. Laurier komt van nature voor in het Middellandse Zeegebied , met name uit landen als Turkije, Georgië en Griekenland. Laurierblad wordt in de keuken als kruid toegepast.

Laurier zit vol geneeskracht / Bron: Wikimedia Commons

Laurierblad is gezond en geneeskrachtig

Laurierblad is een kruid dat wordt gebruikt bij het koken en ook een plant die wordt gebruikt om essentiële olie te maken die rijk is aan antioxidanten.

Laurier essentiële olie / Bron: Wikimedia Commons

Laurierblad is niet alleen een smaakmaker in gerechten, maar het heeft ook veel gezondheidsvoordelen. Terwijl het nauwleijks calorieën toevoegt, verhoogt laurier de hoeveelheid vezels, vitamines, mineralen en antioxidanten aan een gerecht.

Enkele opmerkelijke gezondheidsvoordelen van laurier zijn de volgende:

Gezond voor het immuunsysteem

Laurierblad is een goede bron van vitamine A, vitamine B6 en vitamine C. Van deze vitamines is bekend dat ze een gezond immuunsysteem ondersteunen.

Goed voor de spijsvertering

Laurierbladthee kan maagklachten helpen verlichten. Laurierblaadjes worden van oudsher gebruikt om indigestie (dyspepsie) en andere maagklachten te verhelpen. Het kan helpen bij buikpijn, maagdarminfecties, winderigheid, een opgeblazen gevoel, obstipatie (verstopping) en diarree.

Laurierblad tegen buikpijn, een opgeblazen gevoel en diarree / Bron: Freepik

Vermindert risicofactoren voor diabetes type 2

Het dagelijks consumeren van 1 tot 2 gram laurierblad gedurende dertig dagen, vermindert het risico op diabetes type 2. Als je dagelijks laurierthee drinkt, dan zullen je bloedsuiker-, triglyceriden en cholesterolniveaus dalen. Dit vermindert ook je risico op hart- en vaatziekten bij diabetici. Diabetes is een risicofactor voor hart- en vaatziekten.

Luchtwegaandoeningen

Laurierblad is ook een bron van etherische olie. De etherische olie die uit dit blad wordt gewonnen, kan worden gebruikt om verschillende aandoeningen van de luchtwegen te verlichten. Bijvoorbeeld verkoudheid, griep, bijholteontsteking, bronchitis en keelpijn.

Laurier bestrijdt schimmelinfecties

Van laurier is aangetoond dat het schimmelwerende eigenschappen heeft en dus schimmelinfecties kan helpen bestrijden. Deze eigenschappen samen met het vitamine C-gehalte kunnen de huid beschermen tegen een schimmelinfectie en irritatie.

Stress en angst verminderen

Linalool, een etherische olie die aanwezig is in deze plant, kan het niveau van stress en angst in het lichaam verlagen. Het heeft ook natuurlijke rustgevende en kalmerende eigenschappen.

Ontsteking tegengaan

Laurierblad bevat sesquiterpeenlactonen, waarvan bekend is dat ze ontstekingen bestrijden door de productie van stikstofmonoxide te remmen, wat één van de oorzaken is van ontstekingen.

Hartgezondheid

Je hart functioneert beter vanwege de stoffen rutine (een krachtige antioxidant) en cafeïnezuur (ook bekend vanwege de antioxiderende eigenschappen), die beide in laurierblaadjes worden aangetroffen. Deze verbindingen kunnen de haarvaten van het hart versterken en helpen bij het verlagen van het cholesterolgehalte.

Goed voor je haar

Met een sterke thee van laurier kun je je hoofdhaar wassen. Het zou goed zijn tegen roos, een variant van seborrhoïsch eczeem.

Kanker

De unieke combinatie van antioxidanten en organische verbindingen in laurierblaadjes, waaronder fytonutriënten, catechinen, linalool en parthenolide, kunnen helpen in de strijd tegen kanker.

Botanische tekening laurier / Bron: Wikimedia Commons

Vers versus gedroogd

Verse laurierblaadjes zijn glanzend groen aan de bovenkant en lichtergroen aan de onderkant. Naarmate de blaadjes drogen, wordt de kleur uniform en mat. Ook de smaak wordt intenser. Verse laurierblaadjes zijn vaak veel duurder en gaan niet zo lang mee als gedroogde laurierblaadjes.

Hoe smaakt laurierblad?

Gedroogde laurierbladeren hebben een fijn, warm aroma. Ze zijn een stuk minder bitter dan hun verse tegenhanger. De smaak heel wel wat weg van oregano en tijm. Wat laurier doet voor je gerecht, is smaak toevoegen. Het geeft een bittere houtachtige smaak af wanneer je dit in een gerecht verwerkt. Hoe dan ook, laurier heeft een sterk eigenzinnige smaak.

Is laurierblad eetbaar?

Laurierblaadjes zijn niet eetbaar. Je kookt of stooft ze langere tijd mee in een gerecht. Hoe langer je het meekookt, hoe beter.

Koken met laurierblaadjes

Omdat de bladeren niet zacht worden tijdens het koken, worden laurierblaadjes meegekookt en verwijderd voordat het gerecht wordt geserveerd. Laurierblad gaat in de soep, stoof en saus. De bladeren hebben scherpe punten die de mond kunnen snijden, verstikking kunnen veroorzaken of zelfs in het spijsverteringskanaal kunnen snijden. Voeg eenvoudig het hele gedroogde blad toe aan het recept en haal het eruit zodra het gerecht klaar is.

Laurierblaadjes moeten aan het begin van het koken worden toegevoegd, want hoe langer ze sudderen, hoe meer tijd ze hebben om smaak af te geven aan het gerecht. Naast het sudderen in soepen en stoofschotels, zijn laurierblaadjes geweldig om een kip mee te vullen voordat je deze braadt. Het kan ook aan het water worden toegevoegd bij het koken van rijst.

Gemalen laurier wordt gebruikt om allerlei soorten vlees te kruiden op dezelfde manier als andere kruiden. Het is ook lekker in de soep of in saus.

Recept: gestoofde kip met laurierblad

Ingrediënten:

  • 4 kippenpoten
  • 2 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 kopje kippenbouillon
  • Zout en peper naar smaak

Bereiding:

  • Snijd de uien en knoflook.
  • Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur en fruit hierin de uisnippers en knoflook.
  • Leg de kippenpoten in de pan en bak ze aan alle kanten goudbruin.
  • Voeg vervolgens laurierblaadjes toe. Giet de bouillon erbij en breng aan de kook.
  • Zet het vuur laag zodra het kookt en laat de kip zachtjes sudderen met de deksel op de pan.
  • De kip is na grofweg 45 minuten gaar en zacht.
  • Vis de laurierblaadjes eruit en breng het gerecht verder op smaak met zout en peper.

Je kunt de kip serveren met rijst en gestoomde groenten.

Laurierblad / Bron: Pixabay

Laurierblad-citroenthee (video)

Laurierblad wordt al sinds mensenheugenis toegepast vanwege zijn antioxiderende, schimmelwerende en andere helende en geneeskrachtige eigenschappen, maar ook om gewicht te verliezen bij overgewicht. Wanneer laurierblad word gecombineerd met verse citroen vormen deze twee het perfecte paar voor een thee die vet verbrandt, ontstekingen voorkomt en zorgt voor mooi haar en een mooie huid.

Allergie

Sommige mensen reageren allergisch op laurier. Nu zijn laurierblaadjes niet algemeen bekend als een allergene stof, maar sommige mensen krijgen last van contacteczeem Als je allergisch bent voor andere leden van de laurierfamilie (Lauraceae), dan ben je waarschijnlijk ook allergisch voor laurierblaadjes.

Laurier tegen vliegen

Uit ‘Het nieuws van den dag: kleine courant’ d.d. 10 augustus 1900 komt de volgende tip:

“Tegen den last van vliegen voor paarden en koeien geeft men ons dezen raad: trekt laurierbladen als thee en mengt dat vocht met ongezouten reuzel. Het hoofd en de beenen der dieren een weinig bestreken, houdt elke vlieg ver, want dat dier schijnt niet tegen de lucht van laurierblad te kunnen.”

Reuzel is dierlijk vet, het niervet van een varken.

TEGEN VLIEGEN.. “Het nieuws van den dag : kleine courant”. Amsterdam, 10-08-1900, p. 8. Geraadpleegd op Delpher op 14-12-2022, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010127278:mpeg21:p008

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over laurierblad, of tips geven. Misschien heb je een heerlijk recept met laurierblad. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.