Hoofdpijn door COVID-19 (corona)

Last Updated on 17 maart 2024 by M.G. Sulman

COVID-19, voluit coronavirus disease 2019, is een luchtwegaandoening die de longen kan aantasten. Het wordt veroorzaakt door het nieuwe coronavirus dat bekend staat als SARS-CoV-2. Er zijn allerlei varianten, waaronder de omikronvariant. COVID-19 kent verschillende symptomen. Een van deze symptomen is hoofdpijn.

Hoofdpijn
Hoofd door corona / Bron: Maridav/Shutterstock.com

Hoofdpijn door COVID-19: hoe voelt dat?

Vroeg teken

Hoewel hoofdpijn een minder bekend symptoom is van COVID-19, is het een van de vroegste tekenen of eerste signaal van een besmetting met het coronavirus. Hoofdpijn komt zelfs vaker voor dan de ‘klassieke’ symptomen zoals hoesten, koorts en reukverlies (anosmie). Ook bij de omikronvariant.

Kenmerken

Maar wat is het nu het verschil kunnen tussen COVID- en niet-COVID-hoofdpijn? COVID-19-hoofdpijn onderscheid zich vaak door de volgende kenmerken:

  • matig tot ernstig hoofdpijn
  • de hoofdpijn voelt ‘pulserend’, ‘drukkend’ of ‘stekend’
  • het komt voor aan beide zijden van het hoofd (bilateraal) in plaats van in één gebied
  • de hoofdpijn duurt vaak meer dan drie dagen: het gaat om aanhoudende hoofdpijn, die steeds terugkeert.
  • paracetamol helpt minder goed dan bij reguliere hoofdpijn

Oorzaak

Het is anno 2024 niet precies bekend waarom COVID-19 hoofdpijn veroorzaakt. Er is nog onvoldoende onderzoek gedaan om precies te weten waarom COVID-19 hoofdpijn veroorzaakt, maar er zijn enkele theorieën in omloop.

Sommigen geloven dat hoofdpijn een symptoom is van een ontsteking in de bloedvaten van de hersenen of het gezichtsvermogen, welke wordt veroorzaakt door het virus. Anderen denken dat hoofdpijn kan worden veroorzaakt door stress en angst als gevolg van de pandemie. Hoofdpijn kan ook een bijwerking zijn van medicijnen die worden gebruikt om COVID-19 te behandelen. Of het kan simpelweg te maken hebben met ziek zijn, zoals uitdroging of honger veroorzaakt door niet normaal eten en drinken.

Wanneer treedt hoofdpijn op bij COVID-19?

Vaak al hoofdpijn in het begin

Hoofdpijn treedt meestal op aan het begin van de ziekte en duurt meestal gemiddeld drie tot vijf dagen. De ziekte begint doorgaans met plotselinge hoge koorts (>38,5°C) en hoest. De symptomen kunnen erg variëren, of in het begin mild zijn. Bijvoorbeeld dat je enkel hoofdpijn hebt.

Hoofdpijn i.h.k.v. long-COVID

Sommige mensen kunnen veel langer last hebben van COVID-gerelateerde hoofdpijn. Deze klacht wordt vaak gemeld bij mensen met long-COVID. Sommige mensen houden langdurige klachten nadat ze COVID-19 hebben gehad. Dat wordt ‘long-COVID’ genoemd. het Engelse woord ‘long’ betekent ‘lang’. Deze hoofdpijn komt en gaat vaak, maar mettertijd neemt ze af.

Vóórkomen

Hoofdpijn als klacht bij corona

Het hebben van hoofdpijn is een veel voorkomend symptoom van COVID-19. Dit geldt voor alle leeftijdsgroepen. Gemiddeld hebben ongeveer zeven op de tien volwassenen met corona hoofdpijn. Het komt iets minder vaak voor bij kinderen. Het treft grofweg zes op de tien kinderen.

Alleen hoofdpijn bij corona

Bij ongeveer 15% van de mensen die ziek waren met COVID-19 was hoofdpijn het enige symptoom.

Andere symptomen van COVID-19

Naast hoofdpijn kun je bij een infectie met COVID-19 last hebben van allerlei andere klachten, waaronder:

Griep
Kind met koorts / Bron: Pixabay

Hoofdpijn na je herstel

je kunt last blijven houden van hoofdpijn nadat je bent hersteld van COVID-19. Mensen herstellen in verschillende snelheden van COVID-19. De meeste mensen met milde of matige symptomen zullen binnen een paar weken herstellen. Sommige mensen zullen na deze periode aanhoudende klachten ervaren. Dat wordt ‘long COVID’ genoemd. Long betekent hier: ‘langdurig’.

Mensen met long-COVID kunnen hoofdpijn krijgen die aanhoudt nadat andere symptomen zijn verdwenen. Andere mensen zullen langer dan 4 weken last hebben van hoofdpijn met andere symptomen. Allerlei variaties van klachten zijn mogelijk.

Behandeling van COVID-19-hoofdpijn

Hoofdpijn kan mild, matig of (zeer) ernstig zijn. Sommige hoofdpijn verdwijnt vanzelf, maar soms kan behandeling nodig zijn om het symptoom te verlichten. Enkele tips voor het behandelen van hoofdpijn zijn:

  • rust uit in een prikkelarme en donkere kamer
  • vermijd beeldschermwerk, kijk geen tv en laat je mobiele telefoon met rust
  • laat je hoofd masseren
  • gebruik van warme of koude kompressen
  • het nemen van vrij verkrijgbare pijnstillers, zoals paracetamol

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over hoofdpijn door corona, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.