Keelpijn en oorpijn: pijn in keel, uitstralend naar oor

Last Updated on 11 november 2023 by M.G. Sulman

Als je plotseling scherpe keelpijn en oorpijn krijgt, kan dat zeer verontrustend zijn. Je wilt dan weten wat de oorzaak is, zodat je het kunt behandelen en snel van de pijn verlost bent. Eén van de meest voorkomende redenen voor pijn in de keel, uitstralend naar de oor, is een keelontsteking. Maar er zijn ook een aantal andere oorzaken mogelijk. De pijn kan gevoeld worden aan één kant of aan beide kanten. Vaak gaat het gepaard met andere symptomen. Welke deze zijn, is afhankelijk van de oorzaak.

Man met keelpijn
Man met keelpijn / Bron: Freepik

 Keelpijn en oorpijn

Keelpijn in combinatie met oorpijn kan door een aantal dingen worden veroorzaakt, maar een keelontsteking is de meest voorkomende oorzaak. Meestal is een zere keel niet iets om je zorgen over te maken en zal het binnen een paar dagen verbeteren. Wanneer oorpijn gepaard gaat met een zere keel, kan dit een teken zijn van een keelamandelontsteking (tonsillitis), klierkoorts of een andere aandoening die mogelijk moet worden behandeld.

Symptomen van pijn in keel, uitstralend naar oor

Keelpijn

Symptomen van een zere keel kunnen zijn:

  • milde tot ernstige pijn achter in de keel
  • droog of vlijmend gevoel in de keel
  • pijn bij slikken of praten
  • heesheid
  • roodheid achter in je keel
  • opgezwollen amandelen
  • gezwollen klieren in de hals
  • witte vlekken op je amandelen

Oorpijn

Symptomen van oorpijn kunnen zijn:

  • doffe, scherpe of brandende pijn in één of beide oren
  • gedempt gehoor
  • gevoel van volheid in het oor
  • vochtafvoer uit het oor (oorafscheiding): oorafscheiding kan waterig, slijmerig of etterig zijn
  • ploppend geluid of gevoel in het oor

Andere klachten

Keelpijn en oorpijn zijn vaak niet de enige klachten die je hebt. Dikwijls gaat het gepaard met andere symptomen, afhankelijk van de oorzaak. Keelpijn en oorpijn kunnen, afhankelijk van de oorzaak, ook gepaard gaan met hoofdpijn, koorts en algehele malaise of moeheid.

Oorzaken van keelpijn en oorpijn

Klierkoorts

Klierkoorts, ook bekend als de ziekte van Pfeiffer, is een infectie die vooral voorkomt bij tieners en jongvolwassenen. Het wordt vaak ‘kissing disease’ of ‘kusjesziekte’ genoemd omdat het gemakkelijk via speeksel wordt verspreid.

Klierkoorts wordt veroorzaakt door het Epstein-Barr-virus. De symptomen van Pfeiffer kunnen bestaan uit extreme vermoeidheid, koorts en gezwollen lymfeklieren, evenals keel- en oorpijn.

Pfeiffer kan niet met antibiotica worden behandeld en het kan vele weken tot maanden duren om volledig te herstellen. De behandeling omvat rust, verhoogde vochtinname en vrij verkrijgbare pijnstillers. Je kunt je nog lange tijd moe voelen.

Zure reflux

Zure reflux treedt op wanneer de onderste slokdarmsfincter (een sluitspier) niet goed opent en sluit, waardoor maagzuur in de slokdarm kan stromen. Soms kan het zuur zo ver omhoog komen dat het de achterkant van dje irriteert en symptomen veroorzaakt zoals keelpijn en zelfs oorpijn.

Er zijn veel medicijnen beschikbaar om zure reflux te behandelen. Sommige zijn vrij verkrijgbare medicijnen en voor andere is een recept vereist. Eerste keus zijn zuurremmers. Wanneer deze onvoldoende soelaas bieden, kan de arts andere medicijnen voorschrijven die helpen bij de spijsvertering.

Algemene eet- en leefstijladviezen kunnen nodig zijn om klachten van reflux te verminderen.

Tonsillitis (keelamandelontsteking)

Tonsillitis is een term die verwijst naar een ontsteking van de keelamandelen. Tonsillitis kan keelpijn, oorpijn en moeite met slikken veroorzaken

Typische oorzaken van tonsillitis zijn verkoudheid, klierkoorts en keelontsteking. De term tonsillitis wordt gebruikt om vergrote, ontstoken amandelen te beschrijven, ongeacht de onderliggende oorzaak.

Antibiotica kunnen worden gebruikt om keelontsteking te behandelen, die wordt veroorzaakt door bacteriën. Anders bestaat het behandelplan meestal uit rusten en het verlichten van je symptomen. Koele dranken en gekoeld voedsel kunnen keelpijn verlichten. Paracetamol helpt tegen de pijn.

Bij te vaak voorkomen van tonsillitis of in het geval van peritonsillair abces (keelabces) is er een indicatie voor tonsillectomie of het verwijderen van de tonsillen.

Infecties van tand- en kaakstelsel

Infecties van tand- en kaakstelsel kunnen keel- of oorpijn veroorzaken, afhankelijk van de plaats van de infectie en of deze zich heeft verspreid.

Andere symptomen zijn onder meer:

  • stekende pijn die uitstraalt naar de nek, kaakbeen of oor
  • gevoelige tand
  • koorts
  • slechte adem
  • gezwollen lymfeklieren

Als je vermoedt dat je een geïnfecteerde tand hebt, ga dan zo snel mogelijk naar een tandarts. Het behandelen van de infectie, indien nodig met antibiotica, zal helpen voorkomen dat deze zich verspreidt.

In sommige gevallen moet de tandarts mogelijk een incisie maken en een drainage uitvoeren. Andere mogelijke behandelingen zijn een wortelkanaalbehandeling of tandextractie.

Allergie

Een allergie is en courante oorzaak van keelpijn en oorpijn. Als een allergie de symptomen veroorzaakt, zul je vaak ook merken dat de achterkant van je keel en je oren jeuken.

Allergieën kunnen worden behandeld met antihistaminica, immunotherapie en preventieve maatregelen, zoals het vermijden van je allergietriggers.

Keelontsteking

Keelontsteking is een bacteriële infectie die vaak keelpijn veroorzaakt, vooral bij kinderen van 5-15 jaar oud. Andere symptomen van keelontsteking zijn onder meer moeite met slikken, witte vlekken op de amandelen en koorts.

Bacteriële keelontsteking vereist behandeling met een geschikt antibioticum. Je kunt de symptomen van keelontsteking onder controle houden door koude vloeistoffen te drinken en pijnstillers te gebruiken.

Streptokokkenfaryngitis of streptokokkenkeelontsteking
Streptokokkenfaryngitis of streptokokkenkeelontsteking met kenmerkende pus op de tonsillen bij een 16-jarige / Bron: James Heilman, Wikimedia Commons

Bijholteontsteking of sinusitis

Sinusitis is een brede term die verwijst naar elke ontsteking van de sinussen, het systeem van met lucht gevulde holten in het gezicht. Ook bekend als bijholten. De ontsteking kan verband houden met een bacteriële, schimmel- of virale infectie, allergieën of anatomische aandoeningen zoals een afwijkend septum.

Veel voorkomende symptomen van een bijholteontsteking of sinusitis zijn verstopte bijholtes, een loopneus en druk of pijn aan het gezicht of hoofdpijn, evenals keel- of oorpijn.

De behandeling van sinusitis varieert afhankelijk van de oorzaak. Paracetamol, het gebruik van een decongestivum (een middel dat gezwollen slijmvliezen doet slinken) en neusspoelingen kunnen de symptomen helpen verlichten. Antibiotica zijn meestal niet nodig, tenzij uw arts ontdekt dat bacteriën de infectie veroorzaken.

Soms een sinusoperatie nodig om onderliggende aandoeningen te behandelen, zoals een afwijkend septum of neuspoliepen.

Pijn van het kaakkopje (TMJ-dysfunctie)

TMJ is het gewricht tussen het slaapbeenen de onderkaak. Dysfunctie wil zeggen dat het gewricht niet goed werkt en pijn kan veroorzaken. Courante klachten zijn pijn rond het oor al of niet uitstralend in de bovenkaak en uitgelokt door eten of praten. Hoofdpijn en nekklachten kunnen ook voorkomen.

Enkele veel voorkomende behandelingen voor TMJ zijn ontspanningstechnieken, warmtekussens of coolpacks, het eten van zacht voedsel en het dragen van mondbeschermers voor tandenknarsen. In sommige gevallen worden spierverslappers voorgeschreven om de symptomen te verlichten.

Keel- en oorpijn aan één kant

Veel aandoeningen kunnen ervoor zorgen dat jeaan slechts één kant oorpijn en keelpijn hebt. TMJ, een geïnfecteerde tand en sinusitis kunnen bijvoorbeeld allemaal maar aan één kant oor- en keelpijn veroorzaken.

Keelpijn en oorpijn tijdens het slikken

Het oor en de keel zijn verbonden door de gehoorbuis, ook bekend als de buis van Eustachius, die open en dicht gaat als je slikt. Daarom kun je pijn in je keel en oor krijgen wanneer je slikt als je tonsillitis hebt of infecties zoals klierkoorts of keelontsteking. Deze infecties kunnen ook problemen veroorzaken in de gehoorbuis, waaronder ontsteking, infectie en slijmophoping.

Aanhoudende keelpijn en oorpijn

Keelpijn en oorpijn kunnen komen en gaan of het kan constant en aanhoudend aanwezig zijn, afhankelijk van de oorzaak. Zure reflux veroorzaakt bijvoorbeeld eerder pijn die ’s ochtends erger is en later op de dag verdwijnt. Bij allergieën, keelontsteking en klierkoorts loop je meer kans op keel- en oorpijn die niet weggaat totdat de aandoeningen zijn behandeld of als de trigger is weggenomen, zoals bij een allergie.

Huisarts raadplegen

Raadpleeg je huisarts als je aanhoudende keel- en oorpijn hebt die niet verbetert met zelfzorg of als je ook:

  • een gecompromitteerd immuunsysteem hebt
  • hoge koorts hebt
  • ernstige keel- of oorpijn hebt
  • bemerkt dat er bloed of pus uit je oor wegloopt
  • duizelig bent
  • een stijve nek hebt
  • regelmatig last hebt van brandend maagzuur of zure reflux
Huisarts of arts
Huisarts raadplegen / Bron: Syda Productions/Shutterstock.com

 Onderzoek en diagnose

Een arts zal informeren naar je klachten en een lichamelijk onderzoek uitvoeren. Tijdens het onderzoek controleert de arts je neus, oren en keel op tekenen van infectie en onderzoekt hij je hals op gezwollen lymfeklieren. De arts zal ook je medische geschiedenis in ogenschouw nemen,

Als een keelontsteking wordt vermoed, kan er een keelkweek worden gedaan om te kijken of er sprake ia van een bacteriële infectie.

Andere tests die kunnen worden gebruikt om de oorzaak van keelpijn en oren te diagnosticeren, zijn onder meer:

  • bloedonderzoek
  • kijkonderzoek van de neus en keel (door de KNO-arts flexibele nasofaryngoscopie, fiberscopie of flexibele laryngoscopie genoemd)
  • kijkonderzoek van de neus, neusendoscopie of nasofaryngoscopie genoemd, waarbij de kno-arts je neus en de ruimte achter de neus (neus-keelholte) bekijkt
Arts onderzoekt vrouw met keelpijn en oorpijn / Bron: Freepik

Video over keelpijn en oorpijn

Tips van een drogist over hoe je van oorpijn en keelpijn af kan komen:

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over de combinatie keelpijn en oorpijn. Of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.