Hoofdpijn door griep of verkoudheid

Last Updated on 11 november 2023 by M.G. Sulman

Iedereen kent de typische symptomen die optreden bij een verkoudheid of griep. Bij een verkoudheid heb je last van een een verstopte neus of loopneus, niezen, hoesten, keelpijn en heesheid. Bij griep heb je last van koorts, spierpijn in je hele lichaam, keelpijn of hoesten. Griep en verkoudheid kunnen echter ook gepaard gaan met hoofdpijn. Er zijn meer dan 200 verschillende soorten hoofdpijn. Hieronder valt ook hoofdpijn veroorzaakt door een verkoudheid of griep, de zogenaamde ‘druk in het hoofd’. Hoofdpijn is zelden een van de eerste symptomen van verkoudheid of griep. Het ontwikkelt zich meestal naarmate de ziekte vordert. 

duizelig hoofdpijn moeheid
Hoofdpijn door griep of verkoudheid / Bron: Chakrapong Zyn/Shutterstock.com

Hoofdpijn bij verkoudheid of griep

Zowel bij griep als verkoudheid kun je naast allerlei andere klachten, ook last krijgen van hoofdpijn. Sterker nog, een zware verkoudheid en griep gaan vrijwel altijd samen met hoofdpijn. Wanneer hoofdpijn de kop opsteekt bij griep of verkoudheid kan variëren. Vaak word je op de tweede of derde dag van een verkoudheid wakker met een bonzend hoofd. Bij griep kan het al eerder optreden. Het is niet ongebruikelijk dat de hoofdpijn later op de dag verschijnt of dat het gewoon ineens aanwezig is. Eén ding is zeker: hoofdpijn veroorzaakt door verkoudheid of griep is een gevolg van de andere symptomen. Het wordt bijvoorbeeld veroorzaakt door een ontsteking van het neusslijmvlies of de neusbijholten, omdat verstopte afscheiding de luchtwegen blokkeert.

Hoofdpijn door verkoudheid

Verkoudheid en de bijholten

Als je verkouden bent, raakt het slijmvlies van je neus-keelholte en je bijholten (sinussen) ontstoken. Daardoor ga je veel slijm (snot) produceren en krijg je een snotneus. Naarmate het slijm zich ophoopt, raken deze holten geïrriteerd en ontstoken. Je sinussen of bijholten zitten links en rechts van je neus in het bot van je bovenkaak en voorhoofd. Ze produceren slijm om je neusholtes vochtig te houden en om het gebied te ontdoen van stof, micro-organismen en andere stoffen die er niet behoren te zijn.

Bijholtehoofdpijn of sinushoofdpijn

De zwelling van de neusholte en de ontsteking die gepaard gaat met verkoudheid kan soms zeer pijnlijke hoofdpijn veroorzaken. Vaak is deze zogeheten sinus- of bijholtehoofdpijn erger als je voorover leunt of als je ‘s ochtends wakker wordt.

Symptomen van bijholtehoofdpijn zijn onder meer:

 • druk en pijn in het voorhoofd
 • druk en pijn achter de wangen en ogen
 • pijn die erger is bij bukken of liggen

In sommige gevallen drukken de ontstoken sinussen op de trigeminuszenuw (de vijfde hersenzenuw). Deze druk veroorzaakt pijn in het gezicht.

Soorten sinussen of bijholten
Soorten sinussen of bijholten / Bron: Wikimedia Commons

Migraine

Een verkoudheid kan een migraineaanval triggeren? Migraine is een aanval van erge hoofdpijn. Een aanval kan een halve dag tot drie dagen duren. Een dergelijke aanval kan uitgelokt worden door ene verkoudheid, maar wel alleen als je reeds bekend bent met migraine. Je krijgt géén migraine enkel en alleen door een trigger, wel omdat je de ziekte migraine hebt.

Hoofdpijn door griep

Hoofdpijn als symptoom van griep

De griep heeft talloze symptomen, waaronder:

 • koorts
 • koude rillingen
 • snotteren, hoesten en een loopneus
 • pijnen, zoals: keelpijn, hoofdpijn, spierpijn, stijve en pijnlijke ledematen
 • geïrriteerd (rood) slijmvlies van neus en/of keel
 • geen of verminderde eetlust
 • slecht slapen
 • snel buiten adem zijn

Hoewel niet iedereen met griep ook last van hoofdpijn heeft, komt het wel relatief vaak voor.

Hoofdpijn die verergert of uitgelokt wordt door de griep

Voor sommige migrainepatiënten kan de griep, net als verkoudheid, een migraineaanval versterken en uitlokken.

De slijmvliezen die de neus- en sinusholtes bekleden, kunnen ontstoken raken wanneer ze besmet zijn met het griepvirus. Dit resulteert in verhoogde druk rond de ogen en het gezicht, wat kan leiden tot een verergerende hoofdpijn.

Hoofdpijn die blijft na de griep

Meestal herstel je binnen een week of twee volledig van de griep met rust en medicatie. Blijvende symptomen, zoals hoofdpijn, kunnen echter wijzen op een bijholteontsteking of sinusitis. De pijn is in dat geval meestal gelokaliseerd rond één of meer van de bijholten rond de ogen en het voorhoofd. Wanneer sinusitis niet geneest ondanks intensieve therapie met medicijnen of spoelingen, dan spreekt men van een chronische (blijvende) ontsteking, een zogeheten ‘chronische sinusitis’ of  ‘chronische bijholteontsteking’.

Sinusitis of bijholteontsteking
Sinusitis of bijholteontsteking / Bron: Wikimedia Commons

Behandeling

Hoofdpijn door verkoudheid en griep verdwijnt meestal zodra je hersteld bent. Hieronder staan enkele tips die kunnen helpen de klachten te verminderen.

Paracetamol en NSAID’s

In de tussentijd kun je verlichting vinden door paracetamol te nemen. Paracetamol werkt zowel pijnstillend als koortsverlagend. Het kan de pijn rond de ogen en het voorhoofd verminderen. Soms wordt paracetamol gecombineerd met coffeïne (cafeïne). Dit versterkt mogelijk het pijnstillende effect en werkt opwekkend. Ontstekingsremmende pijnstillers ( NSAID’s) werken pijnstillend, koortsverlagend en ontstekingsremmend. De pijn rond de ogen en voorhoofd zal door deze middelen verminderen.

Voldoende drinken

Veel drinken is essentieel als je hoofdpijn hebt. Door gehydrateerd te blijven en nog meer water te drinken dan je normaal doet, wordt het slijm dunner, zodat het uit je bijholten loopt. Veel water drinken is sowieso goed bij griep en verkoudheid, zeker als je koorts hebt.

Water drinken
Voldoende water drinken bij griep of verkoudheid / Bron: Pixabay

Neusspoelingen

Sommige mensen vinden verlichting met neuspoelingen. Gebruik bijvoorbeeld een NasoFree neusdouche, Neti pot of knijpfles om de neus te spoelen. Door neusspoelen  wordt het overtollige slijm (korsten en/of pus) afgevoerd. Het slijmvlies wordt gereinigd en je kunt vrijer ademhalen. Bovendien hebben medicijnen die in de neus gesprayd of gedruppeld worden op een schoon slijmvlies meer effect.1Rijnstate. neusspoelen. https://www.rijnstate.nl/aandoening-en-behandeling/neusspoelen/ (ingezien op 30-4-2023)

Zo kun je je neus/neusbijholten schoonhouden en korstjes en infecties voorkomen:

Decongestiva in de neus

Een decongestivum is een middel dat gezwollen slijmvliezen doet slinken, waardoor de afvoer van vastzittend slijm vergemakkelijkt en je weer beter door de neus kunt ademen. Het verlicht daardoor ook indirect je hoofdpijn. Voorbeelden van dergelijke middelen zijn oxymetazoline, xylometazoline en tramazoline.

Natriumchloride in de neus

Druppels of neusspray met natriumchloride, dus het gewone keukenzout, verdunnen ingedikt slijm. Het slijm loopt daardoor gemakkelijker weg en je kunt bijgevolg beter door de neus ademen. Indirect kan het ook je hoofdpijn verzachten. Want als het slijm makkelijker wegloopt, kun je vrijer ademen en dit verbetert je toestand.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over hoofdpijn door griep of verkoudheid. Of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.