Parainfluenzavirus: symptomen, besmettelijk en behandelen

Last Updated on 10 mei 2024 by M.G. Sulman

Ken je die virussen die mensen ziek maken, de HPIV’s? HPIV staat voor Human parainfluenza viruses, in het Nederlands: humaan (menselijk) parainfluenzavirus. Die zijn een soort familie van virussen genaamd Paramyxoviridae. Ze zijn bedekt met een soort jasje en hebben RNA als genetisch materiaal. Er zijn vier hoofdtypen van die HPIV’s, nummertjes 1 tot en met 4, en ook nog twee subtypen van type 4, a en b. De symptomen die ze veroorzaken verschillen een beetje, afhankelijk van welk type het is. In Nederland, bijvoorbeeld, zie je vaak dat infecties met HPIV-1 om de twee jaar pieken, en hetzelfde geldt voor HPIV-2, maar dan in de jaren dat HPIV-1 niet zo actief is. HPIV-3 lijkt elk jaar wel op te duiken, vooral wanneer HPIV-1 en HPIV-2 minder actief zijn. Over HPIV-4 is minder bekend, maar het lijkt erop dat die elk jaar voorkomt. Die HPIV’s zijn vooral vervelend voor baby’s, peuters en mensen met een zwak immuunsysteem, maar eigenlijk kan iedereen er wel mee besmet raken. Dus ja, niemand is er echt veilig voor.

Parainfluenzavirus / Bron: Wikimedia Commons

Wat is het parainfluenzavirus?

Parainfluenzavirus is een groep van virussen die verschillende luchtwegaandoeningen veroorzaken. Het kan milde tot ernstige klachten veroorzaken. Denk aan keelpijn, hoesten en kortademigheid.

Deze virussen zijn vooral berucht bij baby’s en kinderen, maar eigenlijk kan iedereen ermee besmet raken. Zelfs als je als kind al eens een HPIV-infectie hebt gehad, kun je later in het leven toch opnieuw besmet raken.

Het seizoen heeft invloed op hoe vaak HPIV-ziekten voorkomen. Ze komen vooral vaak voor in de herfst, winter en lente. Dus, als je hoort over parainfluenzavirussen, weet dan dat ze de boosdoeners zijn achter die vervelende luchtwegproblemen die we zo vaak tegenkomen, vooral tijdens bepaalde seizoenen.: herfst en winter!

Vóórkomen

Parainfluenzainfecties komen erg vaak voor, vooral bij baby’s en kinderen. Het is interessant om te weten dat meer dan 75% van de kinderen ouder dan 5 jaar en zelfs 90% van de volwassenen tekenen vertoont van een eerdere infectie met een HPIV. Hoe weten onderzoekers dat? Welnu, ze vinden bewijs in het bloed van mensen. In het bloed kunnen ze de antilichamen detecteren. Dit geeft aan dat hun immuunsysteem in het verleden een infectie met een HPIV heeft bestreden. Dus ja, het lijkt erop dat parainfluenzainfecties behoorlijk vaak voorkomen en dat de meesten van ons er al eens mee te maken hebben gehad.

Soorten parainfluenzavirussen

Er zijn vier algemeen erkende typen parainfluenzavirussen:

  • HPIV-1 en HPIV-2. HPIV-1 en HPIV-2 veroorzaken eerder verkoudheid en kroep.
  • HPIV-3. Het is waarschijnlijker dat HPIV-3 uw luchtwegen en longen infecteert en bronchiolitis, bronchitis of longontsteking veroorzaakt.
  • HPIV-4. We weten niet zoveel over HPIV-4, maar experts denken dat het ziekten veroorzaakt die vergelijkbaar zijn met HPIV-3.

Is parainfluenza hetzelfde als griep, RSV of COVID-19?

Parainfluenza, griep, RSV en COVID-19 worden veroorzaakt door verschillende virussen. Nochtans kunnen ze vergelijkbare symptomen veroorzaken. Al deze virale infecties kunnen een longontsteking veroorzaken.

De naam ‘parainfluenza’ klinkt hetzelfde als ‘influenza’ (het virus dat de griep veroorzaakt), omdat deskundigen vroeger dachten dat het een soortgelijk type virus was. Het zijn echter verschillende ziekten.

Is het ernstig?

Parainfluenza is over het algemeen niet ernstig voor gezonde volwassenen. Maar als je al gezondheidsproblemen hebt, zoals een chronische longziekte of een verzwakt immuunsysteem, kan een infectie ernstiger zijn en langer duren om te herstellen.

De kans op ernstige ziekte door HPIV’s is groter als je:

  • Jonger bent dan 5 jaar.
  • Ouder bent dan 65 jaar.
  • Een verzwakt immuunsysteem hebt, vooral na een orgaantransplantatie.
  • Een chronische longaandoening hebt, zoals astma, COPD of interstitiële longziekte.

Voor mensen in deze risicogroepen kan parainfluenza dus wel een serieuzere bedreiging vormen.

Symptomen van een infectie met een parainfluenzavirus

Als je een parainfluenzavirus te pakken hebt, kun je last krijgen van een aantal symptomen die lijken op een stevige verkoudheid. De klachten zijn afhankelijk van het specifieke type virus dat de infectie veroorzaakt. Over het algemeen veroorzaken HPIV-1 en HPIV-2 symptomen die lijken op kroep en verkoudheid, terwijl HPIV-3 en HPIV-4 vaak geassocieerd worden met longontsteking en bronchiolitis.

Enkele veelvoorkomende symptomen van een parainfluenzavirusinfectie zijn:

De symptomen van een infectie met een parainfluenzavirus zijn vaak vrij mild bij gezonde volwassenen. Bij baby’s, ouderen of mensen met een aangetast immuunsysteem kunnen de symptomen echter levensbedreigend zijn.

Als je tot een risicogroep behoort en symptomen van een parainfluenzavirusinfectie ontwikkelt, is het belangrijk om onmiddellijk contact op te nemen met een arts of naar de eerste hulp te gaan als de symptomen verergeren. Het is beter om voorzichtig te zijn, vooral als je tot een kwetsbare groep behoort.

Besmetting

Parainfluenzavirussen worden voornamelijk verspreid via de lucht of door direct contact met besmette handen of oppervlakken. De gemiddelde tijd tussen blootstelling aan het virus en het optreden van symptomen, ook wel de incubatietijd genoemd, is meestal tussen de 2 en 7 dagen.

Het zijn vooral zuigelingen en jonge kinderen die de symptomen van een infectie vertonen. Deze kleintjes zijn vaak gevoeliger voor de virussen en hebben meer kans om ziek te worden als ze ermee in aanraking komen.

Onderzoek en diagnose

Om parainfluenza te diagnosticeren, kan je dokter eerst een lichamelijk onderzoek uitvoeren om te kijken of je symptomen overeenkomen met die van HPIV’s.

Voor een nauwkeurigere diagnose kan de dokter een keel- of neusuitstrijkje nemen. Hiermee kunnen ze het virus detecteren en identificeren in celculturen. Ook kunnen ze kijken naar antigenen, dat zijn stoffen die je lichaam maakt om het virus te bestrijden.

Soms kan de dokter ook beeldvormende onderzoeken bestellen, zoals een röntgenfoto of een CT-scan van je borstkas. Zo kunnen ze zien wat er precies in je luchtwegen aan de hand is en of er bijvoorbeeld sprake is van longontsteking. Dit helpt de dokter om de ernst van je symptomen in te schatten en eventuele complicaties te identificeren.

Behandeling van een infectie met een parainfluenzavirus

Er bestaat geen behandeling die een parainfluenzavirus volledig uit je lichaam kan bannen. Als je eenmaal de pisang bent en HPIV hebt opgelopen, moet je het gewoon uitzieken. Je kunt wel een aantal maatregelen nemen om de symptomen te verlichten.

Als je kroep hebt door een HPIV, kan je arts corticosteroïden voorschrijven om de symptomen te behandelen. Corticosteroïden zijn effectief bij matige en ernstige pseudokroep.

Voor het verlichten van HPIV-symptomen kun je ook vrij verkrijgbare medicijnen gebruiken en zelfzorgmaatregelen proberen, zoals:

  • Pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen gebruiken om de koorts en pijn te verminderen. Let op: kinderen en tieners met koorts en een virale infectie mogen geen aspirine gebruiken. Het gebruik van aspirine kan dan namelijk het risico op het syndroom van Reye vergroten. Het syndroom van Reye is een zeer zeldzaam, maar potentieel dodelijk syndroom. Het kan schade veroorzaken aan verscheidene organen, met name aan de hersenen en de lever.
  • Een luchtbevochtiger gebruiken om de luchtvochtigheid in je huis te verhogen. Dit kan helpen bij ademhalingsproblemen.
  • Een warme douche nemen om je luchtwegen te helpen openen en slijm los te maken.

Zorg goed voor jezelf, neem voldoende rust drink voldoende om uitdroging te voorkomen. En natuurlijk, als de symptomen ernstig worden of aanhouden, is het altijd verstandig om een afspraak te maken met je huisarts.

Prognose

Voor de meeste mensen is een HPIV-infectie niet zo’n groot probleem. Het kan een paar dagen behoorlijk vervelende klachten veroorzaken, maar meestal knappen ze wel weer op. Zolang je immuunsysteem goed werkt, kun je de infectie waarschijnlijk prima aan. Het is gewoon een kwestie van uitzieken, goed rusten en jezelf goed verzorgen. Dus, als je een beetje ziek bent van HPIV, is het meestal geen reden tot paniek.

Preventie

Er zijn verschillende maatregelen die je kunt nemen om parainfluenza en andere virale infecties te voorkomen:

  • Regelmatig je handen wassen, vooral na het aanraken van oppervlakken die mogelijk besmet zijn met virussen.
  • Het desinfecteren van oppervlakken die vaak aangeraakt worden, zoals deurknoppen, telefoons en computertoetsenborden.
  • Probeer je ogen, mond en neus niet aan te raken, aangezien virussen zich via deze routes kunnen verspreiden.
  • Vermijd nauw contact met mensen die mogelijk besmet zijn met een virusinfectie, vooral als ze symptomen vertonen.
  • Als je ziek bent, blijf dan thuis als dat mogelijk is om te voorkomen dat je anderen besmet.

Er is anno 2024 geen vaccin beschikbaar dat specifiek parainfluenza voorkomt. Het treffen van preventieve maatregelen en het handhaven van goede hygiënepraktijken zijn daarom de beste manieren om jezelf en anderen te beschermen tegen infecties.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over het parainfluenzavirus, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.