Cayennepeper ter verlaging van de bloeddruk

Last Updated on 23 juni 2023 by M.G. Sulman

Steeds meer mensen ervaren met het ouder worden problemen met een te hoge bloeddruk. Hoge bloeddrukwaarden kunnen, zeker wanneer die conditie langere tijd voortduurt, voor hart- en vaatproblemen zorgen. Maar ook de hersenen lopen risico. Hoge bloeddruk, ofwel ypertensie, staat niet voor niets bekend als een ‘sluipmoordenaar’. Je bloeddruk neemt toe met het voortschrijden der jaren. Dit komt omdat je bloedvaten stijver worden als je ouder wordt. Bloedvaten verliezen met de jaren hun veerkracht. Zo simpel is het. Naast een natuurlijk verouderingsproces, wordt dit proces nog eens extra in de hand gewerkt door een ongezonde leefstijl. Er zijn een aantal factoren die het risico op een hoge bloeddruk kunnen verhogen.De belangrijkste risicofactoren zijn gebrek aan lichaamsbeweging, ongezond en zoutrijke voeding, en roken. Als reactie op deze “epidemie” van hoge bloeddruk in de westerse wereld heeft de farmaceutische industrie een lange lijst van bloeddrukverlagende medicijnen ontwikkeld en op de markt gebracht. Maar er bestaat ook een natuurlijke manier om de bloeddruk te verlagen, en het is iets wat we bijna in elke keuken kunnen vinden: cayennepeper

Cayennepeper is goed voor het verlagen van je bloeddruk / Bron: Wikimedia Commons

Wat is cayennepeper?

Cayennepeper is een cultivar van Capsicum annuum, een plantensoort uit de nachtschadefamilie (Solanaceae), die vaak wordt gebruikt bij het koken om pit en smaak aan gerechten toe te voegen. Het wordt ook gebruikt in de traditionele geneeskunde om verschillende gezondheidsproblemen te behandelen, waaronder een te hoge bloeddruk.

Hoe kan cayennepeper de bloeddruk verlagen?

Cayennepeper kan helpen om de bloeddruk te verlagen door de bloedvaten te ontspannen en de doorbloeding te verbeteren. Het bevat de stof ‘capsaïcine’, waarvan is aangetoond dat het een positief effect heeft op het cardiovasculaire systeem. Capsaïcine laat je bloed gemakkelijker door je lichaam  stromen. Dat zorgt voor gezonde hart- en bloedvaten en een stabiele bloeddruk. Capsaïcine heeft namelijk een vaatverwijdend effect, wat betekent dat het de bloedvaten laat ontspannen en verwijdt. Dit zorgt voor een betere doorbloeding en verlaagt de weerstand in de bloedvaten, hetgeen een bloeddrukverlagend effect heeft.

Naast de bloeddrukverlagende effecten, is aangetoond dat cayennepeper ook andere gezondheidsvoordelen heeft, zoals:

 • Bevordert spijsvertering en stofwisseling.
 • Verlicht pijn, zoals hoofdpijn en spierpijn.
 • Verbetering van bloedsomloop en vaatverwijding.
 • Ontstekingsremmende eigenschappen.
 • Ondersteunt immuunsysteem en versterkt weerstand.
 • Vermindert eetlust en ondersteunt gewichtsbeheersing.
 • Antimicrobiële werking tegen infecties.
 • Stabiliseert bloedsuikerspiegel en helpt bij diabetesregulatie.
 • Beschermt tegen spijsverteringszweren.
 • Antioxidante eigenschappen voor celbescherming.

Positieve onderzoeksresultaten

Cayennepeper staat algemeen bekend om het verlagen van het cholesterolgehalte in het bloed, wat helpt bij het verlagen van je bloeddruk. In een onderzoek werden afzonderlijke groepen ratten gedurende zeven weken gevoed met een cholesterolrijk dieet, al dan niet aangevuld met gemalen cayennepeper of capsaïcine.1Jainarinesingh J. Herbs that Ensure Good Health and Longevity. West Indian Med J. 2014 Jan;63(1):90–1. doi: 10.7727/wimj.2013.153. Epub 2014 Nov 25. PMCID: PMC4655638. Capsaïcine is het actieve ingrediënt in cayennepepers. En dit stofje is verantwoordelijk voor de gezondheidsvoordelen.

De onderzoeksresultaten lieten zien dat zowel cayenne als capsaïcine voorkwamen dat het cholesterolgehalte in de lever steeg , alsook verhoogde het de fecale uitscheiding (uitscheiding via de ontlasting) van vrije cholesterol. Het voorkomt zelfs de opname van cholesterol. Bovendien bleek op alle deze punten cayenne effectiever te zijn dan alleen capsaïcine. Dit toont aan dat door het gebruik van geïsoleerde bestanddelen je niet profiteert van de heilzame effecten van andere stoffen.

Cayennepeper heeft geen bijwerkingen en kan worden ingenomen in doses van twee tot drie capsules, drie tot vier keer per dag.

Cayenne supplementen

Hoe cayennepeper in je dieet opnemen?

Als u geïnteresseerd bent in het opnemen van cayennepeper in uw dieet om uw hoge bloeddruk onder controle te houden, zijn er veel manieren om dit te doen. Je kunt het als specerij aan je maaltijden toevoegen, het in een saladedressing mengen of zelfs in supplementvorm nemen.

10 manieren om cayennepeper in je dagelijkse eetpatroon op te nemen:

 1. Voeg een snufje cayennepeper toe aan soepen en stoofschotels.
 2. Strooi wat cayennepeper over gegrilde groenten of vlees.
 3. Meng cayennepeper met olijfolie en gebruik het als marinade voor kip of vis.
 4. Voeg cayennepeper toe aan dressings en sauzen.
 5. Meng cayennepeper met ongeroorsterde en ongezouten noten en rooster deze.
 6. Voeg cayennepeper toe aan smoothies voor een flinke boost!
 7. Meng cayennepeper met citroensap en honing voor een verkwikkend drankje.
 8. Breng dipsauzen, zoals guacamole of hummus, op smaak met een snufje cayennepeper.
 9. Maak een pittige salsa door tomaten, uien, jalapeno en cayennepeper te combineren.
 10. Verwerk cayennepeper in zoete gerechten, zoals chocoladedesserts, voor een verrassende twist.
Capsicum annuum ‘de Cayenne’ / Bron: Wikimedia Commons

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over het gebruik van cayennepeper ter verlaging van je bloeddruk, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.