Tea tree olie ter behandeling van voetschimmel

Last Updated on 19 september 2023 by M.G. Sulman

Er wordt vaak gezegd dat je tea tree olie kunt gebruiken ter behandeling van voetschimmel. Maar helpt het ook echt? Van tea tree olie is aangetoond dat het in vitro (in glas) werkzaam is tegen dermatofyten. Dit zijn de meest voorkomende schimmels bij de mens. In 2002 is er een gerandomiseerde, dubbelblinde, placebogecontroleerde studie uitgevoerd om de werkzaamheid en veiligheid van 25% en 50% tea tree olie bij de behandeling van voetschimmel (tussen de tenen) te bepalen.1Satchell AC, Saurajen A, Bell C, Barnetson RS. Treatment of interdigital tinea pedis with 25% and 50% tea tree oil solution: a randomized, placebo-controlled, blinded study. Australas J Dermatol. 2002 Aug;43(3):175-8. doi: 10.1046/j.1440-0960.2002.00590.x. PMID: 12121393. Daaruit kwam dat het bij een groot deel van de mensen met voetschimmel helpt. 

Tea tree olie
Tea tree olie ter behandeling van voetschimmel / Bron; Wikimedia Commons

Tea tree olie en zijn toepassing bij voetschimmel

Hier zijn enkele interessante weetjes over tea tree olie en zijn toepassing bij voetschimmel:

Herkomst

Tea tree olie is een etherische (essentiële) olie die wordt gewonnen uit de bladeren. en jonge twijgen van de theeboom, de Melaleuca alternifolia, een boom die oorspronkelijk in Australië groeit. De inheemse bevolking van Australië, de Aboriginals, gebruikt al eeuwenlang tea tree olie voor medicinale doeleinden.

Antischimmelwerking

Tea tree olie staat vooral bekend om zijn krachtige antischimmelwerking. Tea tree olie kan dankzij haar antischimmelwerking helpen om schimmelnagels en voetschimmel te behandelen. De olie bevat verbindingen zoals terpinen-4-ol. Deze remmen schimmelgroei.

Tea tree olie is niet alleen een probaat middel tegen voetschimmel, maar kan ook worden gebruikt om andere schimmelinfecties op de huid, zoals ringworm en nagelschimmel, te behandelen.

Sommige mensen verkiezen tea tree olie boven synthetische antischimmelmedicijnen vanwege de natuurlijke oorsprong van de olie en doordat het veel minder bijwerkingen heeft.

Huidirritatie

Tea tree olie is erg krachtig en kan huidirritatie veroorzaken als je het niet goed verdund. Verdun het daraom met een dragerolie, zoals olijfolie of kokosolie, voordat je het op de huid aanbrengt.

Bij de behandeling van voetschimmel met tea tree olie, is het van belang om de olie regelmatig aan te brengen. Meestal twee keer per dag, totdat de symptomen verdwenen zijn.

Mensen met een gevoelige huid moeten voorzichtig zijn bij het gebruik van tea tree olie. Het kan namelijk irritatie veroorzaken. Het is altijd raadzaam om een kleine ‘patchtest’ uit te voeren voordat je het op een groot huidoppervlak aanbrengt.

Huisarts raadplegen

Als de voetschimmel aanhoudt of verergert, is het alleszins raadzaam om een arts of een dermatoloog te raadplegen voor een juiste diagnose en behandelingsadvies.

Wat is voetschimmel?

Voetschimmel is een infectie van de voeten die is veroorzaakt door een schimmel. De medische term is tinea pedis.

Oorzaak

Voetschimmel ontstaat wanneer een bepaalde schimmel op de huid van je voeten groeit. Dezelfde schimmel kan ook op andere delen van het lichaam groeien. Een schimmelinfectie treft echter vaak je voeten en dan vooral tussen de tenen. De schimmel gedijt namelijk in warme, vochtige gebieden. Je voeten zijn een plek bij uitstek voor schimmel om te groeien.

Risicofactoren

Je risico om voetschimmel te krijgen neemt toe als je:

  • gesloten schoenen draagt, vooral als ze een plastic voering hebben
  • je voeten lange tijd nat of vochtig houdt
  • zweetvoeten hebt
  • een klein wondje ontwikkelt op de voeten

Verspreiding

Voetschimmel wordt gemakkelijk verspreid. Het kan worden doorgegeven via direct contact of contact met voorwerpen zoals schoenen, kousen en douche- of zwembadoppervlakken.

Symptomen

Het meest voorkomende symptoom van voetschimmel is een gebarsten, schilferende huid tussen de tenen of aan de zijkant van de voet. Andere symptomen kunnen zijn:

Als de schimmel zich naar je nagels verspreidt, kunnen ze verkleuren, dik worden en zelfs afbrokkelen. Je hebt dan een schimmelnagel.

Voetschimmel
Voetschimmel / Bron: Wikimedia Commons

Wat is tea tree olie?

Tea tree olie is een etherische olie of essentiële olie die afkomstig is van het stomen (stoomdestillatie) van de bladeren van de Australische theeboom (Melaleuca alternifolia). Het staat ook bekend als theeboomolie.

Bij plaatselijk gebruik wordt tea tree olie als antibacterieel beschouwd. Tea tree olie wordt vaak gebruikt om acne, voetschimmel, luizen, nagelschimmel en insectenbeten te behandelen.

Tea tree olie is verkrijgbaar als olie. Ook is het verwerkt in veel vrij verkrijgbare huidproducten, waaronder zepen en lotions. Tea tree olie mag je niet oraal innemen. Oraal betekent ‘via de mond’.  Bij inslikken kan het ernstige klachten veroorzaken.

Uitvoering van het onderzoek

Opzet van het onderzoek

Het onderzoek uit 2002 betreft een gerandomiseerde, dubbelblinde, placebogecontroleerde studie.2Satchell AC, Saurajen A, Bell C, Barnetson RS. Treatment of interdigital tinea pedis with 25% and 50% tea tree oil solution: a randomized, placebo-controlled, blinded study. Australas J Dermatol. 2002 Aug;43(3):175-8. doi: 10.1046/j.1440-0960.2002.00590.x. PMID: 12121393. Dit is een onderzoek waarbij twee willekeurig gekozen (gerandomiseerd) groepen met elkaar worden vergeleken. De ene groep krijgt het werkzame middel, de tea tree olie. De andere een identiek gelijkend nepmiddel. ,Dat wordt ‘placebo’ genoemd. Noch de onderzoeker, noch de proefpersoon weet welke van de twee aan de proefpersoon worden toegediend. Vandaar de aanduiding ‘dubbelblind’. Doel is om de werkzaamheid van het werkzame middel te testen. In dit geval ‘tea tree olie’.

Wetenschappelijk onderzoek
Wetenschappelijk onderzoek / Bron: Wikimedia Commons

Deelnemers en beoordeling

Honderdachtenvijftig deelnemers met voetschimmel kregen ofwel een placebo of een 25% of 50% oplossing met tea tree olie. De deelnemers brachten de oplossing gedurende 4 weken tweemaal daags op de aangetaste gebieden aan en werden na 2 en 4 weken behandeling beoordeeld.

Conclusie

Er was een duidelijk resultaat bij 68% van de 50% theeboomoliegroep en 72% van de 25% theeboomoliegroep, vergeleken met 39% in de placebogroep.

Mycologische genezing (de genezing van de schimmelinfectie) werd beoordeeld aan de hand van een kweek van huidafkrabsels die bij aanvang en na 4 weken behandeling werden genomen. Het genezingspercentage was 64% in de 50% tea tree olie-groep, vergeleken met 31% in de placebogroep. Vier (3,8%) patiënten die theeboomolie gebruikten, ontwikkelden matige tot ernstige dermatitis die snel verbeterde na het stoppen met de behandeling. Dermatitis betekent ‘ontsteking van de huid’. Er kunnen huidafwijkingen optreden door geneesmiddelreacties. In dit geval tea tree olie.

Tea tree olie, ook wel theeboomolie of tea tree oil genoemd, is een etherische olie die wordt gewonnen uit de bladeren van de theeboom (melaleuca alternifolia) / Bron: Wikimedia Commons

Hoe te gebruiken?

Meng een dragerolie, zoals warme kokosolie, met tea tree olie voor een concentratie van 25 tot 50 procent tea tree olie. Daarna aanbrengen op de delen van de voet waar je voetschimmel hebt.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over het gebruik van tea tree olie kunt ter behandeling van voetschimmel. Of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.