Welke kruiden zijn goed voor je nieren?

Last Updated on 18 januari 2024 by M.G. Sulman

Nieren zijn belangrijke orgaansystemen in het menselijk lichaam. Ze zijn verantwoordelijk voor het filteren van afvalstoffen en overtollig vocht uit het bloed, en helpen bij het reguleren van de bloeddruk en het behoud van een gezonde balans van elektrolyten en vocht in het lichaam. Er zijn een aantal kruiden die kunnen helpen bij het ondersteunen van de nierfunctie.

Nieren / Bron: Freepik

Welke kruiden zijn gezond voor je nieren?

Er zijn een aantal kruiden die kunnen helpen bij het ondersteunen van de nierfunctie. Hieronder staan enkele voorbeelden:

  1. Gember: Gember kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en het verbeteren van de bloedcirculatie, wat kan helpen bij het ondersteunen van de nierfunctie.
  2. Kurkuma: Kurkuma heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan helpen bij het ontlasten van de nieren.
  3. Paardenbloem: Paardenbloem bevat silymarine, een stof die kan helpen bij het verminderen van de belasting op de nieren en het verbeteren van de nierfunctie.
  4. Zoethout: Zoethout kan helpen bij het verminderen van hoge bloeddruk en het ondersteunen van de nierfunctie.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat deze kruiden alleen als aanvulling op een gezonde levensstijl en voeding kunnen dienen en dat het altijd het beste is om eerst met een arts te overleggen voordat je kruiden gebruikt voor de gezondheid van de nieren of bij nieraandoeningen.

Kruiden die de nierfunctie ondersteunen

Gember

Gember is een knolgewas dat wordt gebruikt als specerij en als natuurlijk geneesmiddel. Het bevat verschillende actieve stoffen die mogelijk ontstekingsremmend en pijnstillend zijn. Sommige onderzoeken suggereren dat gember de bloeddruk kan verlagen en de bloedcirculatie kan verbeteren, wat beide gunstig kan zijn voor de nierfunctie. Echter, er is anno 2024 nog meer onderzoek nodig om de effecten van gember op de nierfunctie beter te begrijpen.

Kurkuma

Kurkuma is een kruid dat wordt gebruikt om currypoeder te maken en heeft een aantal actieve stoffen, waaronder curcumine, dat ontstekingsremmend en een antioxidant is. Sommige onderzoeken suggereren dat kurkuma de bloeddruk kan verlagen en de bloedcirculatie kan verbeteren, wat beide gunstig kan zijn voor de nierfunctie. Er is ook bewijs dat kurkuma kan helpen bij de behandeling van bepaalde nierziekten, zoals nierstenen en nierfilterontsteking (glomerulonefritis). Echter, er is anno 2024 nog meer onderzoek nodig om de effecten van kurkuma op de nierfunctie beter te begrijpen.

Paardenbloem

Paardenbloem (Taraxacum officinale) is een plant die behoort tot de composietenfamilie. De wortel van de paardenbloem wordt vaak gebruikt in de traditionele geneeskunde als middel om de nierfunctie te ondersteunen

Botanische tekening van de paardenbloem / Bron: Wikimedia Commons

Zoethout

Zoethout (Glycyrrhiza glabra) is een plant die behoort tot de familie van de vlinderbloemigen (Papilionaceae). De wortel van zoethout wordt gebruikt in de traditionele geneeskunde als middel om de nierfunctie te ondersteunen.

Ondersteuning van de nieren

Wat kun je verder doen om de nieren goed te laten functioneren en zo gezond mogelijk te houden? Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je nieren te helpen goed te functioneren en gezond te houden:

  1. Drink voldoende water: Het is belangrijk om voldoende water te drinken om je nieren te helpen afvalstoffen uit je bloed te filteren. Probeer elke dag minstens acht glazen water te drinken.
  2. Eet gezond: Een gezonde en gebalanceerde voeding kan helpen om je nieren te beschermen. Probeer voldoende groenten, fruit, volkorenproducten en eiwitrijke voedingsmiddelen te eten.
  3. Beperk je zoutinname: Te veel zout kan leiden tot hoge bloeddruk, wat schadelijk kan zijn voor je nieren. Probeer zoutarm te eten en beperk het gebruik van keukenzout.
  4. Beperk het gebruik van alcohol: Overmatig alcoholgebruik kan schadelijk zijn voor je nieren. Probeer het gebruik van alcohol te beperken of te vermijden.
  5. Blijf actief: Regelmatig bewegen kan helpen om je bloeddruk onder controle te houden en je nieren te beschermen. Probeer elke dag minstens 30 minuten matig intensief te bewegen.
  6. Ga regelmatig naar de dokter: Het is belangrijk om regelmatig naar de dokter te gaan voor check-ups om eventuele problemen met je nieren op te sporen voordat ze ernstiger worden.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over kruiden om de nierfunctie te verbeteren of te ondersteunen. Of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.