Last Updated on 11 april 2024 by M.G. Sulman
Allodynie is een stoornis in de pijngewaarwording. Het staat ook wel bekend als aanrakingspijn. Je ervaart hierbij niet-pijnlijke prikkels als pijnlijk. Allodynie wordt gedefinieerd als pijn als gevolg van een stimulus, zoals een lichte aanraking van de huid, die normaal gesproken geen pijn zou veroorzaken. Op een manier die anders alleen een sensatie zou moeten teweegbrengen, kan het aanraken van de huid met een veertje plotseling pijn veroorzaken.
Inhoud
Wat is allodynie?
Allodynie is een toestand waarbij pijn wordt veroorzaakt door een prikkel die normaal gesproken geen pijn veroorzaakt. Hevige zonnebrand kan bijvoorbeeld tijdelijke allodynie veroorzaken. Het aanraken van een door de zon verbrande huid, of er koud of warm water overheen laten stromen, kan zeer pijnlijk zijn. Zenuwschade veroorzaakt door bepaalde aandoeningen kan ook leiden tot symptomen van allodynie. Een voorbeeld hiervan is diabetes.
Allodynie en hyperalgesie
Allodynie moet onderscheiden worden van hyperalgesie. Allodynie verwijst naar pijnlijke sensaties bij normaal niet-pijnlijke stimuli, terwijl hyperalgesie duidt op een verhoogde gevoeligheid voor pijnprikkels.
Soorten
Allodynie is een vorm van neuropathische (zenuw)pijn en wordt onderverdeeld in drie soorten: dynamische (of mechanische) wanneer pijn het gevolg is van een object dat over de huid beweegt, thermische die het gevolg is van milde temperatuurveranderingen, of tactiele (of statische) die het resultaat is van zachte aanraking of druk. Er is uiteindelijk een fout in het zenuwcommunicatienetwerk.
Symptomen van aanrakingspijn
Allodynie of aanrakingspijn veroorzaakt abnormale pijnreacties bij prikkels die normaal geen pijn zouden moeten veroorzaken. Symptomen kunnen zijn:
- Pijn bij lichte aanraking
- Pijn bij kleding die de huid raakt
- Pijn bij wrijven of strelen van de huid
- Pijn bij lichte druk op de huid
- Pijn bij temperatuurveranderingen
- Pijn bij blootstelling aan wind
Oorzaken van allodynie
Verschillende factoren, waaronder aandoeningen en medicatie, kunnen allodynie veroorzaken,
waaronder:
- Diabetische neuropathie
- Trigeminusneuralgie (aangezichtspijn)
- Complex regionaal pijnsyndroom (CRPS)
- Amplified musculoskeletaal pijnsyndroom (AMPS)
- Multiple sclerose (MS)
- Voedingstekorten (een ernstig tekort aan vitamine D of vitamine B kan leiden tot allodynie)
- Fibromyalgie
- Migraine / hoofdpijn
- Trauma / zenuwbeschadiging
- Postherpetische neuralgie (gordelroos)
- Postoperatieve neuropathie
- Chemische blootstelling
- Auto-immuunziekten zoals lupus
- Hiv-gerelateerde neuropathie
- Erythromelalgie (een aandoening die warmte en pijn in de extremiteiten veroorzaakt)
- Neuropathie als gevolg van alcoholmisbruik
- Erfelijke neuropathieën
- Neuropathie als gevolg van bestralingstherapie (radiotherapie)
- Medicatie-geïnduceerde neuropathie (waaronder chemokuren om kanker te bestrijden zoals bortezomib, ixabepilone, tacrolimus en oxaliplatin, maar ook de cholesterolverlagers en anti-depressiva kunnen neuropathie veroorzaken)
Risicofactoren
Vrouwen worden vaker getroffen door allodynie dan mannen. Factoren zoals overgewicht en roken zijn ook risicofactoren.
Naast geslacht, overgewicht, obesitas en roken, zijn er nog andere risicofactoren die geassocieerd kunnen worden met het ontwikkelen van allodynie. Enkele van deze factoren zijn:
- Leeftijd: Ouderen hebben een verhoogd risico op allodynie vanwege achteruitgang in zenuwfunctie en bepaalde aandoeningen die vaker voorkomen met het voortschrijden der jaren.
- Erfelijkheid: Familiale aanleg voor pijngevoeligheid.
- Neurologische aandoeningen: Aandoeningen zoals migraine, fibromyalgie en multiple sclerose vergroten het risico op allodynie.
- Trauma en operaties: Letsel of chirurgische ingrepen die zenuwschade veroorzaken, kunnen leiden tot allodynie.
- Chemotherapie: Door de behandeling van kanker, bijvoorbeeld chemotherapie, kunnen je zenuwen beschadigen.
- Auto-immuunziekten: Aandoeningen zoals lupus en reumatoïde artritis (RA) kunnen gepaard gaan met zenuwbeschadiging en allodynie.
- Andere gezondheidsproblemen: Diabetes, hiv en andere chronische aandoeningen die zenuwschade met zich mee kunnen brengen.
- Psychische factoren: Stress, angst en depressie kunnen bijdragen aan het ervaren van pijn, inclusief allodynie.
- Medicatie: Sommige medicijnen vergroten het risico op allodynie.
Onderzoek en diagnose
De arts zal vragen stellen over je klachten en lichamelijk onderzoek doen. Hij zal willen weten hoe vaak je het voelt en wat het beter of slechter maakt. De arts zal ook vragen om je pijn te beoordelen op een schaal van 0 tot 10 en te beschrijven hoe het voelt. Veel mensen met allodynie zeggen dat hun huid gevoelig is voor aanraking. Ze beschrijven de pijn meestal als scherp, stekend of brandend. Sommigen beschrijven het alsof ze een ernstige zonnebrand hebben.
Om de oorzaak van allodynie te bepalen, zal de arts je medische geschiedenis in ogenschouw nemen. Hij zal ook nagaan welke medicijnen je gebruikt. Er kunnen verschillende tests wordne uitgevoerd om te controleren op diabetes, neurologische aandoeningen of andere aandoeningen. Sommige van deze tests omvatten:
- Bloedonderzoek (volledig bloedbeeld of CBC) en urineonderzoek.
- MRI- of CT-scan om te zoeken naar tekenen van MS, een beroerte of een andere ziekte of verwonding.
- Elektromyogram (EMG) en zenuwgeleidingsonderzoek. Het doel van een EMG en/of zenuwgeleidingsonderzoek is het verkrijgen van informatie over de functie van zenuwen en spieren.
- QST: dit staat voor kwantitatief sensorisch testen. Bij dit onderzoek krijgt de arts informatie over het functioneren van zenuwvezels die nodig zijn voor het waarnemen van pijn, warmte en koude.
Behandeling van allodynie
Ofschoon er geen remedie is voor allodynie, bestaan er wel behandelmethoden die kunnen helpen om de symptomen te verminderen en het dagelijks functioneren te verbeteren. De behandeling zal zich meestal richten op het verminderen van pijn met behulp van leefstijlveranderingen en medicijnen die op de zenuwen zijn gericht.
Orale medicatie
Het meest gebruikte medicijn ter behandeling van allodynie is Pregabaline (Lyrica®). Dit geneesmiddel wordt gebruikt voor de behandeling van zenuwpijn door aandoeningen zoals fibromyalgie en gordelroos.
Topische behandeling
Geneesmiddelen voor uitwendig gebruik kunnen ook worden gebruikt om pijn te verlichten. Enkele voorbeelden:
- Lokale verdovende crèmes: Crèmes die lichte verdovende middelen bevatten, zoals lidocaïne, kunnen helpen om de pijnlijke reacties op aanraking te verminderen.
- Capsaïcine-crèmes: Capsaïcine, een bestanddeel van hete pepers en, kan plaatselijk worden aangebracht om de gevoeligheid van zenuwen te verminderen en pijn te verlichten.
- Ketamine-crèmes: Ketamine is een snelwerkend verdovingsmiddel.
- CBD-crèmes: Crèmes met cannabisextracten kunnen verlichting bieden van pijnlijke symptomen van allodynie.
- Topische ontstekingsremmende middelen: Crèmes met ontstekingsremmende ingrediënten.
- Vitaminecrèmes: Crèmes met bepaalde vitaminen, zoals vitamine B12, kunnen bijdragen aan het herstel van beschadigde zenuwen en pijn verminderen.
- Lokaal toegepaste opioïden: In sommige gevallen kunnen opioïde crèmes op de huid worden aangebracht ter verlichting van de klachten.
- Magnesium-crèmes: Magnesium kan helpen bij het ontspannen van spieren en het verminderen van zenuwpijn.
Leefstijlveranderingen
Veranderingen in levensstijl zijn ook belangrijk bij de behandeling van allodynie en zenuwpijn. Lichaamsbeweging, gezonde voeding en voldoende rust kunnen de symptomen verbeteren.
Onderliggende aandoening behandelen
Aangezien allodynie een symptoom kan zijn van perifere neuropathie of andere aandoeningen, zal ook de onderliggende aandoening door de arts worden behandeld.
Psychische ondersteuning
Een andere factor om te overwegen bij de behandeling van allodynie is geestelijke gezondheid. Aandoeningen die ernstige zenuwpijn veroorzaken, kunnen de mentale toestand aantasten en angst en depressie veroorzaken. Dit kan bestreden worden middels cognitieve gedragstherapie (CGT).
Reacties en ervaringen
Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over allodynie, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.
Hallo, Ik heb sinds 2 jaar na 3 infiltraties tegen een hernia hevige aanrakingspijnen vanaf mijn middenrug t/m mijn knieën. Ik heb ook al 7 jaar fibromyalgie. De aanrakingspijnen zijn zo hevig dat ik geen kledij meer dan dragen. Alleen nog losse kleedjes met een onderjurk. Ik verdraag geen naden van geen enkel kledingstuk. De pijnen zijn moordend. Geen enkel medicijn werkt nog (ook niet de sterke opiaten). Wat kan ik doen om terug kledij aan te kunnen doen? Dank bij voorbaat.
Het spijt me te horen dat je zulke intense aanrakingspijnen ervaart als gevolg van je hernia en fibromyalgie. Het moet zeer belastend zijn om met dergelijke chronische pijn om te gaan. Hoewel ik geen arts ben, kan ik enkele suggesties geven die je zou kunnen overwegen:
Pijnmanagementprogramma’s: Je zou kunnen deelnemen aan een pijnmanagementprogramma, waar je kunt leren hoe je met chronische pijn kunt omgaan, stress kunt verminderen en technieken kunt ontwikkelen om je kwaliteit van leven te verbeteren.
Medicatiebespreking: Praat met je behandelend arts over de mogelijkheid van een medicatiebeoordeling. Soms moeten medicijnen worden aangepast of gecombineerd om de beste resultaten te bereiken.
Verwijzing naar ene pijnspecialist: Je kan ook verwezen worden naar een pijnspecialist. In overleg met jou maakt de pijnspecialist een behandelplan.
Psychische ondersteuning: Chronische pijn kan ook emotioneel belastend zijn. Overweeg om met een psycholoog te praten om te leren omgaan met de psychische aspecten van pijn. Therapie kan je helpen om in het dagelijks leven met lichamelijke pijnen om te gaan.
Aangepaste kleding: In jouw specifieke situatie kan het nodig zijn om kleding te dragen die speciaal is ontworpen voor mensen met gevoelige huid of pijnlijke plekken. Er zijn kledingstukken beschikbaar die geen naden hebben en gemaakt zijn van zachte, comfortabele materialen.
Hallo, eind februari heb ik een bypass operatie ondergaan en is er een ader uit mijn been gehaald. Na enkele dagen na de operatie tot op heden ( 6 weken na de operatie) heb ik vooral veel pijn aan het rechter onderbeen waar de ader uit gehaald is. Het dekbed op mijn been ‘s nacht, is lastig en pijnlijk, het schuren van de stof van de lange broek is pijnlijk. De arts van het ziekenhuis zegt dat na maanden deze pijn afneemt. Herstellen de beschadigde zenuwen dus en neemt de pijn dan af?
Het spijt me te horen dat je zoveel pijn ervaart na je bypassoperatie. Dat klinkt echt niet prettig. Het is goed dat je dit probleem met je behandelend arts hebt besproken. Het kan zijn dat de pijn wordt veroorzaakt door beschadigde zenuwen tijdens de operatie. Gelukkig is het vaak zo dat na verloop van tijd de beschadigde zenuwen herstellen en de pijn afneemt. Het herstel van de zenuw is afhankelijk van de plek van beschadiging. Het kan inderdaad enkele maanden duren voordat de klachten afnemen. Misschien kun je tot die tijd wat verlichting vinden met kussens of zachte kleding die de druk op je been vermindert. Hopelijk voel je je snel beter!