Cayennepeper: gezond, vol geneeskracht en voedingswaarde

Last Updated on 23 juni 2023 by M.G. Sulman

Hoewel veel mensen cayennepeper aan hun gerechten toevoegen om ze meer pit te geven, realiseren ze zich misschien niet dat dit pittige ingrediënt ook tal van gezondheidsvoordelen heeft. Jazeker, je hoort het goed. Cayennepeper is gezond en zit vol geneeskracht en voedingswaarde! Lees verder om meer te weten te komen over de meest verrassende gezondheidsvoordelen van cayennepeper, van het stimuleren van je metabolisme tot het voorkomen van kanker en hartaandoeningen. 

Een rode cayennepeper
Een rode cayennepeper / Bron: Wikimedia Commons

Wat is cayennepeper?

Cayennepepers zijn lange, dunne pepers met een glanzende, kersenrode tint. Officieel bekend als Capsicum annum, zijn deze scherpe pepers lid van de nachtschadefamilie of solanaceae, samen met onder andere de aardappel, de antruwa, de aubergine, de paprika en de tomaat.

Cayennepepers zijn afkomstig uit Zuid-Amerika. Duizenden jaren voor Christus werden in Peru al de eerste pogingen gedaan om de plant te cultiveren. Cayennepeper werd in de vijftiende eeuw in Europa geïntroduceerd door de Spanjaarden. Cayennepeper dankt zijn naam aan Cayenne, de hoofdstad van Frans-Guyana.

Tegenwoordig wordt cayennepeper vooral in poedervorm gebruikt. De naam cayennepeper zet je in feite op het verkeerde been: het is niet de vrucht van een peperplant, maar van een chiliplant. In gemalen vorm produceert dit cayennepeper. De smaak van cayennepeper wordt ervaren als licht bitter, rokerig en scherp.

Cayennepepers staan bekend als een wat mildere soort. In 1912 ontwikkelde Wilbur Scoville de Scovilleschaal, een meetmethode waarmee de scherpte van chilipepers en pittige sauzen wordt bepaald. Een jalapeñopeper bevat ongeveer 5.000 Scoville Heat Units, terwijl een cayennepeper meer is dan 30.000 tot 50.000.

Hiewronder staat een korte opsomming van enkele chilipepers en hun bijbehorende Scoville-waarden, waarbij hogere waarden duiden op een intensere hitte:

  • Zoete paprika: 0 Scoville-eenheden (GEEN hitte)
  • Pimiento: 100-900 Scoville-eenheden (zeer mild)
  • Jalapeño: 2.500-8.000 Scoville-eenheden (matig pittig)
  • Serrano: 10.000-23.000 Scoville-eenheden (heet)
  • Cayennepeper: 30.000-50.000 Scoville-eenheden (heet tot zeer heet)
  • Habanero: 100.000-350.000 Scoville-eenheden (extreem heet)
  • Carolina Reaper: 1.400.000-2.200.000 Scoville-eenheden (huidige recordhouder als heetste peper ter wereld)

Of je nu kookt met verse pepers of gedroogde cayennepeper in poedervorm over je maaltijden strooit, er zijn zeer goede redenen om deze speciale specerij te omarmen.

Scovilleschaal / Bron: Wikimedia Commons

Voedingswaarde van cayennepeper

Overzicht

De voedingswaarde van cayennepeper kan variëren en is afhankelijk van het merk en de specifieke variant. Over het algemeen bevat een theelepel cayennepeper (dat gelijk staat aan gorfweg 2,6 gram) de volgende voedingsstoffen:

  • Calorieën: Ongeveer 8 calorieën
  • Koolhydraten: Ongeveer 1,5 gram
  • Vet: Ongeveer 0,4 gram
  • Eiwit: Ongeveer 0,4 gram
  • Vezels: Ongeveer 0,8 gram
  • Vitamine A: Ongeveer 87 microgram
  • Vitamine E: Ongeveer 0,6 milligram
  • Vitamine C: Ongeveer 0,7 milligram
  • Vitamine B6: Ongeveer 0,1 milligram
  • Kalium: Ongeveer 44 milligram
  • Mangaan: Ongeveer 0,1 milligram

Capsaïcine

Capsaïcine is de belangrijkste bioactieve stof in cayennepeper. Het staat bekend om zijn thermogene eigenschappen en kan helpen bij het verhogen van de stofwisseling en het verbranden van calorieën. Capsaïcine kan overigens ook pijn verminderen en ontstekingen remmen.

Flavonoïden

Cayennepeper bevat verschillende flavonoïden, zoals quercetine, luteoline en apigenine. Deze stoffen hebben sterke antioxidanteigenschappen en bieden bescherming tegen vrije radicalen in het lichaam.

Capsanthine

Capsanthine is een carotenoïde pigment dat verantwoordelijk is voor de rode kleur van cayennepeper. Het heeft antioxidanteigenschappen. Antioxidanten beschermen weefsels en het DNA in cellen tegen vrije radicalen. Het stofje wordt geassocieerd met verschillende gezondheidsvoordelen, waaronder ontstekingsremmende en kankerbestrijdende effecten.

Cayennepeper is een cultivar van Capsicum annuum, een plantensoort uit de nachtschadefamilie / Bron: Wikimedia Commons

Gezond en vol geneeskracht

Beschermt je hart

Cayennepepers kunnen op verschillende manieren de gezondheid van het hart beschermen. Er zijn sterke aanwijzingen dat capsaïcine je beschermt tegen ontstekingen in je lichaam. Ontsteking speelt een rol bij veel verschillende ziekten, waaronder hartaandoeningen. Cayennepepers kunnen de bloedvaten gezond houden en je bloeddrukwaraden helpen verlagen.

Als je je maaltijden op smaak brengt met kruiden zoals cayennepeper, dan grijp je minder snel naar het zoutvaatje. Zout is niet zo goed voor de gezondheid van het hart, vooral niet bij mensen met hoge bloeddruk. Het verhogen van de hoeveelheid cayennepeper die je eet, kan je helpen minder zout (natrium) te gebruiken.

Verbetert de spijsvertering

Veel mensen associëren pittig eten met brandend maagzuur of maagklachten. Maar voor veel mensen kan het gebruik van kruiden juist het tegenovergestelde effect hebben. Cayennepeper is erg nuttig voor de spijsvertering. Het verhoogt de productie van maagsappen en de enzymproductie in de maag, wat helpt om voedsel af te breken.”

Er zijn ook aanwijzingen dat gekruid voedsel zoals cayennepeper de goede bacteriën in je darmen kan stimuleren. Het microbioom in je darmen bestaat uit allerlei bacteriën, virussen en gisten. Deze zijn belangrijk voor een gezond immuunsysteem. Capsaïcine helpt bij het bevorderen van een gezond microbioom. Door je microbioom te verbeteren versterk je bovendien je immuunsysteem.

Zorgt voor een gezond gewicht

Cayennepeper en ander gekruid voedsel dat capsaïcine bevat, kan helpen bij het afvallen. De capsaïcine in cayennepepers heeft stofwisselingsverhogende eigenschappen. Pittig eten brengt de stofwisseling op gang brengen en daardoor verbrand je meer calorieën. Het geeft je ook een voller en verzadigder gevoel na het eten. Als onderdeel van een gezond dieet kan gekruid voedsel de eetlust onderdrukken en helpen bij het afvallen.

Bovendien geeft een pittig, smaakvol dieet vaak meer voldoening. En als je tevreden bent, grijp je minder snel naar niet-zo-gezond voedsel en snacks.

Helpt kanker voorkomen

Onderzoek heeft aangetoond dat capsaïcine in cayennepeper het risico op kanker kan verminderen door celproliferatie te remmen.

In verschillende onderzoeken is capsaïcine ook in verband gebracht met het induceren van apoptose (dood van kankercellen), waardoor deze cellen niet door het hele lichaam kunnen reizen (uitzaaien).

Helpt bij verstopte neus

Omdat cayennepeper werkt als een natuurlijk slijmoplossend middel, wordt het van oudsher gebruikt om verstopte neus bij verkoudheid en allergie te behandelen.

Het innemen van capsules met capsaïcine (het belangrijkste ingrediënt in cayennepeper) is vaak net zo effectief als vrij verkrijgbare decongestiva.

Er kunnen echter enkele bijwerkingen optreden: capsaïcine kan bij sommige mensen brandend maagzuur en maagklachten veroorzaken.

Vermindert stress

Cayennepeper bevat capsaïcine, een bestanddeel dat bekend staat om zijn vermogen om stress te bestrijden. Langdurige en veel stress kunnen leiden tot te hoge waarden van het stresshormoon cortisol. Studies tonen aan dat capsaïcine kan helpen cortisol te verlagen. Neem cayennepepercapsules om stress te verminderen.

Geeft energie

Cayennepeper staat bekend als een natuurlijke oppepper. Het is aangetoond dat de capsaïcine in cayennepeper de bloedstroom door je lichaam verbetert, wat ertoe kan leiden dat er meer zuurstof en voedingsstoffen aan je hersenen en spieren worden afgegeven. Dit geeft een energieboost.

Gemalen cayennepeper / Bron: Wikimedia Commons

Manieren om meer cayennepeper tot je te nemen

De voordelen van cayennepeper zijn gemakkelijk in je dagelijkse maaltijden op te nemen, vooral als je van pittig eten houdt. Je kunt een vleugje cayennepeper toevoegen aan pastagerechten, bovenop gebakken kip of zalm, of zelfs over geroosterde zoete aardappelen strooien. Andere mogelijkheden om cayennepeper te verwerken in je maaltijden, zijn:

  • Chili con carne: Pittige stoofpot met gehakt, bonen en tomaten.
  • Cajun-gerechten: Kruidige gerechten zoals jambalaya (een rijstschotel), gumbo (een stoofpot waarvan het recept in de 18e eeuw in de Amerikaanse staat Louisiana is ontstaan) en etouffee (een heuse Cajun-klassieker).
  • Mexicaanse salsa: Pittige en smaakvolle saus met tomaten, uien, pepers en kruiden. Mexicaanse tomatensalsa is de ideale dip bij nacho’s en is ook heerlijk op een wrap.
  • Curry’s: Pittige gerechten uit de Indiase, Thaise of Zuidoost-Aziatische keuken.
  • Pikante marinades: Voor extra smaak en pit bij het marineren van vlees, vis of groenten.
  • Pittige soepen: Verrijk pompoensoep, kippensoep en andere soorten met een vleugje cayennepeper.
  • Pizza en pasta: Geef een pittige kick aan tomatensaus, pizza of pasta.
  • Gegrilde gerechten: Geef pit aan gegrilde kip, steak of groenten.
  • Pikante dips en sauzen: Zelfgemaakte hete sauzen, dips of dressings voor extra pit.
  • Pittige rijstgerechten: Gebakken rijst, pilaf of risotto op smaak brengen met cayennepeper.
  • Pittige stoofpotten: Smaakvolle stoofpotten zoals vindaloo, kimchi-jjigae (een pittige soep op basis van kimchi) of hachee met pit.
  • Roerbakgerechten: Roerbakken met kip of groenten kun je met cayennepeper een pittige twist geven.
  • Gekruide popcorn: Pittige en knapperige popcorn met gesmolten boter en cayennepeper.
  • Pittige dressings: Zelfgemaakte pikante dressings voor salades of sandwiches.
  • Hot wings: Marineer kippenvleugels in een pittige saus op basis van cayennepeper.

Als je last hebt van verstopte neus en bijholten, is het toevoegen van wat cayennepeper aan je thee, samen met wat gember en citroen, een geweldige manier om je neus en bijholten schoon te maken en je klachten te verlichten.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over cayennepeper, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.