Syndroom van Felty: symptomen, oorzaak en behandeling

Last Updated on 3 april 2024 by M.G. Sulman

In Nederland hebben zo’n 12.000 mensen met reumatoïde artritis te maken met het syndroom van Felty, ook wel bekend als ‘superartritis’. Dit gaat verder dan alleen maar gewrichtsontstekingen. Hun milt is vergroot en ze hebben een tekort aan witte bloedcellen, wat het risico op bacteriële infecties verhoogt. Naast deze complicaties ervaren patiënten ook een scala aan andere klachten, zoals vermoeidheid, koorts en algemene malaise. Het vereist vaak een gecombineerde aanpak van specialisten om deze aandoening effectief te behandelen en complicaties te beheren.

Arts / Bron: Firefly

Wat is het syndroom van Felty?

Het syndroom van Felty is een zeldzame complicatie van reumatoïde artritis, een aandoening waarbij de gewrichten ontstoken raken. Mensen met het syndroom van Felty hebben niet alleen last van pijnlijke gewrichten, maar ook van een vergrote milt en een laag aantal witte bloedcellen. Deze witte bloedcellen zijn belangrijk omdat ze helpen bij het bestrijden van infecties. Wanneer het aantal te laag is, kun je vatbaarder worden voor infecties. Het syndroom van Felty kan dus ernstig zijn omdat het het risico op infecties verhoogt. Dit kan zelfs levensbedreigend zijn, vooral omdat de afweer van het lichaam wordt onderdrukt door de reumatoïde artritis.

Synoniemen

Het syndroom van Felty staat ook bekend als Felty syndroom (FS) of superartritis.

Naamgeving

Het syndroom van Felty, een zeldzame complicatie van reumatoïde artritis (RA), werd voor het eerst beschreven door Dr. Augustus Felty in 1924.

Vóórkomen

Het syndroom van Felty komt niet vaak voor. Ongeveer 10 op de 100.000 mensen hebben het. Het wordt gezien bij ongeveer 1-3% van de gevallen van reumatoïde artritis. Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, maar het begint vaak op jongere leeftijd bij mannen. Deze aandoening treft voornamelijk de blanke bevolking en de gemiddelde leeftijd waarop je het krijgt, ligt tussen de 50 en 70 jaar.

Symptomen van het Felty syndroom

De symptomen van het syndroom van Felty lijken op die van reumatoïde artritis. Je hebt last van pijnlijke, stijve en opgezwollen gewrichten, meestal in je handen, voeten en armen. Soms kan het syndroom van Felty ontstaan ​​tijdens een periode waarin de symptomen en lichamelijke bevindingen van reumatoïde artritis zijn afgenomen of afwezig zijn. Als dat gebeurt, blijft het syndroom van Felty mogelijk onopgemerkt. In zeldzamere gevallen kan de ontwikkeling van het syndroom van Felty zelfs voorafgaan aan de symptomen en lichamelijke bevindingen van reumatoïde artritis.

Het syndroom van Felty wordt tevens gekenmerkt door een abnormaal vergrote milt (splenomegalie) en abnormaal lage niveaus van bepaalde witte bloedcellen: neutropenie. Een neutropenie is een tekort aan circulerende neutrofiele granulocyten.Hierdoor ben je vatbaarder voor bepaalde infecties.

Je kunt ook koorts, gewichtsverlies en/of vermoeidheid ervaren. In sommige gevallen kun je verkleuring van de huid opmerken, vooral van je been (abnormale bruine pigmentatie), zweren op het onderbeen en/of een abnormaal vergrote lever (hepatomegalie). Bovendien kun je abnormaal lage niveaus van circulerende rode bloedcellen hebben (anemie), een afname van circulerende bloedplaatjes die helpen bij bloedstollingsfuncties (trombocytopenie) en/of ontsteking van de bloedvaten (vasculitis). In zeldzame gevallen zijn oogaandoeningen geassocieerd met het syndroom van Felty.

Oorzaak van het syndroom van Felty

De oorzaak van het syndroom van Felty is anno 2024 niet helemaal duidelijk. Het kan een auto-immuunziekte zijn, waarbij het immuunsysteem gezond lichaamsweefsel aanvalt. Onderzoek suggereert ook dat bepaalde genetische factoren het risico op het ontwikkelen van het syndroom van Felty kunnen vergroten.

Ten minste enkele gevallen van het syndroom van Felty worden beschouwd als genetisch bepaald. Sommige studies van families met het syndroom van Felty over meerdere generaties hebben klinische genetici doen vermoeden dat er mogelijk een spontane mutatie optreedt die wordt overgedragen als een autosomaal dominante eigenschap. Echter, de aard van het gemuteerde gen en de locatie ervan zijn anno 2024 nog niet vastgesteld.

Onderzoek en diagnose

De diagnose van het syndroom van Felty wordt gesteld door een dokter die naar jouw klachten luistert, jouw medische geschiedenis bekijkt en kijkt of je de drie belangrijkste kenmerken hebt: reumatoïde artritis, een vergrote milt en een laag aantal witte bloedcellen.

Een laag aantal witte bloedcellen wordt gemeten door te kijken naar een specifiek type witte bloedcellen, genaamd neutrofielen. Dit kan helpen om te zien of je het syndroom van Felty hebt.

Behandeling van het syndroom van Felty

Er is geen specifieke behandeling voor het syndroom van Felty, maar de arts zal trachten om de onderliggende reumatoïde artritis te beheersen. Dit kan gedaan worden met medicijnen die je immuunsysteem onderdrukken, wat kan helpen bij het verbeteren van problemen zoals een laag aantal witte bloedcellen en een vergrote milt. Splenectomie, het verwijderen van de milt, kan overwogen worden bij ernstige gevallen. Sommige nieuwe medicijnen, zoals rituximab en leflunomide, worden onderzocht als mogelijke behandelingen voor het syndroom van Felty.

Prognose

Zonder behandeling kunnen infecties blijven optreden. Reumatoïde artritis wordt waarschijnlijk erger. Maar door de RA te behandelen, kan het syndroom van Felty verbeteren.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over het syndroom van Felty, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.