Ashwagandha: gezond en vol geneeskracht

Last Updated on 30 mei 2023 by M.G. Sulman

Ashwaganda (Withania somnifera) is een plantensoort uit de nachtschadefamilie (Solanaceae). De struik kan tot anderhalve meter hoog groeien en komt voor in heel Afrika, het Middellandse Zeegebied, Zuid-Azië en Mauritius. Ashwagandha, ook bekend als Indiase ginseng, winterkers of onder de wetenschappelijke naam Withania somnifera, is een struik waarvan de wortels en bessen worden gebruikt vanwege hun geneeskrachtige eigenschappen. Deze geneeskrachtige plant maakt deel uit van een klasse planten die adaptogenen worden genoemd en die bekend staan om hun gezondheidsvoordelen wanneer ze worden ingenomen als thee, poeders, tincturen en supplementen, of in hun ruwe vorm. Ashwagandha is in principe niet gevaarlijk mits je je aan de aanbevolen dosering houdt

Ashwagandha / Bron: Wikimedia Commons

Wat is ashwagandha?

Ashwagandha maakt deel uit van een klasse planten die adaptogenen worden genoemd en die bekend staan om hun gezondheidsvoordelen wanneer ze worden ingenomen als thee, poeders, tincturen en supplementen, of in hun ruwe vorm.

Ashwagandha, ook bekend als Indiase ginseng, winterkers of onder de wetenschappelijke naam Withania somnifera, is een kruidenstruik waarvan de wortels en bessen worden gebruikt vanwege hun geneeskrachtige eigenschappen.

Werkzame stoffen

Ashwagandha bevat verschillende bioactieve stoffen, waarvan de belangrijkste zijn:

  • Withanolides: Dit zijn natuurlijke steroïdeverbindingen die specifiek zijn voor de Withania somnifera-plant (ashwagandha). Ze hebben adaptogene eigenschappen en worden verondersteld verantwoordelijk te zijn voor de meeste gezondheidsvoordelen van ashwagandha. De exacte hoeveelheid withanolides kan variëren tussen verschillende producten en merken, maar typisch bevat een standaard ashwagandha-extract ongeveer 1-10% withanolides.
  • Alkaloiden: Ashwagandha bevat ook verschillende alkaloïden, waaronder somniferine, anferine en withasomnine. Deze alkaloïden kunnen verschillende farmacologische effecten hebben en bijdragen aan de algehele gezondheidsvoordelen van ashwagandha.
  • Saponinen: Ashwagandha bevat saponinen, een klasse van natuurlijke verbindingen die eigenschappen hebben zoals adaptogeen, ontstekingsremmend en immunomodulerend. Ze kunnen bijdragen aan de algemene gezondheidsvoordelen van ashwagandha.
Ashwagandha / Bron: Wikimedia Commons

Ashwagandha is gezond en zit vol geneeskracht

Vermindert angst

In de Ayurvedische geneeskunde wordt ashwagandha beschouwd als een adaptogeen. Een adaptogeen is een stof die de weerstand verhoogt en de energie, het zenuwstelsel en het immuunsysteem in evenwicht brengt. Ashwagandha verlaagt de cortisolspiegel waardoor je beter met stress en angst kan omgaan. Het helpt de symptomen van angst en stress te verminderen.

Verbetert cognitieve functies

Verschillende gerandomiseerde dubbelblinde, placebo-gecontroleerde studies suggereren dat ashwagandha bepaalde cognitieve functies kan verbeteren. Het verbetert je geheugen en het geeft een betere aandachtsspanne.

Verbetert sportprestaties

Meerdere onderzoeken laten zien dat het dagelijks innemen van tussen de 330 mg en 1.250 mg ashwagandha, de volgende voordelen heeft:

  • Het verbeter de spierkracht
  • Het bestrijd spiervermoeidheid
  • Het verminder spierpijn

Ashwagandha zou ook de VO2max of het maximale zuurstofopnamevermogen kunnen verhogen. VO2 max verwijst naar de maximale hoeveelheid zuurstof die wordt gebruikt tijdens intensieve sportbeoefening. Des te meer zuurstof je kunt produceren, de ste harder je kunt trainen zonder moe te worden. VO2 max wordt gebruikt als maatstaf voor je cardiovasculair uithoudingsvermogen (conditie) Dit is de toestand van het hart en het bloedvatensysteem en de mogelijkheid die dit systeem heeft om bloed en zuurstof te leveren aan de spieren.

Verhoogt het testosteronniveau

Het innemen van ashwagandha gedurende 90 dagen is van invloed op de gezondheid van het sperma. Het verbetert de spermaconcentratie. Dat is het aantal zaadcellen per milliliter sperma. Ook heeft het ene gunstig effect op de spermavolume (de totale hoeveelheid vloeistof die vrijkomt bij één ejaculatie) en de spermamotiliteit (beweeglijkheid van de zaadcellen).

Daarnaast is ashwagandha goed voor de luteïniserende hormonen. Dit zijn hormonen die ervoor zorgen dat je teelballen testosteron maken. Ashwagandha kan de testosteronproductie helpen boosten en de vruchtbaarheid verbeteren.

Verbetert de slaapkwaliteit

Volgens verschillende kleine onderzoeken kan het nemen van ashwagandha je helpen om beter te slapen. Je valt sneller in slaap en de slaapkwaliteit is beter.

Verlaagt de bloedsuikerspiegel

Ashwagandha speelt mogelijk een rol bij het beheersen van diabetes. Het kruid verbetert je bloedsuiker. Ashwagandha kan dus voordelen hebben voor mensen met diabetes of hoge bloedsuikerspiegels.

Verbetert de klachten van artritis

Ashwagandha kan de symptomen van reumatoïde artritis verbeteren. Suppletie met gedroogde ashwagandhawortel of een extract ervan biedt verlichting van je klachten.

Ashwagandha wortels / Bron: Wikimedia Commons

Risico’s, nadelen en bijwerkingen van ashwagandha

Is ashwagandha gevaarlijk?

Nee, ashwagandha is een veilige en niet-toxische plant, maar er zijn een paar factoren waarmee je rekening dient te houden voordat je het gaat gebruiken.

Gebruik je andere medicijnen?

Het is een goed idee om je huisarts of apotheker te laten weten als je dagelijks ashwagandha gaat gebruiken. Als je voorgeschreven medicijnen gebruikt, kan ashwagandha de effecten ervan versterken of verzwakken. Ashwagandha stimuleert de schildklier. Dus mensen die schildklierhormoon innemen dienen hier rekening mee te houden.

Ashwagandha tijdens zwangerschap of borstvoeding

Aangezien er geen goede studies zijn gedaan die specifiek kijken naar de effecten van ashwagandha op de zwangerschap en tijdens de borstvoeding, is het enige juiste advies om de inname van ashwagandha tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding volledig te vermijden.

Niet te veel gebruiken!

Hoge doses ashwagandha kunnen bijwerkingen geven, zoals:

Ook melden sommige bronnen dat ashwagandha bij overmatig gebruik, in zeldzame gevallen, kan leiden tot levertoxiciteit.

Allergie

Het is ook vermeldenswaard dat sommige mensen die allergisch zijn voor planten in de nachtschadefamilie of bepaalde grasallergieën hebben, ashwagandha niet goed verdragen.

Welke dosering?

Welke dosering moet je nemen? Deskundigen zeggen dat het lichaam bijvoorbeeld niet alle dosis van 300 milligram ashwagandha kan opnemen. Hogere doses kunnen zelfs ongewenste bijwerkingen veroorzaken, zoals braken en diarree. Neem in plaats daarvan vaker kleinere doses om optimaal te profiteren van de effecten zonder bijwerkingen of nadelige effecten.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over ashwagandha. Of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.