Last Updated on 17 juli 2022 by M.G. Sulman

Currypoeder is de smaakmaker in de Indiase keuken. Het staat ook wel bekend als ‘kerriepoeder’. Currypoeder bestaat uit verscheidene kruiden, specerijen en aromatische zaadkorrels. Alle Indiase vrouwen maken hun eigen currypoeder afgestemd op hoeveel ze die dag nodig hebben en wat ze gaan bereiden. Het aantal ingrediënten varieert van drie tot dertig!

Zelf Indiase currypoeder maken / Bron: Wikimedia Commons

Zelf Indiase currypoeder maken

Je kunt natuurlijk een kant-en-klare currypoeder uit de winkel kopen, maar het zelf bereiden is leuker en lekkerder. Alle mengsels uit winkels smaken nu eenmaal hetzelfde en door zelf currypoeder samen te stellen kun je helemaal zelf bepalen hoe je je mengsel smaakt.

Hieronder volgen twee recepten voor Indiase currypoeders.

Currypoeder uit een kruidenwinkel / Bron: Wikimedia Commons

Scherpe currypoeder

Benodigdheden

  • 1/2 kopje kurkumapoeder
  • 1/2 kopje korianderkorrels
  • 3 eetlepels komijn
  • 1/2 theelepel cayennepeper
  • 1/2 eetlepel gemalen gember
  • 2 eetlepels saffraan
  • 2 eetlepels gepelde kardemomkorrels (dus zonder zaaddoosjes)
  • 2 eetlepels knoflookpoeder
  • 1-2 eetlepels hele kruidnagels
  • 6 eetlepels zwarte peperkorrels
Komijnzaad en komijnpoeder
Komijnzaad en komijnpoeder / Bron: Wikimedia Commons

Bereiding

Maal alle hele specerijen in een molen die u alleen gebruikt ten behoeve van specerijen. Voeg daarna de reeds gemalen specerijen toe. Vermeng alles goed. Bewaar het mengsel in een afgesloten pot.

Aromatische currypoeder

Benodigdheden

  • 3 theelepels bruin mosterdzaad
  • 2 theelepels fenegriekzaad (zie afbeelding)
  • 4 eetlepels korianderzaad
  • 3 theelepels komijnzaad
  • 2 theelepels zwarte peperkorrels
  • 8 gedroogde chilipepers, in stukjes gesneden en zonder de zaaddozen
  • 5 kruidnagels
  • 2 eetlepels kurkumapoeder
  • 2 eetlepels geroosterde kikkererwten
  • 1 eetlepel gepelde kardemomkorrels (dus zonder zaaddoosjes)
  • 1 theelepel knoflookpoeder
Kruidnagel
Kruidnagel / Bron: Wikimedia Commons

Bereiding

Meng de korianderzaad en kardemomkorrels met het mosterd-, fenegriek- en komijnzaad, samen met de peperkorrels, chilipepers en kruidnagels in een anti-aanbak koekenpan – zonder olie, gewoon droog – op laag tot middelhoog vuur. Bak de specerijen in ongeveer 5 minuten – onder voortdurend schudden – droog. Loop niet weg, want het mengsel brand zeer snel aan! Als het mengsel lekker geurt, is het gereed en kunt u het vuur uitzetten. Doe de specerijen in een kommetje en meng daarbij de kikkererwten en de kurkuma, ook wel koenjit of geelwortel genoemd. Nadat het mengsel afgekoeld is, kunt u het malen in een molen of anderszins. Bewaar het mengsel in een afgesloten, luchtdichte pot.

Indiase currypoeder bewaren in een afgesloten, luchtdichte pot / Bron: Wikimedia Commons

‘Meer achting voor de curry’

Een fragment uit een verhaal uit De Amstelbode d.d. 17 juli 2022:

Meer achting voor de curry / Bron: VRIJGEZELLEN VRIJ NAAR HET DUITSCH. “De Amstelbode”. Amsterdam, 30-03-1931, p. 6. Geraadpleegd op Delpher op 17-07-2022, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMSAA06:165615150:mpeg21:p00006

Reacties

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.