Kurkuma (curcumine) ter behandeling van psoriasis

Last Updated on 25 maart 2023 by M.G. Sulman

Kurkuma kan aanvullend gebruikt worden bij de behandeling van psoriasis. Curcumine is een gele kleurstof die door extractie is bereid uit geelwortel, de wortelstokken van de kurkumaplant Curcuma longa, die een zeer lange geschiedenis van medische toepasbaarheid kent binnen de plantengeneeskunde. Kurkuma wordt gebruikt voor verschillende doeleinden, als culinair kruiden, in make-up en, ten slotte, als natuurlijk product voor de behandeling van verschillende ziekten, vooral voor de chronische inflammatoire aandoeningen. Curcumine wordt gezien als een veilige therapeutische behandeling van psoriasis.

Kurkuma
Kurkuma (curcumine) ter behandeling van psoriasis / Bron: Pixabay

Werking van curcumine

Een waaier aan eigenschappen

Sinds de oudheid wordt kurkuma op grote schaal gebruikt voor verschillende doeleinden, niet alleen als culinair kruid maar ook als natuurlijk product voor de behandeling van verschillende ziekten, vooral voor chronische inflammatoire ziekten. In het jaar 1949 werd voor het eerste aangetoond dat het een antibacteriële werking had. Sindsdien heeft men vastgesteld dat curcumine ook ontstekingsremmende, antioxiderende, pro-apoptotische, chemopreventieve, chemotherapeutische, antiproliferatieve (tegen snelle groei gericht), wondgenezing, antinociceptieve (pijnstillenede), antiparasitaire en anti-malaria-eigenschappen heeft.1Gupta SC, Patchva S, Koh W, Aggarwal BB. Discovery of curcumin, a component of golden spice, and its miraculous biological activities. Clin Exp Pharmacol Physiol. 2012 Mar;39(3):283-99. doi: 10.1111/j.1440-1681.2011.05648.x. PMID: 22118895; PMCID: PMC3288651.

Toepassingen van kurkuma

In de geneeskunde wordt curcumine gebruikt ter behandeling van verschillende ziekten, zoals reumatoïde artritis (RA), oogaandoeningen zoals chronische uveïtis anterior (inwendige ontsteking aan de voorkant van het oog) en conjunctivitis (ontstoken slijmvlies van het oog), urineweginfecties, menstruatiestoornissen, lever- en maagdarmstelselaandoeningen (zoals buikpijn en inflammatoire darmaandoeningen). Voorts wordt curcumine gebruikt als adjuvante (aanvullende) therapie voor de behandeling van huidkanker en waterpokken en bij wondgenezing.

Kurkuma
Kurkuma wordt toegepast bij psoriasis / Bron: HandmadePictures/Shutterstock.com

Kurkumasupplementen

Je kan kurkuma goed verwerken in het dagelijkse eten, maar het is ook verkrijgbaar als supplement in de vorm van poeder of tabletten, vaak met bepaalde adjuvantia (bijvoorbeeld piperine en fosfolipiden), wat leidt tot een betere opname en biologische beschikbaarheid. Piperine is een alkaloïde, dat het hoofdbestanddeel vormt van de korrels van zwarte peper (Piper nigrum) en dit stofje is in het begin van de negentiende eeuw ontdekt door Hans Christian Ørsted. Het is verantwoordelijk is voor de scherpe smaak van zwarte peper. Kurkuma wordt veel beter opgenomen als je het in combinatie met zwarte peper eet. Je kunt supplementen kopen van een combinatie van kurkuma met zwarte peper. Een fosfolipide is een vetachtige stof. Het zorgt voor een betere opname van kurkuma door de darm.

Zwarte peper
Zwarte peper / Bron: Wikimedia Commons

Psoriasis behandelen met kurkuma

Wat is psoriasis?

Psoriasis is een chronische, inflammatoire aandoening met schilfers, roodheid en jeuk, waarbij de huid en soms ook de gewrichten, botten, pezen, ligamenten, nagels en slijmvliesmembranen betrokken zijn. Hoewel er verschillende vormen van psoriasis zijn, is de meest beschreven variant psoriasis vulgaris vulgaris, die wordt gekenmerkt door erythemateuze (rode) ronde of ovale laesies, bedekt door wit-zilverachtige schilfers die op schubben kunnen lijken. De laesies zijn meestal gelokaliseerd op de strekzijden van knieën en ellebogen, op de rug, boven de billen en op de hoofdhuid (achter de oren is een beruchte plek) in een symmetrisch patroon, zelfs als ze verschillende lichaamsdelen kunnen aantasten.

Toepassing en werking van curcumine bij psoriais

Ondanks de beschikbaarheid van verschillende topsiche en systemische behandelingsmethoden (van zalfjes tot pillen) voor, levert geen van hen uitstekende klinische resultaten op zonder het risico op bijwerkingen. De laatste zijn er steeds meer onderzoeken die wijzen op het gebruik van curcumine ter behandeling van psoriasis. Er zijn veel bewijzen die de therapeutische werkzaamheid ervan ondersteunen.2Nardo, V. D., Gianfaldoni, S., Tchernev, G., Wollina, U., Barygina, V., Lotti, J., Daaboul, F., & Lotti, T. (2018). Use of Curcumin in Psoriasis. Open access Macedonian journal of medical sciences, 6(1), 218–220. https://doi.org/10.3889/oamjms.2018.055  Ten eerste kan curcumine, met zijn antioxidatieve eigenschappen, de oxidatieve stress van psoriatische laesies verminderen. Ook kan curcumine het eiwit fosforylase-kinasete remmen, die verhoogd is bij mensen met psorias. Interessant zijn ook de resultaten van Varma et al. Over het gebruik van curcumine in concentraties van 25 en 50 µM bij de behandeling van psoriatisch-achtige cellen (HaCaT-cellen). De auteurs toonden aan hoe curcumine de proliferatie van psoriatische cellen kon remmen bij concentraties van 25 en 50 µM.3Varma SR, Sivaprakasam TO, Mishra A, Prabhu S, M R, P R. Imiquimod-induced psoriasis-like inflammation in differentiated Human keratinocytes: Its evaluation using curcumin. Eur J Pharmacol. 2017 Oct 15;813:33-41. doi: 10.1016/j.ejphar.2017.07.040. Epub 2017 Jul 21. PMID: 28736282.  De ontstekingsremmende eigenschappen van curcumine zijn ook bevestigd in onderzoek (bij muizen).4Kang D, Li B, Luo L, Jiang W, Lu Q, Rong M, Lai R. Curcumin shows excellent therapeutic effect on psoriasis in mouse model. Biochimie. 2016 Apr;123:73-80. doi: 10.1016/j.biochi.2016.01.013. Epub 2016 Jan 27. PMID: 26826458.

Geen bijwerkingen (bij normaal gebruik)

Geen enkele in vivo studie (d.w.z. getest in een levend wezen) heeft bijwerkingen van curcumine aangetoond bij de behandeling van psoriasis.5Aggarwal BB, Harikumar KB. Potential therapeutic effects of curcumin, the anti-inflammatory agent, against neurodegenerative, cardiovascular, pulmonary, metabolic, autoimmune and neoplastic diseases. Int J Biochem Cell Biol. 2009 Jan;41(1):40-59. doi: 10.1016/j.biocel.2008.06.010. Epub 2008 Jul 9. PMID: 18662800; PMCID: PMC2637808.

Conclusie

Vanwege zijn talrijke geneeskrachtige eigenschappen wordt curcumine gebruikt voor de behandeling van verschillende ziekten. Daar zijn goede ervaringen mee opgedaan. Curcumine heeft onder meer een antioxidante, antiproliferatieve, ontstekingsremmende, antivirale, antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen. In de medische literatuur is het ook voorgesteld voor de behandeling van psoriasis. Het is verheugend dat het bij normaal gebruik geen bijwerkingen kent. Desalniettemin zijn er anno 2023 verdere placebogecontroleerde onderzoeken nodig voordat orale curcumine zal worden aanbevolen als een door de medische autoriteiten goedgekeurde behandeling.

Video: hoe psoriasis behandelen met kurkuma?

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over de behandeling van psoriasis met kurkuma of andere middelen, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.