Is psoriasis besmettelijk?

Last Updated on 2 mei 2023 by M.G. Sulman

Psoriasis is niet besmettelijk. Je kan gerust iemand aanraken met psoriasis. Dit kan geen kwaad. Psoriasis is een auto-immuun huidaandoening die jeuk en ongemak veroorzaakt. Plaquepsoriasis is het meest voorkomende type. Het veroorzaakt dikke, schilferige plekken op de huid. Hoewel er geen remedie is, kan behandeling de symptomen helpen beheersen. Je husiarts kan speciale crèmes of zalven voor psoriasis voorschrijven.

Arts of dermatoloog
Dermatoloog controleert de huid / Bron: Michael Jung/Shutterstock.com

Is psoriasis besmettelijk?

Nee, psoriasis is voorzeker niet besmettelijk, dus het kan niet van persoon tot persoon worden overgedragen of verspreid. Psoriasis is nooit ofte nimmer besmettelijk. In tegenstelling tot sommige andere huidaandoeningen zoals schurft, impetigo (krentenbaard) en huidinfecties met MRSA, wordt psoriasis niet veroorzaakt door besmettelijke bacteriën of andere ziekteverwekkers. Je kan dus geen psoriasis krijgen door iemand met psoriasis aan te raken, ook niet door de psoriasisplekken aan te raken. Je kunt iemand met psoriasis aan de handen gerust een hand geven.

Hoe kan psoriasis worden overgedragen?

Een andere vraag die met de vorige samenhangt, luidt: ‘Hoe kan psoriasis worden overgedragen’? Welnu, psoriasis wordt niet door seksueel of lichamelijk contact overgedragen. Psoriasis wordt niet veroorzaakt door leefstijl, dieet of slechte hygiëne. Hoewel de exacte oorzaak van psoriasis onbekend is, wordt aangenomen dat omgevings-, genetische en immuunsysteemfactoren een rol spelen bij het ontstaan van de ziekte.

Erfelijke eigenschappen en omgevingsfactoren

Psoriasis is erfelijk, er is een genetische component. Het wordt geassocieerd met bepaalde genen, wat wil zeggen dat er verschillende gentypes zijn betrokken bij de ontwikkeling van psoriasis. Maar ook al erf je de ‘juiste’ samenstelling van genen, dan wil dat nog niet zeggen dat je ook proriais krijgt. Er moet sprake zijn van bepaalde uitlokkende omgevingsfactoren waardoor deze aandoening zich manifesteert. Zowel erfelijke eigenschappen als omgevingsfactoren spelen namelijk een rol bij het ontstaan van de ziekte. Veel voorkomende triggers zijn:

  • roken
  • infecties
  • huidtrauma, zoals snijwonden, insectenbeten en brandwonden
  • stress
  • blootstelling aan koude temperaturen
  • bepaalde medicijnen, zoals lithium, bloeddrukmedicatie en jodiden
  • fors alcoholgebruik

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over psoriasis, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.