Baby met rode wangen: oorzaken

Last Updated on 15 januari 2024 by M.G. Sulman

Het komt vaak voor dat een baby rode wangen heeft. Het kan ook voorkomend at ene baby slecht 1 rode wang heeft. Sommige baby’s hebben van nature wangen die iets roder zijn dan de rest van hun gezicht. De wangetjes van een baby kunnen ook rood worden als hij huilt of lacht als gevolg van de verhoogde bloedtoevoer naar het gelaat. Doch als de roodheid aanhoudt, kan het een teken zijn van een onderliggend gezondheidsprobleem. Als ouder kan het verontrustend zijn om te zien dat de wangen van je wurm langdurig rood blijven, maar in de meeste gevallen is er geen reden tot zorg. 

14 maanden oud kind met de vijfde ziekte / Bron: Wikimedia Commons

Rode wangen door inspanning

Zijn je wangen wel eens rood geworden tijdens het sporten? Dit is een normale fysiologische reactie op lichamelijke inspanning.

Baby’s kunnen hetzelfde ervaren, vooral als het heel warm is.

Als de wangetjes van je baby rood zijn na het geven van borstvoeding of tijdens het spelen, begint hij zich waarschijnlijk in het zweet te werken. Het kan ook zijn dat ze een nieuwe vaardigheid proberen (zoals kruipen) en veel energie in hun bewegingen steken.

Te warm aangeklede baby

Als je kindje te warm aangekleed is, kan dit ook leiden tot rode wangen. Check regelmatig zijn temperatuur en zorg ervoor dat je ‘m niet te warm wordt aankleedt, vooral niet bij warm weer.

Rode wangetjes door emoties

Lachende baby / Bron: Pixabay

Het is normaal dat de wangen van een baby rood worden als reactie op emoties zoals huilen, boos worden, lachen en schaterlachen. Dit komt door de verhoogde bloedtoevoer naar het gelaat als reactie op de emotie. Het is een natuurlijke reactie en meestal geen reden tot bezorgdheid. Als de roodheid evenwel lang aanhoudt, kan dit wijzen op een gezondheidsprobleem en is het verstandig om de situatie verder te onderzoeken.

Doorkomende tandjes

Wanneer baby’s tandjes krijgen, kunnen ze veel ongemak ervaren, zoals kwijlen, rode wangen en soms een verhoogde temperatuur. Bovendien kunnen baby’s bij het doorkomen van tandjes ook last hebben van diarree, verhoogde luieruitslag en zelfs koorts.

Om de toestand van je baby te verbeteren tijdens het doorkomen van de tandjes, kun je een aantal dingen proberen, zoals het aanbieden van een bijtring, het masseren van het tandvlees, het geven van iets kouds om te eten of te drinken of het toepassen van speciaal ontworpen tandvleeszalf (bijvoorbeeld Dentinox).

Rode wangen door de vijfde ziekte

De vijfde ziekte (Erythema infectiosum), in Vlaanderen ook wel het ‘geslagen wangen-syndroom’ genoemd, is een virale kinderziekte die vlekjes op het lichaam veroorzaakt. Het wordt gekenmerkt door rode wangen die het eerste symptoom zijn van de ziekte. Daarna komen er vlekjes op het lichaam voor, die soms jeuken. Deze ziekte komt het meest voor bij kinderen tussen de vier en tien jaar, en verdwijnt na ongeveer een week.

Het is opvallend dat de vlekjes opeens terug kunnen komen, bijvoorbeeld na het douchen. Het kind mag naar school gaan als hij zich goed genoeg voelt, hoewel hij soms koorts kan hebben en zich ziek kan voelen. Over het algemeen veroorzaakt de vijfde ziekte weinig problemen, maar voor zwangere vrouwen is het belangrijk om op te letten, aangezien besmetting gevaarlijk kan zijn voor het ongeboren kind.

Rode wangetjes bij een vermoeide baby

Moeheid kan ook een oorzaak zijn van rode wangen bij een baby. Als een baby moe is, zijn er vaak andere symptomen waaruit dit blijkt, zoals het wrijven in de ogen (het beruchte zandmannetje), het wegkijken van contact met de verzorger of de verminderde aandacht en interactie. Zorg ervoor dat je baby voldoende rust krijgt en de nodige tijd krijgt om te slapen en bij te tanken. Overprikkel het kind niet. Op deze manier kan hij zich beter herstellen van de vermoeidheid en zullen de rode wangetjes als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Koorts en rode konen

Koorts is een courante oorzaak van rode konen bij baby’s. Koorts is een normaal fysiologisch proces waarbij het lichaam de temperatuur verhoogt om infecties te bestrijden. Als gevolg hiervan kan het lichaam warmte vasthouden en kunnen de wangen van de baby rood worden. Het is belangrijk om de oorzaak van de koorts te bepalen, zodat de juiste behandeling gegeven kan worden. Zorg er verder voor dat je kindje zich comfortabel voelt en let erop dat het voldoende drinkt om uitdroging te voorkomen.

Een gezonde blos door de buitenlucht

Een gezonde dosis frisse buitenlucht en inspanning is goed voor de gezondheid. De bloedtoevoer naar de huid verhoogt, waardoor de wangen rood worden. Het is een teken dat het lichaam zich aan het inspannen is en de bloedsomloop op gang wordt gebracht. Het is dus een positief teken, mits het niet door overmatige inspanning of oververhitting veroorzaakt wordt. In dat geval moet er rekening gehouden worden met andere symptomen, zoals uitdroging of oververhitting.

Droge huid

Een droge huid is een andere veelvoorkomende oorzaak van rode wangen. Dit geldt vooral in de winter wanneer de lucht droger en kouder is. Te veel tijd in bad doorbrengen kan er ook voor zorgen dat de huid van je wurm uitdroogt.

Naast rode wangen merk je misschien dat de huid van je baby droog aanvoelt in plaats van glad en soepel. Het kan ook zichtbaar schilferig zijn.

Eczeem op de wangetjes

Atopisch eczeem, ook wel constitutioneel eczeem genoemd, is een huidaandoening die vaak begint bij jonge baby’s. Samen met astma, hooikoorts en (voedsel)allergie, maakt het deel uit van het atopisch syndroom. Atopisch eczeem komt vaak voor in gezinnen met aanleg voor allergie.

Het begint meestal op de wangen en verspreidt zich naar andere delen van het lichaam, zoals de nek, armen, benen en romp. Bij peuters en kleuters komt het vooral voor in de plooien van het lichaam, zoals de ellebogen, knieholtes, polsen en nek.

Atopisch eczeem is een complexe ziekte waarbij meerdere factoren een rol spelen bij het ontstaan ervan. Erfelijkheid is een belangrijke factor, omdat de ziekte vaak voorkomt in families. Maar omgevingsfactoren spelen ook een rol spelen bij het ontstaan van atopisch eczeem, ofschoon niet duidelijk is welke factoren dat precies zijn. Er zijn veel theorieën over.

Verbrand door de zon

Verbranding door de zon is een ernstige aandoening en daarom is het van kardinaal belang om je kind te beschermen tegen de zon door hem in te smeren met zonnebrandcrème en hem in de schaduw of onder een parasol te houden. Als je kindje toch verbrand is, koel de huid dan met koud water en gebruik een aftersunproduct. Als de verbranding ernstig is, is het het beste om een arts te raadplegen.

Ulerythema ophryogenes

Ulerythema ophryogenes is een zeldzame maar goedaardige huidaandoening die wordt gekenmerkt door aanhoudende roodheid van de wangen. Dikwijls is ook een deel van het voorhoofd en de wenkbrauwen van je kind aangedaan. De oorzaak van deze aandoening is anno 2024 niet bekend, maar het is vermoedelijk aangeboren.

Oorontsteking?

Een oorontsteking bij een baby’s wordt meestal niet geassocieerd met rode wangen.

De symptomen van een oorontsteking bij een baby zijn onder andere verminderde eetlust en snel huilen. Ze kunnen ook vaak aan hun oor krabben vanwege de pijn en ’s nachts slecht slapen. In sommige gevallen kan er vocht uit het oor van de baby lekken als gevolg van een gescheurd trommelvlies, wat bekend staat als een “loopoor”. Dit kan gepaard gaan met een kleine hoeveelheid bloed, maar dit is meestal onschadelijk. Gelukkig verdwijnt de pijn snel nadat het trommelvlies is gescheurd, en de symptomen kunnen binnen een week verbeteren, omdat het scheurtje meestal vanzelf geneest.

De symptomen van oorpijn bij een baby zijn onder meer:

  • tijdelijk gehoorverlies
  • ziek en hangerig kind
  • jeuk
  • oorpijn

Andere mogelijke verschijnselen van een oorontsteking bij je kindje zijn overgeven, hoge koorts en diarree. Als je deze symptomen opmerkt bij je baby, is het verstandig een arts raad te plegen. Het vroegtijdig herkennen en behandelen van een oorontsteking kan mogelijke complicaties voorkomen. Je kindje zal door koorts mogelijke minder willen drinken. Genoeg drinken is dan erg belangrijk om uitdroging te voorkomen.

Tot slot

Natuurlijk zal de ene baby sneller last hebben van rode wangen dan de ander. Daarnaast zal ook dit lijstje echt niet compleet zijn. Het is en blijft belangrijk om te achterhalen of er niet meer met je kindje aan de hand is dan alleen de rode wangen. Raadpleeg dan ook altijd de arts als je het niet vertrouwt!

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over rode wangen bij je baby, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.